Νέα

Στις 18 Δεκέμβρη 2014 το νέο αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων


Μετά την πετυχημένη -και υπό βροχή- πολύωρη Παναττική διαμαρτυρία των συνταξιούχων το βράδυ της Τετάρτης στις 10.12.2014 στο Σύνταγμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE- ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΤΑΕΟΑΕΕ ανακοίνωσε το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 18 Δεκέμβρη 2014, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ.

Κύριο αίτημα είναι η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας και θα απαιτήσουν να συναντηθούν με τον υπουργό που οκτώ μήνες αρνείται να δεχτεί αντιπροσωπεία τους.

 

Η ανακοίνωση της ΣΕΑ

Την επομένη της συγκέντρωσης η ΣΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Παναττική Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στο Σύνταγμα χθες το βράδυ με κύριο θέμα την καταβολή της 13ης– 14ηςσύνταξης. Οι συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οργανώσεων τους και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, το κρύο και τη βροχή έδωσαν το παρών στον αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων πολιτικών της Ευρ. Ενωσης του κεφαλαίου. Από νωρίς στήθηκαν τα καζάνια για τη φασολάδα, τις φακές και τη γίδα που μαζί με τα άλλα εδέσματα προσφορά των σωματείων δημιουργήθηκε ευχάριστη ατμόσφαιρα που μέσα από εκεί βγαίνει η αισιοδοξία για την επιτυχία των αγώνων μας. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ευχαριστούν το μουσικό συγκρότημα “Ρωμιοσύνη” που αφιλοκερδώς πλούτισε με τραγούδια τη συγκέντρωση που παρά τη βροχή μελωδίες πλημμύρισαν τη πλατεία. Επίσης ευχαριστούν τους καλλιτέχνες Γ. Ανδρεάτο, Μ. Ανδρουλιδάκη, Ρ. Αντωνοπούλου, Β. Λέκκα, Β. Κορακάκη, Γ. Σαρρή οι οποίοι προσφέρθηκαν να στηρίξουν τον αγώνα μας προσφέροντας την τέχνη τους που όμως η εμφάνιση τους ματαιώθηκαν από την καταρρακτώδη βροχή και όσους άλλους βοήθησαν στην οργάνωση. Επίσης ευχαριστούμε το Συνδικάτο Επισιτισμού που πρόσφερε πολύτιμη υπηρεσία στην ετοιμασία του πλούσιου γεύματος. Ο αγώνας δεν σταματάει εδώ. Οι συνταξιούχοι παρά τα ηλικιακά τους προβλήματα ξεδιπλώνουν παραπέρα τον αγώνα τους και δεν κατεβάζουν τον πήχη των αιτημάτων τους με επόμενο ραντεβού στη Πλατεία Εθνικής Αντίστασης 18 Δεκέμβρη 10π.μ. και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας για τα αιτήματα που παλεύουμε με απαίτηση να συναντηθούμε με τον Υπουργό που 8 μήνες αρνείται να δεχτεί αντιπροσωπία μας. Καλούμε τους συναδέλφους να δώσουν για άλλη μια φορά το αγωνιστικό παρών και σ’ αυτή την αγωνιστική εκδήλωση ενάντια στις πολιτικές, κυβέρνηση – Ευρ. Ενωση – Κεφαλαίου που μας πετούν στον καιάδα της φτώχειας. Δεν θα ζήσουμε με ψίχουλα. ι συνταξιούχοι, επισημαίνουν, «παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες έδωσαν το “παρών” στον αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων πολιτικών της ΕΕ του κεφαλαίου».

Αγωνιστές παντός καιρού

Υπό συνεχή βροχή οι συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, άνεργοικαι αυτοαπασχολούμενοι -μετά από κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ και του ΠΑΜΕ- βροντοφώναξαν: «Εδώ και τώρα να δοθούν τα δώρα».

Στην ομιλία του ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε: «Δίνουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι συνταξιούχοι είναι απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι του αγώνα. Θα είμαστε εδώ μέρα και νύχτα για να διεκδικήσουμε αυτά που μας πήραν από τις τσέπες. Δεν θα νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ποτέ αυτά που μας έχουν περικόψει γιατί είναι δικός μας μόχθος».

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης είπε: «Η διαπίστωση των προβλημάτων είναι, γενικά, σωστή από όλους. Ομως το “γιατί” και το “πώς” φτάσαμε ως εδώ αποσιωπάται απ’ τους υπευθύνους για αυτή την κατάσταση. Και το κυριότερο κανείς απ’ τους υπευθύνους δεν μιλά για αποκατάσταση των συντάξεων και την επαναφορά των δώρων. Ξέρουμε ότι οι περικοπές των συντάξεων και των μισθών είναι το σίγουρο έσοδο στο τέλος κάθε μήνα. Ξέρουμε ότι οι υπεύθυνοι “διαμαρτύρονται” γιατί οι συντάξεις είναι παραπάνω από τα 480 ευρώ, που είναι ο κατώτερος μισθός. Οπως δεν ξεχνάμε το έκτρωμα των Λοβέρδου-Κουτρουμάνη για την “εγγύηση του κράτους” για συντάξεις 360 ευρώ». Αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Π. Τάτσης είπε: «Είναι μια διαδικασία που δεν αγγίζει τους συνταξιούχους. Είδαμε το ρόλο των μέχρι τώρα προέδρων της Δημοκρατίας. Υπέγραφαν όλο το νομοθετικό πλαίσιο που κατακρεούργησε τις συντάξεις. Τον ίδιο ρόλο ετοιμάζονται να αναθέσουν και στο νέο Πρόεδρο -όπως κι αν εκλεγεί».

Και ο Παντελής Τάτσης κατέληξε: «Με τους αγώνες, έστω και οι λίγοι, μπορούν να καθυστερήσουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών σχεδίων τους. Οι πολλοί μπορούν να αντιμετωπίσουν και να ανατρέψουν τις πολιτικές τους».

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν επίσης: Η Χριστίνα Τσάρα, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ – Τραπεζών, ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Στη συγκέντρωση παραυρέθηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΣ Δημοσίου Παναγιώτης Βαβουγιός.

Παρών ο Δ. Κουτσούμπας

Μοναδική παρουσία πολιτικού αρχηγού στην παναττική συγκέντρωση ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος τόνισε: «Βρισκόμαστε απόψε εδώ στην πλατεία Συντάγματος μαζί με τους συνταξιούχους για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα τους. Πρέπει να καταβληθεί άμεσα το δώρο Χριστουγέννων, θα πρέπει άμεσα να αποδοθούν η 13η και η 14η σύνταξη που τους την έχουν πάρει πίσω, ενώ τη δικαιούνται. Γι’ αυτή μάτωσαν, γι’ αυτή δούλεψαν δεκαετίες τώρα στη βιομηχανία της χώρας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Βρισκόμαστε μαζί με τους συνταξιούχους γιατί το μέλλον που διαγράφει η κυβερνητική πολιτική, οι δυνάμεις που ασπάζονται και πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, ετοιμάζουν ζοφερά χρόνια για όλους μας, για μας, για τα παιδιά μας. Δεν είναι ένας αγώνας που αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

Κινητοποιήσεις στις άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους με άμεσο αίτημα την καταβολή από την κυβέρνηση της 13ης και 14ης σύνταξης και ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα. Περιελάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μπουφέ και κρασί.

Στη Λάρισα, πανσυνταξιουχική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο. Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Χρήστος Τσερβελούδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λάρισας, ο Νίκος Κούβελας, πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλίας του Συλλόγου πρώην ΔΕΚΟ – Τραπεζών και η Ζωή Βελισσαρίου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Τυρνάβου. Επίσης, μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσος Τσιαπλές. Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Θανάσης Κουμαντζέλης. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με ανάγνωση σχετικού ψηφίσματος. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ξεκίνησε πορεία από το Εργατικό Κέντρο σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας και κατέληξε στη διοίκηση του τοπικού ΙΚΑ όπου έγινε επίδοση του ψηφίσματος.

Στο Βόλο, μαζική ήταν η συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Ρούσσας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Μαγνησίας, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε ότι «οι νέες ανατροπές έχουν δρομολογηθεί και κινούνται στις αντεργατικές ράγες που στρώθηκαν από την εποχή ακόμα της ψήφισης της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της “Λευκής Βίβλου”». Μόνος δρόμος είναι αυτός της οργανωμένης πάλης, η συσπείρωση στα συνδικάτα, στους φορείς του λαϊκού κινήματος, τόνισε ο Γιώργος Ρούσσας. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου που κατέληξε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπου επιδόθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, παρά τη βροχή, με επιτυχία έγινε η συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Ελευθερίας όπου μίλησαν ο Ανδρέας Κριαράς, πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, ο Λευτέρης Κοτσαρίδης, πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Τσαγκαράκης, από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ Ηρακλείου.

Στην Καστοριά το ΔΣ του σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, μαζί με άλλους συναδέλφους τους, επισκέφτηκαν τον αντιπεριφερειάρχη και του παρέδωσαν υπόμνημα με αιτήματα για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, την επαναφορά του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 χρονών και διάφορα άλλα θέματα. Ο αντιπεριφερειάρχης υποσχέθηκε υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει ανάλογα με τη δύναμη που διαθέτει.