Νέα

Χάνει το ΕΚΑΣ 1 στους 3 δικαιούχους του ΟΑΕΕ

Τις βάρβαρες επιπτώσεις του νόμου-λαιμητόμου 4387/2016 με την περικοπή του ΕΚΑΣ αποκάλυψε η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ με ανακοίνωσή της την 1.7.2016. Ήδη το έχασαν 34.000 δικαιούχοι και για άλλους 7.500 δικαιούχους θα γίνει επανεξέταση των στοιχείων τους.

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ δηλώνει ότι μαζί με τις άλλες Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις θα αντιπαλέψουν αυτές τις πολιτικές και καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα, 4 Ιούνη 2016, στις 12 το μεσημέρι. Την παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν Ομοσπονδίες και συνδικάτα της Αττικής για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα Εργασιακά, καθώς Κυβέρνηση – ΣΕΒ – ΕΕ στρώνουν το έδαφος της επόμενης λεηλασίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έχει ως εξής: «“Λουτροθεραπεία” στο λάκκο των βάρβαρων περικοπών των αποδοχών τους επιφύλαξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΑΕΕ με την εφαρμογή των αντιδραστικών διατάξεων του νόμου-λαιμητόμου 4387/2016 για την περικοπή του ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία  της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έχουν περικοπεί – λόγω υπέρβασης των ορίων του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος απ’ τις συντάξεις- τα ΕΚΑΣ σε 34.000  απ΄τους 96.572 δικαούχους στον Οργανισμό. Δηλαδή 35,2% των δικαιούχων  στον ΟΑΕΕ  χάνουν το ΕΚΑΣ ενώ σε άλλους 7.500 δικαιούχους θα γίνει επανέλεγχος των δικαιολογητικών τους.  Μ’ άλλα λόγια ένας στους δύο δικαιούχους του ΟΑΕΕ ή χάνουν οριστικά το ΕΚΑΣ η αναμένεται να το χάσουν. Οι 34.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που χάνουν το ΕΚΑΣ αποτελούν το 23,8% των 143.000 συνταξιούχων που χάνουν συνολικά το ΕΚΑΣ.

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ μαζί με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας θα παλέψουν για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, που κατακρεουργεί τις συντάξεις μας και ετοιμάζει για τα παιδιά και τα εγγόνια συνθήκες δουλείας σε γαλέρες και με μισθούς πείνας».

Αποκαλυπτικά στοιχεία στη Βουλή

Στις 30.6.2016 συζητήθηκε στη βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη με την οποία ζήτησε να ακυρωθούν οι διατάξεις που καταργούν το ΕΚΑΣ και επιφέρουν απώλειες 2,4 δισ. ευρώ στο εισόδημα των συνταξιούχων για την τετραετία 2016-2019.

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτηση ο Χρήστος Κατσώτης είπε: «Το 2015 το όριο για να πάρει κάποιος το ΕΚΑΣ ήταν 15.380 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Εσείς το κάνατε 11.000 ευρώ, με αποτέλεσμα όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα 11.000 ετησίως να έχουν σοβαρές επιπτώσεις και ιδιαίτερα οι δικαιούχοι που είναι ζευγάρια. Γιατί αν ο καθένας το χρόνο έχει 5.508 ευρώ, τότε οι δύο μαζί θα έχουν 11.016 ευρώ και χάνουν και οι δύο μαζί 5.520 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Οι συνέπειες αυτής της ρύθμισης είναι τραγικές και εμείς ρωτάμε τι θα κάνετε, έτσι ώστε να ακυρωθούν αυτές οι ρυθμίσεις που, αν θέλετε, έχουν αυτό το αποτέλεσμα, τις μεγάλες απώλειες στο εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων και ιδιαίτερα αυτών των ζευγαριών που αναφέραμε παραπάνω, όπου οι δυο μαζί μπορεί να έχουν κάτι παραπάνω από 11.00 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Πάνω σ’ αυτό θα θέλαμε τις απαντήσεις σας, κύριε Υπουργέ».

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος απάντησε, μεταξύ τών άλλων, τα εξής: «Δεν χαιρόμαστε για την κατάσταση των συνταξιούχων. Πραγματικά, εκείνο που κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες για την ανάπτυξη ιδιαίτερα των χαμηλών συντάξεων. Το 1996 επινοήθηκε, θα έλεγα, το ΕΚΑΣ. Και αν δείτε τι ακολούθησε λίγο μετά τον Αύγουστο του 1996, που εισήλθε αυτό προς ψήφιση, είχαμε εκλογές. Γιατί τότε οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θέλησαν να λύσουν το πρόβλημα των συνταξιούχων με ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων, αλλά θέλησαν, όπως και για μια σειρά άλλα κοινωνικά ζητήματα, να τους κρατούν όμηρους μέσω μιας αντίληψης φιλανθρωπίας. Το ΕΚΑΣ ήταν επίδομα, δεν ήταν σύνταξη!

Εμείς, λοιπόν, στις νέες δομές τους συστήματός μας, ενισχύουμε τις χαμηλές συντάξεις. Η χαμηλότερη από αυτές έχει ποσοστό αναπλήρωσης 120%, το υψηλότερο που υπάρχει. Πρέπει να αναφέρω –δυστυχώς γιατί ο χρόνος είναι λίγος για ένα τόσο τεράστιο θέμα- ορισμένα σημεία όπου κυριαρχεί παραπληροφόρηση. Δεν εννοώ ότι δεν υπήρξε μείωση στις συντάξεις που έλαβαν, γιατί έλειπε το ΕΚΑΣ. Αυτό συνέβη, αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί συνέβη. Η λογική που συνόδευσε την αρχική εφαρμογή του ΕΚΑΣ, από το 1996, ήταν ότι θα έπρεπε όποιος συνταξιούχος ήταν πάνω από εξήντα πέντε χρονών να συμπληρώνει το εισόδημά του από συντάξεις, έτσι ώστε να πλησιάζει το μέσο όρο των κατώτατων εισοδημάτων που υπήρχαν για τους πολίτες τότε, το 1996. Με αναγωγή στον παρόντα χρόνο, στο 2016, το μέσο εισόδημα ήταν τότε 5.208 ευρώ και η χαμηλή σύνταξη που έπρεπε να ενισχυθεί με το ΕΚΑΣ ήταν 3.923 ευρώ. Σήμερα είναι 7.680 ευρώ ο μέσος όρος και το κατώτερο όριο συνταξιούχων είναι 7.767, περίπου 13 ευρώ παρακάτω.

Μία απόκλιση που ήταν τεράστια και καλυπτόταν ως αιτιολογία με το ΕΚΑΣ, σήμερα δεν υφίσταται πια ως λόγος για να υπάρχει το ΕΚΑΣ. Τούτο δεν σημαίνει ότι είναι αυτή η λύση η πρέπουσα, να χάνουν αυτοί οι άνθρωποι μερίδιο του εισοδήματός τους. Εξηγώ, όμως, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δομές ενός συστήματος που έπασχε και πρέπει να διορθώσουμε. Θεσπίσαμε από 1/1/2019 ότι οι αναπληρώσεις που θα γίνουν στις συντάξεις θα ενισχύονται μέσα από την ανάπτυξη, την οποία πιστεύουμε ότι θα έχουμε μέσα από το ΑΕΠ. Είναι εξαρτημένη η χώρα με αυτό τον στόχο και πρέπει να τον πετύχουμε. Θα πρέπει να καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αναπτύξουμε τις παραγωγικές δυνατότητες που μπορεί να έχει αυτή η χώρα».

Παίρνοντας ξανά το λόγο ο Χρήστος Κατσώτης είπε: «Λέτε ότι το ΕΚΑΣ επινοήθηκε για πελατειακούς λόγους και το έδωσαν το 1996 –ή όποτε είπατε ότι το έδωσαν- για να κερδίσουν τις εκλογές και ότι, εν πάση περιπτώσει, σήμερα εσείς διορθώνετε κάτι που έγινε και το οποίο δεν έπρεπε να γίνει. Τι δηλαδή; Καταργείτε το ΕΚΑΣ και λέτε ότι με άλλον τρόπο θα συμπληρώσετε την απώλεια. Με ποιον; Λέτε ότι το ποσό αναπλήρωσης θα είναι μεγαλύτερο για τον μικροσυνταξιούχο. Πείτε μου, λοιπόν, αν θα χάσει το ΕΚΑΣ ένας συνταξιούχος που έχει 5.508 ευρώ και που η σύζυγός του έχει 5.508 ευρώ. Ναι ή όχι; Και πείτε μου, λοιπόν, τι αναπλήρωση θα έχουν αυτοί που θα χάσουν το έτος 5.520 ευρώ. Απαντήστε μου σε αυτό, αφού έχετε κάνει, λοιπόν, τις προσθαφαιρέσεις. Γι’ αυτούς τους δύο μικροσυνταξιούχους, ποια θα είναι η κάλυψη των απωλειών; Από τις 5.520 ευρώ που θα χάσουν τον χρόνο και οι δύο, ποια είναι η αναπλήρωση;

Κοιτάξτε, κύριε Υπουργέ, δεν μπορείτε να λέτε ψέματα μία, δύο και τρεις φορές. Λέγατε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Και σήμερα βλέπουν οι συνταξιούχοι να λείπουν από το πορτοφόλι τους αυτά που είναι απαραίτητα για να επιβιώσουν. Και σήμερα πάλι λέτε ψέματα ότι θα αναπληρώσετε αυτό το κατηργημένο ΕΚΑΣ από τους μικροσυνταξιούχους. Δεν λέτε, όμως, πώς. Ποιο ποσοστό αναπλήρωσης, όταν ο υπολογισμός της σύνταξης, όπως εσείς το ρυθμίσατε με τον τελευταίο νόμο, προβλέπει συντάξεις πείνας για όλους, μειώσεις από 15% ως 30%; Τα έχουμε πει αυτά εδώ στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και δεν μπορείτε πάνω σε αυτό να πείτε κάτι άλλο. Δεν έχετε άλλο επιχείρημα, όταν πάτε στα εξήντα επτά έτη όλο τον κόσμο για τη σύνταξη και όταν απαιτούνται σαράντα χρόνια δουλειάς, με αυτή την εργασιακή ζούγκλα που υπάρχει σήμερα εδώ στη χώρα μας. Τι είναι αυτά, λοιπόν, που λέτε στον κόσμο σήμερα; Ποια αναπλήρωση θα κάνετε;

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί αυτή η ρύθμιση που καταργεί το ΕΚΑΣ και να την πάρετε πίσω. Οι μικροσυνταξιούχοι και συνολικά οι συνταξιούχοι δεν θα συμβιβαστούν. Ξέρετε ότι είναι πολύ ζωντανοί και θα είναι στον δρόμο, όπως και οι εργαζόμενοι, γιατί δεν συμβιβάζονται με αυτό τον νόμο-λαιμητόμο, με αυτό το ασφαλιστικό που, αν θέλετε, οδηγεί τους εργαζόμενους στο να χάσουν συνολικά την ασφάλειά τους και να έχουν συντάξεις πείνας και να μην μπορούν να επιβιώσουν».

Στη συνέχεια πήρε ξανά το λόγο ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και είχε διάλογο με το βουλευτή του ΚΚΕ. «Κύριε Κατσώτη, είπε ο υφυπουργός Εργασίας, αυτοί που δεν συμβιβάζονται ποτέ και δεν θα συμβιβαστούν με τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν είμαστε εμείς. Και δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φτωχοί άνθρωποι στη χώρα. Και δεν συμβιβαζόμαστε με κανέναν τρόπο. Αυτό το αποδεικνύουν οι μέριμνες που λαμβάνουμε για την ενίσχυση και της περίθαλψης και όλων των μέτρων που παίρνουμε στο επίπεδο της ανθρωπιστικής κρίσης. Κριθήκαμε γι’ αυτό. Σε αυτό το μέτρο κανείς δεν μπορεί να μας πει το παραμικρό.

Όμως, βλέπω ότι αρέσκεστε να ακολουθείτε και τις άλλες ιαχές, “είστε ψεύτες, είστε ψεύτες”. Καλά το πάτε, αν πρόκειται τελικά να υιοθετείτε όλη τη συνθηματολογία της Δεξιάς, που για σας είναι αντίπαλος κατά τα άλλα. Ενώνεστε μαζί της, για να χτυπάτε εμάς. Στο τέλος, η ιστορία θα καταγράψει τις συνέπειες αυτής της επιλογής σας. Ούτε αυτό το περίμενα».

Χρ. Κατσώτης: Το «πλυντήριο» της Δεξιάς είστε εσείς!

Τάσος Πετρόπουλος: «Ακούστε, λοιπόν. Πρώτα απ’ όλα, εγώ δεν είπα ότι κακώς δόθηκε ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό που είπα είναι ότι ήταν ένας μηχανισμός που κρατούσε σε ομηρία τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τους έδωσαν επίδομα, αντί να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να βοηθά τους χαμηλότερους.  Το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης που βοηθά τους χαμηλοσυνταξιούχους, αυτούς που βρίσκονται στη μεγαλύτερη ανάγκη, το δημιουργούμε σήμερα. Δίνουμε τους κανόνες. Φαντάζομαι ότι όλο αυτόν τον καιρό θα ακούγατε κι εσείς ότι μας κατηγορούσαν ότι δεν ενισχύουμε υψηλά εισοδήματα, για να δίνουμε κίνητρα στη δημιουργικότητα, ότι ενισχύουμε τα χαμηλά εισοδήματα και δίνουμε κίνητρα στην τεμπελιά. Αυτά ακούγαμε. Τέλος πάντων, αυτό συμβαίνει ή όχι; Συμβαίνει, πράγματι, όχι γιατί ενισχύουμε την τεμπελιά, αλλά γιατί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να ενισχύει εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη κοινωνική αδυναμία. Αυτό συμβαίνει.

Πρόσκαιρη είναι αυτή η κατάσταση με το ΕΚΑΣ. Είναι πραγματική. Εγώ δεν θέλω να φτιασιδώνω τα πράγματα ούτε η Κυβέρνησή μας θέλει να αποκρύπτει την αλήθεια. Όμως, αυτό το θέμα είναι γνωστό. Γιατί ξαφνικά όλοι αιφνιδιάζονται; Δεν είναι γνωστό το θέμα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ; Ήταν παλαιά απαίτηση και παλαιά δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είχαν δεσμευτεί για την κατάργησή του. Επήλθε τώρα μετά από συμφωνία εκείνο που συμφώνησαν τον Αύγουστο του 2015 και υλοποιείται με αυτόν τον τρόπο.

Εμείς πήραμε εκείνα τα μέτρα, με τα οποία θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε την κατάσταση, προκειμένου να φέρουμε μια βελτίωση στις προσαρμογές για να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες και αρνητικές επιδράσεις στον κόσμο.

Θα μου επιτρέψετε να πω δύο παραδείγματα, που ίσως δεν έχουν σημασία, αλλά θα τα πω για εκείνους που ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε αυτό το σύστημα να είναι βιώσιμο, όπως ήταν με το ΕΚΑΣ…»

Χρ. Κατσώτης: Τις απώλειες πώς θα τις καλύψετε;

Τάσος Πετρόπουλος: «Με 4.500 ένσημα, δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης και μέσες αποδοχές 700 ευρώ, παίρνει οργανική σύνταξη 300 ευρώ. Ποιος να τα καταλάβει αυτά τα νούμερα, βέβαια! Όμως, εσείς τα ξέρετε, για να δείτε ότι πρέπει να είστε λιγάκι πιο προσεκτικός. Παίρνει κατώτατη σύνταξη 487 ευρώ και ΕΚΑΣ 230 ευρώ. Με δεκαπέντε χρόνια ασφάλιση, δηλαδή, έπαιρνε συνολικά 717 ευρώ. Αυτό το ποσό σύνταξης το έπαιρνε κάποιος που είχε διπλάσιο χρόνο ασφάλισης, 8.700 ένσημα και 1.400 ευρώ μέσες αποδοχές, δηλαδή διπλάσιες αποδοχές. Μιλάμε για την ίδια σύνταξη. Αυτό, λοιπόν, είναι διαστρέβλωση. Δεν είναι ισοτιμία. Δεν αποδίδει. Είναι αποτέλεσμα αυτής της επιδοματικής λογικής, που κρατούσε ομήρους τους συνταξιούχους. Αυτό είπα προηγουμένως. Δεν είπα ότι κακώς ενισχύθηκαν. Εξηγώ τώρα με το παράδειγμα ότι κακώς παίρνουν αυτοί οι άνθρωποι αυτό που παίρνουν. Κακώς! Έπρεπε να το πάρουν μέσα από ένα άλλο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα έπρεπε να δομηθεί με τον τρόπο με τον οποίο τώρα το δομούμε, ώστε να παράγει αυτά τα αποτελέσματα.

Κάποιος που έπαιρνε σύνταξη 663 ευρώ, παίρνει ΕΚΑΣ. Κάποιος που παίρνει 665 ευρώ σύνταξη, δεν παίρνει ΕΚΑΣ. Μιλάμε γι’ αυτήν τη διαφορά των 2,5 ευρώ. Ο πρώτος θα πάρει παραπάνω 2.760 ευρώ ετησίως, ο άλλος λιγότερα, επειδή πήρε 2,5 ευρώ παραπάνω. Αυτό συνέβαινε πάντα. Αυτό είναι παράλογο και οδηγούσε κάποιον να προτιμά να είναι μόνο δεκαπέντε χρόνια ασφαλισμένος. Ξέρετε πολύ καλά πού γινόταν αυτό. Γινόταν στον κλάδο των οικοδόμων. Εκεί όπου έπρεπε να ενισχύουμε την ανεργία, αυτό άλλαζε τελείως κατεύθυνση και γινόταν ένα ρεύμα και κίνημα κατά της κοινωνικής ασφάλισης, σε ζημία της κοινωνικής ασφάλισης και των συμφερόντων των εργαζομένων. Πρέπει, λοιπόν, αυτό το πράγμα να σταματήσει και να μιλήσουμε επί της ουσίας για το τι σύστημα δημιουργούμε και πώς θα ενισχύσουμε τις οικονομικές βάσεις και τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, που δεν υπάρχουν. Και αυτό είναι δική μας ευθύνη να το κάνουμε. Ξεκινάμε από αυτό.

Προχωρήσαμε σε μια δομική αλλαγή στη βάση υπολογισμού των συντάξεων. Ενισχύουμε την εθνική σύνταξη, που θα παίρνουμε διαρκώς μέσα από την ανάπτυξη όλοι. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία, από 1/1/2019, θα αρχίσουμε να κάνουμε μια καλύτερη πολιτική εφαρμογή των θετικών επιδράσεων της κοινωνικής ασφάλισης, που εμείς έχουμε δομήσει και θεσπίσει. Δεν θα πρέπει να λέτε ότι δεν είναι υπό την εγγύηση της πολιτείας οι παροχές της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Το λέει ρητά ο νόμος, κατηγορηματικά και πανηγυρικά, όλες οι συντάξεις τελούν υπό την εγγύηση της πολιτείας. Συνεπώς, και σε αυτό, πάλι δεν λέτε την αλήθεια».

Χρ. Κατσώτης: Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου τον λόγο για μισό λεπτό.

Γιώργος Βαρεμένος (προεδρύεων): Κύριε Κατσώτη, αφού απαντήθηκε τώρα η ερώτηση, δεν έχετε τον λόγο. Θα ανακυκλώσουμε τώρα την ερώτηση.

Χρ. Κατσώτης: Θέλω μισό λεπτό. Θα είχα τελειώσει.

Γιώργος Βαρεμένος (προεδρύεων): Δεν γίνεται. Θα ανακυκλωθεί. Θα ζητήσει μετά τον λόγο ο Υπουργός και δεν θα τελειώσουμε. Δεν βγαίνει τίποτα έτσι.

Χρήστος Μαντάς (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ): Δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό να μιλήσετε ξανά.

Χρ. Κατσώτης: Εντάξει, κύριε Μαντά! Δεν μπορεί να μας λέει, όμως, ότι φταίνε οι οικοδόμοι που δεν είχαν παραπάνω από 4.500 ένσημα, και η εργοδοσία και οι κατασκευαστές να είναι στο απυρόβλητο! Να, λοιπόν, ποια είναι η αριστερή αντίληψη!