Νέα

ΚΟΖΑΝΗ: Συμβολική κατάληψη του δημαρχείου απ’ τους συνταξιούχους

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στις αντισυνταξιουχικές και αντιασφαλιστικές πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, μαζί και η σημερινή, διατράνωσαν εκατοντάδες συνταξιούχοι σε μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) Συνταξιούχων στην κεντρική πλατεία Κοζάνης στις 10.5.2018. Στη διαμαρτυρία πήραν μέρος συνταξιούχοι απ’ την Κοζάνη και τη Φλώρινα, οι οποίοι μετά τη συγκέντρωση προχώρησαν στη συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Κοζάνης.

Αντιπροσωπεία  της τοπικής ΣΕΑ είχε συνάντηση -ο δήμαρχος απουσίαζε στην Αθήνα-  με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Βαλαή, όπου του έθεσαν το αίτημα της κατάργησης του 80% επί της αξίας του νερού στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ. Ο αντδήμαρχος επανέλαβε την απόφαση της δημοτικής αρχής που είναι η διατήρηση του τέλους, αλλά είπε οτι το θέμα μπορεί να επανεξεταστεί.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης είπε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το έγκλημα που πάνε να διαπράξουν με το νόμο Κατρούγκαλου. Γιατί αν τους το επιτρέψουμε θα μας ρίξουν στον Καιάδα. Βασικό αίτημα είναι να μην υποστούν καμία μείωση οι συντάξεις με την προσωπική διαφορά και τον επανυπολογισμό…Ο αγώνας μας είναι μαραθώνιος και δεν σταματά, γιατί ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνα… Δεν αγωνιζόμαστε για τους εαυτούς μας, αγωνιζόμαστε και για τα παιδιά μας». Σημείωσε ακόμη ότι «οι συντάξεις μας είναι δικές μας, δεν μας τις έδωσε κανείς δώρο. Είναι πληρωμένες με αίμα, με μόχθο, με τα δικά μας χρήματα». Όσο για την ανάπτυξη που «κομπάζουν’ οι κυβερνώντες, ο Δ. Κουμπούρης, σημείωσε πως «δεν υπάρχει ανάπτυξη για τους συνταξιούχους, για τους εργαζόμενους και για το λαό, αφού η ανάπτυξή τους στηρίζεται σε νέες περικοπές των συντάξεων και μισθών».

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) Φώτης Αντωνίου κάλεσε τους συνταξιούχους να νικήσουν το φόβο, την καταστρεπτική αντίληψη του «δεν γίνεται τίποτα» και να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης στο χαιρετισμό του, μεταξύ των άλλων, σημείωσε: «Τελευταία εμφανίζονται δυό ομάδες στην κυβέρνηση. Οι “καλοί” και οι  “κακοί” για τους συνταξιούχους. Με τα καλά λόγια οι πρώτοι και οι δεύτεροι, επίσης με τα “καλά” λόγια για τις υποχρεώσεις στους δανειστές. Είναι διαχωρισμός κάλπικος και χωρίς αντίκρυσμα καθώς υπηρετούν την ίδια  βάρβαρη επιλογή. Τα λόγια θα ήταν “καλά” αν διαβεβαίωναν για το ξήλωμα του πουλόβερ που μας έπλεξε ο Κατρούγκαλος».Ο συντονιστής της εκδήλωσης Αριστείδης Λαμπαδάς ανέγνωσε το ψήφισμα, με το οποίο οι συνταξιούχοι, μεταξύ των άλλων, ζητούν:

  • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ.
  • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
  • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Να μην περάσουν τα καταστρεπτικά μέτρα της 4ης αξιολόγησης. Να καταργηθεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς.
  • Να μην περάσει το ξεπούλημα – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.