Νέα

Τηλεσυνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στις 18 Μαρτίου 2021

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε η πρώτη τηλεσυνεδρίαση του Εκτελεστικού Προεδρείου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στις 3 Μάρτη 2021. «Η τηλεσυνεδρίαση είναι ένα “νέου τύπου” αντάμωμα, αλλά θα το συνηθίσουμε και αυτό» είπε ο πρόεδρος Παντελής Τάτσης ανοίγοντας τις εργασίες.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Π. Τάτσης εξέφρασε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ τα θερμά συλληπητήρια στο συνάδελφο Αστέριο Τσούτσα για το θάνατο της συζύγου του Παρασκευής, που έφυγε απ’ τη ζωή στις 23/11/2020. Ο Αστ. Τσούτσας ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους και όλους όσους συμπαραστάθηκαν στο βαρύ πένθος της οικογένειάς του.

Όσον αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τα πρακτικά και ο Οικονομικός Απολογισμός του 3ου – 4ου τριμήνου 2020. Για το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα της αναγνώρισης των αντιπροσώπων για το 13ο Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, ο Π. Τάτσης είπε ότι αρμόδιο για αυτό είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) και αφού τελεσιδικήσουν οι εντσάσεις, που έγιναν σε ορισμένα σωματεία.

Το ΕΠ αποφάσισε τη τηλεσυνεδρίαση του ΔΣ  της ΠΟΣ-  στις 18 Μαρτίου 2021, ημέρα Πέμπτη, και ώρα 9:30 π.μ.

Στιγμιότυπο από την τηλεσυνεδρίαση

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: 1. Επικύρωση Πρακτικών. 2. Η δράση της Ομοσπονδίας στην περίοδο της πανδημίας στα πλαίσια της εφαρμοσμένης πολιτικής και τα καθήκοντα για το επόμενο διάστημα. 3. Οικονομικός Απολογισμός 3ο -4ο τρίμηνο 2020. 4. Ανακοινώσεις – Προτάσεις.

Στην πρόσκληση αναφέρονται τα εξής: «Προτείνεται χρόνος ομιλίας 5 λεπτά.  Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εάν επιθυμείτε να προτείνετε κάποιο άλλο θέμα το συντομότερο.

Η εισήγηση θα σας σταλεί έγκαιρα μαζί με τα οικονομικά. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα  που μπορεί να προκύψουν ώστε όλοι  οι συνάδελφοι να πάρουν μέρος στη συζήτηση . Η τηλεσυνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής Webex. Λόγω των απαιτήσεων της εφαρμογής ,θα σας σταλεί 3 ημέρες πριν την τηλεσυνεδρίαση στο προσωπικό σας e-mail, η διεύθυνση url, στην οποία θα κάνετε κλικ για να μπείτε στην εφαρμογή την ώρα που θα ξεκινήσουμε».

Π. Τάτσης: «Μονόδρομος ο αγώνας»

Αναφερόμενος στη δράση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ ο Π. Τάτσης, μεταξύ των άλλων, είπε: «Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν μας ανάγκασαν να αλλάξουμε το πρόγραμμα και την δράση μας αυτό το διάστημα. Μας περιόρισαν από τις ζωντανές δυναμικές παρεμβάσεις, τις συγκεντρώσεις μας μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική πορεία τόσο για το συνταξιουχικό όσο και άλλα κινήματα. Αλλάξαμε και προσαρμόσαμε τις μορφές των επαφών μας, τις συλλογικές μας διαδικασίες και δεν χάσαμε την επαφή μεταξύ μας και αναπτύξαμε την δράση μας με τις μορφές και τους τρόπους που μας επιτρέπει η πανδημία με τα σωματεία μας. Χρησιμοποιήσαμε όπως δελτία Τύπου, υπομνήματα διαμαρτυρίας, προς τους αρμόδιους υπουργούς τον Τύπο και τα ΜΜΕ. Για όλες τις δραστηριότητες μας, τα υλικά μας έφθαναν για ενημέρωση στα σωματεία μας σε όλη την χώρα. Αξιοποιήσαμε και δεν σταματήσαμε την έκδοση της εφημερίδας μας. Παρά τις απαγορεύσεις προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα και πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τον υπουργό και τον υφυπουργό εργασίας κοινωνικών ασφαλίσεων. Τα σωματεία μας με όλες τις προφυλάξεις για την πανδημία είχαν επαφή με τα μέλη τους και παρουσία σε μια σειρά εκδηλώσεων του κινήματος, των υγειονομικών και για τα προβλήματα της Υγείας. Η δράση μας αυτή συνοδευόταν από τις συλλογικές αποφάσεις της Συντοντιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα Συνεργαζόμενων πανελλαδικά Συνταξιουχικών Οργανώσεων».

Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις ο Π. Τάτσης υπογράμμισε: «Όλη αυτή την περίοδο, αναδείξαμε και απαιτήσαμε από την κυβέρνηση να δοθούν λύσεις στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνταξιουχικός κόσμος. Την άμεση καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων που χρονίζουν. Την επαναφορά στα κομμένα δώρα μας, τις συντάξεις χηρείας, συντάξεις δίχως την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς. Την άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους. Την άμεση εφαρμογή της μηδενικής καταβολής για φάρμακα στους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ. Την καταβολή κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ. Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους τους συνταξιούχους. Άνοιγμα μονάδων ΜΕΘ, πρόσληψη ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού, άμεση διάθεση εμβολίων για όλο το λαό με προτεραιότητα των ευαίσθητων ομάδων. Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και οι τοποθετήσεις των λεγόμενων “Μάνατζερ” για την έκδοση των συντάξεων με πρόσληψη και εκπαίδευση προσωπικού για το σκοπό αυτό. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στα μέτρα του αυταρχισμού των απαγορεύσεων συνολικά ενάντια στο φοιτητικό κίνημα, που προωθεί η κυβέρνηση προωθεί».

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Η πανδημία συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο. Σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις διαχειρίζονται την πανδημία με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, των ιδιωτών στην υγεία και όχι των αναγκών των λαών. Στη χώρα μας έχει πρυτανεύσει η ίδια λογική με αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο υλικό, κρεβάτια ΜΕΘ, δομές υγείας και τα απαραίτητα τέστ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας. Ο επιχειρηματικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός των εμβολίων με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των πατεντών  των φαρμακευτικών ομίλων βάζουν ους λαούς σε νέους κινδύνους. Για μας το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό».

Κινητοποίηση των φορέων της Ηλιούπολης για το Κέντρο Υγείας

Ο Π. Τάτσης κάλεσε τα σωματεία να αναπτύξουν τη δράση τους είτε αυτοτελώς είτε σε συντονισμό με άλλους φορείς για προβλήματα που χρονίζουν αλλά και που αναδείχτηκαν την περίοδο της πανδημίας. Έφερε σαν παράδειγμα τη συντονισμένη δράση έντεκα φορέων στην Ηλιούπολη, που υποχρέωσαν την κυβέρνηση να επαναφέρει την πλήρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, το οποίο είχε μετατρέψει αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο. Ανάμεσα στους έντεκα φορείς που οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις  ήταν το παράρτημα Ηλιούπολης της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης-Δάφνης-Υμμητού, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΔΥ Αθήνας και η Ένωση ΕΒΕ Ηλιούπολης.

Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Ο δρόμος του αγώνα είναι δοκισμένος για τα δύσκολα προβλήματα. Είναι και η παρακαταθήκη για τα παδιά μας και το κίνημα. Με τη δράση μας καταφέραμε να αποτρέψουμε αντισυνταξιουχικές αποφάσεις και πολιτικές. Αυτόν τον μονόδρομο θα ακολουθήσουμε μέσα απ’ τη δράση της ΣΕΑ. Έτσι θα σταθούμε παραπέρα όρθιοι και δυνατοί.»