Νέα

Πολύπλευρες δράσεις για την υγεία

Με την Παγκρήτια συγκέντρωση στο Ηράκλειο και τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, την Ηγουμενίτσα και την Αλεξανδρούπολη ολοκληρώθηκαν οι δράσεις για την υγεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και ΠΣΣ Δικηγόρων. Μέσα απο αυτές τις δράσεις ανανεώθηκε το νέο αγωνιστικό ραντεβού των σωματείων που δρούν στα πλαίσια της ΣΕΑ στη μεγάλη Πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 15 Δεκέμβρη 2017,  στο Σύνταγμα, ώρα 5 μ.μ., προτάσσοντας την άμεση επαναχορήγηση του Δώρου των Χριστουγέννων.

Στις 29.11.2017 στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο στις 11 π.μ. συγκεντρώθηκαν συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου και των Αστυνομικών απ’ τους τέσσερις νομούς της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασήθι).

«Περήφανα γηρατειά πώς σας κατάντησαν έτσι», «Όχι στη μείωση των συντάξεων και την διάλυση των ταμείων μας», έγραφαν κάποια απ’ τα πανώ που κρατούσαν οι συνταξιούχοι.

  Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Ηρακλείου Δημ. Τσαγκαράκης.

Ακολούθησε ο  κεντρικός ομιλητής Παναγιώτης Πάλμος, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του κοινωνικού μερίσματος και να συνεχίσουν να αγωνίζονται με τη συμπόρευσή τους με όλους τους εργαζόμενους, μέχρι να πάρουν πίσω όλα τα κλεμμένα τόνισε ο ομιλητής.

Στην ομιλία του ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Χρήστος Κολοβός, επισήμανε, μεταξύ των άλλων, και τα εξής: «Δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν άλλο. Δεν θέλουμε τα ψίχουλα του κοινωνικού μερίσματος, που θα πάρουν κάποιοι. Διεκδιμού την 13η και 14η σύνταξη, το ΕΚΑΣ και όσα μας έχουν περικόψει. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια το υπόλοιπο της ζωής μας εμείς και τα παιδιά μας. Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν σταθερή δουλειά, μισθό και μεροκάματα που να μπορούν να τα βγάλουν πέρα , να κάνουν οικογένειες. Τα παιδιά μας που είναι άνεργα ή και όσοι δουλεύουν με μισθούς πείνας δεν θα πάρουν κανένα κοινωνικό μέρισμα γιατί μετράνε το εισόδημα όλης της οικογένειας, μιας και δεν μπορούν να ανοίξουν δικό τους νοικοκυριό. Αφαιρούν από τις συντάξεις μας, τον κόπο μιας ζωής που τα έχουμε πληρώσει με το παραπάνω, για να  δώσουν εφάπαξ μια φορά το χρόνο ψίχουλα  στα πιο εξαθλιωμένα και αδύνατα στρώματα μοιράζουν  την φτώχεια από τους λιγότερο φτωχούς και αυτό το λένε κοινωνική πολιτική.

Το 2016 αύξησαν από 4% σε 6% τις κρατήσεις για την υγεία. Ταυτόχρονα κράτησαν παράνομα και το 4% από τις αρχικές συντάξεις και όχι από τις καταβαλλόμενες. Αρχίσανε να λένε θα επιστραφούν πίσω παράνομες κρατήσεις, και από κοντά οι δικοί τους  άνθρωποι συνδικαλιστές κυβερνητικοί και εργοδοτικοί στέλνουν τους συναδέλφους να πάνε στα δικαστήρια για να πάρουν πίσω τη διαφορά και να πληρώνουν 100 και 150 ευρώ δεν θα πάρουν ούτε αυτά που έδωσαν στους δικηγόρους. Ξέρουμε και ξέρετε ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που θα πάρουν κάποια ποσά επιστροφή , όσοι έχουν μεγάλες συντάξεις πάνω από το 50% δεν θα πάρει σχεδόν τίποτα. Εμείς λέμε ότι παράνομες είναι όλες οι κρατήσεις για την υγεία και κακώς γίνονται γιατί αυτά τα χρήματα τα πληρώσαμε με το παραπάνω όταν ήμασταν εν ενεργεία. Μάλιστα οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αδυνατούν να πληρώσουν τον ασφαλιστικό οργανισμό, και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτό το διάστημα. Από τα χρέη τους  όμως δεν αφαιρείται το ποσό που είναι για την υγεία, όταν πρόκειται να κάνουν ρύθμιση.

Να μην δεχθούμε να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν νομοθετήσει για τα επόμενα χρόνια για άμεσες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με την  εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς , την μείωση και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, οικογενειακών επιδομάτων, συντάξεις χηρείας αναπηρικές συντάξεις, περικοπές στην υγεία αλλά και άλλες παπάπλευρες απώλειες αφορολόγητο στα 5.500 ευρώ, ΕΝΦΙΑ, πετρέλαιο, ΔΕΗ. Θέλουν να μας τσακίσουν κυριολεκτικά. Χάνουμε από χέρι άλλες δυο συντάξεις.

Ειδικότερα εμείς οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ διεκδικούμε την απονομή  αναλογικής σύνταξης για τους πάνω από 2.000 ηλικιωμένους ΕΒΕ που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας αλλά δεν λαμβάνουν σύνταξη και στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω των χρεών προς τον ΟΑΕΕ. Δηλαδή αν  κάποιος ήταν ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ για 35 χρόνια και οι εισφορές που κατέβαλε αντιστοιχούν σε 25 ή 30 χρόνια , τότε να του απονεμηθεί μειωμένη σύνταξη , η οποία θα αντιστοιχεί σε 25 ή 30 χρόνια.

Παρά την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα στις 20.1.16 για επίλυση του θέματος ο Τάσος Πετρόπουλος στην τελευταία συνάντηση είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση λύσης.Επίσης ο υφυπουργός Εργασίας άφησε και πάλι σε εκκρεμότητα τα κονδύλια από τις εισφορές των συνταξιούχων για το κοινωνικό τουρισμό που έφτασαν πια σωρευτικά σε 23-24 εκ.ευρώ. Ακόμα ο υφυπουργός Εργασίας υποσχέθηκε απονομή των εκκρεμουσών συντάξεων μέχρι τον Ιούνη του 2018, η πρώτη δέσμευση ήταν για το 2017.

Και ο Χρ. Κολοβός κατέληξε: «Ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος για μας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε και να πάρουμε πίσω ότι μας έχουν  αφαιρέσει».

Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν κατά σειρά: Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΙΚΑ Ηρακλείου Ανδρέας Καρράς, ο Γραμματέας του Συλλόγου ΟΑΕΕ Χανίων Νικ. Παπαντωνάκης, ο πρόεδρος των συνταξιούχων Δημοσίου Ηρακλείου Γιώργος Κουκλινός, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΙΚΑ Χανίων Δημ. Βολακάκης, το μέλος του ΔΣ Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιεράπετρας Μιχ. Μαυριδάκης,  Γραμματέας των πολιτικών συνταξιούχων Χανίων  κ Μαυρεδάκη.

Στη συγκέντρωση παραυρέθηκαν: Εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας αποστράτων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, το κίνημα πολιτών Άρδην, σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Ορφανός και δημοτικοί σύμβουλοι Ηρακλείου, Μαλεβυζίου, Χανίων, Αγίου Νικολάου και Ρεθύμνης.

Ακολούθησε πορεία στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.  Η αντιπροσωπεία των συνταξιούχων ζήτησε απ’ τον Περιφερειάρχη να μεριμνήσει για να αυξηθούν τα κονδύλια για την υγεία και να στελεχωθούν οι μονάδες των δημόσιων δομών.

Στη Θεσσαλονίκη

Δυναμική συγκέντρωση μπροστά στην 4η Υγεινομική Περιφέρεια (επί της οδού Αριστοτέλους 16) πραγματοποίησαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης στις 29.11.2017.Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κούρτης, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία για την κατάσταση στην υγεία και καταγγέλοντας οτι τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν κλείσει για τους ανασφάλιστους. Στη συνέχεια χαιρέτησε ο Γιώργος Κουτονίδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Θεσσαλονίκης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Νικολαΐδης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ.  «Μένουμε, είπε, αμετακίνητοι στη θέση μας ότι το ζήτημα της Υγείας δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά όλους τους εργαζόμενους, στους αγώνες των οποίων στεκόμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες… Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα …και πρέπει να καταργηθεί τώρα κάθε επιχειρηματική δράση στον πολύπαθο χώρο».Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: «Το 2013 είδαμε τις πρώτες διαθεσιμότητες των υγειονομικών, με το κλείσιμο νοσοκομείων στην Αθήνα και εδώ στη Θεσσαλονίκη. Μετά ακολούθησε η λεγόμενη “μεταρρύθμιση” της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου έκλεισαν τα περισσότερα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, επιβαρύνοντας έτσι τη λειτουργία των νοσοκομείων, για να φτάσουμε βήμα – βήμα στη σημερινή τραγική κατάσταση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που τόσο ανάγκη έχουμε σαν συνταξιούχοι.

Σε ό,τι δε αφορά τη Θεσσαλονίκη πέρα από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν κλείσει τέσσερα νοσοκομεία, μετράμε:

  • Στο Νοσοκομείο “Γεννηματάς” έχουμε 50% κενές οργανικές θέσεις.
  • Στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου” 35% έως 70% κενές οργανικές θέσεις, ανάλογα με την υπηρεσία.
  • Στο Ιπποκράτειο 150 εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη λειτουργία του νοσοκομείου.
  • Στο ΑΧΕΠΑ έχουμε 433 κενές οργανικές θέσεις.
  • Στον “Άγιο Δημήτριο” στο 50% είναι οι κενές οργανικές θέσεις.
  • Στο δε “Παπαγεωργίου” οι κενές οργανικές θέσεις είναι περισσότερες από 400.
  • Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) της Θεσσαλονίκης και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό και το προσωπικό, ένα μικρό δείγμα για να αντιληφθεί κανείς πού μας οδηγεί η πολιτική των κυβερνήσεων είναι υπεραρκετό.
  • Στην πόλη μας υπήρχε μηχάνημα μέτρησης της οστικής πυκνότητας στο ιατρείο της Ίωνος Δραγούμη που, όταν αυτό έκλεισε, το μηχάνημα μεταφέρθηκε στο Ψυχιατρείο και από τότε δεν λειτούργησε ποτέ.
  • Στο ΠΕΔΥ Τούμπας ο υπέρηχος έχει χαλάσει με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο οι εξετάσεις άνω και κάτω κοιλίας, ενώ δεν μπορούν να γίνουν υπέρηχοι θυρεοειδούς και μαστού. Υπάρχει μαστογράφος, όμως δεν υπάρχει χειριστής. Ενδεικτικό είναι ότι στην 4η ΥΠΕ έχουν μείνει μόνο 4 χειριστές. Τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα είναι χαλασμένα, αποκλείοντας έτσι πολλούς ασθενείς να κάνουν ακτινοσκόπηση στομάχου, διάβαση εντέρου, πυελογραφίες κλπ.
  • Δεν υπάρχουν ειδικότητες γαστρεντερολόγου και ενδοκρινολόγου. Όσοι χειρούργοι έχουν μείνει κάνουν μικρές αλλαγές, χωρίς να μπορούν να κάνουν μικροεπεμβάσεις γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα εργαλεία.

Δεν δικαιούται λοιπόν κανείς να απορεί για τις πολύωρες αναμονές στα επείγοντα που φθάνουν και τις 8 ώρες, για τις λίστες στα χειρουργεία που φθάνουν και τα δύο χρόνια, για τις λίστες των τακτικών εξωτερικών ιατρείων που φτάνουν και τους 15 μήνες. Δεν δικαιούται κανείς να απορεί γιατί οι καρκινοπαθείς περιμένουν μήνες ολόκληρους για το πρώτο ραντεβού της θεραπείας τους, γιατί οι νεφροπαθείς μένουν έξω από τα νοσοκομεία, αφού δεν υπάρχει προσωπικό και μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Δεν δικαιούται κανείς να απορεί για το πώς και η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων και στον τομέα της Υγείας, υποβαθμίζοντας τις δημόσιες μονάδες, σπρώχνει τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, με αποτέλεσμα, αυτά που πληρώνουν από την τσέπη τους, στους ιδιώτες να έχουν φτάσει στο 4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), δηλαδή στα 8 δισ. ευρώ περίπου, μετατρέποντας τους ασθενείς σε πελάτες των επιχειρηματικών ομίλων που κερδοσκοπούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων».

Ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας των συνταξιούχωνμε το Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Στρατή Πλωμαρίτη στον οποίο παρέδωσαν και το υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Ο Στρ. Πλωμαρίτης πρότεινε να γίνει συνάντηση στην οποία θα συζητηθούν τα αιτήματά τους.

Στο Βόλο

Πανσυνταξιουχική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα ΠΕΔΥ Βόλου (πρώην ΙΚΑ), πραγματοποίησαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΣΑ), ΝΑΤ, ΟΑΕΕ (ΤΑΕ) και ΑΓΕΤ στις 27.11.2017.Στο κάλεσμα που μοίραζαν στους ασφαλισμένους, που επισκέφτηκαν εκείνη την ώρα τη Μονάδα Υγείας, ΠΕΔΥ Βόλου, κάλεσαν όλους σε κοινό αγώνα για τη διεκδίκηση ενός δωρεάν, καθολικού δημόσιου συστήματος Υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενάντια στην εμπορευματοποίηση  και την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας.

Επίσης, τόνισαν ότι «αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση διεκδίκησης όλων των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών του Βόλου. Όλων των μαζικών φορέων της Μαγνησίας. Στον αγώνα για την Υγεία δεν περισσεύει κανείς!

Στη συνέχεια, εκ μέρους των οργανώσεων, έγινε ομιλία από τον Γιώργο Ρούσσα, πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Μαγνησίας. Αντιπροσωπεία των διοικήσεων επισκέφτηκε τις υπηρεσίες του ΠΕΔΥ Βόλου και του ΕΟΠΥΥ – Περιφερειακή Διεύθυνση Βόλου, καταθέτοντας το υπόμνημα, στο οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και σε όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018, που θα δώσει νέο χτύπημα στο δικαίωμα του λαού στην υγεία – περίθαλψη.

* Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση για την Υγεία διοργάνωσαν στις 28 Νοεμβρίου 2017 στην Ηγουμενίτσα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσπρωτίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράσταση διαμαρτυρίας και εξόρμηση πραγματοποίησαν μέλη των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου στον ΕΟΠΠΥ Αλεξανδρούπολης, νωρίς το πρωί της 29ης  Νοεμβρίου 2017. Οι συνταξιούχοι μοίραζαν στους περαστικούς ανακοίνωση με τα αιτήματά τους, την οποία παρέδωσαν και στη διοίκηση του ΕΟΠΠΥ.