Νέα

Όλοι δρόμοι των συνταξιούχων οδηγούν στο Σύνταγμα!

Στις 15 Δεκέμβρη 2017 όλοι οι δρόμοι για τους συνταξιούχους της χώρας –πλήν της Κρήτης- οδηγούν στη μεγάλη Πανελλαδική Συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στις 5 μ.μ. Είναι η απάντηση των συνταξιούχων στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2018, απαιτώντας –ταυτόχρονα- την άμεση καταβολή της 13ης σύνταξης –αντί για τα ψίχουλα του κοινωνικού μερίσματος- και δωρεάν δημόσια υγεία για όλους.Η νέα κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και ΠΣΣ Δικηγόρων γίνεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την προηγούμενη πανελλαδική κινητοποίηση (15.12.2016). Ακολούθησε η συνάντηση αντιπροσωπείας της ΣΕΑ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (20.1.2017).

Η συγκέντρωση θα πλαισιωθεί από δύο προσυγκεντρώσεις:

  • Για τους συνταξιούχους όλης της Αττικής η προσυγκέντρωση τους θα γίνει στις 4:30 μ.μ., στα Προπύλαια του πανεπιστημίου της Αθήνας.
  • Για τους συνταξιούχους της Επαρχίας η προσυγκέντρωση τους θα γίνει μέχρι το αργότερο στις 4:30 μ.μ., στους Στύλους του Ολυμπίου Διός στο Ζάππειο.

Το προσκλητήριο της ΣΕΑ

Με το σύνθημα «Μαζικά, αγωνιστικά υπερασπιζόμαστε τις συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας που τα πληρώσαμε με το μόχθο της ζωής μας και δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή» η ΣΕΑ καλεί στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑ για την πανελλαδική κινητοποίηση αναφέρει: «Η Κυβέρνηση με άλλοθι τα επιδόματα φτώχειας από τις σφαγιασμένες μας συντάξεις και τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα, εγκαινιάζει νέες τακτικές προπαγάνδας για να κρύψει τις νέες θανατηφόρες περικοπές, την νέα καρατόμηση που ετοιμάζει, με τον επανυπολογισμό και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, κάθε είδους κοινωνικού επιδόματος και μέριμνας, τη φοροληστεία, με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600ευρώ.

Ο νέος προϋπολογισμός για το 2018 δίνει νέο χτύπημα στο δικαίωμα του λαού στην υγεία – περίθαλψη. Προβλέπονται μειωμένα κονδύλια για την υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία, και ιδρύματα, περιορισμός στην ιατρική και φαρμακευτική αγωγή ύψους 350 εκατομμυρίων Ευρώ. Αυτά μαζί με τις νέες περικοπές στις συντάξεις μας, στους μισθούς αποδείχνουν ότι η δυστυχία των συνταξιούχων, των εργαζομένων και του λαού αποτελεί τη βασική προϋπόθεση των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεών τους.

Μας ρίχνουν κυριολεχτικά στον Καιάδα για τα κέρδη των ολίγων. Αυτό το χαρακτήρα έχει η αιματοβαμμένη ανάπτυξη που στοχεύουν.

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα, γιατί πιστεύουμε ότι με τον πλούτο που παράγουμε, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας που και αυτά θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους με ανεργία, με μισθούς και εργασιακές σχέσεις δουλοκτητικές. 

Μπορούμε να νικήσουμε και να ανατρέψουμε τις αντεργατικές τους πολιτικές, νικώντας τον φόβο, την αδιαφορία, τη θανατηφόρα λογική που καλλιεργούν σκόπιμα οι δυνάμεις του συστήματος ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε, μπαίνοντας πιο μαζικά-μαχητικά στον αγώνα. 

Διεκδικούμε ό,τι με τη βία μας έχουν αφαιρέσει. Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος.

Απαιτούμε:

Άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων μας.

Άμεση καταβολή όλων των κύριων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και των εφάπαξ και των μερισμάτων που χρονίζουν.

Καταβολή των συντάξεων χηρείας με κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4387/16.

Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων.

Κατάργηση των παρακρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών- αντεργατικών νόμων και απόδοση σε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί.

Καταγγέλλουμε και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις νέες θανατηφόρες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018.  

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος. Ο αγώνας μας είναι κοινός.  

Δεν τους χαρίζουμε τις συντάξεις μας. Δεν χαρίζουμε την υγεία μας. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Τα πληρώσαμε τα δικαιούμαστε, τα απαιτούμε».

Παγκρήτια στο Ηράκλειο

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, Δημοσίου και λοιπές αποφάσισαν να γίνει Παγκρήτια Συνταξιουχική Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο στις 29 Νοεμβρίου 2017 στην πλατεία Ελευθερίας στις 11 π.μ. και καλούν τους συνταξιούχους να δώσουν «βροντερό παρών», διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς αντιλαϊκές – αντισυνταξιουχικές αποφάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία αναφέρουν: «Οι συνεχείς μειώσεις των συντάξεών μας, η αβάστακτη φορολογία των έμμεσων και άμεσων φόρων, η συνέχιση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του φόρου αλληλεγγύης, η μείωση του αφορολόγητου, ο δημόσιος τομέας υγείας και το φούντωμα της εμπορευματοποίησης των δομών υγείας που έχει σαν αποτέλεσμα να επιβιώνει όποιος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και όποιος δεν έχει αλοίμονό του. Ζητούμε από τους συνταξιούχους, και όχι μόνο να βρίσκονται στην Παγκρήτια συγκέντρωση για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας και να δείξουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας που με αίμα και ιδρώτα έχουμε πληρώσει».