Νέα

Πανσυνταξιουχικό αίτημα η αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας

Απέριψε τα ψίχουλα της πρότασης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις συντάξεις χηρείας ο Σύλλογος Θανόντων Συζύγων ΑΞ.Ι.Α στη συνάντησή του με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο και τη  Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά στις 27.10.2017.

Μετά από την έγκριση των «θεσμών» η κυβέρνηση αποφάσισε να «διορθώσει» τον εξευτελισμό των συντάξεων απ’ το νόμο 4387/2017 με τις εξής ρυθμίσεις.

-Ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους €384 για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον €384 για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.

-Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360.

-Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.

-Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Ο Σύλλογος έκρινε ως ανεπαρκείς τις διορθώσεις γιατί δεν ανταποκρίνονται στις εισφορές που καταβλήθηκαν απ’ τους θανόντες συζύγους τους και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους: Να καταργηθεί το άρθρο 12, να καταργηθούν οι ηλικιακοί περιορισμοί, να επανέλθουν στο 70% οι χορηγούμενες συντάξεις και να μην παρακρατείται η «προσωπική διαφορά».

Αλληλεγγύη όλους τους συνταξιούχους

Στις 27.10.2017, τελευταία μέρα της πενθήμερης κατασκήνωσης του Συλλόγου έξω απ’ το υπουργείου Εργασίας, έγινε επίσκεψη σωματείων που δρούν στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων.

Η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Τσέτουρα – Σεϊντή Χριστίνα, αφού ευχαρίστησε τους φορείς που παραυρέθηκαν,  είπε: «Τη χηρεία δεν την επιλέγεις. Έρχεται και σε βρίσκει, σε ισοπεδώνει και σου διαλύει τα κόκαλα. Σε ρίχνει κάτω και σύ πρέπει να συνεχίσεις να πληρώνεις τη ΔΕΗ, το νερό, το ενοίκιο, τον ΕΝΦΙΑ και πάν’ απ’ όλα να φροντίσεις τα ανήλικα παιδιά, που έχουν μείνει ορφανεμένα χωρίς πατέρα ή μητέρα και το κράτος να απουσιάζει. Είμαστε εδώ να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο δολοφονικό και τρομοκρατικό νόμο 4387/2016, που μας έχει ισοπεδώσει. Δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα και συντάξεις, που τις έχουν βαφτίσει συντάξεις ενώ είναι φιλοδωρήματα. Οι σύζυγοί μας είχαν καταβάλλει εισφορές για 25-40 χρόνια. Να είστε μαζί μας και συνοδοιπόροι».

Εκ μέρους της ΣΕΑ ο Διονύσης Σβορώνος, Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, υπογράμμισε: «Αντιπαλεύουμε συνολικά αυτόν το δολοφονικό νόμο απ’ την πρώτη μέρα που βγήκε σε διαβούλευση απ’ τον ψαλιδοχέρη υπουργό –τότε- Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Ισοπεδώνει την Κοινωνική Ασφάλιση και φτωχοποιεί το λαό. Στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΣΕΑ περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας, όπως προτείνει ο Σύλλογός σας. Στη μάχη όλοι μαζί μέχρι την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΟΣΕ) ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, εκτός απ’ την αλληλεγγύη τόνισε την ανάγκη να υπάρχει το αγωνιστικό παρών των συνταξιούχων σε όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την απόκρουσης της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης. Κάλεσε στην κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων ενάντια στη φοροεπιδρομή στο υπουργείο Οικονομικών την 1η Νοέμβρη 2017. Επίσης κάλεσε στις κινητοποιήσεις της 9 Νοέμβρη 2017 για τα επικίνδυνα και αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης. Επίσης ο Δ. Κουμπούρης ανακοίνωση ότι στις 23 Νοέμβρη θα γίνει παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων για την υγεία στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ώρα 10 π.μ.

Χαιρέτησαν ακόμα ο Πάνος Σοφός, αντιπρόεδρος της ΟΣΕ ΙΚΑ και η Σούλα Ακζώτη, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ).

Τέλος η Μαργαρίτα Ρεϊση, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) αφού μετέφερε την αλληλεγγύη της Ομοσπονδίας τόνισε: «Διεκδικούμε το αυτονόητο: Να μη μας κόβουν την ίδια τη ζωή μας».