Νέα

Τα ΜΑΤ συνέλαβαν συνταξιούχο και 11 εργαζόμενους σε απεργιακή κινητοποίηση στα Γιάννινα!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΝΟΜΟΥ ΙΩΝΝΙΝΩΝ

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ιωαννίνων Παναγιώτης Κάλπης είναι μεταξύ των δώδεκα συλληφθέντων απ’ τα ΜΑΤ και την αστυνομία έξω από το κατάστημα «Market IN» στη διάρκεια της περιφρούρησης της 24ωρης απεργίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στις 29.11.2017, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των εργαζομένων της επιχείρησης «πρώην Καρυπίδης». Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ακόμα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Έξαρχος, ένα μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, πρόεδροι σωματείων και άλλοι. Πολλοί από τους εργαζόμενους έχουν χτυπήματα, ενώ ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από λιποθυμία. Οι εργαζόμενοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το κατάστημα, δίνοντας τη μάχη της απεργίας και καταγγέλλοντας την κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία με συνθήματα όπως «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στις επιχειρήσεις κάνετε τις πλάτες».

Στις 12 το μεσημέρι της 29ης Νοέμβρη έγινε μαζική μαχητική πορεία, που ξεκίνησε από τα «Market In» με κατεύθυνση τα Δικαστήρια Ιωαννίνων και ακολούθως στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάληξη το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Στην πορεία συμμετείχαν σωματεία, συνδικάτα και φορείς Ιωαννίνων μεταξύ των οποίων και συνταξιούχοι. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του (30.11.2017) κατάγγειλε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε βάρος των εργαζομένων. «Πολλοί, αναφέρει, από τους εργαζόμενους χτυπήθηκαν άγρια από τα ΜΑΤ, ενώ ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λιπόθυμος. Ακολούθησαν 12 συλλήψεις εργαζομένων και συνδικαλιστών ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Έξαρχος, αλλά και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ιωαννίνων Παναγιώτης Κάλπης.

Στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση καταδίκης της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους στο “ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ”. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκος Έξαρχος, “η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά απέδειξε πως ευνοεί την δίκαιη ανάπτυξη. Όχι μόνο βοηθά απροκάλυπτα την μεγαλοεργοδοσία αλλά χρησιμοποιεί και όλους τους μηχανισμούς της για να επιβάλλει την τρομοκρατία, την απλήρωτη εργασία,   και τις απολύσεις στους χώρους δουλειάς. “Ο συνδικαλιστικός νόμος που ψηφίζεται με απαίτηση της τρόικα έχει σκοπό να σταματήσει οποιαδήποτε οργάνωση, αντίδρασης στον εργασιακό μεσαίωνα που ζούμε”,  υπογράμμισε ο Δούβλης Χρήστος,  μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Ο Παναγιώτης Κάλπης πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ιωαννίνων τόνισε: «Κανένας δεν μπορεί να μένει αμέτοχος στη βία που διαδραματίζεται στην πόλη μας. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες”..

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολλά μέλη του σωματείου συνταξιούχων  ΟΑΕΕ Ν. Ιωαννίνων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου μας.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης και αφού διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης και καταδίκης της τρομοκρατικής επίθεσης ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων, που κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο. Οι συγκεντρωθέντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 7 Δεκέμβρη 2017, ημέρα που θα γίνει η δίκη ενάντια στους συνδικαλιστές, ύστερα από μήνυση της εργοδοσίας».