Νέα

«Όλοι στον αγώνα» ενάντια στον απεργοκτόνο «Νόμο Αχτσιόγλου-Βρούτση»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΑΘΗΝΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στον απεργοκτόνο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που γίνονται σε όλη την Ελλάδα καλεί με ανακοίνωσή της η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Επίσης η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων καλεί στις κινητοποιήσεις με το σύνθημα όλοι «Όλοι στον αγώνα».

Η πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση δόθηκε με την κινητοποίηση το απόγευμα της 9ης Γενάρη 2018, που κατατέθηκε το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις», αναφορικά με τις εκκρεμότητες του τρίτου κύκλου της «αξιολόγησης».

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 12.1.2018 στην Αθήνα (12 μ., Ομόνοια), στη Θεσσαλονίκη (12 μ., Αγαλμα Βενιζέλου) και σε άλλες πόλεις. Νέα συλλαλητήρια θα γίνουν στις 15.1.2018,  μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Καθημερινά συνδικάτα και φορείς παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κάνουν  συγκεντρώσεις στα ειρηνικοδικεία ενάντια στους πλειστηριασμούς.

696 σελίδες υποταγής στους επιχειρηματικούς ομίλους

 Μία προς μία, όσο και συνολικά, οι νέες αντιλαϊκές διατάξεις στις 629 σελίδες του πολυνομοσχεδίου υποτάσσονται στη στρατηγική ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στα εμπόδια που θέτουν για την κήρυξη εργατικών απεργιών, στο σφίξιμο της θηλιάς και την εντατικοποίηση των πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή κατοικία, σε συνδυασμό βέβαια με τα νέα μέτρα για την προστασία των τραπεζικών ομίλων και την περαιτέρω συμπίεση των επιδομάτων πρόνοιας.

Την ίδια ακριβώς διάταξη ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, την οποία πήγε να περάσει «νύχτα» το Δεκέμβρη και στη συνέχεια απέσυρε προσωρινά, επανακατέθεσε μέσα στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Με αυτήν τη νέα παρέμβαση στη λειτουργία των εργατικών συνδικάτων, τίθενται νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς ορίζεται ότι για τη λήψη απεργιακής απόφασης απαιτείται Γενική Συνέλευση με απαρτία το 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, από το 1/3 (στην πρώτη Γενική Συνέλευση) έως το 1/5 (στην τρίτη Γενική Συνέλευση) που απαιτούνταν μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8 του ισχύοντος συνδικαλιστικού νόμου (1264/1982) προστίθεται παράγραφος που ορίζει πως «ειδικά για τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των τακτοποιημένων μελών». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου η Γενική Συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου να προκηρύξει απεργία.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση έρχεται να εκπληρώσει μια πάγια απαίτηση του κεφαλαίου να προσθέσει νέα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα, δίπλα στα τόσα άλλα με τα οποία ήδη 9 στις 10 απεργίες βγαίνουν παράνομες ή καταχρηστικές ή και τα δύο.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της ανατροπής είναι τουλάχιστον προκλητική. Καθόλου τυχαία το χτύπημα εστιάζει στο πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης: Μέσα στην επιχείρηση, εκεί δηλαδή που εκφράζονται πιο έντονα η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, οι απειλές και οι πιέσεις, αλλά και στο επίπεδο του κλάδου, αφού παρά τα διάφορα «non papers» και τις «διαβεβαιώσεις» που μοίραζε στις 9.1.2018 το υπουργείο Εργασίας, πουθενά στο νομοσχέδιο (ούτε στο σχετικό άρθρο ούτε στην αιτιολογική έκθεση) δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά που να εξαιρεί με σαφήνεια τα κλαδικά συνδικάτα από το νέο αντιαπεργιακό χτύπημα.

Ξερό «ΌΧΙ» απ’ την Αχτσιόγλου

  «Την απεργία δεν θα την καταργήσετε ό,τι νόμο κι αν ψηφίσετε»: Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι διαδηλωτές από στη μαζική συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 9.1.2018, η οποία μετατράπηκε σε πλατύ κάλεσμα των Σωματείων και των Ομοσπονδιών για συμμετοχή στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες όλων των επόμενων ημερών.

Οταν η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απαίτησαν να ανοίξουν τα κατεβασμένα ρολά και να συναντήσουν την πολιτική του ηγεσία. Καθώς το αίτημά τους έμεινε χωρίς απάντηση, άνοιξαν οι ίδιοι τις πόρτες.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», απέδωσαν στο υπουργείο την επωνυμία που αρμόζει στα «έργα και τις ημέρες» του: «Υπουργείο ΔΝΤ – ΕΕ – εργοδοσίας».

Παράλληλα, ανάρτησαν γιγαντοπανώ στην πρόσοψή του με το σύνθημα «Κυβέρνηση – μεγάλο κεφάλαιο – ΕΕ ακούστε το καλά: Κάτω τα ξερά σας από την απεργία. Είναι εργατικό δικαίωμα». Το ίδιο μήνυμα άφησαν γραμμένο και στον τοίχο έξω από το υπουργείο.

Αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, ανεβαίνοντας στο υπουργείο, απαίτησε από την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και την αναπληρώτρια υπουργό, Θεανώ Φωτίου, να παρθεί πίσω η απεργοκτόνα ρύθμιση.

Ένα ξερό «Όχι» ήταν η απάντηση της ΄Εφης Αχτσιόγλου στο αίτημα των συνδικαλιστών να αποσυρθεί η αντιαπεργιακή ρύθμιση.

Ανάμεσα σε αυτούς που ανέβηκαν μέχρι το γραφείο της υπουργού ήταν και ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ. «Είστε νέοι άνθρωποι και καταδικάζετε τη γενιά σας» είπε στην Εφη Αχτιόγλου για να προσθέσει: «Ο Άδωνις περινέμει με γραβάτα να ψηφίσετε μαζί το νομοσχέδιο. Μαζί και ο Βρούτσης με τους άλλους . Ντροπή σας. Μας πήρατε πίσω τις συντάξεις. Πήρατε τα μεροκάματα. Παίρνετε και την απεργία».

Οργισμένοι οι συνδικαλιστές χαραχτήρισαν τη ρύθμιση «Νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση».

Μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουμπούρης δήλωσε: «Η εργατική τάξη με τους αγώνες της κέρδισε το δικαίωμα της απεργίας. Κέρδισε να διεκδικεί. Κέρδισε αιτήματα και δικαιώματα που της αφαιρούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Τα μεροκάματα των παιδιών μας έγιναν μεροκάματα δουλοκτητικά. Τα ωράριά τους, τα δώρα τους, οι κατακτήσεις τους  εξαφανίζονται. Τα δώρα τους οι κατακτήσεις τους . Από μας τους συνταξιούχους πήρανε ότι με αγώνα και θυσίες πληρώσαμε όλα μας τα χρόνια και δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή. Τσάκισαν κυριολεκτικά τα μικρομάγαζα και τους φτωχούς αγρότες και δεν προλαβαίνουν να πληρώνουν φόρους. Σήμερα έρχεται η κυβέρνηση ετούτη να καταργήσει το δικαίωμα που έχει ο εργαζόμενος  να δρά συλλογικά, να αγωνίζεται απέναντι στο κεφάλαιο, στους τραπεζίτες, το δικαίωμα στην απεργία. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με κάθε τρόπο. Καλούμε κάθε έντιμο άνθρωπο εργαζόμενο, κάθε έντιμο συνδικαλιστή να αντιδράσουν. Να αντιπαλέψουν να μην του αφαιρέσουν το δικαίωμά τους στη ζωή. Γιατί ακριβώς μέχρι εκεί το πηγαίνουν. Τους καλούμε να συμμετάσχουν σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Η ανακοίνωση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αναφέρει: «Η Κυβέρνηση με επείγοντες διαδικασίες φέρνει για ψήφιση στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο με νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.  Με το νέο πακέτο μέτρων η Κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα χτυπάει το δικαίωμα των εργαζομένων στην Απεργία, επεκτείνει τους πλειστηριασμούς και σε εκείνους που έχουν χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία ) και αποτελειώνει τα όποια εναπομείναντα κοινωνικά επιδόματα. Επαναδιατυπώνεται η υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά για την μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 αντί του 2020 σε περίπτωση που διαπιστωθούν καθυστερήσεις στην εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού. Οριστικοποιείται ο τρόπος επαναυπολογισμού των συντάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου ,και άλλα πολλά ανοιχτά ζητήματα που αναμένεται να λυθούν τις επόμενες μέρες με Υπουργικές αποφάσεις.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα, στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν εργατικά κέντρα και Ομοσπονδίες. Μαζί με τους εργαζόμενους , τα παιδιά μας, τους συναδέλφους μας Αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.

·         Για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην Απεργία.

·         Για βασικό μισθό 751 ευρώ και επαναφορά των κλαδικών Σ.Σ.Ε

·         Απαγόρευση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, να σταματήσουν  οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

·         Όχι στην φοροληστεία στα χαράτσια.

·         Να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι  ΕΒΕ  στο αφορολόγητο όπως ισχύει για όλους , και να σταματήσει  το απαράδεκτο καθεστώς της φορολογίας από το πρώτο ευρώ.

Να μην εφαρμοσθούν τα νομοθετικά μέτρα που μας πετσοκόβουν και άλλο τις συντάξεις μας .Ανάκτηση  των απωλειών σε συντάξεις και παροχές υγείας δωρεάν  για όλους. Σύνταξη σε όλους όσους θεμελιώνουν δικαίωμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις με βάση τα χρόνια που δούλεψαν».

Η Ένωση Αθηνών

Το σύνθημα «Όλοι στον Αγώνα» έχει ως τίτλο η ανακοίνωση της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων, στην οποία αναφέρει: «Η κυβέρνηση με τα προαπαιτούμενα και το επικαιροποιημένο μνημόνιο προχωράει σε νέα επίθεση, σαρώνει ότι απέμεινε. Φέρνει 70 προαπαιτούμενα με νέα βάρη στις πλάτες τις δικές μας και των οικογενειών μας. Έρχεται νέα φοροληστεία στο εισόδημα των συνταξιούχων, των κονδυλίων για τις στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες,  ιδιωτικοποιήσεις, νέες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα, χτύπημα όσων λαϊκών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Με την εφαρμογή του των νόμων 4387/2016 του ψαλιδοχέρη υπουργού Γ. Κατρούγκαλου και του 4427/2017 για το τέταρτο μνημόνιο, οι συντάξεις θα υποστούν νέα μείωση κατά 30% για να καταλήξουν τελικά σε επιδόματα πρόνοιας. Το νομοσχέδιο περιέχει διευκόλυνση των πλειστηριασμών με ηλεκτρονική διαδικασία. Γι’ αυτό τον λόγο μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που ποινικοποιεί τον αγώνα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν το σπίτι τους από τα νύχια των τραπεζιτών και της εφορίας. Λένε ψέματα για συμφωνίες με τις τράπεζες, θέλουν να σπείρουν εφησυχασμό, καλλιεργούν αυταπάτες. Συμφωνίες με τα θηρία δεν γίνονται, τους απασχολεί μόνο με ποιον τρόπο θα μας καταβροχθίσουν. Το χτύπημα στην απεργία στοχεύει στη φίμωση κάθε εργαζόμενου που θέλει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, αποτελεί κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, των νέων μέτρων που σχεδιάζουν, ένταση της καταστολής. Μας αφορά όλους, κάθε άνθρωπο που αγανακτεί με αυτή την κατάσταση, κάθε φωνή που αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική τους. Σήμερα κυβέρνηση – αντιπολίτευση με την συμφωνία της Ε.Ε. και των μονοπωλίων χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργία, αύριο είναι η σειρά μας να χτυπήσουν κάθε δικαίωμά μας να παλεύουμε συλλογικά για τα δικαιώματά μας.

 Με τον αγώνα μας μπορούμε να τους σταματήσουμε.

·         Με συλλαλητήριο την Τρίτη 9 Γενάρη, στις 4:00 το απόγευμα στην Ομόνοια, μέρα κατάθεσης των μέτρων

·         Με συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση τη Παρασκευή 12 Γενάρη, στις 12:00 το μεσημέρι στην Ομόνοια

·         Με νέο συλλαλητήριο τη Δευτέρα 15 Γενάρη, στις 6:00 το απόγευμα στην Ομόνοια, ημέρα που ψηφίζονται τα μέτρα στη βουλή.

Απαιτούμε :

·           Την αποκατάσταση των συντάξιμων αποδοχών, την 13η και 14η σύνταξη, την άμεση καταβολή των συντάξεων- εφάπαξ- μερισμάτων, του ΕΚΑΣ, των δικαιωμάτων μας στην  υγεία  και για ό,τι άλλο μας έχει αφαιρεθεί. Σε  όλη μας τη ζωή τα πληρώσαμε και δεν τα χρωστάμε σε κανέναν δανειστή.

·         Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών, φορομπηχτικών νόμων. Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών μας ταμείων και επιστροφή όλων των κλεμμένων απ’ αυτά. Δεν νομιμοποιούμε στην συνείδηση μας καμία περικοπή».

Στα Γιάννινα

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Ιωαννίνων σε κάλεσμά του αναφέρει: «Όλοι την Παρασκευή, 12.1. 2018 στις 10:00 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο για να διαδηλώσουμε  την αντίθεσή μας στην ψήφιση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ των νέων προαπαιτούμενων μέτρων της 3ης αξιολόγησης.

Να απαιτήσουμε:

1.    Το σταμάτημα της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στα βιοτικό μας επίπεδο.

2.     Την επαναφορά του ΕΚΑΣ.

3.    Την ανακεφαλαίωση των ασφαλιστικών μας ταμείων.

4.    Την αποκλειστική δημόσια και δωρεάν υγεία.

5.    Την κατάργηση των παρακρατήσεων για την υγεία στην κύρια και επικουρική σύνταξη.

6.    Την άμεση απόδοση σύνταξης στους 2000 και πλέον συναδέλφους μας συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που στερούνται ακόμα το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

7.    Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της φοροληστείας.

8.    Την κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών νόμων και να μας αποδώσουν ότι μας έχουν αφαιρέσει.

9.    Να υπερασπιστούμε την λαϊκή κατοικία από τους πλειστηριασμούς.

Περνάμε στην αντεπίθεση. Κανένας μας δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος. Δεν συμβιβαζόμαστε. Δεν υποχωρούμε».