Νέα

Μια επιστολή απ’ τη Θεσσαλονίκη και οι απαντήσεις στα ερωτήματα απ’ τον Παντελή Τάτση και Γιώργο Κουτονίδη

Συνάδελφος απ’ τη Θεσσαλονίκη που κατέβηκε στη μεγάλη Πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 15.12.2017 παρέδωσε –χωρίς το όνομά του- επιστολή στο site του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Θεσσαλονίκης και ζητά απαντήσεις στις παρατηρήσεις και τα ερωτήματα που θέτει.

Η επιστολή, πρίν αναρτηθεί (ΑΡΗΣ ΤΣΑΚΤV στο YouTube)  τέθηκε υπόψιν της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Θεσσαλονίκης για να απαντήσουν στα ερωτήματα του συναδέλφου.

Η επιστολή

Η επιστολή –με τα σημεία στίξης όπως τα έβαλε ο ίδιος ο συνάδελφος- έχει ως εξής:

«Καλησπέρα. Είμαι ένας συνταξιούχος, γραμμένος στο Σωματείο Ο.Α.Ε.Ε  Ν Θεσσαλονίκης. Κατεβήκαμε στην Αθήνα    Τέσσερα  Πούλμαν ….Μετά  την πορεία μας από την Ομόνοια στο Σύνταγμα ….Όταν φτάσαμε στο Σύνταγμα υπήρχε μία εξέδρα με διαφόρους ομιλητές …Όταν ρώτησα εμείς ήρθαμε τέσσερα πούλμαν (ΓΕΡΟΝΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ) …..Καμία σημασία δεν  μας έδωσαν ..(Καθόμασταν σαν φτωχοί συγγενείς ). Ούτε φωνάξαμε ούτε αναφέραμε τα αιτήματα    μας  ….Να ακούσουν οι  Αξιότιμοι βουλευτές    που  Ψήφιζαν  εκείνη τη ώρα   τα  (Αντιλαϊκά Μέτρα).  Απο την εξέδρα μας Προέτρεπαν να καθίσουμε να Φάμε  ((((ΦΑΚΕΣ ,ΦΑΣΟΛΙΑ  ))))   ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ   Τραγούδια   ………….Αν για τα Σωματεία αυτός είναι ο Αγώνας κατά των Μέτρων …Καλά κάνουμε και δεν Σηκωνόμαστε απο τον Καναπέ …………….. Περιμένω την  Απάντηση  σας !!!!!!!!!!!!!!!!!!».

 Οι απαντήσεις

Ο Παντελής Τάτσης και ο Γιώργος Κουτονίδης, πρόεδροι της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, δίνουν τις παρακάτω απαντήσεις:

1.    Ακούμε κάθε φωνή και δεχόμαστε σχόλια και κριτική, όσο καυστικά ή αυστηρά κι αν είναι αρκεί να μην παραποιούν, βρίζουν και συκοφαντούν.

Όμως κάθε σχόλιο και κριτική πρέπει να είναι επώνυμα για να έχουν επικοδομητικό και δημιουργικό χαρακτήρα.

 2. Θα έπρεπε να έχει κάποιος κλειστά τα μάτια για να μην έβλεπε το πλημμυρισμένο Σύνταγμα με συνταξιούσους, από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και της Αττικής.Κι ήταν όλοι εκεί: Απ’ τον 72χρονο συνάδελφο Ιωάννη Καψάλη, που τον πρόδωσε η καρδιά του και δεν πρόκανε τη συγκέντρωση ως τον 96χρονο συνάδελφο Παναγιώτη Βαβουγιό, που, όρθιος, παρακολούθησε τη συγκέντρωση χειροκροτώντας όλους τους ομιλητές.

Ο Ιωάννης Καψάλης ήρθε απ’ την Πάτρα και πέθανε ορθοστατών στους αγώνες των συνταξιούχων μόλις έφτασε στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Κι ο Παναγιώτης Βαβουγιός τήρησε την υπόσχεσή του όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του από πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων: «Μπορεί να παραιτήθηκα από πρόεδρος, αλλά θα είμαι πάντα παρών στους αγώνες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ)».

3.Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ήταν η κατάληξη της δράσης της ΣΕΑ μέσα το 2017.

Ήταν μια χρονιά που οι συνταξιούχοι της χώρας απ’ όλα τα Ταμεία πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις, τοπικές, περιφερειακές, πανελλαδικές σε όλες τις περιοχές ενάντια  στις αντισυνταξιουχικές και αντιλαϊκές πολιτικές, που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις σε βάρος των συνταξιούχων, των εργαζομένων, του λαού μας. Είχαν δηλαδή μια πολύπλευρη δραστηριότητα που κάθε άλλο παρά τους δείχνει κολλημένους στους καναπέδες.

4. «Θεωρίες» περί καναπέδων –όσο κι αν αποτυπώνουν κάποιες πλευρές της πραγματικότητας- κάθε άλλο παρά από αγωνιστική διάθεση εμφορούνται.

Αποτελούν -όπως είπε ο Δ. Κουμπούρης στο Σύνταγμα- έκφραση «της απάθειας και της επικίνδυνης λογικής  του “δεν γίνεται τίποτα”, που δεν είναι δικιά μας λογική. Είναι δικιά τους λογική, που θέλουν να την περάσουν ως ηττοπάθεια στη δικιά μας συνείδηση».

5. Επίσης και κάποιες υπόγειες διαδόσεις για την παρουσία των συνταξιούχων από το ένα μέρος ή άλλο στο Σύνταγμα έχουν το μικρόβιο της διάσπασης και της αποδυνάμωσης της συλλογικής δράσης.

Πολεμούμε το φόβο, την απάθεια, την αδράνεια και τη διαβολή μέσα απ’ το δυνάμωμα των οργανώσεών μας -και πρωτίστως των σωματείων, που αποτελούν τα κύτταρα της συλλογικής δράσης.

6. Ουαί και αλοίμονο άν κάποιος που βρισκόταν στο Σύνταγμα δεν άκουσε την κωδικοποιημένη απαρίθμηση των αιτημάτων μας απ’ το Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής.

 Αλλά και οι άλλοι οχτώ ομιλητές ανέδειξαν ιδιαίτερες πλευρές απ’ τους κλάδους που εκπροσωπούσαν: Ο Παντελής Τάτσης  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Χρήστος Μπουρδούκης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, η Φανή Κούρου από το Σύλλογο Θανόντων Συζύγων (ΑΞΙΑ) δικαιούχων συντάξεων, οΤάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων του ΟΣΕ, η Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ο Γιάννης Γουσέτης, πρόεδρος του ΠΣΣ Δικηγόρων, ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης και ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της ΠΕΣ ΝΑΤ.

7. Απ’ το βήμα της εξέδρας στο Σύνταγμα ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Π. Τάτσηςκατάγγειλε για μια ακόμα φορά τη ληστεία 54 δισ. ευρώ απ’ τους συνταξιούχους την περίοδο 2010-2020 και ανέδειξε τα ιδιαίτερα προβλήματα των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. «Το ταμείο μας, είπε ο Π. Τάτσης, είναι το μοναδικό που έχει πάνω από 2.000 ηλικιωμένους ΕΒΕ, που ενώ έχουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ, λόγω των χρεών τους πρός τον ΟΑΕΕ. Υπερβαίνουν, δηλαδή, κατά πολύ τις 20.000 ευρώ, που μπορούν να συμψηφιστούν με τις συντάξεις που δικαιούνται. Για να μπούν όμως σε αυτή τη ρύθμιση πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ, το πέραν των 20.000 ευρώ ποσό του χρέους –κάτι που δεν μπορούν να κάνουν καθώς αρκετοί απ’ αυτούς ζούν απ’ τα συσσίτια των εκκλησιών. Είπαμε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση της 20.1.2017 να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους αναλογική σύνταξη. Αν, δηλαδή, κάποιος ήταν ασφαλισμένος για 35 χρόνια στον ΟΑΕΕ, αλλά οι εισφορές του αντιστοιχούν σε 25 χρόνια να πάρει σύνταξη για 25 χρόνια. Ο πρωθυπουργός το δέχτηκε, αλλά λύση δεν δόθηκε. Τελευταία υποστηρίζεται ότι οι παλιοί συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ παίρνουν παράνομα το ποσό των 220 ευρώ, που αντιστοιχεί στη βασική σύνταξη που καθιερώθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και ξεκίνησε, τότε, από κάποιες δραχμές. Εκείνη η απόφαση αντιστοιχούσε στο χαρτόσημο απ’ τα τιμολόγια που έκοβαν οι μικροεπαγγελματίες και ένα μέρος απ’ τα χρήματα πήγαιναν για ενίσχυση του ΤΕΒΕ, το οποίο αργότερα συγχωνεύτηκε στον ΟΑΕΕ. Την παρανομία την βλέπουν στον ύπνο τους. Την ιστορία την ξεκίνησε ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης με την πρώην Διοικήτρια του ΟΑΕΕ Γεωργίου Κωτίδου και τώρα ετούτοι οι κυβερνήτες για τους συνταξιοδοτούμενους με το νόμο του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου. Είναι μια αδικία που πρέπει να αρθρεί».

Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Με το νόμο   3863/2010 θεσπίθηκε  μηνιαία εισφορά ένα (1) ευρώ, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις δώδεκα (12) μηνών και αποδίδονται στον Ενιαίο Λογαρισμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του νόμου 4144/2013. Απ’ αυτά τα 12 ευρώ τα τρία ευρώ επιστρέφονται στα σωματεία των συνταξιούχων. Τα υπόλοιπα 9 ευρώ θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί για τη συμμετοχή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Όμως τέτοια προγράμματα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Όσο υπήρχε ο ΟΑΕΕ υπήρχε η υπόσχεση ότι “σήμερα – αύριο το θέμα θα τακτοποιηθεί”, αλλά το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα. Στα οχτώ χρόνια ισχύος του νόμου 3863 έχουν σωρευτεί κοντά στα 24 εκ. ευρώ. Σε ένα τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του  ΕΦΚΑ, όπου έθεσα το θέμα δόθηκε η απάντηση πως τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για συντάξεις! Πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία. Κόβουν απ’ τη μια τις συντάξεις και απ’ την άλλη κλέβουν ακόμα και τα λίγα ευρώ που παρακρατούν απ’ τους συνταξιούχους για προσφορά κάποιων ελάχιστων παροχών. Εμείς θα διεκδικήσουμε τη διάθεση αυτών των χρημάτων για το σκοπό που κρατήθηκαν».

8.Σχετικά με τη φροντίδα και τη σημασία για τα γεροντάκια, που αναφέρεται στην επιστολή: Δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός φορέας ιδιαίτερης φροντίδας και θαλπωρής.

Η ΣΕΑ των οχτώ συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων, έχει την ευθύνη για τον κεντρικό σχεδιασμό παρόμοιων με το πανελλαδικό συλλαλητήριο εκδηλώσεων. Όμως τα σωματεία είναι αυτά που αναλαμβάνουν τον επιμερισμό της συμμετοχής κατά περιοχή. Επίσης τα σωματεία είναι αυτά που μπορούν να λύσουν όποια προβλήματα εμφανίζονται. Και αυτές οι πρωτοβουλίες απ’ την περιφρούρηση της συγκέντρωσης μέχρι διανομή του φαγητού και το γλέντι, ήταν ορατές δια γυμνού οφθαλμού στο Σύνταγμα.

9.Η πρόσκληση για φαγητό δεν ήταν αντιγραφή ενός συσσιτίου ελεημοσύνης! Ήταν έκφραση της αγωνιστικής αλληλεγγύης της Τρίτης Ηλικίας.

Η γενιά μας, που έκτισε τη μεταπολεμική ερειπωμένη Ελλάδα, κρατάει γερά το νήμα σύνδεσης με τις παραδόσεις της Εθνικής Αντίστασης, που στις δύσκολες συνθήκες της Κατοχής είχε για σύνθημα: «Πολεμάμε και τραγουδάμε».

Αγωνιζόμαστε λοιπόν και γλεντάμε. Και θα το πράττουμε σε κάθε ευκαιρία.