Νέα

Μέρα-νύχτα στο υπουργείο Εργασίας για τις συντάξεις χηρείας

Ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α ξεκίνησε πενθήμερη προειδοποιητική κινητοποίηση με κατασκήνωση έξω απ’ το υπουργείο Εργασίας στις 23 Οχτώβρη 2017.

Οι χήρες θανόντων από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία διεκδικούν την κατάργηση του άρθρου  12 του νόμου 4387/2016 του ψαλιδοχέρη υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Με το νόμο-λαιμητόμο χορηγείται πλέον το 50% -αντί του 70%- της σύνταξης που έπαιρνε ο εκλιπών κατά το χρόνο του θανάτου.

Επίσης με τον ίδιο νόμο τέθηκαν και τα παρακάτω ηλικιακά κριτήρια:

  1. Αν είσαι πάνω από 55 χρονών, η σύνταξη χορηγείται εσαεί.
  2. Αν είσαι μεταξύ  52-55 χρονών,  χορηγείται σύνταξη μόνο για τρία έτη, μετά διακόπτεται και χορηγείται ξανά στην ηλικία των 67 χρονών.
  3. Αν είσαι κάτω από 52 χρονών χορηγείται σύνταξη μόνο για τρία έτη και μετά διακόπτεται οριστικώς.
  4. Σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα παιδιά η περίοδος χορήγησης σύνταξης παρατείνεται μέχρι το μικρότερο παιδί να γίνει  18 χρονών ή 24 χρονών σε περίπτωση που φοιτά σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Επίσης με τον παραπάνω νόμο η «προσωπική διαφορά» μετά τον υπολογισμό της σύνταξης δεν μεταφέρεται στις συντάξεις χηρείας.

Ο Σύλλογος ζητά να καταργηθεί το άρθρο 12, να καταργηθούν οι ηλικιακοί περιορισμοί, να επανέλθουν στο 70% οι χορηγούμενες συντάξεις και να μην παρακρατείται η «προσωπική διαφορά».

Υπάρχει υπόσχεση για συνάντηση του Συλλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στις 30 Οχτώβρη 2017.