Νέα

Αλληλεγγύη στο Σύλλογο Συζύγων Θανόντων

Την αλληλεγγύη στο Σύλλογο Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α  εξέφρασαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών συνταξιούχων που δρούν στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ,  ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και Π.Σ.Σ. Δικηγόρων. Ο Σύλλογος ξεκίνησε πενθήμερη προειδοποιητική κινητοποίηση με κατασκήνωση έξω απ’ το υπουργείο Εργασίας στις 23 Οχτώβρη 2017.

Στις 25.10.2017 επισκέφτηκαν τις χήρες ο Δήμος Κουμπούρης και Παναγιώτης Σοφός, πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ. Στη συνέχεια πήγαν ο Διονύσιος Σβορώνος και Μάκης Γκούβας, Γενικός Γραμματέας και Β’ Αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αναφέρθηκαν στις γενικότερες διεκδικήσεις

των συνταξιούχων στα πλαίσια της ΣΕΑ, όπου περιλαμβάνεται και η κατάργηση του άρθρου 12 του νόμου-λαιμητόμου 4387/2016, η κατάργηση των ηλιακιακών περιορισμών και η επαναφορά των συντάξεων χηρείας στο 70% της σύνταξης που έπαιρνε ο εκλιπών κατά το χρόνο του θανάτου, όπως ζητά και ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α. Τόσο ο Σύλλογος όσο και οι εκπρόσωποι της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ συμφώνησαν ότι το πρόβλημα πρωτίστως πολιτικό και θα λυθεί με πολιτικά μέσα και δεν ενδείκνυνται, για πολλούς λόγους, προσφυγή στα δικαστικά μέσα.

Συζήτηση έγινε και για τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου στο Βήμα της Κυριακής για τις συντάξεις χηρείας: «Κατά τις διαπραγματεύσεις υποχωρήσαμε στο όριο προστασίας που τηρείται στη Γαλλία. Εξετάζουμε τη θεσμοθέτηση πολιτικών για τις περιπτώσεις που προστατεύονται λιγότερο. Επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας για τη θεσμοθέτηση κατώτατου ορίου ως προς το ύψος της συνταξιοδοτικής παροχής. Αμεσα θα καθιερώσουμε την καταβολή ελάχιστου ορίου 384€ για τα δικαιοδόχα μέλη και 384€ για τον επιζώντα (ή την επιζώσα) σύζυγο όταν έχει συμπληρωθεί ασφαλιστικός χρόνος 20 ετών. Ανάλογα όρια προστασίας θα υπάρχουν και για λιγότερο χρόνο ασφάλισης. Με τα πενιχρά διαθέσιμα μέσα, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για την καλύτερη προστασία την οποία μπορούμε να παρέχουμε».

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου απέριψαν τις δηλώσεις επιμένοντας στη διεκδίκησή του. Υπάρχει υπόσχεση για συνάντηση του Συλλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στις 30 Οχτώβρη 2017.

Την αλληλεγγύη τους στις χήρες εξέφρασαν με υπογραφές και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις που έκαναν στο υπουργείο Εργασίας διεκδικώντας τη λύη του επικουρικού ταμείου τους (ΕΔΟΕΑΠ) και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.