Νέα

ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΒΟΛΟΣ: Οι συνταξιούχοι στο πλευρό των εργαζομένων ΚΑΡΥΠΙΔΗ & ΕΛΙΝΥΑΕ

 

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένων απ’ τα σούπερ μάρκετα πρώην ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ στα Γιάννινα και του στο Βόλο εκφράζουν τα τοπικά σωματεία συνταξιούχων με ανακοινώσεις τους. Την Κυριακή 26.11.2017 στα Γιάννινα η Αστυνομία συνέλαβε μέσα στα σπίτια τους εργαζόμενους μετά από μηνύσεις που κατέθεσε η εργοδοσία του «MARKET IN», που έχει εξαγοράσει τα καταστήματα της «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ», τόσο στους εργαζόμενους, όσο και σε άλλα μέλη του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων.

Η Αστυνομία με το πρόσχημα της «σύστασης» οδήγησε στο Αστυνομικό Τμήμα δύο εργαζόμενους και στη συνέχεια προχώρησε στη σύλληψή τους με την αυτόφωρη διαδικασία. Στη συνέχεια τους οδήγησαν στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου εισαγγελέας όρισε δικάσιμο για τις 27.11.2017 στις 12 το μεσημέρι.

Στις 27.11.2017 το Εργατικό Κέντρο και Σωματεία της πόλης έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Η δίκη των δύο συλληφθέντων αναβλήθηκε χωρίς να οριστεί ποια ημέρα θα δικαστούν.

 To Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του κατάγγειλε το “πρωτοφανές περιστατικό της σύλληψης δύο εργαζομένων (μιας μάλιστα μητέρας 3 παιδιών) του πρώην σούπερ μάρκετ  “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ”  νυν “ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ” γιατί επί μήνες  αγωνίζονται και διεκδικούν τα δεδουλευμένα αφού τους αλλά και την επαναπρόσληψή τους στο “ΜΑΡΚΕ ΙΝ” επίσης πωλήθηκε και ένα πογκρόμ για την σύλληψη άλλων εργαζομένων του πρώην “ΚΑΡΥΠΙΔΗ” αλλά και συνδικαλιστών του Σωματείου  Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων. Αποτελεί δε συνέχεια της αναίτιας επίθεσης που δέχθηκαν πριν ένα περίπου μήνα, από τα ΜΑΤ διαδηλώνοντας στο “ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ” , αλλά και συλλήψεις συνδικαλιστών του ΕΚΙ Ιωαννίνων.

Οι παραπάνω ενέργειες έχουν σκοπό να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους να μην αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και να επιβάλλουν στο συνδικαλιστικό κίνημα σιγή νεκροτομείου αλλά είναι και πρόβα τζενεράλε της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  που με την 3η αξιολόγηση είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει νέο συνδικαλιστικό νόμο που να υπονομεύει το δικαίωμα στην απεργία, εξασφαλίζοντας στους  επιχειρηματικούς ομίλους σίγουρα κέρδη.

Δεν δεχόμαστε την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων του πρώην “ΚΑΥΡΠΙΔΗ”.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 1. Να αφεθούν τώρα ελεύθεροι οι συλληφθέντες εργαζόμενο. 2. Να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίων του. 3. Να δοθούν τα δεδουλευμένα αλλά και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή εργασία».

 Η ΣΕΑ Μαγνησίας

 Τη συμπαράσταση και αγωνιστική τους αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας (ΕΛΙΝΥΑΕ), εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας, ΙΚΑ – Δημοσίου – OAEE (ΤΕΒΕ-ΤΣΑ) – ΝΑΤ – ΟΑΕΕ (ΤΑΕ) – ΑΓΕΤ. 

Ενημερώνουν τους συνταξιούχους ότι «στο ΕΛΙΝΥΑΕ προωθούνται απολύσεις και διακοπή λειτουργίας των 5 περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου (Βόλου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Τρίπολης).Το ΕΛΙΝΥΑΕ μέσα από έρευνα, πληροφόρηση, εκπαίδευση βοηθά στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και οι μελέτες χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης από τους εργαζόμενους προς την εργοδοσία».

Προσθέτουν πως «με το κλείσιμο των παραρτημάτων έχουμε ανθρώπους στην ανεργία από την μια και από την άλλη σταματά η δυνατότητα παραγωγής επιστημονικού έργου στο πεδίο υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Όλα αυτά προωθούνται σε μια περίοδο που έχουμε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, με υποβάθμιση της αναγκαίας έρευνας  για τις συνθήκες εργασίας.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων στο ΕΛΙΝΥΑΕ, να μην κλείσει κανένα παράρτημα και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Ο αγώνας τους είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγώνα όλων των εργαζομένων, για εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας».