Νέα

Δυναμική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη

 

 

Με τη δυναμική παρουσία των συνταξιούχων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Αλεξανδρούπολη στις 11 Οχτώβρη 2017 έκλεισε το δεκαήμερο των αγωνιστικής δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και Π.Σ.Σ. Δικηγόρων.

Οι συνταξιούχοι από Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα, Ροδόπη, Ορεστιάδα και Διδυμότειχο συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικής κλιμάκωσης και συνέχισης του αγώνα ενάντια στα νέα θανατηφόρα μέτρα της κυβέρνησης.Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος του Σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αλεξανδρούπολης Κώστας Πανταζίδης και χαιρέτησαν οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων: Στέργιος Μαούνατζης (ΟΑΕΕ, Καβάλα), Παναγιώτης Παναγιωτίδης (Λιπάσματα, Καβάλα), Σωτήρης Τσιακίρογλου (ΟΑΕΕ, Ξάνθη) και Γιώργος Κεραμίτσης (ΟΑΕΕ, Κομοτηνή). Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, ο οποίος αναφέρθηκε  στις νέες περικοπές του προϋπολογισμού του 2018, που τα κύρια θύματα είναι η υγεία, η τοπική διοίκηση μισθωτοί και συνταξιούχοι. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και η Άννα Μπαλτζοπούλου, β’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου.

 Ο χαιρετισμός του Χρήστου Κολοβού

 Στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Χρήστος Κολοβός, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε: «Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα καθήσουμε φρόνιμα, μακριά από εμάς το “σφάξε μ’ αγά μ’ ν’ αγιάσω”.     Θέλουμε  να ζήσουμε με αξιοπρέπεια το  υπόλοιπο της ζωής μας  εμείς και τα παιδιά μας.   Γι’αυτό αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τις συντάξεις μας, τα παιδιά μας να έχουν δουλειά , να έχουν μισθούς που μπορούν να τους επιτρέψουν να κάνουν οικογένεια.     Εμείς τις συντάξεις μας δεν τις καταθέσαμε στις Τράπεζες, τις δίνουμε στην αγορά. Βοηθάμε τα παιδιά μας , άλλωστε ξέρουμε πολύ καλά και το δείχνουν και οι έρευνές τους ότι μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων και μικροί ΕΒΕ κρατάνε τα μαγαζιά τους από τις συντάξεις μας.  Δεν δεχόμαστε και δεν πρέπει να μπούμε στην λογική της σημερινής Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που τσακώνονταν ποιος μας έκοψε περισσότερα. Οι συνταξιούχοι δεν ξεχωρίζουν τους κόφτες των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αντίθετα τους αθροίζουμε και βρίσκουμε πως μόνο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης οι συνταξιούχοι έχασαν από τις μειώσεις των συντάξεων τους πάνω από 50 δις ευρώ, ενώ με το λεγόμενο PSI αρπάχθηκαν από τα ασφαλιστικά Ταμεία 25 δις ευρώ. Δεν δεχόμαστε τα νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα του 3ου μνημονίου με άμεσες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με την  εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, την παραπέρα μείωση μέχρι και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, οικογενειακά επιδόματα, συντάξεις χηρείας , αναπηρικές συντάξεις.

Αν αυτά τα μέτρα περικοπών που νομοθετήσανε και θα εφαρμοσθούν από το 2019 όπως λένε , μαζί με το αφορολόγητο που το κατεβάζουν στα 5.600 και όλες τις άλλες παράπλευρες απώλειες που έχουμε καθημερινά, ΕΝΦΙΑ , Αυξήσεις, ΔΕΗ, υγεία κλπ. Θα μας τσακίσουν κυριολεκτικά, χάνουμε από χέρι άλλες δύο συντάξεις. Και να πάρουμε υπ’όψιν και το βάσιμο ενδεχόμενο με το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης, το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουν να φέρουν απαλά μέτρα πιο γρήγορα. Δεν δεχόμαστε την προπαγάνδα που ξεκινά απ’ την Κυβέρνηση, και την υποστηρίζουν και ορισμένοι συνδικαλιστές κυβερνητικοί και εργοδοτικοί ότι δήθεν επιστημονικές μελέτες από διάφορα κέντρα που έχουν γίνει λένε πως δεν φτάνουν τα χρήματα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι ΕΒΕ, Αγρότες   για να παίρνουμε εμείς συντάξεις που ακόμα είναι λένε και πολύ μεγάλες από το μέσο όρο της Ε.Ε. Ενώ τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ  τον μήνα Αύγουστο του 17 είναι αποκαλυπτικά, δικά τους στοιχεία, σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους έχει συνολικό εισόδημα  κάτω από 500 ευρώ.Τους απαντάμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως εμείς τις συντάξεις μας τις πληρώσαμε με το παραπάνω, με τους δικούς τους νόμους πήραμε ότι δικαιούμαστε, αν επιστρέψουν τα χρήματα που διαχρονικά καταλήστεψαν από τα ασφαλιστικά Ταμεία μας και βρίσκονται οι καταθέσεις σε ξένες Τράπεζες πολλά δις , δεν θα είχε κανένα πρόβλημα το ασφαλιστικό μας σύστημα και θα φθάνανε για τις συντάξεις.   Γι’αυτό  λέμε ανακεφαλαίωση τώρα των ασφαλιστικών Ταμείων, όπως απλόχερα κάνουν με τις Τράπεζες για να μη χάνουν οι τραπεζίτες. Τα χρήματα που πληρώνουν τα  παιδιά μας είναι για τις δικές τους συντάξεις.

Το τελευταίο διάστημα πιο έντονα ορισμένοι συνδικαλιστές , του Δικτύου Συνταξιούχων , όπως λένε  η συνεργασία με μεγαλοδικηγορικά γραφεία, καλούνε τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν από τα δικαστήρια να τους επιστραφούν αυτά που μας αφαίρεσαν.     Θέλουνε  λένε να καταργήσουν τον νόμο Κατρούγκαλου, όταν ο νόμος Κατρούγκαλου ακυρώνει τις όποιες αποφάσεις θετικές μπορεί να πάρει το Συμβούλιο Επικρατείας. Σπέρνουν αυταπάτες ότι είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι να πάρουν πίσω ότι τους έχει αφαιρεθεί από δικαστικές αποφάσεις, δίνοντας άλλοθι  στις αντισυνταξιουχικές πολιτικές των Κυβερνήσεων ,καλλιεργώντας αποστράτευση από τον αγώνα, και αυταπάτες ότι αυτά θα λυθούν στα Δικαστήρια. Μέχρι σήμερα από τις πολλές προσφυγές που έγιναν ελάχιστες δικαιώθηκαν και καμμιά δεν εφαρμόστηκε.

      Η Κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο έχει συμφωνήσει με τους λεγόμενους θεσμούς ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν θα εφαρμόζονται.  Επομένως οποιαδήποτε υπόσχεση για επιστροφή παρακρατηθέντων  χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί τις προηγούμενες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αρνητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε προσφυγή από συνταξιούχους του ΟΤΕ που λέει ότι καλώς οι Κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια πήραν αυτά τα μέτρα για τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ελλάδας. Αφήστε που αυτές οι εκδικάσεις τέτοιων αποφάσεων κρατούν από 7-10 χρόνια. Αυτά υποστήριξε και ο Πετρόπουλος στην συγκέντρωση με την ΣΕΑ για τα παρακρατηθέντα από την διαφορά στην υγεία. Εμείς από την αρχή είπαμε ότι κακώς γίνονται οι κρατήσεις από το αρχικό ποσό της σύνταξης, κακώς κάνανε αύξηση από 4% σε 6%».

Αμέσως μετά οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης, διατρανώνοντας τη διάθεσή τους να συνεχίσουν ανυποχώρητα στο δρόμο του αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.