Νέα Υγεία

Γιατροί & νοσηλευτές, οι φυσικοί σύμμαχοι της Τρίτης Ηλικίας

Τη συμπαράσταση των συνταξιούχων στους γιατρούς και υγειονομικούς που έκαναν κινητοποιήσεις στις 6 Οκτώβρη 2016 σε όλη την Ελλάδα εξέφρασε ο Νίκος Αυρηλιώνης, μέλος του ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και Γραμματέας της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων στη συγκέντρωση των εργαζομένων του Ευαγγελισμού. Στη συγκέντρωση παραυρέθηκε και ο Γιάννης Τερζής, Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Στις 6.10.2016 είχαν κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις. Στην Αθήνα ξεκίνησε απ’ το ΕΚΑΒ μια μεγάλη πορεία (καραβάνι της υγείας, όπως το ονόμασε η ΠΟΕΔΗΝ), η οποία περνώντας από διάφορα νοσοκομεία κατέληξε στο υπουργείο Υγείας. Σε κάθε νοσοκομείο νέοι εργαζόμενοι έμπαιναν στην πορεία.

 

Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού περίμεναν την πορεία με προσυγκέντρωση στο νοσοκομείο. Μιλώντας στην προσυγκέντρωση ο Νίκος Αυρηλιώνης είπε: «Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις σας, γιατί χωρίς και νοσηλευτές, υγεία δεν υπάρχει. Δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να βρεί η Τρίτη Ηλικία την υγειά της. Εμείς οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ έχουμε καταγράψει τις ανάγκες και διεκδικούμε τις λύσεις που θα τις ικανοποιούν».

Ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων του Ευαγγελισμού Ηλίας Σιώρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία των συνταξιούχων τονίζοντας πως ο αγώνας για την Υγεία είναι κοινός για τους υγειονομικούς και τους συνταξιούχους, τα εργατικά σωματεία, όλο το λαό. Οι ελλείψεις, τόνισε, σε προσωπικό και χρηματοδότηση δεν μπορούν να «μπαλωθούν» με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για 4.000 «προσλήψεις» που στην πραγματικότητα είναι θέσεις μέσω του προγράμματος της «κοινωφελούς εργασίας», δηλαδή προσωρινές, κακοπληρωμένες και χωρίς δικαιώματα.

Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν:  «Η Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι μ’ αγώνες κατακτιέται», «Οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία», «Δώστε λεφτά για Πρόνοια – Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και τα «Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό».

Οι βασικότερες διεκδικήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είναι:

– Τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

– Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Κάτω τα χέρια από το ανθυγιεινό επίδομα.

– Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι απώλειες, μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές. Μέτρα προστασίας της μητρότητας για όλους τους εργαζόμενους.

– Αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν, καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.

-Τα σχέδια της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία και την ΠΦΥ να μη φθάσουν στη Βουλή!

– Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη Υγεία – Πρόνοια για όλο το λαό. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση.