Νέα

Μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια σε Ηράκλειο και Άρτα

Με ραντεβού στο Ηράκλειο, οι συνταξιούχοι της Κρήτης, και στην Άρτα οι συνταξιούχοι της Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας έδωσαν απάντηση στη βάρβαρη και  αντισυνταξιουχική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι συνταξιούχοι απ’ τους τέσσερις νομούς της Κρήτης συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν οι πρόεδροι των σωματείων συνταξιούχων ΟΑΕΕ Δημήτρης Τσαγκαράκης (Ηράκλειο), Ιωάννης Ντίλλης (Χανιά) και Αριστέλης Γεροντής (Λασήθι), του ΙΚΑ Ανδρέας Κριαράς (Ηράκλειο) και Δημήτρης Βουλακάκης (Χανιά), του Δημοσίου Γιώργος Κουκλινός (Ηράκλειο) και η Μαρία Τσαγκαράκη, Γραμματέας του σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου Λασηθίου. Επίσης χαιρέτησε και ο Δημήτρης Βρύσαλης πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Με πολύ αυστηρό τόνο καταδίκασαν τα επεισόδια στην Αθήνα, όταν συνάδελφοί τους πνίγηκαν στα χημικά, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Μανώλης Ραλλάκης, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ τονίζοντας η συγκυβέρνηση ετοιμάζει το έδαφος των επόμενων περικοπών σε συντάξεις και παροχές  με τη λειτουργία από 1/1/2017 του νέου ασφαλιστικού υπερ-ταμείου, του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), όπως προβλέπεται από τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάη. Απ’ τα γενοφάσκια του ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ είναι ελλειμματικός που φτάνει τα τα 3 δισ. ευρώ, το οποίο, μετά από επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΑΚΑΓΕ, περιορίζεται στο 1,124 δισ. ευρώ.

Η ομιλία του Χρ. Κολοβού

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γραμματέας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Χρήστος Κολοβός, ο οποίος είπε: « Έχουμε δίκαιο να είμαστε αγανακτισμένοι γιατί σχεδιάσαμε  έτσι τη δική μας ζωή των παιδιών μας, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε τα τελευταία χρόνια της ζωής μας με αξιοπρέπεια. Αυτό το δικαίωμα μας το στερούν, τόσο οι προηγούμενες Κυβερνήσεις όσο και η σημερινή. Έχουν πάρει μεγάλες ψαλίδες, και αρχίζουν σιγά να ψαλιδίζουν τα μεροκάματα των παιδιών μας , τις ελπίδες τους , το μέλλον τους.

Ψαλιδίζουν τις συντάξεις μας, τις κοινωνικές παροχές την υγεία ,την παιδεία. Ψαλιδίζουν την προσπάθεια των μικρών  ΕΒΕ  των αυτοαπασχολούμενων που βλέπουν τον κόπο μιας ζωής να εξανεμίζεται από μπροστά τους , στις γειτονιές καθημερινά πληθαίνουν τα λουκέτα στα μαγαζιά. Μεγαλώνει καθημερινά ο αριθμός των πλειστηριασμών σε συναδέλφους μας εν’ενεργεία για χρέη προς τις Τράπεζες και εφορίες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και για πολλά άλλα προβλήματα βρισκόμαστε στους δρόμους σήμερα,και δεν θα σταματήσουμε αν δεν μας γυρίσουν πίσω όλα αυτά που μας αφαίρεσαν. Κάνουν μεγάλο λάθος αν νομίσουν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα από εμάς , γιατί εμείς μπορεί να είμαστε απόμαχοι της δουλειάς, αλλά δεν είμαστε απόμαχοι του αγώνα. Κάνουν μεγάλο λάθος αν νομίζουν ότι όλα αυτά που μας αφαίρεσαν, για μας είναι περασμένα ξεχασμένα. Κάνουν μεγάλο λάθος αν νομίζουν ότι έτσι εύκολα θα συνεχίσουν να μας αφαιρούν τον κόπο μιας ζωής για να ικανοποιούν τις ανάγκες των δανειστών , των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα αποθεματικά των Ταμείων μας που ληστέψανε διαχρονικά όλα τα τελευταία χρόνιας, όταν δινότανε άτοκα στους επιχειρηματίες, όταν τα παίζανε στο χρηματιστήριο. Είναι δικά χρήματα, δεν τα δανειστήκαμε από κανέναν, μας τα χρωστάνε, δεν επιτρέπουμε να τα αφαιρέσουν από εμάς και να τα δίνουν στους δανειστές. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας κοροϊδεύουν άλλο, ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί του, ότι  τάχα δεν κόβουν συντάξεις, λες και οι επικουρικές, το ΕΚΑΣ δεν είναι εισόδημα των συνταξιούχων, όταν βλέπουμε κάθε τόσο λιγότερα χρήματα να μπαίνουν στους λογαριασμούς μας. Σφυρίζουν αδιάφορα στο γεγονός ότι έκοψαν το ΕΚΑΣ σε χιλιάδες συναδέλφους μας τώρα και σταδιακά σε όλους μέχρι το 2019. Λέμε τέρμα στην κοροϊδία των ανταποδοτικών θέλουμε τις συντάξεις μας , και όχι τα κουπόνια της ξεφτίλας τους.

Το τελευταίο διάστημα συζητάνε πολύ έντονα το 220 ευρώ των ΤΕΒΕτζήδων, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε. Μέσα από την σημερινή μας συγκέντρωση θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Φτάνει κύριοι, όλοι εσείς που ψηφίσατε και το 3ο μνημόνιο, και ας κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι σήμερα τι ψήφισαν τον Αύγουστο του 2015.

Δεν αντέχουμε άλλο. Να πληρώνουμε τους φόρους. Τον ΕΝΦΙΑ. Την Ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης. Τα φάρμακα, τους γιατρούς, τα σχολεία. Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι στο γεγονός ότι πολλές χιλιάδες συνάδελφοί μας περιμένουν 2 και 3 χρόνια να πάρουν σύνταξη. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε άλλο να μην δίνουν συντάξεις σε συναδέλφους που δούλεψαν 35  – 40 χρόνια  και πάνω και έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά τους Ταμεία. Δεν ξέρουν ότι στην περίοδο της κρίσης δεν μπορούσαν οι συνάδελφοι να ανταποκριθούν σε όλες τις υποχρεώσεις τους, ενοίκια- τράπεζες- έξοδα διαβίωσης , φόροι κλπ.

Να αφήσουν τα φθηνά επιχειρήματά τους ότι τα χρήματα που πληρώνουν σήμερα οι εν’ενεργεία συναδελφοί μας δεν φτάνουν για τις συντάξεις. Αυτά τα χρήματα είναι για την δική τους σύνταξη , εμείς τα δικά μας διεκδικούμε αυτά που πληρώσαμε. Αν θέλουν χρήματα μπορούν να ανοίξουν τις λίστες των φοροφυγάδων εκεί να υπάρχουν και τα αποθεματικά των Ταμείων.

Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων τώρα. Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα συνάδελφοι συναδέλφισσες, και οι αγώνες μας θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα, αν περισσότεροι συνάδελφοί μας ήταν εδώ σήμερα, στα Σωματεία τους, αν συμμετείχαν στο κίνημα. Μην νομίζετε πως δεν μας παρακολουθούν, αυτό που θέλουν και τους φοβίζει είναι να μην μπαίνουν στην διαδικασία του αγώνα περισσότεροι συνάδελφοι συνταξιούχοι. Γι’αυτό κάνουν τα πάντα να καλλιεργούν την απογοήτευση, ότι τίποτα δεν γίνεται, οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα κλπ  κλπ. Γι’αυτό και προχθές στην Αθήνα όταν χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας, η Αστυνομία μαζί με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης λέγανε ότι 600 συνταξιούχοι δημιουργήσανε κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Αθήνας. Αλήθεια απ’αυτούς τους 600 κινδυνεύανε και κλείσανε όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στο Μαξίμου; Αυτοί που είμαστε στο δρόμο του Αγώνα σήμερα τους δυσκολεύουμε, τους καθυστερούμε, όσο περισσότεροι γινόμαστε θα τους ρίξουμε στο λάκο που άνοιξαν για μας. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων είναι μεγάλη κατάκτηση για το κίνημα των συνταξιούχων, οφείλουμε να δουλέψουμε να δυναμώσει αυτή η προσπάθεια και από τα κάτω.

Για μας είναι μονόδρομος ο δρόμος του ΑΓΩΝΑ , όλοι οι άλλοι έχουν κλείσει. Εμείς εδώ θα τρέχουμε στους διαδρόμους των Υπουργείων και να κάνουμε διάλογο μαζί τους για το τι θα μας αφαιρέσουν και άλλα από τα δικαιώματά μας, τέτοιο διάλογο τους τον χαρίζουμε.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα κάποιων συνδικαλιστών που  πατρονάρονται από την Κυβέρνηση, την ΓΣΕΒΕΕ και άλλες δυνάμεις, το λεγόμενο δίκτυο συνταξιούχων που στέλνουν τους συναδέλφους πληρώνοντας  αδρά στα δικηγορικά γραφεία να διεκδικήσουν από τα Δικαστήρια το δίκιο τους. Ξέρουμε καλά, και εσείς, πως βγαίνουν οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, και αν κάποιες αποφάσεις είναι θετικές δεν εφαρμόζονται. Άλλωστε με νόμο ο κ.Κατρούγκαλος δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν απαγορεύουμε μ’αυτή μας την τοποθέτηση όποιον συνάδελφο θέλει να ακολουθήσει τον δικαστικό δρόμο, και αν χρειασθεί με την παρουσία μας να τον στηρίξουμε άλλο το ένα , άλλο το άλλο. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Κλιμακώνουμε την δράση μας».

Μετά τη συγκέντρωση οι συνταξιούχοι έκαναν πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου φωνάζοντας συνθήματα.

Μεγάλη πορεία στην Άρτα

Οι συνταξιούχοι της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Άρτας. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν και αντιπροσωπεία των αποστράτων συνταξιούχων των σωμάτων ασφαλείας.

Το άνοιγμα της συγκέντρωσης έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Άρτας Κώστας Παπαϊωάννου ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Παναγιώτης Κυρτσιάς Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Άρτας και ο Ευάγγελος Μπέτσας Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας.

Επίσης, σύντομους χαιρετισμούς ο Παναγιώτης Κάλπης Πρόεδρος Σωματείου ΙΚΑ Ιωαννίνων, ο Παντελής Βερροιώτης πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λευκάδας, ο Χαράλαμπος Σοπικιώτης Πρόεδρος Σωματείου ΙΚΑ Πρέβεζας, ο Γιώργος Δημητρουλής Πρόεδρος Σωματείου ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας, ο Κων. Καρράς Πρόεδρος των Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Ιωαννίνων και ο Νίκος Κασσαβέτης Πρόεδρος των Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεσολογγίου.

Στη συγκέντρωση ομιλίες έκαναν ο Παντελής Τάτσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ τονίζοντας ότι όταν τέλειωσαν τα ψέμματα ήρθε ο αυταρχισμός της συγκυβέρνησης με τα χημικά εναντίον των συνταξιούχων,  και ο Παναγιώτης Πάλμος Οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα: «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν Υγεία, την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία». «Δώστε λεφτά για την Υγεία, κάτω τα χέρια απ΄ τα νοσοκομεία», «Με ψίχουλα και ψέματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε».

Οι συνταξιούχοι έκλεισαν για μισή ώρα την εθνική οδό πρός Ιωαννίνων-Αθηνών και έκαναν παράσταση στα τοπικά καταστήματα του ΙΚΑ και της Εφορίας που βρίσκονται επί της εθνικής οδού. Επίσης την επόμενη μέρα παρέδωσαν υπόμνημα στον αντιπεριφερειάρχη.