Νέα

ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Γενική αντίθεση με αποκαλυπτικές καταγγελίες των συνταξιούχων

Η καθολική αντίθεση, που συνοδεύτηκε με το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου λαιτητόμου της Κοινωνικής Ασφάλισης, εκφράστηκε στη διάρκεια της ακρόασης συνδικάτων και φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για  τις συνολικές επιπτώσεις του αντιδραστικού νομοσχεδίου ήταν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των οργανώσεων των συνταξιούχων, μεταξύ των οποίων και του προέδρου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελή Τάτση. (Οι τοποθετήσεις δημοσιεύονται στη συνέχεια).

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής της 22ας Απριλίου 2016 και η συζητήσή του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής έγινε στις 25 και 26 Απρίλη 2016. Επί της αρχής υπερψηφίστηκε  μόνο απ’ τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ. Ο εισηγητής Β. Οικονόμου, υπερασπίστηκε την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση του κόμματός του ως κυβέρνηση και ανέδειξε ως λύση «για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος την πρόταση της ΝΔ που έχουμε καταθέσει», στην οποία συμπεριλαμβάνεται για παράδειγμα η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για την επικουρική ασφάλιση, παραλλαγή της οποίας υλοποιεί τώρα η κυβέρνηση.

Η  ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Χριστοφιλοπούλου, καταψήφισε το νομοσχέδιο υπερασπιζόμενη τους αντιασφαλιστικούς νόμους Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αποκάλυψαν το πραγματικό περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό και κάλεσαν το λαό σε θέση μάχης για τη 48ωρη απεργία. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοαγροτών καπιταλιστών».

Το Ποτάμι επιφυλάχθηκε, ενώ από την Ενωση Κεντρώων ο ειδικός αγορητής, Μ. Γεωργιάδης, δήλωσε «κατά» επειδή το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει «να συνδράμουν ιδιωτικές εταιρείες στο σύστημα της Ασφάλισης». «Κατά» ψήφισε ο Β. Καρακώστας από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τη δικτατορία του Μεταξά, εμφανίζοντας την «κοινωνική ασφάλιση» ως «δικό της δημιούργημα»!

Οι μόνοι που συμφώνησαν με το νομοσχέδιο, λέγοντας μάλιστα ότι πρέπει «να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν», ήταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως αυτοί που εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών.

Από αυτήν τη σκοπιά, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στην Επιτροπή κλήθηκε, για να υπερασπιστεί την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ Τ. Γιαννίτσης, από τους πρωτεργάτες των ανατροπών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην κατεύθυνση που περιέγραφε η «Λευκή Βίβλος» της ΕΕ για τις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση.  Τοποθετούμενος στην Επιτροπή, ο Τ. Γιαννίτσης, πρόσφερε λογιστικό άλλοθι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις προαποφασισμένες ανατροπές. Οπως είπε, «πάνω από 80% του χρέους που δημιουργήθηκε μεταξύ 2000 και 2009 αντιστοιχούσε στα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό το ποσοστό είναι 400% για τη σχέση ελλειμμάτων ασφαλιστικού και αύξησης χρέους από το 2010 μέχρι το 2015».

Σχολιάζοντας την παρουσία του Τ. Γιαννίτση στη συνεδρίαση της Επιτροπής (τον πρότεινε το Ποτάμι και η πρόσκληση έγινε δεκτή από την κυβέρνηση), ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Φαίνεται ότι επειδή κάποιοι από εσάς που αγωνιζόσασταν τότε ενάντια στον νόμο Γιαννίτση έχετε μετανιώσει, αφού το δικό σας νομοσχέδιο είναι χειρότερο, τον φέρατε εδώ για να του ζητήσετε συγνώμη (…) Είσαστε ένα πολύ καλό πλυντήριο, για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για όλα αυτά που έκαναν το προηγούμενο διάστημα στο θέμα της Ασφάλισης».

Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα συνεχιστούν την Πέμπτη μετά το Πάσχα και το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής πιθανότατα το διήμερο 10 – 11 Μάη 2016.

Λεηλασία  8,234 δισ. ευρώ συνταξιούχων και ασφαλισμένων

Όπως προκύπτει απ’ την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, την περίοδο 2016 – 2019 οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι θα υποστούν οικονομική  αφαίμαξη 8,234 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι απώλειες απ’ τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, ανέρχονται στα 6,016 δισ. ευρώ, ενώ οι πρόσθετες εισφορές στα 2,218 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, μόνο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στην τετραετία θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων τα 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, από τους μισθωτούς και με την αύξηση των εισφορών για το ΕΤΕΑ, η κυβέρνηση θα αποσπάσει το ποσό των 1,251 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές αρχίζουν άμεσα σε βάρος των σημερινών συνταξιούχων, όσων θα συνταξιοδοτηθούν από εδώ και πέρα και κλιμακώνονται για τα επόμενα χρόνια, ενώ ορισμένες απ’ αυτές θα εφαρμόζονται στο διηνεκές. Εξίσου επώδυνη είναι η αφαίμαξη των σημερινών ασφαλισμένων μέσα από την αύξηση των εισφορών τους, που σε ορισμένα επαγγέλματα γίνονται εξοντωτικές.

Προκλητικός και κυνικός ο Γ. Κατρούγκαλος

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, τόσο στην έναρξη  όσο και στο κλείσιμο των εργασιών στις επιτροπές, επιχείρησε να παρουσιάσε το «μαύρο – άσπρο» με την επιχειρηματολογία του σε πολλές περιπτώσεις να εκτρέπεται σε κυνισμό και πρόκληση.

Ο υπουργός Εργασίας αφού επιστράτευσε τα επιχειρήματα περί «βιωσιμότητας» που χρησιμοποίησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν τις ανατροπές σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, επιδόθηκε σε ρεσιτάλ εμπαιγμού σε βάρος του λαού, προσπαθώντας να πείσει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «κοινωνικά δίκαια» και υπηρετούν την «ισονομία». Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που περιέχει το νομοσχέδιο, προβλέπονται από τη στρατηγική της ΕΕ, καθώς όπως είπε, «η μεταρρύθμιση αποσκοπεί να ενσωματώσει εκείνες τις πλευρές του τρίτου μνημονίου που έχουν ψηφιστεί απ’ όλες». Πρόσθεσε ακόμα με θράσοςότι «δυσμενείς πλευρές, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, επιχειρεί να τις ενσωματώσει με ισοδύναμα, όπως η εθνική σύνταξη, που κατά τη γνώμη μας έχουν μεγαλύτερη κοινωνική αποτελεσματικότητα», όταν στην πραγματικότητα καταργούνται ακόμα και οι πενιχρές κατώτερες συντάξεις και αντικαθίστανται από το προνοιακό επίδομα της «εθνικής» σύνταξης.

Στο ίδιο πνεύμα, ισχυρίστηκε ότι «η πρόβλεψη για την εθνική σύνταξη, σε συνδυασμό με τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής, εξασφαλίζει πλήρη προστασία των χαμηλότερων και των μεσαίων εισοδημάτων», πράγμα που δεν ισχύει, αφού η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ενσωματώνει τις 11 περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις έως σήμερα και προσθέτει νέες, σε παλιούς και καινούργιους συνταξιούχους.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο ισχυρισμός του υπουργού Εργασίας ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των νέων συντάξεων φτάνει «στο 85% για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας» είναι έωλος πέρα για πέρα, καθώς οι συντελεστές αναπλήρωσης για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μειώνονται ακόμα και σε σχέση με το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ενώ ο υπολογισμός τους θα γίνεται πλέον σε συντάξιμο μισθό που ενσωματώνει όλον τον εργάσιμο βίο, οδηγώντας αναπόφευκτα σε ακόμα μικρότερες συντάξεις.

Μάλιστα πρίν την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής και στο κλείσιμο πού έκανε ο Γ. Κατρούγκαλος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την παρουσία Γιαννίτση στην Επιτροπή, λέγοντας ότι «τα χαρακτηριστικά της τότε προτεινόμενης μεταρρύθμισης δεν έχουν ακριβώς το χαρακτήρα της κοινωνικής δικαιοσύνης που έχει η δική μας πρόταση».

Συνεχίζοντας να αντιστρέφει την πραγματικότητα και προσπερνώντας τα όσα ειπώθηκαν από τους φορείς, επέμεινε ότι «αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι σαν τις άλλες που έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια στην ΕΕ, που άλλαξαν τον κοινωνικό αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος, σε μια κατεύθυνση κεφαλαιοποιητικού συστήματος, σε μια κατεύθυνση που παίζει μεγάλο ρόλο πια η ιδιωτική ασφάλιση».

Η τοποθέτηση του Π. Τάτση

Στην Επιτροπή τοποθετήθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος Ι.Κ.Α. και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών  και ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων.

Ο Παντελής Τάτσης είπε: «Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι. Τα  λέγαμε απ’ έξω απ’ τη Βουλή πολλές φορές. Θα τα πούμε και μέσα για να δούμε που θα φτάσει η ακουστικότητά σας. Προέρχομαι από την ραχοκοκαλιά της εθνική οικονομίας, που λέγανε παλαιότερα, και λέγανε και ότι ο χρόνος είναι χρήμα, τουλάχιστον εγώ στα 40 μου αυτό άκουγα. Τώρα φτάνοντας στα 75 μου, ούτε χρόνο έχω κάτι να δω από τη ζωή, ούτε χρήμα. Γιατί το χρήμα, το οποίο χρυσοπληρώσαμε σε εισφορές και το υπολογίζαμε για ανακούφιση στα γεράματα, εξαφανίζεται. Θα το πώ προσωπικά. Τη σύνταξη των 1500  €, απ’ όπου ξεκίνησα, την κατέβασαν στα 1100  €. Δεν χρώσταγα σε κανέναν, γιατί κάθε μήνα οι εισφορές μου πήγαιναν εκεί που έλεγε ο νόμος. Διαπίστωσα όμως σήμερα, ότι με νόμο γίνεται η καλύτερη αρπαχτή. Οι 11 περικοπές και  2 οι στη συνέχεια, που έγιναν 13, τις θυμόσαστε όλοι. Βεβαίως, το νομοσχέδιο δεν λέει που ακόμα θα μας πάνε και βλέπουμε μια διαδικασία ότι θα πάμε πολύ παραπέρα.

Η εμπειρία από την ασφαλιστική διαδικασία είναι, όπως έταξαν όλοι, να γίνουν παρεμβάσεις για να εξασφαλιστεί βιωσιμόητα 30 χρόνια και 40 χρόνια. Το ίδιο ακούμε και σήμερα ότι πάμε για τόσα χρόνια. Εμείς όμως βλέπουμε ότι και αυτή η διαδικασία είναι της αρπαχτής άμεσα και δεν έχει να κάνει μόνο με την σύνταξη. Εντοπίζουμε τις επιπτώσεις για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Βλέπουμε οτι με αυτόν τον τρόπο καταστρέφεται όλη αυτή η διαδικασία που παλεύαμε στη ζωή μας, για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα της απόλαυσης, όλος ο κόσμος της εργασίας,  που σήμερα τελικά βλέπουμε να κουτσουρεύεται και να πετιέται στον Καιάδα.

Σίγουρα είχαμε ακούσει από πολλούς καλά λόγια, και αυτά περισσεύουν, για τα θέματα μας. Η ουσία είναι ότι βλέπουμε να πηγαίνουν προς το χειρότερο και ιδιαίτερα, σε αυτό ρίχνουμε το βάρος μας, είναι στα θέματα υγείας. Εκεί λοιπόν, κατά κάποιον τρόπο υπήρχε μια προστασία. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αν την κρίσιμη στιγμή δεν βρούμε προστασία της υγείας  με όρους νοσοκομείου, τότε η κατάσταση πραγματικά δεν περιγράφεται. Αν θέλετε και ορισμένοι τα περιγράφουν καλά, αλλά την ουσία όμως ότι αυτά που έχουν πληρώσει αυτός ο κόσμος τόσα χρόνια, σήμερα δεν έχουν καμία ανταπόκριση για προστασία. Είχαμε διαβάσει κάποια κείμενα για την ενεργό γήρανση και σήμερα βλέπουμε ότι η εφαρμογή τους είναι πολύ κοντά.

Σαν Ο.Α.Ε.Ε. έχουμε το θέμα των αναπηρικών συντάξεων. Δηλαδή, ένας άνθρωπος που έχει 10 με 12 χρόνια αναπηρική σύνταξη και έρχεται στα 59 με 60 έτη του, να του λένε ότι πρέπει να ανοίξεις το μαγαζί σου πάλι γιατί το 67% αναπηρίας, κατέβηκε στο 60%. Αυτού του ανθρώπου, τι του λέτε να κάνει; Ποιός  είναι αυτός που τον προστατεύει; Και πράγματι αν είχαμε και περιπτώσεις όπως το 67% να γίνει 30% θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια σύνταξη μαϊμού. Αλλά παίζουμε με τους αριθμούς το 67% να γίνεται 63%. Δεν είναι τρόπος διόρθωσης αυτός -και τέτοια θέματα δεν βλέπω σε αυτό το νομοσχέδιο. Βέβαια, από ότι διαβάσαμε έχουμε τροποποίηση αλλά όχι σε αυτά τα πράγματα, πηγαίνουν προς το χειρότερο. Και  δεν είναι μόνο οι αναπηρικές συντάξεις είναι και οι γενικότερες κατώτερες συντάξεις. Το παλιότερο  ΤΕΒΕ είχε σύνταξη 408 ευρώ και σήμερα πήγε 300. Με όλα αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία να μειώνονται  και να λέμε ότι είμαστε και ευχαριστημένοι;Σήμερα  είναι μέρα (σσ ήταν Μεγάλη Τρίτη) καταγγελίας των “ Γραμματέων και των Φαρισαίων” χριστιανικά (σσ σύμφωνα με το Ευαγγέλιο που διαβάστηκε το βράδι). Εμείς θα καταγγείλουμε το απόγευμα (σσ στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ) αυτή την διαδικασία και άλλη εμπιστοσύνη δεν έχουμε πέραν από τον αγώνα μας. Πιστεύουμε ότι καταφέραμε να  σταματήσουμε τις διαδικασίες με τους αγώνες μας, τους καθυστερήσαμε σε πολλά πράγματα αλλά τα ενσωμάτωσαν στο Τρίτο Μνημόνιο-δεν πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο και το δεύτερο-και δικαιώνονται και κάποιοι που το προέβλεψαν. Τι προέβλεψαν; Δεν μπορεί, λένε, ο μισθός να είναι 480 ευρώ και η σύνταξη παραπάνω. Τα ΜΜΕ το διαμόρφωσαν βγάζοντας  εικοσάχρονους  να λένε ότι εγώ δουλεύω για να πάρουν σύνταξη οι παππούδες. Αυτά τα απορρίπτουμε και θα μας βρίσκουν απέναντί τους όσοι τα υποστηρίζουν. Τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και εμείς είμαστε εκμεταλλευόμενοι από την ίδια διαδικασία».

Ο Δ. Κουμπούρης

 Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος Ι.Κ.Α. και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών Δήμος Κουμπούρης είπε: « Οι έντεκα μειώσεις και περικοπές που έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί στις επικουρικές και κύριες συντάξεις, στα δώρα, στις κοινωνικές παροχές, έχουν τσακίσει τη ζωή του συνταξιουχικού κόσμου, και όχι μόνο, της εργατικής λαϊκής οικογένειας, γιατί, αυτό είναι εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Είναι ο μόχθος μας, δεν είναι χαριστικά, δεν δόθηκαν από κανέναν, είναι ο μόχθος μιας ζωής στις χαλυβουργίες, στα τσιμενταδικά, στα ναυπηγεία, στα διυλιστήρια, στα γιαπιά, στη βιομηχανία, στα μικρομάγαζα, στην φτωχή αγροτιά. Δεν είναι δανεικά, όπως κατά καιρούς ακούγεται. Δεν τα χρωστάμε σε κανέναν, δεν τα δανειστήκαμε από κανέναν δανειστή. Είναι χρήματα βγαλμένα με αίμα και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η απόφαση των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Όμως, όλα αυτά από την σημερινή κυβέρνηση που τα κατήγγειλε, παγιώνονται και έρχονται να μπουν στη λογική “ο γέγονε γέγονε”, να τα ξεχάσουμε. Η κυβέρνηση, που άλλα έλεγε προεκλογικά, έρχεται σήμερα να εμποδίσει ακόμα και αυτές τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που βγήκαν με κάποιο θετικό πρόσημο και αφορούν, βέβαια, μια μερίδα συνταξιούχων ή ελάχιστα δικαιώματα, ακόμα και αυτά κοιτάτε να τα παρεμποδίζετε, ενώ έπρεπε να εφαρμοστούν για όλους τους συνταξιούχους, γιατί, είναι δικά τους χρήματα. Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που συζητάμε, έρχεται να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση και από τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Έρχεται να καταργήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Τους συνταξιούχους, τους ρίχνει κυριολεκτικά στον Καιάδα, γιατί δεν τους χρειάζεται, γιατί είναι κόστος γήρανσης για το σύστημα. Αυτή είναι η αλήθεια που θέλετε να καλύψετε και τι κρύβεται μόνιμα και σταθερά. Είναι κόστος ο άνθρωπος που δούλεψε και φυσικά, κόστος είναι και οι νέες γενιές και αυτές οι οποίες, βεβαίως, έρχονται με τη σειρά τους να πέσουν στον ίδιο βωμό της ανάπτυξης και με τα ίδια χαρακτηριστικά σε έναν διαφορετικό Καιάδα, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα. Αφού, λοιπόν, μας πετσοκόβετε τις συντάξεις – και όλοι οι Φορείς εδώ αναφέρθηκαν, ο καθένας από τη μεριά του, απ’ ότι τους άκουσα μέχρι τώρα διαφωνούν – έρχεστε και μας λέτε ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι, γιατί μας δίνετε “εθνική σύνταξη”.

Κατηγορείτε  τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, αλλά και εσείς δεν ενδιαφέρεστε, γιατί είσαστε και εσείς στην ίδια λογική για τις αιτίες που έφεραν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα εδώ, τις διατηρείτε στο ακέραιο. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα και δεν θέλετε να συγκρουστείτε με αυτές τις αιτίες. Επομένως, συγκρούεστε με τα λαϊκά στρώματα, συγκρούεστε με τους ανθρώπους του μόχθου.

Αυτή είναι η αλήθεια, σε μια ταξική κοινωνία, παίρνετε το μέρος του ισχυρού, εκείνου που είναι υπεύθυνος και εσείς που κυβερνήσατε, αλλά και οι προηγούμενοι για όλη αυτή την κατάσταση. Όχι, τίποτα δεν οικοδομείται καινούργιο, αλλά οικοδομείται πάνω στο παλιό και έχετε την ίδια λογική και όχι μόνο αυτό, χρησιμοποιείται τα ίδια φοβικά, προπαγανδιστικά επιχειρήματα, τον κοινωνικο αυτοματισμό, την αντιπαράθεση γενεών, ότι δουλεύουν οι νέες γενιές για εμάς σήμερα. Τα χρήματα που βάλαμε εμείς, που είναι τα χρήματα αυτά, που πήγαν, σε ποιες τσέπες, γιατί δεν το λέτε;

Γιατί αυτά είναι τα αφεντικά σας και δεν θέλετε να το πείτε αυτό. Δεν λέτε τίποτα για τους εφοπλιστές, για τους μονοπωλιακού τους ομίλους. Δεν λέτε τίποτα απ’ όσα χαριστήκανε. “Ο γέγονε, γέγονε”. Σήμερα, γι’ αυτά που χρωστούν, γιατί δεν λέτε τίποτα; Γιατί δεν τους υποχρεώνεται να τα πληρώσουν; Γιατί, λέει, δεν θα έχουμε ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη, με ποια χαρακτηριστικά; Δεν θα έχουμε, βεβαίως, όπως λέτε εσείς, αυτή την ανάπτυξη που προσδοκάτε, δηλαδή, μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται πάνω στο αίμα των εργαζομένων.

Μιλάτε για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ποια βιωσιμότητα; Αυτό μοιάζει με βιτρίνα, που είναι γεμάτη από μέσα και απέξω κάθεται ο άλλος και δεν μπορεί να φάει. Αν το κάνετε βιώσιμο, θα έχουν βιωσιμότητα οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι, οι νέες γενιές, οι μικροί επαγγελματίες;

Επομένως, μια απάντηση πρέπει να δοθεί. Από την μεριά μας, ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, είναι λαιμητόμος. Οι εργάτες, οι συνταξιούχοι και οι νέες γενιές, πρέπει να δώσουν μαζί τη μάχη ενωμένοι, με τις αλήθειες της σκληρής ταξικής πάλης, που λένε ότι “η κοινωνική ασφάλιση και τα άλλα δικαιώματα κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, δεν τους τα χάρισε κανείς”. Αυτός ο αγώνας, πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει. Σήμερα το απόγευμα, στις 19.00, έχει συλλαλητήριο. Δεν έχει λόγο κανείς, σήμερα να καθίσει στο σπίτι του, να βγει έξω και να διαμαρτυρηθεί, να φωνάξει. Μπροστά μας είναι η 48 απεργία. Αυτό πρέπει να γίνει, από κει πρέπει να δοθεί η απάντηση, αλλιώς αν περιμένουμε από τις συζητήσεις και διαβουλεύσεις, το μέλλον θα είναι δυσοίωνο και σκοτεινό και για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Με αυτές παρατηρήσεις, ζητάμε το νομοσχέδιο αυτό να αποσυρθεί».

Ο Π. Βαβουγιός

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (Π.Ο.Π.Σ.) Παναγιώτης Βαβουγιός είπε: «Οι προλαλήσαντες σχεδόν ανέφεραν όλα τα προβλήματα των συνταξιούχων, όχι μόνο του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και, γι’ αυτό το λόγο, θα είμαι πολύ περιληπτικός. Για κάθε νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή για το συνταξιοδοτικό, εμείς οι συνταξιούχοι έχουμε ένα δέος, έναν φόβο, γιατί δεν ξέρουμε εάν πρόκειται να βελτιώσει τη θέση μας ή να την χειροτερέψει. Δυστυχώς και αυτό το νομοσχέδιο, όπως και τα προηγούμενα, λόγω των μνημονιακών νόμων, επέφεραν τις χειρότερες συνθήκες για τους συνταξιούχους γενικότερα. Γιατί είναι μια τάξη ευάλωτη απ’ όλες τις κυβερνήσεις, όχι της παρούσης, όλες που πέρασαν, έβρισκαν την πιο εύκολη λύση να λύνουν όλα τα δημοσιονομικά προβλήματα με τις συντάξεις μας. Το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί περισσότερο από 30 χρόνια τη χώρα μας και, δυστυχώς, όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, θα συνεχίσει να τη βασανίζει κι άλλα, γιατί δεν πρόκειται και μ’ αυτό εδώ να τελειώσει.

Δύο λόγια για τις συντάξεις μας. Πρέπει να σας πω ότι οι πρώτοι που υπέστησαν τη λαίλαπα των μνημονιακών νόμων ήταν οι συνταξιούχοι του δημοσίου, οι οποίοι υπέστησαν πρώτα τις μειώσεις τόσο των κυρίων όσο και των επικουρικών συντάξεων, καθώς, επίσης και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και του Πάσχα, εν αντιθέσει με τον ιδιωτικό που έγινε αργότερα ή των ΔΕΚΟ. Είχαμε, λοιπόν, μια μείωση η οποία έχει φθάσει μέχρι το 60% των κύριων συντάξεων μας και, επίσης, μια μείωση περίπου 35 με 40% στις επικουρικές συντάξεις. Τώρα συζητείται πλέον να προστεθούν κύριες, επικουρικές συντάξεις και το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου κι εκεί πλέον να γίνει μια καινούργια μείωση, η οποία θα είναι πολύ χειρότερη, ίσως η τελευταία η οποία πρόκειται να επέλθει, γιατί δεν θα υπάρχουν πλέον συντάξεις, αλλά απλά φιλοδωρήματα.

Το Μετοχικό Ταμείο, το οποίο, υπαιτιότητι των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, όχι μόνο της παρούσης αλλά και των προηγούμενων, αλλά, δυστυχώς, ήταν η συνέχεια όλων των τελευταίων κυβερνήσεων οι μειώσεις των μερισμάτων μας και οφείλεται, αφενός μεν στο PSI, αφετέρου στο ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός υπαλλήλων βγήκε στη σύνταξη, φοβούμενος την παράταση του ορίου ηλικίας, εξαιτίας των ασφαλιστικών νόμων, αλλά επιπλέον και διότι έγιναν απολύσεις, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός των συνταξιούχων σήμερα να μη μπορεί να πάρει το εφάπαξ ακόμη από το Σεπτέμβριο του 2013, να μη μπορεί να πάρει την επικουρική σύνταξη από το Ταμείο Αρωγής, καθώς επίσης και το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο.

Τώρα, λοιπόν, βρισκόμαστε στη χειρότερη περίπτωση του Μετοχικού Ταμείου, το οποίο σταμάτησε να χορηγεί τα μερίσματα μας ανά μήνα, όπως γινόταν στο παρελθόν, διότι από το 2012 καταβάλετο κατά μήνα και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι θέλουν να κάνουν μια μείωση 30 έως 33%, αλλά να την κάνουν και αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2016, που σημαίνει ότι στο τέλος του Ιουνίου που θα πάρουμε το τρίμηνο δεν θα είναι απλώς πετσοκομμένο, αλλά θα είναι ένα απλό φιλοδώρημα. Θα έπρεπε, λοιπόν, καταρχήν να μη γίνει αυτή η αναδρομική μείωση».