Νέα

Κάλεσμα της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ για τις συγκεντρώσεις Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σαν τον κλέφτη και με μια κίνηση απροκάλυπτου αυταρχισμού, φέρνει για ψήφιση το νομοσχέδιο-λαιμητόμο της Κοινωνικής Ασφάλισης και της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Μάη 2016. Ακριβώς, δηλαδή, τη μέρα που οι αγωνιστικές δυνάμεις της κοινωνίας θα γιορτάζουν την Εργατική Πρωτομαγιά, οι συγκυβερνητικοί βουλευτές θα υψώνουν το χέρι τους να ψηφίσουν την κατεδάφιση μιας απ’ τις μεγαλύτερες  κατακτήσεις στον 20ό αιώνα, την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ καλεί τους συνταξιούχους μαζί με τις οικογένειές τους να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια που θα γίνουν την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή και μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέεςνα δώσουν τη μάχη στους δρόμους μέχρι την οριστική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής». ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν 48ωρη απεργία για την Παρασκευή 6 και 7 Μάη 2016.

 

«Όλοι στους δρόμους! Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις!» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί αυτές τις μέρες. Συγκεντρώσεις θα γίνουν την Παρασκευή 6 Μάη, 11 π.μ. στην Ομόνοια. Σάββατο 7 Μάη, 6 μ.μ. στην ΟμόνοιαΚυριακή 8 Μάη, 10.00 π.μ. στο Σύνταγμα!

Πρίν τις συγκεντρώσεις έχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις:

– Στις  10.30 π.μ. για την Παρασκευή 6 Μάη.

– Στις 5.30 μ.μ. για το Σάββατο 7 Μάη.   

Η προσυγκέντρωση των συνταξιουχικών οργανώσεων είναι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Η διαδικασία

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής επικύρωσε κατά πλειοψηφία την κυβερνητική πρόταση να διεξαχθεί η συζήτηση και η ψήφιση Σάββατο και Κυριακή, 7 και 8 Μάη, στην Ολομέλεια της Βουλής. Διαφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Σε λιγότερο από ένα 24ωρο, δηλαδή το Σάββατο στις 10 π.μ. θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Η συνεδρίαση της πρώτης μέρας, δηλαδή του Σαββάτου, θα λήξει στις 12 τα μεσάνυχτα. Η συνεδρίαση της Κυριακής θα αρχίσει στις 10 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 10 μ.μ., οπότε και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί των άρθρων.

Η δικαιολογία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών συντακτών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης, ήταν πέρα για πέρα προκλητική, αλλά και αποκαλυπτική των κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Οπως είπε, «το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό μέσα στις παρούσες συνθήκες. Δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την Δευτέρα (σ.σ. Γιούρογκρουπ) ή για την διαπραγμάτευση. Είναι μέρος της συμφωνίας και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενισχύει τη θέση των εκπροσώπων μας στη συζήτηση του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας εφόσον θα είναι, αν είναι, που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα με την εκτίμηση που υπάρχει, ψηφισμένη αυτή η μεταρρύθμιση. Η συζήτηση της Δευτέρας στο Γιούρογκρουπ θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τη κυβέρνηση, διότι για πρώτη φορά στην ατζέντα και όχι ατύπως, μπαίνει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».