Νέα

ΛΑΜΙΑ: Οι συνταξιούχοι απαίτησαν απ’ τον πρωθυπουργό επιστροφή συντάξεων και δώρων

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν τους δέχτηκε και τους παρέπεμψε σε κάποιον υπουργό. Όμως βρήκε χρόνο για επικοινωνιακά τρίκ με τη φανέλα της τοπικής ομάδας ΠΑΣ Λαμία, που ανέβηκε στη SuperleagueΜε τα συνθήματα  στα πανώ τους «Απαιτούμε επιστροφή των συντάξεων και των δώρων μας», «Κάτω τα χέρια απ’ τις συντάξεις» και «Απαιτούμε κοινωνικό τουρισμό και λουτροθεραπεία» οι συνταξιούχοι της Φθιώτιδας πήραν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λαμία, όπου μίλησε ο πρωθυπουργός στο 2ο Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στις 27.7.2017. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου Φθιώτιδας-Ευρυτανίας αποφάσισε τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στην οποία κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Στη συγκέντρωση πήραν ακόμα μέρος οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, οι απολυμένοι των ΟΤΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Φθιώτιδας, η Ένωση Οικοδομοεργατοτεχνιτών Καμένων Βούρλων και Περιχώρων, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας, το Συνδικάτο Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΚΟ Α.Ε. To «παρών» έδωσε το Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων Μπλόκου Ανθήλης.

Οι συγκεντρωμένοι, με συνθήματα όπως «ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάναν συμφωνία να γδάρουν τον λαό για την πλουτοκρατία», έκαναν πορεία απ’ την πλατεία Ελευθερίας μέχρι το Δημοτικό Θέατρο, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ που τους έφραξαν τον δρόμο. Στη Λαμία από νωρίς είχαν είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 

Ο πρόεδρος του Σωματείου των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Γιάννης Παπαδημητρίου ζήτησε να παραδώσει το υπόμνημα της ΣΕΑ στον πρωθυπουργό, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν. Στη συνέχεια εισέπραξε πρόταση να δεχτεί τους συνταξιούχους «κάποιος υπουργός».

Ο Αλέξης Τσίπρας τελικά δέχτηκε να συναντηθεί με τις διοικήσεις των σωματείων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι έκαναν 24ωρη απεργία για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα εκπονήσει ένα σχέδιο βιωσιμότητας για την εταιρεία και θα ασχοληθεί με αυτό από τον… Αύγουστο γεγονός που οδηγεί τους εργαζόμενους να κάνουν λόγο για «υποσχεσιολογία» από την πλευρά της κυβέρνησης. Πάντως ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και των σωματείων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση παραπέμποντας τους για συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κάτι που δεν έγινε δεκτό από τα σωματεία.

Κι ενώ ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τη συνάντηση με φορείς άδραξε την ευκαιρία να εμφανιστεί «ως το δέκα το καλό», παραλαμβάνοντας –μόλις έφτασε στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου- απ’ το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας Γιάννη Σακαριώτη τη μπλέ φανέλα της τοπικής ομάδας ΠΑΣ Λαμία, που απο φέτος θα αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία.  Η φανέλα είχε τον αριθμό 10 και το όνομα του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι θα τη φορέσει με την πρώτη ευκαιρία.

Τάχιστα στις μεταρρυθμίσεις-ανατροπές

Στην ομιλία του στο Συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε τις θριαμβολογίες για την έξοδο στις αγορές  υποστηρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε έναν ασφαλή δρόμο μετάβασης προς τη σταθερότητα και την ανάπτυξη και ζήτησε από το λαό να στηρίξει αυτή την προσπάθεια διότι όπως είπε η ανάπτυξη αφορά «την ύπαρξη της πατρίδας μας» και πως είναι «μια εθνική προσπάθεια» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει «τάχιστα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις» αναζητώντας «ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να αυξηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που καρπώνονται οι επιχειρήσεις, να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα που αναλαμβάνουν μεγάλοι όμιλοι και να προωθηθούν συνέργειες μεταξύ παλιών και νέων επιχειρήσεων, όπως και μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Για την ΛΑΡΚΟ, αν και μίλησε περί προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα της, εντούτοις ο Αλ. Τσίπρας, επανέλαβε ότι υπό αυτή τη μορφή έγινε η ένταξη της στο Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτά που ήθελαν να πούν οι συνταξιούχοι στον πρωθυπουργό

Η ΣΕΑ στο υπόμνημά της –που δεν παρέλαβε ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Στη Λαμία σήμερα Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017 κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Λαμία οι συνταξιουχικές οργανώσεις των Νομών Φθιώτιδας – Ευρυτανίας  ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΔΗΜΟΣΙΟ θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές εκείνες που μείωσαν  τις συντάξεις μας και μας κάνουν δύσκολη τη διαβίωσή μας θέλουμε να του πούμε τα εξής:

Οι συνταξιούχοι μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, δέχονται μια ακόμη βάρβαρη επίθεση στον αγώνα τους για την επιβίωση.

Μας καταδικάζουν σε απόλυτη εξαθλίωση εμάς και τις οικογένειες των άνεργων παιδιών και εγγονών μας που περιμένουν από την πενιχρή σύνταξή μας να ζήσουν.

Εμείς οι συνταξιούχοι δεν θα αποδεχτούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε τις αλλεπάλληλες απώλειες που ήδη έχουμε υποστεί στο εισόδημά μας

Δεν υποχωρούμε, δεν θα υποταχτούμε, δεν θα αποδεχτούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας ως τετελεσμένο ότι μας έχει αφαιρεθεί. Ούτε θα επιλέξουμε ποιος νέος δήμιος θα μας αποκεφαλίσει. Ο κίνδυνος της πλήρους εξαθλίωσής μας είναι ορατός. Εδώ και τώρα ΑΓΩΝΑΣ να τους σταματήσουμε. Απαιτούμε και διεκδικούμε:             

* Καμία συζήτηση και καμία αναφορά σε ότι έχει σχέση με τη μείωση των συντάξεών μας. Τα χρήματα των συντάξεών μας είναι δικά μας χρήματα δεν τα δανειστήκαμε από κανένα και δεν τα χρωστάμε σε κανένα.

   *  Η  κατώτερη σύνταξη να καλύπτει το κόστος ζωής 2 ηλικιωμένων     ανθρώπων σε στέγη , τροφή, ιατρική-φαρμακευτική περίθαλψη, φροντίδα στο σπίτι.

   * Να μας επιστραφούν  όλες οι περικοπές των συντάξεών μας, να γίνει επαναχορήγηση της 13ης   και 14ης  σύνταξης.    

   * Να καλυφθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας από το απαραίτητο επιστημονικό ιατρικό και νοσηλευτικό  προσωπικό. Θέλουμε δωρεάν αποκλειστικά Δημόσιο σύστημα Υγείας, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης για όλο το λαό και κατάργηση της πληρωμής του 1 ευρώ για τις συνταγές.

   * Να επανέλθουν τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού που είναι δικά μας χρήματα παρακρατημένα από τις συντάξεις μας καθώς και η λουτροθεραπεία σε όσους έχουν ανάγκη.

   *Να μην εκκρεμούν οι συντάξεις στους δικαιούχους πάνω από 3 μήνες

  *Να αυξηθεί  η κρατική χρηματοδότηση για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και ιδιαίτερα αυτά που είναι χρεωμένα χωρίς να έχουν αυτά την ευθύνη».