Νέα Υγεία

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ-ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ: Σε κοινή δράση για αναβάθμιση των παροχών υγείας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΜΑΗ 2018, Η ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΩΡΑ 10 π.μ., ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Τα σωματεία των συνταξιούχων που δρούν στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ πανελλαδικών οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και Π.Σ.Σ. Δικηγόρων πήραν μέρος στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη «μέρα δράσης» στα δημόσια νοσοκομεία. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρίσκονται τόσο οι ανάγκες των ασθενών όσο και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην Αθήνα πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΣΕΑ παραυρέθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που οργάνωσε ο Σύλλογος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού (ΣΕΝΕ). Στη Θεσσαλονίκη οι συνταξιούχοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση μπροστά στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των τριών διασυνδεόμενων νοσοκομείων («Γ. Γεννηματάς», ΑΧΕΠΑ και «Αγιος Δημήτριος»).

Ευαγγελισμός: Συγκέντρωση και πορεία

Στη συγκέντρωση του Ευαγγελισμού, μεταξύ των άλλων  παραυρέθηκαν οι: Παντελής Τάτσης, Μάκης Γκούβας και Διονύσης Σβορώνος, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, και ο Παναγιώτης Σοφός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Επίσης πήραν μέρος αντιπροσωπείες απ’ το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Βύρωνα, το παράρτημα Καισαριανής της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, τη Λαϊκή Επιτροπή Α’ Αθήνας και το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Βύρωνα.

Ο Νίκος Αυρηλιώνης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών, στο χαιρετισμό του πρός τους εργαζόμενους είπε: «Γνωρίζουμε τα προβλήματά σας, όπως ξέρουμε πολύ καλά ότι και τα δικά μας προβλήματα προκαλούνται απ’ τις ίδιες αιτίες. Χωρίς χρήματα δεν γίνεται τίποτε. Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να αντεπεξέλθουν τα νοσοκομεία στις υποχρεώσεις και να πληρωθούν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Δεν μπορεί να λειτουργούν τα νοσοκομεία με το δικό σας φιλότιμο, το οποίο το έχουμε γνωρίσει πολύ καλά. Οι συνταξιούχοι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μαζί με σας, όπως και με όλο το λαό, όσα μας έχουν περικόψει και μας έχουν φέρει σε άθλια κατάσταση. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων ζεί με συντάξεις πείνας, και έχουν το θράσος να “βάζουν χέρι” ξανά στις συντάξεις γιατί οι συνταξιούχοι είναι η εύκολη λεία».

Στις συνέχεια ο Ν. Αυρηλιώνης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων –και ιδιαίτερα για την υγεία- και κατέληξε: «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Τις διεκδικήσεις μας τις έχουμε πληρώσει δεν ζητάμε τίποτε παραπάνω, από όσα έχουμε πληρώσει. Τους νόμους αυτοί τους φτειάξανε και μας υποχρεώσανε να τα πληρώσουμε. Μάλιστα συνάδελφοί μας υποχρεώθηκαν να παίρνουν δανεικά για ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του».

Τη δραματική κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ Ηλίας Σιώρας, υπογραμμίζοντας ότι η κινητοποίηση αυτή ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας με άλλα είκοσι σωματεία.Το νοσοκομείο έχει γονατίσει απ’ τις ελλείψεις προσωπικού καθώς οι αποχωρήσεις απ’ τις συνταξιοδοτήσεις είναι υπερδιπλάσιες απ’ τις προσλήψεις -135 έναντι 68- υπογράμμισε ο Ηλίας Σιώρας. Υπάρχουν, πρόσθεσε, 550 εργαζόμενοι με διαφόρων τύπων ελαστικές εργασίες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης και οι εργαζόμενοι στα συνεργεία είναι απλήρωτοι. Λείπουν εκατό ειδικευμένοι γιατροί και οι  ειδικευόμενοι γιατροί θα έπρεπε να φτάνουν τους 420 αλλά είναι λιγότεροι από 350.  Στην Τεχνική Υπηρεσία ενώ προβλέπονται 120 οργανικές θέσεις, υπηρετούν 40 εργαζόμενοι και 20 εργολαβικοί.  Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου παραμένει σε ετήσια βάση πετσοκομένος και οι ελλείψεις σε υλικά είναι συχνές, ενώ ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός παραμένει λειψός και απαρχαιωμένος.

Ο Ηλίας Σιώρας αναφέρθηκε στην απειλή του πολέμου και επισήμανε την ιδιαίτερη αναφορά στη βία που κυριαρχεί στις μέρες με αφορμή την επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Αναφέροντας περιπτώσεις βίας, αναρωτήθηκε: «Δεν είναι βία να στοιβάζονται 53 ψυχικά άρρωστοι στην ψυχιατρική κλινική με τα 20 κρεβάτια στον Ευαγγελισμό;». Και τόνισε: «Η εξισωτική λογική της καταδίκης της βίας “απ’ όπου κι αν προέρχεται”, οδηγεί και στην καταδίκη του ανάπηρου Παλαιστίνιου με τα κομμένα πόδια, που με τη σφεντόνια του έριχνε πέτρες στους πάνοπλους στρατιώτες του κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ».

Χαιρέτησε, επίσης, η Βιβή Πασχάλη, μέλος του ΔΣ του ΣΕΝΕ και η Ειρήνη, συμβασιούχος καθαρίστρια (πρώην εργολαβική) μέχρι 31.12.2018 διάβασε  το ποίημα «Αλυσίδες». Στο ίδιο καθεστώς βρίσκονται 280 καθαρίστριες.

Οι στίχοι απ’ το ποίημα «Αλυσίδες», είναι: «Εσείς πως το νομίζετε/ σπάσαν οι αλυσίδες;/ Μήπως λευτερωθήκαμε ή είν’ όλα παγίδες;

Τούτους τους εργαζόμενους/ τους πούλησαν σαν σκλάβους./ Τους νοίκιασαν, τους χτύπησαν/ Μεσαίωνας και χάος.

Που είναι τα δικαιώματα/ των σύγχρονων καιρών μας;/ Που είναι η σταθερή δουλιά/ το μέλλον των παιδιών μας;

Σήμερα έχουμε ψίχουλα/ και αύριο ανεργία/ κι ας δίνουμε και την ψυχή/ μες τα νοσοκομεία.

Εμπρός λοιπόν μην κρύβεστε/ και δώστε απαντήσεις./ Θα ‘χουμε μέλλον και δουλιά/ ή αίμα κι απολύσεις».

Με συνθήματα, όπως «Η υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ’ αγώνες κατακτιέται» έγινε πορεία, όπου συμμετείχαν και οι συνταξιούχοι μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου μοιράστηκε υλικό με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.