Νέα

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ: Απαίτησαν ανάκληση της προκλητικής απόφασης της πλειοψηφίας του ΔΣ του Οργανισμού

Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού το μεσημέρι της Τετάρτης, 20 Απρίλη 2016, απαιτώντας απ’ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ, που συνεδρίαζε την ίδια ώρα, να ανακαλέσει την κατά πλειοψηφία προηγούμενη απόφασή του (30.3.2016) με την οποία έκανε δεκτό το αίτημα του λεγόμενου «Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων» για την παρακράτηση και την απόδοση σε αυτό μηνιαίας συνδρομής των συνταξιούχων που είναι μέλη του Δικτύου.

Τη διαμαρτυρία οργάνωσαν η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και η ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, που εκπροσωπούν το σύνολο των 355.000 συνταξιούχων του Οργανισμού. Οι δυό Ομοσπονδίες εισπράττουν ανά εξάμηνο και αποδίδουν στα σωματεία μέλη τους  τη μηνιαία εισφορά, όπως ορίζει ρητά και με σαφήνεια για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, ο νόμος 3863/2010. Αυτό απαίτησαν τα σωματεία συνταξιούχων ΟΑΕΕ από την Αττική (Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και περιχώρων, Πειραιά, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Ελευσίνας και οι εκτελωνιστές), όπως και το Σωματείο Θήβας, που συγκεντρώθηκαν έξω απ’ τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού.

 

Πρωτοκλασάτα στελέχη της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΟΑΕΕ υπερασπίστηκαν με νομικίστικα επιχειρήματα την προηγούμενη απόφαση και αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα γιατί δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Μάλιστα για αντιπερισπασμό ο Υποδιοικητής του ΔΣ του ΟΑΕΕ Δημήτρης Χριστοφορίδης επιτέθηκε με ανοίκειο τρόπο στον πρόεδρο της ΠΟΣ – ΟΑΕΕ, Παντελή Τάτση και στην πρόεδρο της Ένωσης των Βενζινοπωλών, Μαρία Ζάγκα.

Οι συνταξιούχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν κάνουν πίσω και θα επανέλθουν στο θέμα. Μάλιστα ο Παντελής Τάτησης ζήτησε να είναι θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΕ.

Αποκαλυπτικό το υπόμνημα

Η αντιπροσωπεία των συνταξιούχων παρέδωσε στο Διοικητή Δημήτρη Τσακίρη και τα μέλη του ΔΣ το ΟΑΕΕ υπόμνημα που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης και η πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ Γωγώ Παπαδάκου.

Το υπόμνημα έχει ως εξής:

«Κύριε  Διοικητά,

Κύριοι Σύμβουλοι,

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 30.3.2014 αποφασίσατε κατά πλειοψηφία (υπέρ 7, κατά 4 και 1 λευκό)  να κάνετε δεκτό το αίτημα “της παρακράτησης από τις μηνιαίες συντάξεις των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ της συνδρομής των μελών” του “Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων και της απόδοσής της σε αυτό”.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων δεν αποτελεί σωματείο αποκλειστικά με συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, αλλά είναι ένας ετερόκλητος σχηματισμός με συνταξιούχους –καθ’ ομολογία τους- απο διάφορους κλάδους.  Η εισφορά των συνταξιούχων πρός τα σωματεία τους –που δημιουργούνται αποκλειστικά από συνταξιούχους του κλάδου τους – καθιερώθηκε για πρώτη φορά με το άρθρο 33 του Νομοθετικού Διατάγματος 1044 του 1971 (ΦΕΚ Α΄245). Στη συνέχεια τροποιήθηκε με τους νόμους 3648/2008 και 3655/2008 χωρίς να λύσει καθολικά και οριστικά το πρόβλημα. Ειδικότερα στο ΤΕΒΕ η “παρακράτηση που γίνεται με εθιμικό καθεστώς, χρονολογείται από του έτους 1978”, όπως ανέφερε ο, τότε,  Διοικητής του ΟΑΕΕ Κωνσταντίνος Κόντος με έγγραφό του στις 15.3.2002 πρός το υπουργείο Εργασίας. Στο ενδιάμεσο διάστημα είχαν εκφραστεί μικρόψυχα παράπονα και είχε διακοπεί η παρακράτηση για να συνεχιστεί στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις.

Για να ρυθμιστεί αυτή η εκκρεμότητα η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ συνέταξε Σχέδιο Νόμου το οποίο παρέδωσε στις 23.1.2009 σε όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνταν τότε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ).  Στη συνοδευτική επιστολή πρός τους αρχηγούς των κομμάτων η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ ζητούσε να παρακρατούνται 2 ευρώ από το Δώρο των Χριστουγέννων και 1,5 ευρώ από το Δώρο του Πάσχα –όπως γινόταν “εθιμικώ τω τρόπω”- ώστε να συνεχίσουν τα “σωματεία να αποτελούν κυψέλες, δημιουργικής δραστηριότητας για τους συνταξιούχους στα τελευταία χρόνια της ζωής τους”.

Ταυτόχρονα η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ είχε αλεπάλληλες συναντήσεις με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ο οποίος συνέταξε το σχετικό νομοσχέδιο και το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο νόμος 3863/2010 (ΦΕΚ 115 Α΄) ορίζει με σαφήνεια –και όχι δυνητικά- τους δικαιούχους της εισφοράς των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Με  την παράγραφο 5 του άρθρου 69 του παραπάνω νόμου περιγράφεται με ακρίβεια ο τρόπος για την παρακράτηση ενός (1) ευρώ από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ μηνιαίες συντάξεις. Η διάθεση της παραπάνω εισφοράς γίνεται με απόφαση του, τότε, αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη (28.11.2011 ΦΕΚ  492 Β΄) η οποία προβλέπει απόδοση του 25% υπέρ των Ομοσπονδιών των Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ καθώς και την –στη συνέχεια- απόδοση από τις Ομοσπονδίες στα πρωτοβάθμια ενεργά σωματεία συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) ανάλογα με τον αριθμό των συνταξιούχων της περιοχής δραστηριότητας του κάθε σωματείου. Ο ΟΑΕΕ αποδίδει ανά εξάμηνο τη εν λόγω παρακράτηση στις Ομοσπονδίες ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, οι οποίες με τη σειρά τους την αποδίδουν αναλογικά, με βάση των αριθμό τωv συνταξιούχων  του ΟΑΕΕ της περιοχής τους που καλύπτει το Σωματείο.

Οι Ομοσπονδίες τις οποίες εκπροσωπούμε, με γνήσια εκφρασμένη τη θέληση των συνταξιούχων μέσα απο τις δημοκρατικές διαδικασίες της απλής αναλογικής στα πρωτοβάθμια σωματεία, υπήρξαν απόλυτα συνεπείς πρός το πνεύμα και το γράμμα του νόμου μέχρι σήμερα. Με την απόφασή σας αυτή ανατρέπετε το γράμμα και το πνεύμα του νομου, καθώς αναγνωρίζετε ως σωματεία τυχάρπαστους και ετερόκλητους σχηματισμούς και βαφτίζετε ως “συνταγματικό δικαίωμα” τον διασπαστικό διεμβολισμό των σωματείων των συνταξιούχων, τα οποία με συνέπεια αγωνίζονται απ’ τη  δεκαετία του 1950 για τα δικαιώματα της Τρίτης Ηλικίας. Μάλιστα η απόφασή σας ενέχει και το στοιχείο της ανισότιμης μεταχείρισης καθώς εκχωρεί το σύνολο των μηνιαίων κρατήσεων στον εν λόγω σχηματισμό σε αντίθεση με το σύνολο των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, στους οποίους επιστρέφεται μόνο το 25% της μηνιαίας κράτησης. Για το υπόλοιπο 75% υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα, για την οποία σας ζητούμε να πάρετε πρωτοβουλίες για τη διάθεσή του, όπως προβλέπει ο νόμος 3863/2010.

Η απόφασή σας είναι παράτυπη σε σχέση με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου 3863/2010, όπως ορθώς επισήμανε η νομική σύμβουλος του ΟΑΕΕ και οι Διοικητικές υπηρεσίες του Οργανισμού που πρότειναν ότι “δεν μπορεί να γίνει δεκτό το υπό κρίση αίτημα”. Για να μη γίνετε και συμμέτοχοι στις επιδιώξεις εκείνων που θέλουν  τη διάσπαση του αγωνιστικού κινήματος των συνταξιούχων σας καλούμε να ανακαλέσετε την απόφαση της 30.3.2016».