Νέα

9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Αγώνας, για να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος-λαιμητόμος

Με σύνθημα «Όλοι στον αγώνα για να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος λαιμητόμος» για την Κοινωνική Ασφάλιση, ξεκίνησαν οι εργασίες του 9ου Απολογιστικού Συνεδρίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στις 11 Ιούνη  2016 στις 9 π.μ.

 Το συνέδριο γίνεται στο ξενοδοχεία Astir της Πάτρας και συμμετέχουν 211 απ’ τους 242 εκλεγμένους αντιπροσώπους, και εκπροσωπούν 68 απ’ τα 80 σωματεία που ανήκουν στην ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Στο 8ο Συνέδριο –που έγινε στην Καβάλα- πήραν μέρος 197 απ’ τους 240, τότε, εκλεγμένους αντιπροσώπους,ι που εκπροσωπούσαν 61 Σωματεία απ’ τα 79 σωματεία της ΠΟΣ ΟΑΕΕ.

Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης και ζήτησε απ’ τους παρευρισκόμενος να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συναδέλφων που έφυγαν από κοντά μας. Στη συνέχεια πρότεινε -και έγινε αποδεκτό από το σώμα- την εκλογή πενταμελούς προεδρείου από τους Βασίλη Πεσματζόγλου (Πάτρα), Γιώργο Κατημερτζή (Αθήνα), Αναστασία Μαργάρα (Αγρίνιο), Άρη Φραγκουλίδη (Θεσσαλονίκη) και Πέτρο Μαούναντζη (Καβάλα). Το προεδρείο –με μειοψηφούντα έναν αντιπρόσωπο- εξέλεξε πρόεδρο τον Γιώργο Κατημερτζή που διηύθυνε τις εργασίες του συνεδρίου.

 

Ο Π. Τάτσης καλωσόρισε τους αντιπροσώπους και τους προσκεκλημένους στο 9ο Συνέδριο της ΠΟΣ – ΟΑΕΕ και τις Διοικήσεις των τοπικών Σωματείων  Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, για την καλή οργάνωση και φιλοξενία στα πλαίσια του 9ου Συνεδρίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Μετά την εισήγησή του (θα δημοσιευτεί στη συνέχεια) ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος είπε ότι θα έχει απλωμένο το χέρι για συνεργασία με τις οργανώσεις των συνταξιούχων, στα πλαίσια βέβαια, όπως πρόσθεσε, της κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή επιβεβαίωσε ότι όποιες κινήσεις θα γίνουν από μέρους του δεν θα ανατρέπουν τις βάρβαρες εκείνες πολιτικές που οδήγησαν τους συνταξιούχους στην περιθωριοποίηση. Δύο ήταν –κατά τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων- τα καθήκοντα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Η επιβίωση απ’ την ανθρωπιστική κρίση και η στήριξη των θεμελίων με όρους αξιοπρεπούς ζωής και ευημερίας για το μέλλον.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης καλωσόρισε στην Πάτρα τους αγωνιστές της ζωής, που μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες έχτισαν αυτόν τον τόπο. Ο Κ. Πελετίδης, γιατρός ο ίδιος, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις των διαλυμένων δημόσιων δομών υγείας τονίζοντας ότι τα φάρμακα έχουν καταντήσει περιπέτεια για τους συνταξιούχους καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους για να τα πάρουν απ’ τα φαρμακεία. « Το σύνθημά σας “Η λύση  βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα” σας φέρνει δίπλα στη θέση του δήμου μας» κατέληξε ο δήμαρχος Πατρέων.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης, βουλευτής Αχαϊας, υποστήριξε ότι με μέσα σε ένα δεδομένο περιβάλλον –όπως περίπου περιγράφτηκε στην εισήγηση- το ζήτημα είναι πως θα λειτουργήσεις. Έφερε σαν παράδειγμα την απόφαση της συγκυβέρνησης για την ιατρική κάλυψη των 2,5 εκ. ανασφαλίστων, προκαλώντας αντιδράσεις απ’ τους συνέδρους. Βέβαια λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος παραδέχτηκε, στη διάρκεια του χαιρετισμού του, ότι ουσιαστικά η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων γίνεται απ’ τον Οργανισμό. Δηλαδή κυρίως απ’ τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης χρησιμοποίησε το βήμα του Συνεδρίου για επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά το ρόλο του ως «λαγού του συστήματος» -όπως αντιμετώπισαν το χαιρετισμό του οι σύνεδροι: «Είμαστε μια χώρα που τα θέλουμε όλα δικά μας» είπε ο Β. Λεβέντης και υποστήριξε, προκαλώντας αποδοκιμασίες, ότι οι δύο ή τρείς συντάξεις πρέπει να συγχωνευτούν σε μία, η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 1500 ευρώ. Επίσης, ζήτησε οι «πλούσιοι», όπως χαρακτήρισε όσους έχουν εισοδήματα από πηγές όπως τα ενοίκια, να μην παίρνουν συντάξεις!

Ο βουλευτής Αχαϊας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μετέφερε το θερμό χαιρετισμό της ΚΕ του κόμματος στο συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Με τα τελευταία μέτρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώνεται η επίθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος. «Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, θα στηρίξει τους δίκαιους αγώνες για να επιστρέψουν “εδώ και τώρα” όσα μας χρωστάνε και θα ανατρέψουν τις πολιτικές που οδηγούν στη φτώχεια και τους πολέμους».

Ο Διοικητής του ΟΑΕΕ Δημήτης Τσακίρης περιορίστηκε σε τεχνοκρατικά ζητήματα όπως η σχέση μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Και με βάση αυτά τα στοιχεία ζήτησε «να βάλουμε όλοι πλάτη για να λειτουργήσει το ασφαλιστικό σύστημα». Υπάρχουν, είπε, 700.000 ασφαλισμένοι και 380.000 συνταξιούχοι. Απ’ τους ασφαλισμένους οι 500.000 χρωστάνε στον ΟΑΕΕ και οι 280.000 έχουν εγκαταλείψει τη δραστηριότητά τους. Για τις συντάξεις, σύμφωνα με το Διοικητή, χρειάζονται 250 εκ. ευρώ το μήνα και απ’ τις εισφορές εξασφαλίζονται μόνο 160 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα καλύπτονται απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ Παναγιώτης Σκέντζος είπε ότι οι αποφάσεις των συνεδρίων της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αποτελούν «εντολή για τους εν ενεργεία συναδέλφους».

Το 9Ο Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αποτέλεσε βήμα για να εκφραστεί η ενότητα του αγωνιστικού κινήματος των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ. Η πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ Γωγώ Παπαδάκου, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Παναγιώτης Πάλμος, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ Δημοσίου Σπύρος Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Σιδηροδρομικών Σωτήρης Ραφτόπουλος και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Πάτρας Γιώργος Τσαπάρας στους χαιρετισμούς τους τόνισαν: «Στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων η απάντηση είναι “ενωμένοι δυναμικά” και “καλή στους καινούργιους αγώνες”».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήματος κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί του εκπροσώπου της ΠΑΣΕΒΕ Γιώργου Σιγάλα και του ΠΑΜΕ Κυριάκου Ζαρουτιάδη.

Παραυρέθηκε και ο Πάνος Αναστασόπουλος εκπρόσωπος των συνταξιούχων του ΝΑΤ

Η εισήγηση του Π. Τάτση

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Π. Τάτσης είπε: «Το 9ο Συνέδριο συνέρχεται στον  απόηχο της ψήφισης του “Νόμου λαιμητόμου” για το ασφαλιστικό και φορολογικό και του πολυνομοσχεδίου φοροληστείας που ψήφισαν οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ο νόμος λαιμητόμος προσθέτει νέα λεηλασία 8,234 δισ. ευρώ συνταξιούχων και ασφαλισμένων την τετραετία 2016-2019. Και το έκτρωμα των 7.500 σελίδων, με τον αυτόματο “κόφτη” -φέρνει φοροκαταιγίδα 1,9 δις. ευρώ, που θα οδηγήσει σε μειώσεις 6-9% των μεσαίων εισοδημάτων. Δηλαδή τα λαϊκά νοικοκυριά θα χάσουν μόνο απ’ αυτό το πολυνομοσχέδιο 270 – 740 ευρώ το χρόνο.

Με διαδικασίες εξπρές οι 152 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποθήκευσαν για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία της χώρας και έβαλαν ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, όπως καθιερώθηκε μεταπολεμικά με τον Αναγκαστικό Νόμο 1846/1951 “Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων”.

Μια απ’ τις βασικές ανατροπές του νέου αντιασφαλιστικού εκτρώματος είναι η κατάργηση των Κατώτερων Ορίων (ΚΟ) των συντάξεων, που εμπεριέχονται στα «ελάχιστα όρια Κοινωνικής Ασφαλείας», τα οποία καθιερώθηκαν με την 102 Διεθνή Σύμβαση και κυρώθηκαν στη χώρα μας με το νόμο 3251/1955.

Με το νόμο λαιμητόμο 4387/2016 εμπεδώνεται η Εθνική Σύνταξη, που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 3863/2010 (των Λοβέρδου – Κουτρουμάνη). Η Εθνική Σύνταξη αποτέλεσε τον «πρώτο πυλώνα» ενός τριφασικού συστήματος ασφάλισης, όπως την εκφράζει η κατεξοχήν πολιτική του κεφαλαίου με προσέγγιση της Σχολής του Σικάγου του Μίλτον Φρήντμαν και  εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Χιλή του Πινοσέτ. Οι ανατροπές του νόμου Κατρούγκαλου είναι το πεσκέσι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες απ’ το Νοέμβρη του 2015 –τότε δηλαδή που δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα των «σοφών» της «συγκυβερνώσας  Αριστεράς» – έδιναν οδηγίες στα στελέχη τους πως είναι ευκαιρία για αυτές η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η καθιέρωση της εθνικής σύνταξης.

Αυτές οι δραματικές ανατροπές  δεν μπορούν να συγκαλυφτούν απ’ τα προκλητικά πανηγύρια της Κυβέρνησης. Ούτε μπορούν να κρύψουν ότι οι απανωτοί αντιλαϊκοί νόμοι και τα μνημόνια διαρκείας, όπως ο μόνιμος μηχανισμός παραγωγής σκληρών μέτρων – «αυτόματος κόφτης» – είναι τα αναγκαία προαπαιτούμενα  για την όποια ρύθμιση του χρέους και ανάκαμψη, όπου κερδισμένη θα είναι η πλουτοκρατία, και χαμένοι για μια φορά ακόμη οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, ο λαός.

Η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης –όπως και εκείνων των κομμάτων που συνυπέγραψαν τον περασμένο Αύγουστο τα δημοσιονομικά μέτρα, αθροίζοντας συνολικά 222 βουλευτές, δεν τους απαλάσσει απ’ τις ευθύνες της ακολουθούμενης σήμερα αντιλαϊκής πολιτικής. Αντίθετα καταδεικνύει τη συμφωνία τους με τη στρατηγική της ντόπιας και ξένης πλουτοκτρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία απορρέουν οι αντιλαϊκοί νόμοι και μηχανισμοί.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης με το επιχείρημα “Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες  όχι ότι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέμματα”. Όμως αυταπάτες στο λαό καλλιέργησαν όλες οι Κυβερνήσεις (μνημονιακές – αντιμνημονιακές) την περίοδο της κρίσης, με ανάλογα επιχειρήματα, όπως «με το φώς  στο τούνελ», «με το βγήκαμε στο ξέφωτο», με το «η ελπίδα έρχεται», «η Ευρώπη άλλαξε». Την ίδια ώρα όμως ικανοποιούσαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις αυτές είχαν τη στήριξη απ’ τους διεθνείς και ντόπιους συμμάχους του.

Η συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική Κυβέρνηση (τρίτο μνημόνιο) αποδεικνύει  ότι ακόμα  και αν διασφαλιστεί  ενισχυμένη κοινοτική χρηματοδότηση, αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί σε ανάκτηση των λαϊκών απωλειών, αλλά σε κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δόθηκαν τα διαπιστευτήρια  σε όλα εκείνα τα κέντρα , ντόπια και ξένα, που διαμορφώνουν και ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μας και όχι μόνο Ε.Ε ,ΟΟΣΑ, ΔΝΤ,ΕΤ κλπ. Άλλους την μια μέρα τους επαινούν ή τους λοιδωρούν. Την άλλη τα αντιστρέφουν και οι χθεσινές εχθρότητες γίνονται σημερινές συμμαχίες. Συμβαίνει δηλαδή αυτό που λέει ο λαός μας: “Όπου φυσάει ο άνεμο”.

Όλες οι Κυβερνήσεις  αυτό το διάστημα μας τσάκισαν τα δικαιώματα που τα πληρώσαμε με το αίμα και την δουλειά μιας ζωής. Τα κόμματα αυτά πλήρωσαν  για τις πολιτικές και την ίδια στιγμή το σύστημα ανέσυρε τις εφεδρείες του. Την  συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μας δίνει την χαριστική βολή αφού ήρθε στην κυβερνητική εξουσία με την υπόσχεση ότι θα τα αλλάξει όλα…

Αντί γι’αυτό μας φόρτωσε ένα τρίτο μνημόνιο, και τους εφαρμοστικούς του Νόμους, πιο επαχθείς και καταστροφικούς αφού έρχονται να  εφαρμοσθούν πάνω στα προηγούμενα μνημόνια σωρευτικά. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ εξυπηρετεί το σύστημα της πλουτοκρατίας  ντόπιας και ξένης όσο κανείς άλλος. Θα χρειαζόταν πολλές σελίδες για να περιγράψουμε τον σφαγιασμό που έχει γίνει σε ότι με αίμα και θυσίες  όλα τα προηγούμενα  χρόνια κατακτήσαμε  και το πληρώσαμε με την δουλειά και τον αγώνα μιας ζωής.

Επιγραμματικά αναφέρουμε ορισμένα ζητήματα.

• Οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και δώρα δεν  έχουν τελειωμό. Μετά τις τελευταίες περικοπές  οι συντάξιμες αποδοχές έχουν μειωθεί , πάνω από 45% οι κύριες και 65% οι επικουρικές, οι οποίες θα καταλήξουν σε επιδόματα πρόνοιας.

Αναμέται ακόμα η εφαρμογή του «αυτόματου κόφτη», η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» για τις επικουρικές και η δημιουργία της «ΚΑΒΑΣ» και το ποιος θα έχει τα κλειδιά από αυτή για να κάνει την «αρπαχτή». Γνωρίζουμε πολύ καλά πως χειρίστηκαν οι κυβερνήσεις όλες τα αποθεματικά  των ασφαλιστικών Ταμείων από το 1950 και σήμερα κάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτε, με το «ό γέγονε, γέγονε».

Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άμεση και έμμεση αύξηση της φορολογίας κατεβάζοντας ακόμη πιο χαμηλά το αφορολόγητο.

• Οι εμπορευματικές αλλαγές  στην υγεία κορυφώθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και το ΠΕΔΥ της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τα παλιά πολυιατρεία του ΙΚΑ, που αποτελούσαν –παρά τις μόνιμες ελλείψεις τους- απάγγειο για τους αρρώστους, είναι πιά άδεια από γιατρούς και προσωπικό. Τα δημόσια νοσοκομεία, που τους επιβλήθηκε η λειτουργία με επιχειρηματική λογική, έχουν γονατίσει, εξ αιτίας των ελλείψεων και της διάλυσης και αυτής της υποτυπώδους δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Η επιχειρηματική και φαρμακευτική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας, παρά την κρίση, έχουν θετικά πρόσημα.

Το αποτέλεσμα είναι τα άγρια χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς στην ώρα της ανάγκης. Το μέσο ετήσιο χαράτσι για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει φτάσει στα 1269 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, όπως αποκάλυψε «Ο συνταξιούχος του ΟΑΕΕ» στο φύλλο του Απρίλη.  Χρειάζονται δηλαδή τρείς συντάξεις Κατώτερων Ορίων του ΟΑΕΕ.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε ήταν –φραστικά βέβαια- καταπέλτης για τις πολιτικές του κεφαλαίου στο χώρο της υγείας, υπόσχεται την πιλοτική εφαρμογή της ΠΦΥ σε τέσσερις περιοχές της χώρας –ανάμεσα σε αυτές είναι και η Πάτρα- των ιατρείων της γειτονιάς. Είναι μια υπόσχεση αγνώστου περιεχομένου. Και το σπουδαιότερο: Οι «πιλότοι» είναι η συγκάλυψης  της άρνησης για τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας με δωρεάν υπηρεσίες υγείας, αφού, όπως αναγνωρίζει η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χρειάζονται 12.000-15.000 προσλήψεις.

Την υποκρισία αυτή συναγωνίζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση που με το νέο πρόγραμμά της υπόσχεται προτεραιότητα στις υπηρεσίες υγείας σε όσους είναι πάνω από 65 χρονών καθώς και την «κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους». Αυτή η «κατ’ οίκον προσφορά», όσο κι αν ηχεί ευχάριστα, δεν είναι τίποτε άλλο από υιοθέτηση της πρότασης των μεγαλύτερων πολυεθνικών των φαρμάκων, που έχουν το μονοπώλιο σε αυτά τα φάρμακα αποκομίζοντας δισ. ευρώ και δολλάρια κέρδη, και απ’ τα οποία μπορούν να διαθέσουν και κάποια ποσά για «κούριερ» στη μεταφορά των φαρμάκων τους.

Κέρδος και υγεία είναι ασύμβατα μεγέθη. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να εμπίπτει στους κανόνες της λεγόμενης αγοράς. Πρέπει  να είναι  αποκλειστική  υποχρέωση του κράτους και να παρέχεται δωρεάν. Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να υπερασπιστούν την  λειτουργία των μονάδων υγείας και πρώτα απ’όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία. Η συμμετοχή του κράτους για ασφαλισμένους μετά την 1/1/93 είναι 10% από 42% παλαιότερα, και για τον κλάδο υγείας 3,80% επί της κατηγορίας που κατέβαλλε ο ασφαλισμένος. Και να πούμε εδώ ότι οι συνταξιούχοι καταβάλλουν 6% από την κύρια σύνταξη και 6% από την επικουρική, χωρίς να πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ που είναι ο προορισμός.

Μάλιστα η ΝΔ υπόσχεται να προσελκύσει –μέσα σε τούτη τη μνημονιακή κόλαση για όλα τα λαϊκά στρώματα- συνταξιούχους από τις άλλες χώρες της ΕΕ για την αγορά κατοικίας, να «γίνουν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας» για να ενισχυθεί ο τουρισμός και να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Συνδυάστε τώρα την επιμονή των δανειστών για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και θα καταλάβετε πως θα γίνει η προσέλκυση των συνταξιούχων απ΄τις χώρες της ΕΕ: Η απόκτηση της κατοικίας θα είναι προσφορά στο πακέτο των ιδιωτικών εταιριών στα ασφαλιστικά προγράμματα.  

Εξάλλου το διαμήνυσαν οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρίες σε ένα συνέδριο στις 30.3.2016.  Σχεδιάζουν, τονίστηκε,  πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν για να καλυφθεί η ανάγκη συμπληρωματικής ασφάλισης των εργαζόμενων καθώς οι μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οδηγούν τις συντάξεις σε χαμηλότερα επίπεδα.

Είναι τα σχέδια του λεγόμενου «τρίτου πυλώνα» ενός τριφασικού συστήματος  ασφάλισης. Αυτό το τριφασικό σύστημα -με «πρώτο πυλώνα» την εθνική σύνταξη, «δεύτερο πυλώνα» τα επαγγελματικά ταμεία και «τρίτο πυλώνα» την  ιδιωτική ασφάλιση- θωρακίστηκε με την επικύρωση της Οδηγίας της ΕΕ «Φερεγγυότητα ΙΙ», που αφορά όλα τα είδη της ασφάλισης, μεταξύ των οποίων η υγεία και οι συντάξεις. Η επικύρωση της Οδηγίας ψηφίστηκε στις 29.1.2016 από το ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Μάλιστα τρείς μέρες πρίν (26.1.2016) ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δήλωνε υποκριτικά απ’ το βήμα της Βουλής: «Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι η λογική που λέει ότι αυτοί που θα επιβιώσουν, θα είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε επειδή είναι άνεργοι είτε επειδή είναι επισφαλώς εργαζόμενοι, δε θα έχουν μια προοπτική στα γηρατειά τους, στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας».

Κι ήρθε ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις 24.3.2016 στη συνάντησή του με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας να δηλώσει: «Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ασφαλιστική αγορά είναι ξεκάθαρες. Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει τρίτο πυλώνα στο ασφαλιστικό».

Ιδού λοιπόν οι εναλασσόμενοι ρόλοι στην κοινή στρατηγική της ΕΕ: Του ενός με υποκρισία και του άλλου με κυνικότητα.

• Ιδιαίτερα ζοφερή είναι η κατάσταση για τα νέα παιδιά (εγγόνια) μας που δεν έχουν δουλειά, ασφάλιση, προστασία υγείας , δεν μπορούν να κάνουν οικογένειες. Έκλεισαν και κλείνουν εκατοντάδες σχολεία και λιγοστεύουν τις ώρες διδασκαλίας για να κάνουν περικοπές στο  πιο ευαίσθητο τμήμα της κοινωνίας που είναι η εκπαίδευση.

• Συνεχίζεται το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ που θα καταργείτο άμεσα όπως έλεγαν.

• Έχουν πετσοκόψει τις συντάξεις από την δεκαπενταετία για κατώτερη σύνταξη πηγαίνοντας στην εικοσαετία, ασήκωτο πλήγμα.

• Απειλούν  εφαρμογή στον ΟΑΕΕ, μειώνοντας τις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ (180.000 συντάξεις) κατά 220 ευρώ επικαλούμενοι «δικαιοσύνη και ισότητα» με τα δύο άλλα Ταμεία που ενοποίησαν ΤΣΑ και ΤΑΕ, ξεκινώντας  από άλλη αφετηρία και εισφορές. Επίσης στον ΟΑΕΕ αφήνουν χωρίς σύνταξη με υπογραφές τους , συναδέλφους που έβγαλαν κάποια  σύνταξη και επειδή χρωστάνε πάνω από (20.000) και δεν ανταποκρίθηκαν να πληρώσουν την διαφορά εντός δύο μηνών , παρά την διαφωνία του Δ.Σ του ΟΑΕΕ.

• Έχουμε σταδιακή περικοπή του ΕΚΑΣ με περικοπές από το 2016 και ολική στο τέλος του 2019.

• Στον προκρούστη  μπαίνουν και οι συντάξεις αναπηρίας και χηρείας.

Κατά τ’άλλα καμαρώνουν δεν θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις και θυμούνται όλοι τους τις ένδεκα περικοπές που έγιναν από τους προηγούμενους και όχι τις δύο απ’αυτούς με σκυταλοδρομία…..

Η μνήμη αποδεικνύεται το ίδιο ασθενής, όπως στην υπόσχεση για επαναφορά της 13ης σύνταξης, που σήμερα εξαφανίστηκε μαζί με την 14η σύνταξη που πληρώσαμε, ενσωματώνοντας τες, όπως λένε, στις δώδεκα συντάξεις το χρόνο.

Με δυο λόγια, τα παραμύθια γίνονται όλο και πιο χονδρά, με κοινό παρανομαστή την έκκληση στον λαό να κάτσει στην γωνιά,να λουστεί την αντιλαϊκή επίθεση και να προσμένει τις καλύτερες μέρες που του υπόσχονται, επικαλούμενοι και την «σιωπηρή πλειοψηφία» καθώς δεν συμμετέχει μαζικά στους αγώνες. Είναι όλοι με το μέρος τους και τις ενέργειές τους ; Μόνο που υπάρχει πια μπόλικη πείρα για να μην τσιμπούν ο λαός και η νεολαία στους παραμυθάδες.

Συνάδελφοι – σσες

Όλα αυτά τα χρόνια όλες οι Κυβερνήσεις ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα, την φοβία απέναντι στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους και τον λαό προκειμένου να υλοποιήσουν τις πιο  βάρβαρες πολιτικές της Ε.Ε και της πλουτοκρατίας, σπέρνοντας κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι όλα τα κόμματα που έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν την Ε.Ε και τους επιχειρηματικούς ομίλους ανεξάρτητα προσώπων, διακηρύξεων και πολιτικού προσήμου καταλήγουν στα ίδια αντιλαϊκά αποτελέσματα.

Οι συντάξεις των απομάχων της δουλειάς, τα μεροκάματα των εργαζομένων και το μερτικό των αυτοαπασχολούμενων, έχουν αποβεί  το καλύτερο έσοδο για τις Κυβερνήσεις διαχείρισης της  υπάρχουσας κατάστασης. Όταν χρειαστούν λεφτά για τα χρέη με τα οποία εξυπηρετούν τους κυρίαρχους που υπηρετούν «βγάζουν  και μια λωρίδα» από το τομάρι των υποζυγίων, όπως κατάντησαν  με τις πολιτικές τους τα λαϊκά στρώματα.

Αυτά τα μέτρα έρχονται από πολύ μακριά με στρατηγικό στόχο την μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τις υποχρεώσεις τους , ρίχνοντας τα βάρη στους συνταξιούχους , τους εργαζόμενους και το λαό. Όλοι θυμόμαστε ότι αυτά τα μέτρα έγινε προσπάθεια να περάσουν με Υπουργό Εργασίας τον Τ. Γιαννίτση, που θα μας έχουν φέρει από τότε στα χειρότερα από σήμερα. Μάλιστα τον Τ. Γιανίτση τον κάλεσε το Ποτάμι και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε –πρίν την ψήφισή του- ο νόμος λαιμητόμος και πρόσφερε λογιστικό άλλοθι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις προαποφασισμένες ανατροπές, λέγοντας: «Πάνω από 80% του χρέους που δημιουργήθηκε μεταξύ 2000 και 2009 αντιστοιχούσε στα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό το ποσοστό είναι 400% για τη σχέση ελλειμμάτων ασφαλιστικού και αύξησης χρέους από το 2010 μέχρι το 2015».Γι’αυτό του κάνανε πρόσκληση στην Βουλή.

Κάθε αντιασφαλιστικός νόμος ενδυνάμωνε τους προηγούμενους χωρίς να τους καταργήσει. Το διάστημα που περνάμε χαρακτηρίζεται από την ένταση της οικονομικής κρίσης . Η  ζωή της λαϊκής οικογένειας  χειροτέρευσε δραματικά και κυριολεκτικά τσακίστηκε. Η προβλεψή μας ότι τα αντισυνταξιουχικά αντιλαϊκά μέτρα μας ρίχνουν στον  Καιάδα έγινε δραματική πραγματικότητα.

Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες οι συνταξιουχικές οργανώσεις με βάση  τις αποφάσεις της ΣΕΑ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα) των οκτώ Πανελληνίων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, έδωσαν την μάχη του αγώνα, όλο το προηγούμενο και θα το πράξουν και στην συνέχεια, σταθερά και ανελλειπώς , αυτοτελώς και σε συνεργασία με το αγωνιστικό κίνημα της κοινωνίας , για την απόκρουση και την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών. Η οργάνωση αυτή της πάλης πανελλαδικά , κάτω από τις αποφάσεις  της ΣΕΑ αξιοποίησε όλες τις μορφές πάλης, γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις,παραστάσεις σε Υπουργεία, Περιφέρειες, νοσοκομεία, ασφαλιστικά υποκαταστήματα, εφορίες, εξορμήσεις σε ΚΑΠΗ και Τράπεζες, ενημερώσεις κ.λ.π.

Θετική απήχηση  είχαν όχι μόνο για τους συνταξιούχους αλλά και στο αγωνιστικό κίνημα οι μεγαλειώδεις πανελλαδικές μας συγκεντρώσεις και πορείες σε διάφορα Υπουργεία αλλά και στο μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να γίνει συνάντηση με τον κ.Πρωθυπουργό, που και τις δυο φορές μας υποσχέθηκαν ότι θα μας καλέσουν αυτοί.

Αυτή η θετική δράση είναι παρακαταθήκη για το συνταξιουχικό κίνημα και αποτελεί απάντηση σε εκείνους που θέλουν να σπέρνουν την μοιρολατρεία και την απογοήτευση μέσα στους συνταξιούχους τους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Επίσης είναι απάντηση σε όσους είναι στην λογική του δεν γίνεται τίποτα, ας σκεφτούν πόσο εύκολα θα μας είχαν φέρει στον πάτο χωρίς αυτό το κίνημα συνταξιούχων και εργαζομένων.

Με τον αγώνα μπορεί να κερδίσεις- ή μπορεί και να μην κερδίσεις. Αν όμως δεν κάνουμε αγώνες τότε χάνουμε σίγουρα. Την περίοδο 2011-2015 έγιναν 27.103 διαδηλώσεις, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, όπως έγραψε η «Καθημερινή» στις 22.5.2016. Ανάμεσα αυτές τις διαδηλώσεις ήταν και οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων με επικεφαλής τη ΣΕΑ.

Μ’ αυτές τις κινητοποιήσεις καθυστέρησαν τα αντιλαϊκά μέτρα. Και αν πολλαπλασιαστούν οι συντονισμένοι αγώνες, μπορούν να ακυρώσουν αυτά τα μέτρα. Δεν πρέπει να περάσει η απογοήτευση στον κόσμο που αγωνίζεται, πράγμα που επιδιώκουν οι δυνάμεις  που στηρίζουν αυτές οι πολιτικές.

Μετά τα μέτρα αυτά -και ότι η Κυβέρνηση αποφασίζει για παραπέρα- δεν έχουμε τίποτε άλλο να χάσουμε: Μας τα πήρανε όλα. Τόσο για εμάς και τις νέες γενιές δεν υπάρχει δρόμος για πίσω. Μπροστά μας βρίσκεται η πείνα, η φτώχεια  η εξαθλίωση, η ανεργία, η ανασφάλιστη, χωρίς δικαιώματα εργασία για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Μπροστά  σε αυτή την κατάσταση και σε ότι θα ακολουθήσει μια είναι η απάντηση: Να  δυναμώσουμε την δράση μας και τους αγώνες μας για την ανασύνταξη του συνταξιουχικού κινήματος με βάση τις απαιτήσεις του σήμερα.

Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων ήταν οργανωμένοι στα Σωματεία και συμμετείχαν στον αγώνα.

Το γνωρίζουμε καλά από την εμπειρία χρόνων, ότι το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας όταν δεν μπορούν να το ελέγξουν προσπαθούν να το διασπάσουν. Έτσι έχουμε μια προσπάθεια που ξεκινάει από κυβερνητικούς κύκλους σε συνεργασία με υποταγμένους – παρατρεχάμενους να κάνουν «κυβερνητικό συνδικαλισμό» στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Παρουσιάστηκε ένα Πανελλαδικό μόρφωμα «Δίκτυο συνταξιούχων» αχταρμάς από όλα τα Ταμεία. Ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής του ΟΑΕΕ ανέσυραν το Νόμο Πετραλιά του 2008 και όχι τον 3863 που εμείς παίρνουμε την βοήθεια των Ομοσπονδιών και των Σωματείων που αυτή η βοήθεια έρχεται από το 1970, και ζητάνε την εφαρμογή του Νόμου Πετραλιά και γι’αυτούς. Δηλαδή όποιος παρουσιάζεται με μια σφραγίδα γίνεται δικαιούχος χρημάτων ισάξιος των 81 Σωματείων που έχει η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και άλλα 18 Σωματεία η ΠΟΣΕ –ΟΑΕΕ (Έμποροι).

Βέβαια «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον».  Σ’αυτή την εξέλιξη κατεύθυνση έδωσε και η ΓΣΕΒΕΕ  με τους αντιπροσώπους της στο ΔΣ  του ΟΑΕΕ. Επιδιώκουν να εμφανιστούν πρώην συνδικαλιστές των ΕΒΕ που συνήργησαν να μπούν τα αποθεματικά του πρώην ΤΕΒΕ στο χρηματιστήριο – και είχαμε τα οδυνηρά αποτελέσματα. Και επειδή δεν μπορούν να εμφανιστούν στα υπάρχοντα Σωματεία που τα γνωρίζουν πολύ καλά που είναι, το επιδιώκουν με πλάγιο τρόπο και με κυβερνητική στήριξη. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ορισμένοι κάνουν όπως κάνουν τα βατραχάκια την άνοιξη που στερεύουν τα νερά: Πηδούν από «γουρνούλα σε γουρνούλα». Έτσι γυρνοφέρνουν και αυτοί από κόμμα σε κόμμα και όποιο έχει νερό…..

Η ΠΟΣ- ΟΑΕΕ κατήγγειλε όλα αυτά με συγκέντρωση που έκανε στον ΟΑΕΕ και τους έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις στις 20/4/16.

Με το νέο νόμο η παρακράτηση για την ενίσχυση των Ομοσπονδιών και των σωματείων των συνταξιούχων ορίστηκε ενιαία για όλους τους συνταξιούχους σε 0,20 ευρώ το μήνα  από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Μ’ αυτό τον τρόπο μειώνεται κατά 20% η δική μας χρηματοδότηση, δυσκολεύοντας την σημερινή δομή των 81 Σωματείων μας. Επειδή πρέπει να γίνουν πολλά με Υπουργικές αποφάσεις θα το παρακολουθούμε το θέμα και θα παρεμβαίνουμε και αν χρειαστεί και δυναμικά (έχουμε υλικά στο φάκελό σας).

Με την ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού ακούσαμε από την Κυβέρνηση να υποστηρίζει την «μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όντως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».

Οι φράσεις αυτές έχουν ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν και έχουμε ζήσει  στο πετσί μας την εφαρμογή των μέτρων από όλες τις μέχρι τώρα Κυβερνήσεις. Όλα τα μέτρα που δρομολογήθηκαν είχαν ορίζοντα τακτοποίησης όπως λέγανε 40-50 χρόνια, όμως η άλλη παρέμβαση δεν αργούσε πάνω από δυο – τρία χρόνια.

Επομένως όταν ακούμε ακριβώς τους ίδιους όρους για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης (Μεταρρύθμιση- εκσυγχρονισμός, δημοσιονομικά βιώσιμο ,δίκαιο κλπ). Πρέπει να φέρνουμε στο νού τι ακολούθησε μετά από κάθε παρόμοια εξαγγελία που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις. Πρέπει δηλαδή να σκεφτόμαστε ότι το σύστημα είναι αυτό που μας καταδικάζει σήμερα σε συντάξεις πείνας, σε δουλειά μέχρι τα βαθειά γεράματα, σε βάρβαρες πληρωμές για στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και πάει λέγοντας και εμείς και τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε : Το κράτος θα δίνει ένα επίδομα για βασική σύνταξη, και από εκεί και πέρα τα πάντα θα τα ρυθμίζει ο νόμος της αγοράς δηλ. του ισχυρού.

Αν πολλοί συνάδελφοι περίμεναν αλλαγές ή βελτίωση της θέσης τους και λύσεις  από τα πάνω, από αλλαγές προσώπων και από τις Κυβερνήσεις ας ξανασκεφτούν αφού βλέπουν την πραγματικότητα σήμερα. Από τέτοιους «σωτήρες και λεβέντες» χορτάσαμε. Αυτή η σκληρή και βάρβαρη πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει μόνο με τον δικό μας ανυποχώρητο και οργανωμένο αγώνα σε συμπαράταξη με όσους πλήττονται από  αυτές τις πολιτικές που είναι όλος ο λαός.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι την κοινωνική ασφάλιση την επιβάλλαμε με αγώνες, αίμα, νεκρούς φύλακες, εξορίες, κόντρα στο νόμο,το κεφάλαιο και τις Κυβερνήσεις. Ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων στον 20ο αιώνα.

Ο αναγκαστικός νόμος 1846/51 περί κοινωνικής ασφάλισης αναφέρει την διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου του 1948, «ήτις διακηρύσσει ως αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου την ασφάλιση του κατά των κινδύνων της ανεργίας, ασθένειας, ανικανότητας, χηρείας, γήρατος  και παντός άλλου περιστατικού συνεπαγόμενου απώλειαν των μέσων συντήρησης εκ λόγω ανεξαρτήτων της θελήσεως του». Η μετάφρασή του απ’ την καθαρεύουσα στη δημοτική είναι: “Κάντε αβέρτα περικοπές”. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κρύβονται αυτές οι αλήθειες και να περνούν οι αυταπάτες, για να αποδεχθούμε την σημερινή βαρβαρότητα.

Κανένας εφησυχασμός , καμμιά επανάπαυση και αναμονή. Η ανατροπή αυτών των πολιτικών  είναι ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ και δεν πρέπει να περιμένουμε, ότι  η εναλλαγή  Κυβερνήσεων, θα φέρει και αλλαγή πολιτικών, χωρίς ρωμαλέο κίνημα αντίστασης. Όσοι είναι στις ράγες του ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ αυτές τις πολιτικές  τις έχουν ευαγγέλιο και θα επιχειρούν να τις εφαρμόσουν.

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ  ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ.

Δεν φτάνει η οργή και η αγανάκτηση, δεν αρκεί ο θυμός και τα ξεσπάσματα αν αυτά δεν εκφράζονται με μαζική οργανωμένη πάλη, με στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Να μην επιτρέψουμε την απογοήτευση……

Χωρίς προσωπική συμμετοχή, χωρίς ανάληψη προσωπικής ευθύνης από τον καθένα χωριστά και όλους μαζί, δεν μπορεί να βγεί πέρα αυτός ο αγώνας. Απαιτείται ενότητα, χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, που χρόνια καλλιέργησαν οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνία.

Είμαστε σε επιφυλακή για τα νέα μέτρα στο εργασιακό που μεθοδεύουν κατάργηση 13ου και 14ου μισθού,περιορισμό και κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνα. 

Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας τα ετοιμάζουν για πλήρη ΔΟΥΛΕΙΑ.

Να αποφασίσουμε να μην μείνουμε, παθητικοί θεατές, θολωμένοι και φοβισμένοι, χαμηλώνοντας ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες μας. Η όποια αναθεώρηση του προηγούμενου προγράμματος π.χ τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, να αυξηθούν οι συντάξεις, οι μισθοί, οι κοινωνικές παροχές, αλλά για να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι που θα στηρίξουν το κεφάλαιο , τις επενδύσεις και την κερδοφορία του καθώς και τους δανειστές τοκογλύφους.

Ούτε ξεχνάμε το τι έλεγε ο κ.Πρωθυπουργός   σε συγκέντρωση συνταξιούχων  στις 20/5/13 στο Γκάζι «στέκομαι με σεβασμό απέναντι στην γενιά σας» τονίζοντας «η Χώρα μας τα τελευταία  τρία χρόνια  πήρε δάνεια 201 δις ευρώ από την τρόϊκα. Το 85% από αυτά τα χρήματα πήγε στους δανειστές και στις τράπεζες συνέχεια».

Κατά τα άλλα τρομοκρατούν και εκβιάζουν τον κόσμο ότι με τις δόσεις πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Όλες οι δόσεις – σε συντριπτικό ποσοστό- πάνε στην αποπληρωμή του χρέους».Τα ίδια επικαλούνται και αυτοί σήμερα!

Η αλήθεια δεν κρύβεται. Κάποια στιγμή λέγεται……

Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το «μάρμαρο» της όποιας ανάκαμψης και τους τοκογλύφους με συνέχιση της λιτότητας με συγκεκριμένη στόχευση τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους και όχι την πλουτοκρατία.

Δεν πρέπει  να χάνεται το κύριο που είναι : Ποιος είναι ο βασικός χαρακτήρας  της Κυβέρνησης; Ότι δηλαδή  ήρθε για να διευκολύνει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται  για την καπιταλιστική ανάπτυξη την κερδοφορία των μονοπωλίων και την χειραγώγηση των εργαζομένων που δεν μπόρεσαν να πάρουν οι προηγούμενοι.

Χρειάζεται επομένως να δυναμώσει ακόμα περισσότερο μέσα στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους , το λαϊκό κίνημα , η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, της Ε.Ε και την πολιτική που στηρίζει αυτόν τον δρόμο με την ενσωμάτωση και την παθητική αναμονή, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το λαό.

Δεν ξεχνάμε τα μεγάλα λόγια για την είσοδό μας στην ΕΟΚ και τώρα Ε.Ε. Για τα «χρυσά κουτάλια» που έγιναν σισίτια στους δρόμους. «Για  τα αγροτικά προϊόντα, που θα κατακτούσαν τις ευρωπαϊκές αγορές» ενώ στην πραγματικότητα εξαφανίστηκαν από τα ράφια και αντικαταστάθηκαν από εισαγόμενα. Μήπως ξεχνάμε τα μεγάλα λόγια  για ανάπτυξη και δουλειές που σημαίνουν κέρδη για την πλουτοκρατία  και κλειστά μαγαζιά και εργοστάσια επειδή ενισχύθηκε η δυνατότητα του κεφαλαίου να κινείται από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα για μεγαλύτερα κέρδη.

Μήπως για την «διαρκή ειρήνη» της Ε.Ε, που σημαίνει πολέμους και κάθε λογής επεμβάσεις, όπως στο τρίγωνο, Λιβύη, «Αραβική Άνοιξη» Συρία, Ουκρανία κλπ; Μήπως δεν αποδείχτηκε ότι η Ε.Ε δεν είναι κάτι το ουδέτερο, όπως μας λένε αλλά στήριγμα των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, για να αρπάξουν ότι κέρδισαν οι λαοί αγωνιζόμενοι;

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι μόνο για την ιστορία. Έχουν καθοριστική θέση στο σήμερα και στο αύριο. Είναι το καταστάλαγμα της εμπειρίας μας για το υπόλοιπο της ζωής μας και της ζωής των επόμενων γενεών  (παιδιών μας – εγγονών μας).

   Γι’αυτό πρέπει να δώσουμε από κοινού την μάχη με τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, αποφασιστικά να αποκρουστούν τα ψευδεπίγραφα συνθήματα της εθνικής ομοψυχίας και περηφάνιας. Πατριωτισμός για εμάς είναι το δίκιο του λαού -και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Κριτήριο για εμάς είναι η κάλυψη των συγχρόνων λαϊκών αναγκών -και όχι η κερδοφορία των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.

 Οι συνταξιούχοι και ο λαός δεν έχουν κανένα συμφέρον να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική για τα νέα «μνημόνια». Χωρίς διεκδικητική πίεση, δεν υπάρχει προοπτική , δεν υπάρχει ελπίδα. Συνεχίζουμε τον δρόμο του αγώνα σταθερά, τίποτε δεν χαρίστηκε, κατακτήθηκε. Από την ΣΕΑ  έχουμε καθαρό στους πάντες ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στην συνείδησή μας παλαιά και νέα μέτρα. Δεν πρόκειται να ζήσουμε με ψίχουλα που μας πετούν οι κυβερνήσεις την στιγμή που μας παίρνουν το καρβέλι. Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους αυτά που μας ανήκουν. Είναι πληρωμένα από εμάς.                                                            

 Καθήκον όλων μας είναι να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για το τι μας περιμένει και να οργανώσουμε την αντίστασή μας μαζί με όλους όσους πλήττονται από αυτές τις πολιτικές. Μαζί με όλο το αγωνιστικό τμήμα της κοινωνίας, ώστε να μην περάσουν αυτές οι πολιτικές, να μην νομιμοποιηθούν στην συνείδηση κανενός και να μην μας ….θαυμάζουν για την καρτερικότητα και υπομονή μας!  

  Πρέπει το κάθε Σωματείο των συν/χων να γίνει επιτελείο αμφίδρομης ενημέρωσης και «γρήγορων» αποφάσεων που οι καιροί απαιτούν, καθώς μπορεί να βρεθούμε ακόμα και μπροστά στη στάση πληρωμών συντάξεων, με την ενεργοποίηση του «κόφτη». Να οργανώσουμε την ΣΕΑ σε κάθε πόλη σε κάθε Νομό.

Πρέπει να έχουμε συμμετοχή στην δράση των λαϊκών επιτροπών αγώνα που δημιουργούνται από κοινού με άλλα λαϊκά στρώματα στις πόλεις και στις γειτονιές. Να ενταθεί η προσπάθειά μας, όλα τα Σωματεία στις περιοχές τους να οργανώσουν παρεμβάσεις στα νοσοκομεία, μαζί με άλλες αγωνιστικές δυνάμεις, να απαιτήσουν να σταματήσουν οι πληρωμές, τα χαράτσια,  να προσληφθεί νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

 Δεν μπορεί να καταγράφουμε μοιρολατρικά την κατάσταση. Ποτέ κανένας δεν κέρδισε τίποτε με την υποταγή, τον εφησυχασμό και την μοιρολατρεία.

Να βγούμε ξανά και ξανά στους δρόμους του ΑΓΩΝΑ.

Η ΣΕΑ σας καλεί σε Πανελλαδικές κινητοποιήσεις εως τις αρχές Ιούλη. Έχετε στο φάκελο την ανακοίνωση και οι συσκέψεις που γίνονται, έχουν αυτή την κατεύθυνση.

 Η προπαγάνδα της αναποτελεσματικότητας του αγώνα, αποτελεί ένα όπλο καταβαράθρωσης της συνείδησης του λαού που «πατά» αντικειμενικά στην ψυχολογία της απογοήτευσης, στον κλονισμό των πεποιθήσεων. Χρησιμοποιείται να καλλιεργήσει τον συμβιβασμό, την υποταγή και την άρνηση της πάλης. Είναι μέθοδος να τσακίσουν την αξία του αγώνα γιατί αυτόν ακριβώς φοβούνται.

 Πρέπει να πείσουμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν, γιατί δεν βγαίνει τίποτα μόνο με την δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση. Αυτή πρέπει να τη μετατρέψουμε σε οργάνωση και ΑΓΩΝΑ. Κανένας αγώνας δεν πήγε και δεν θα πάει χαμένος, χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται.

 Υπεύθυνοι για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων είναι, οι διαχειριστές, οι εγγυητές, οι Κυβερνήσεις . Το κράτος έχει συνέχεια για όλα τ’ άλλα εκτός απ’ τις συντάξεις. Με το Ν.3863 /10 αποποιούνται την ευθύνη του κράτους για τις συντάξεις και γίνονται επίδομα και δίνεται σήμερα συνέχεια με τον πρόσφατο Ν.4387/16, που καταργείται κάθε κρατική επιχορήγηση πρός τα ασφαλιστικά ταμεία.

     

                              ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

1) Επαναφορά  των συντάξεών μας, των παροχών υγείας και γενικότερα των κοινωνικών παροχών – που μας αφαιρέθηκαν.

2) Να δοθεί η 13η και 14η σύνταξη που δικαιούμαστε και την έχουμε πληρωμένη.

3) Να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγεία, με γιατρούς,  νοσηλευτές και για τα φάρμακα.

4) Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά Ταμεία και ανακεφαλαιοποίηση τώρα, όχι μόνο στις τράπεζες.

5) Την κατάργηση τώρα όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών και φορομπηχτικών νόμων.

6) Καμμιά αύξηση των ορίων ηλικίας.

Στον Απολογισμό μας, δεν σταθήκαμε σε επι μέρους ενέργειες και θέματα που εκ της θεσεώς μας οργανώνουμε, παρακολουθούμε και συμμετέχουμε. Όπως οι επισκέψεις σε κάθε αρμόδιο για θέματα συνταξιούχων, η συμμετοχή μας στο αγωνιστικό κίνημα της κοινωνίας, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Επίσης η συμμετοχή μας στο ΔΣ του ΟΑΕΕ  μας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθούμε από κοντά πως διαμορφώνεται η εξέλιξη του ασφαλιστικού, που δεν έχει θετικό χαρακτήρα για συνταξιούχους και εργαζόμενους. Με το Ν.4783/16 δρομολογείται η δημιουργία του ενιαίου φορέα ΕΦΚΑ που χρειάζεται επαγρύπνιση και παρακολούθηση για την μορφή που θα πάρει και μας αφορά όλους.

  Από τα καθήκοντά μας είναι η παρακολούθηση και στενή επαφή με τα Σωματεία μέλη μας για καλύτερο συντονισμό της δράσης μας. 

 Σας ενημερώνουμε ότι το θέμα του κοινωνικού Τουρισμού -που μας παρακρατούνται 9 ευρώ το χρόνο περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ σήμερα. Ο προηγούμενος Υπουργός το δρομολόγησε με απαράδεκτο τρόπο. Απαιτούμε να τελειώσει άμεσα το θέμα αυτό, το παρακολουθούμε με τα νέα δεδομένα του καινούριου Νόμου.

Ορισμένες αποφάσεις  από την δικαιοσύνη μπορεί να έχουν θετικό χαρακτήρα για τις συντάξεις μας, αλλά η γραμμή των Κυβερνήσεων είναι, ή αυτές οι αποφάσεις να μην εφαρμόζονται ή να μπαίνουν ισοδύναμα. Πρέπει ν’ανοίξουμε μέτωπο  με την δικηγοριστική αντίληψη για την υπεράσπιση των συντάξεών μας.  Το θέμα είναι πολιτικό.            

Δεν ξεχνάμε αυτά που έχουν στα συρτάρια τους διαχρονικά. Ότι οι συντάξεις «είναι το πιο σίγουρο και σταθερό έσοδο για την πληρωμή των τοκογλύφων». Και έχουν πέσει και υπογραφές στο μεσοπρόθεσμο: «’Οτι λείπει από την αποπληρωμή των δόσεων των τοκογλύφων, θα παρακρατείται από τις συντάξεις». Με την ενεργοποίηση του κόφτη και του στίφτη…

Στο ψήφισμα του Συνεδρίου θα έχουμε αναλυτικά τα αίτηματά μας.

Αυτοκριτικά : Σε  όποια θέση ευθύνης μου εμπιστευθήκατε, εσείς κρίνετε αν ανταποκρίθηκα.

 Τους κάνουμε γνωστό :

Δεν θα νομιμοποιήσουμε στην σύνειδησή μας ποτέ τους αντιασφαλιστικούς , αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους. Με την πάλη μας θα τους καταργήσουμε.

Εργαλεία μας η εμπειρία από τον αγώνα μιας ζωής: ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ  ΑΓΩΝΑ».