Νέα

«Αυτεπάγγελτη δίωξη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΤην κατακρύλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μετατρέψει σε «ιδιώνυμο» τον αγώνα για την προστασία απ’ τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας καταγγέλει με ανακοίνωσή της (24.12.2017) η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, τονίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή αποτελεί και τροχιοδεικτική βολή για νέα μέτρα σε βάρος και άλλων μορφών πάλης του αγωνιστικού τμήματος της κοινωνίας. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ καταδικάζει με τον πιό έντονο τρόπο την πρεμούρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ψηφίσει παραμονή των Χριστουγέννων (21.12.2017) την επαίσχυντη τροπολογία με την οποία ποινικοποιεί τη δράση ενάντια στους πλειστηριαμούς της πρώτης κατοικίας των οικογενειών του κόσμου, που δοκιμάζεται απ’ τη βάρβαρη κρίση. Η ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία ήταν ονομαστική, μετά από αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία και καταψήφισε την τροπολογία. Σε σύνολο 243 βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 146, κατά 35 και 62 παρών. Σε μια προσπάθεια ελιγμού, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού απάλειψε πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας απάλειψε την αρχική πρόβλεψη που προέβλεπε ότι θα διώκονται αυταπάγγελτα όσοι απειλούν συμβολαιογράφους. Ωστόσο όμως παραμένει η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρακωλύουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, ανεξάρτητα εάν οι πλειστηριασμοί διεξάγονται σε ειρηνοδικεία ή ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία.

Η κατάθεση της τροπολογίας σε άσχετο –όπως κατάγγελνε παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ- νομοσχέδιο αλλά και η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι η πολιτική κατρακύλα της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Επιπλέον, η ονομαστική ανάληψη της ευθύνης απ’ τους 146 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να μετατρέψουν σε “ιδιώνυμο” τον αγώνα αυτών που θα προσπαθήσουν να προστατέψουν το κεραμίδι που έχτισαν για απάγγιο της οικογένειά τους, δείχνει πόσο κυνικοί και αδίστακτοι υπηρέτες των δανειστών έχουν γίνει. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει πως “το υψηλό επίπεδο” των “κόκκινων” δανείων “θα απαιτήσει περαιτέρω προσπάθειες, τόσο κατά τη διάρκεια του εναπομείναντος προγράμματος, όσο και μετά τη λήξη του”.

 Η τροπολογία έκτρωμα της κυβέρνησης, που ήρθε να συμπληρώσει προηγούμενους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επισημοποιεί  τον αυταρχικό κατήφορο της συγκυβέρνησης, και διευκολύνθηκε απ’ τη στάση των βουλευτών της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, που δήλωσαν “παρών”. Μάλιστα, η ΝΔ για να μπορέσει να στηρίξει το “παρών” της, αφού είχε ολοκληρωθεί πλέον η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και γίνονταν οι προετοιμασίες να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία, εμφάνισε δική της τροπολογία. Αν, δηλαδή, δεν κατέθετε την τροπολογία της την τελευταία στιγμή δεν θα μπορούσε να κρατήσει τη στάση “παρών” στην ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη νέα ρύθμιση διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να ενισχυθεί η κρατική αυθαιρεσία, να τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί άνθρωποι, να σέρνονται στα δικαστήρια, είτε χωρίς να υπάρχει καταγγελία είτε μετά από μήνυση που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε εμφανιστεί ως θιγόμενος. Επιπλέον, λειτουργεί τροχιοδεικτικά και ως προπομπός σε βάρος και άλλων μορφών πάλης του αγωνιστικού τμήματος της κοινωνίας.

Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει αυτή την επαίσχυντη ρύθμιση.  Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ θα συμβάλλει με όσες δυνάμεις διαθέτει στην αγωνιστική προσπάθεια ακύρωσης στην πράξη αυτού του επαίσχυντου μέτρου καταστολής των λαϊκών αντιδράσεων».