Νέα

ΑΠΟΦΑΣΗ 9ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Εξουσιοδότηση αγωνιστικής συνέχειας για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων

 Με την ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος, που θα αποτελέσει οδηγό για το επόμενο διάστημα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου απολογιστικού συνεδρίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ το απόγευμα του Σαββάτου, στις 11 Ιούνη 2016.

Το συνέδριο έγινε στην Πάτρα και πήραν μέρος 211 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από 68 σωματεία της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν -καταψήφισαν μόνο 9 αντιπρόσωποι- ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, ενώ ομόφωνα εγκρίθηκε ο οικονομικός προυπολογισμός του 2016.

“Εκφράστηκε η ωριμότητα του σώματος με την προσήλωση στους ενωτικούς αγώνες, που μπορούν να δώσουν διέξοδο στη βάρβαρη, για τα λαϊκά στρώματα, κατάσταση”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ ΠαντελήςΤάτσης στο κλείσιμο των εργασιών για να τονίσει: “Δεν χρειάζεται κανείς καθοδήγηση για υπερασπιστεί τη σύνταξή του και την υγεία του και να αποκρούσει τη φοροληστεία. Αυτή η ενότητα των  Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων έχει μπεί στο μάτι των κυβερνώντων -και συγκυβερνώντων- και των υποτακτικών του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού”.

 Έντονος ήταν ο προβληματισμός των αντιπροσώπων για τη διεύρυνση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα σωματεία τους. Με δραματικό τρόπο περιέγραψαν την κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας.

Ταυτόχρονα εκφράστηκε και η αποφασιστικότητα. “Χρειάζεται αγώνας μέχρι εσχάτων. Και δεν θέλω να με ρωτήσει ο εγγονός μου: Τί έκανες στον πόλεμο παππού;”. Ένας άλλος αντιπρόσωπος είπε: “Υπήρξα στα νιάτα μου ποδοσφαιριστής. Όμως αυτή η κυβέρνηση δεν παίζεται με τίποτε. Φάουλ, οφσάιντ και η μπάλα συνέχεια στην εξέδρα. Εμείς θα τους βγάλουμε κόκκινη κάρτα, χωρίς ύβρεις και προπηλακισμούς.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρονται τα εξής: 

“Το 9ο Aπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ διαπιστώνει ότι οι αντιλαϊκές διατάξεις, με εφαρμογή τη συμφωνία ανάμεσα στην συγκυβέρνηση  την (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και 222 βουλευτές που την ψήφισαν, μας εξαναγκάζουν να βιώνουμε μια τραγική και απαράδεχτη κατάσταση με τα βάρβαρα αντισυνταξιουχικά – αντεργατικά μέτρα που αποφασίστηκαν τα τελευταία χρόνια από όλες τις Κυβερνήσεις Συγκυβέρνησης. Ιδιαίτερα με τον νέο νόμο λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό αποδεικνύεται διαρκώς στην πράξη ότι όχι μόνο δεν είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως ορκιζόταν αρχικά τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά μέτρα προαποφασισμένα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) που γίνονται ολοένα πιο άγρια και βάρβαρα αφού αυτά τα μέτρα περιέχονται στις κατευθύνσεις της  Ε.Ε.

   Οι αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται τσάκισαν το πενιχρό συνταξιουχικό μας εισόδημα, με την κατάργηση από τον νόμο λαιμητόμο της 13ης και 14ης σύνταξης, με τα χαράτσια και τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις μας, την ανυπόφορη φορολογία, τα χαράτσια “κοινωνικής αλληλεγγύης” και κατοικίας, τις αυξήσεις του ΦΠΑ, το πάγωμα για πάρα πολλά χρόνια των συντάξιμων αποδοχών  και τις κρατήσεις 6% (στην αρχική σύνταξη) από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις για την υγεία.

  Την ώρα που στην χώρα μας πετσοκόβονται οι συντάξεις και τα μεροκάματα, υγεία , η παιδεία, η πρόνοια στην ανεργία βρίσκεται 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ στους εξοπλισμούς, εξοπλισμοί που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

 Η χώρα μας εμπλέκεται σε περιπέτειες χωρίς προηγούμενο, στέλνοντας στρατεύματα  κατοχής μέσω ΝΑΤΟ, μόνο για το κέρδος των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και να επεκτείνουν τις αγορές προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Έτσι δημιουργούνται τα καραβάνια των μεταναστών.     

 Διερμηνεύοντας την οργή και την αγανάκτηση των συνταξιούχων και όλου του ελληνικού λαού που εκφράζεται σε ολόκληρη την χώρα απαιτώντας την Διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.

Θέλουμε τη φιλία και συνεργασία με όλους τους Λαούς. Στην Ειρήνη, στην ηρεμία και ησυχία οι λαοί σπουδάζουν και η επιστήμη ανανεώνεται, στους πολέμους οι λαοί σκοτώνονται και δυστυχούν.

Να σταματήσουν οι επεμβάσεις της Ευρώπης και ΗΠΑ στην Ουκρανία Συρία –Ιράκ- Λιβύη κλπ.                    

 Ζητάμε από την ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει από την γερμανική Κυβέρνηση τις αποζημιώσεις για την επανόρθωση των ζημιών και καταστροφών  που έγιναν από το στρατό   κατοχής στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμα το δάνειο που πήραν οι κυβερνήσεις κατοχής και πήγε στα Ταμεία της Γερμανίας.

Διεκδικούμε:

• Αποκατάσταση των συντάξεων, επιστροφή όλων των περικοπών και όλων των κλεμμένων αποθεματικών από τα ασφαλιστικά Ταμεία με Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και  επαναφορά  13ης και 14ης  σύνταξης (που είναι πληρωμένα άλλωστε).

• Επαναφορά  του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ σε όλους και στους ενενεργεία αυτοαπασχολούμενους.

• Όχι στην κατεδάφιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και της περίθαλψης με κατάργηση των προηγούμενων αποφάσεων και νομικού πλαισίου που ιδιωτικοποιούν την υγεία και άμεση κατάργηση της εισφοράς υγείας σε συνταξιούχους και εργαζόμενους.

• Δωρεάν καθολικό Δημόσιο σύστημα Υγείας –ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλο το λαό χωρίς όρους και προϋποθέσεις για θεώρηση βιβλιαρίου υγείας  καθώς και των αυτοαπασχολούμενων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, που είναι η μόνη λύση για την σωτηρία του Ο.Α.Ε.Ε που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Mε τα 2/3 χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με έσοδα από την φορολόγηση του κεφαλαίου και των εφοπλιστών.

• Καμιά διαγραφή και κατάργηση εκατοντάδων φαρμάκων από τις λίστες και κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

• Όχι στις μειώσεις- απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και το κλείσιμο των νοσοκομείων με αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία μας.

• Να γίνουν άμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, για την κάλυψη των αναγκών μας. Με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

• Να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμής των ασθενών ή των ασφαλιστικών Ταμείων για περίθαλψη στα εξωτερικά ιατρεία, των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων Υγείας και η συμμετοχή τους σε φάρμακα και εξετάσεις.

• Κανένα δημόσιο νοσοκομείο, πολιατρείο ή νοσοκομείο του ΙΚΑ ή άλλου Ταμείου να μην κλείσει ή συγχωνευτεί ή ιδιωτικοποιηθεί και να ανοίξουν όσα έχουν κλείσει.

• Να σταματήσουν τα οικονομικά κονδύλια που διαθέτει η Κυβέρνηση για εξοπλισμούς υποστήριξης των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Να διατεθούν για την ειρήνη, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό. Ειρήνη στην Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο. Να ανοίξουν τα σύνορα και να φθάσουν οι πρόσφυγες με αυξημένη φροντίδα στις χώρες που επιθυμούνε.

• Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα κατοχής από όπου και αν βρίσκονται.

• Να επανέλθουν όλες οι παροχές για τα προγράμματα λουτροθεραπείας και θεραπευτικού τουρισμού που παρακρατούνται άλλωστε από τις συντάξεις και να επιστραφούν στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ τα συσσωρευμένα  παρακρατηθέντα περίπου (20 εκατ. Ευρώ) τα προηγούμενα έξι χρόνια που δεν λειτούργησαν τα προγράμματα.

• Κατάργηση του νέου νόμου λαιμητόμου και ιδιαίτερα στα άρθρα που δημιουργεί προϋποθέσεις για διάσπαση των συνταξιουχικών οργανώσεων.

• Να επανέλθουν όλα τα κλεμμένα των αποθεματικών των Ταμείων με ευθύνη του Κράτους.

• Στο Ταμείο μας τον Ο.Α.Ε.Ε να αποδοθούν τα οφειλόμενα και να δοθεί γενναία χρηματοδότηση για κάλυψη των ελλειμμάτων που έγιναν από τις ενοποιήσεις των Ταμείων αλλά και της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών του.

• Να δίδονται άμεσα οι συντάξεις των δικαιούχων και να γίνεται συμψηφισμός των χρεών στους νέους συνταξιούχους που χρωστάνε πάνω από 20.000 ευρώ.

Από την πλευρά των συνταξιουχικών οργανώσεων κάνουμε καθαρό ότι δεν νομιμοποιούνται στην συνείδησή μας όλα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που μας επιβλήθηκαν γιατί είναι άδικα και οι αγώνες μας θα συνεχιστούν μέχρι να καταργηθούν”.