Νέα Υγεία

Μαχητικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων για την υγεία

Αφετηρίες για το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 15 Δεκέμβρη 2017, είναι οι μαχητικές κινητοποιήσεις που οργανώει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και ΠΣΣ Δικηγόρων για την υγεία. Στις 23 Νοέμβρη 2017 έγινε Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Υγείας, όπου αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.Την ίδια μέρα έγιναν κινητοποιήσεις στα Γιάννινα, στην Πάτρα, στην Καρδίτσα και στην Καλαμάτα.

Η Παναττική διαμαρτυρία ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΣΕΑ στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πλημμύρας.

Ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΣΕΑ καταγγέλοντας την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας που, πολλές φορές, οδηγεί στη μεγιστοποίηση του κέρδους. «Η υγεία, είναι υποχρέωση του κοινωνικού κράτους» τόνισε.

Τη λεηλασία των συνταξιούχων κατήγγειλε στο χαιρετισμό του ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης.

Στη συνέχεια μίλησε ο  πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης δίνοντας έμφαση στο θέμα αδιάθετων κονδυλίων για τον κοινωνικό τουρισμό.

 Με το άρθρο 69 του ν.3863/2010 (ΦΕΚ Α’ 115) –που ισχύει και σήμερα- προβλέπεται «μηνιαία εισφορά ένα (1) ευρώ η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις δώδεκα (12) μηνών με σκοπό τη συμμετοχή των συνταξιούχων του Οργανισμού στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού…καθώς και την οικονομική ενίσχυση των Ομοσπονδιών και των Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ».  Με υπουργική απόφαση η εισφορά η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις αποδίδεται κατά ποσοστό 75% υπέρ του σχετικού Ειδικού Λογαριασμού και κατά ποσοστό 25% υπέρ των Ομοσπονδιών και των Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.Εχει, δηλαδή, ρυθμιστεί η διάθεση του 25% των κονδυλίων απ’ τις εισφορές υπέρ των Ομοσπονδιών και των Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Εκκρεμεί όμως, ακόμα, η έκδοση νέας υπουργικής απόφασης με την οποία θα ρυθμίζεται η διάθεση και του 75% των κονδυλίων για τον κοινωνικό τουρισμό, που σήμερα, σωρευτικά, ξεπερνούν τα 23-24 εκ. ευρώ.

«Το θέμα αυτό, είπε ο Π. Τάτσης, το έθεσα στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ (22.11.2017) αναπληρώνοντας το συνάδελφο Δ. Κουμπούρη. Η απάντηση που δόθηκε απ’ τους υπαλλήλους των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ είναι ότι τα χρήματα αυτά διατέθηκαν για τις συντάξεις. Δηλαδή έχουμε καταστρατήγηση των δικών τους νόμων. Η τελική απάντηση, όπως αναφέρθηκε στο ΔΣ, θα έρθει εγγράφως στην ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Τα χρήματα αυτά θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους μαζί με τα άλλα τα άλλα αιτήματά μς.Ο  μόνος δρόμος που υπάρχει είναι ο δρόμος του αγώνα».

 «Ο αγώνας πρέπει να αγκαλιάσει όλους τους συνταξιούχους και η συγκέντρωση στο Σύνταγμα θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη και η μαζικότερη», σημείωσε ο Γιώργος Πεπόνης, γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ.

Τέλος χαιρέτησε η πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ Γωγώ Παπαδάκου.

Η πορεία

Στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία πρός το υπουργείο Υγείας με συνθήματα όπως: «Με ψίχουλα και ψέμματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε», «Πάρτε μέτρα αντιπλημμυρικά για να μην πνιγεί η εργατιά», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» και «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία».

Στο υπουργείο Υγείας υποδέχτηκαν τους συνταξιούχους οι συγκεντρωμένοι γιατροί και εργαζόμενοι με το σύνθημα «Επικουρικοί, stage, συνεργεία, κάνανε γαλέρες τα νοσοκομεία». Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους απλήρωτους και υπό απόλυση επικουρικούς γιατρούς. Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100, οι οποίοι εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση.

 Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, χαιρέτισε τον αγώνα των συνταξιούχων για «ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες». «Καταγγέλουμε, είπε, το νέο λεπίδι στις δαπάνες των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ με τον προϋπολογισμό του 2018. Χρειάζεται ενωμένος αγώνας χωρίς σταματημό των μαχόμενων υγειονομικών και όλων όσων πλήττονται απ’ την αντιλαϊκή πολιτική».

Η συνάντηση με το Αν. Ξανθό

Αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Ο Π. Τάτσης έθεσε το θέμα των περισσότερων από 2.000 ηλικιωμένων ΕΒΕ που δεν παίρνουν καμμιά σύνταξη και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω χρεών πρός τον ΟΑΕΕ. «Το ένα τρίτο αυτών των χρεών είναι από τις εισφορές υγείας και τις προσαυξήσεις τους, και πρέπει να δοθεί λύση τόσο για την απονομή αναλογικής σύνταξης, όσο και για τις παροχές υγείας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

 Ο υπουργός διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΣΕΑ για τις «καλές προθέσεις» της κυβέρνησης, αλλά και για το πρόβλημα των χρημάτων που «δεν επαρκούν». Ειδικότερα για τους χωρίς σύνταξη ηλικιωμένους ΕΒΕ παραδέχτηκε το πρόβλημα και είπε ότι «θα το δεί η κυβέρνηση».

«Δεν φτάνουν τα χρήματα γιατί τα χρήματα πάνε αλλού», σχολίασε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση με τον υπουργό. Τα βάρη, πρόσθεσε, που σηκώνουν οι συνταξιούχοι και ο λαός, που βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν για τα πάντα, γίνονται χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. «Δεν θα αποδεχθούμε τη λογική όποιος έχει λεφτά να ζήσει και οι άλλοι να πέσουμε στον Καιάδα για να υπάρξει ανάπτυξη και κέρδος για τις πολυεθνικές», τόνισε και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη, με την οποία οι συνταξιούχοι θα διεκδικήσουν όλα όσα τους έχουν αφαιρέσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το υπόμνημα στον υπουργό Υγείας

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στον υπουργό Υγείας η ΣΕΑ αναφέρει:

«κ. Υπουργέ           

Οι  συνταξιούχοι και οι συνδικαλιστικές τους Οργανώσεις βρίσκονται για μια ακόμα φορά στους δρόμους, διεκδικώντας για την υγεία-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ότι σε όλη τους την ζωή πλήρωσαν και δεν το χρωστούν σε κανένα δανειστή.

Για μια ακόμη φορά σε συνέχεια κινητοποιήσεων και υπομνημάτων προς όλες τις κυβερνήσεις και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι θανατηφόρες πολιτικές σε βάρος των συνταξιούχων και του λαού, στον τομέα τη Υγείας­ ­– Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Όπως και άλλες φορές έχουμε αναφερθεί σε υπομνήματά μας θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να περιγράψουμε όλο το φάσμα προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των περικοπών σε υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που έχουμε δεχθεί τα τελευταία χρόνια. Όμως οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται στην ίδια λογική, με αποτέλεσμα τα φτωχοποιημένα λαϊκά στρώματα να επιβαρύνονται με έξοδα για την υγεία τους βάζοντας βαθιά το χέρι στη συνήθως άδεια τσέπη τους.

κ. Υπουργέ

 Από την τελευταία μας συνάντηση μετά από κινητοποίηση μας, η κατάσταση χειροτερεύει σε ότι τότε είχαμε αναφερθεί.

Συγκεκριμένα:

Το πακέτο της περίθαλψης σε όλες τις βαθμίδες και επίπεδα είναι υποβαθμισμένο και καρκινοβατεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας.

Στο ΕΣΥ:

–   Νοσοκομεία έχουν κλείσει και συρρικνωθεί.

– Γιατροί – νοσηλευτικό προσωπικό και παραϊατρικό προσωπικό έχουν αποδεκατιστεί.

–  Μ.Ε.Θ. στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν να είναι ανενεργές, είτε από έλλειψη προσωπικού είτε άλλων αιτίων.

– Νοσοκομεία με τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, και άλλο προσωπικό καθώς και σε υλικές προμήθειες.

– Οι καθυστερήσεις σε εισαγωγές μεγάλες.

– Στα εξωτερικά ιατρεία κυριολεκτικά στοιβάζονται σε πολύωρες αναμονές όσοι έχουν ανάγκη για εξέταση καθώς και μεγάλο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιηθεί το ραντεβού με τον γιατρό.

– Στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στα νησιά η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη με τις χαμηλές υποδομές και τις ελλείψεις καθώς και στα ζητήματα της μεταφοράς των ασθενών ακόμα και σε επείγουσες περιπτώσεις.

Οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν τα φάρμακα με συμμετοχή σε τιμές μεγαλύτερες από εκείνες που ο ΕΟΠΥΥ ορίζει.

Είμαστε σε πλήρη αντίθεση και εκφράζουμε την αγανάκτησή μας διαβάζοντας τα στοιχεία του προσχεδίου το κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, που προβλέπει νέα μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 350 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος, καθώς νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην υγεία για την με τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας των γιατρών και την τροποποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων.

Έχουμε και πάλη μείωση του αριθμού των επισκέψεων ασθενών σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε μηνιαία βάση, την αύξηση δηλαδή των ασθενών που θα πληρώνουν από της τσέπη τους 10κάρικα και 20σάρικα.

Όλα αυτά οδηγούν στην λογική όποιος έχει χρήματα και πληρώνει θα ζήσει οι άλλοι στον καιάδα.

Απαιτούμε τώρα λύσεις:

·         Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

·         Την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν των μονάδων που καταργήθηκαν, των εξεταστριών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ.

·         Παντού λειτουργία των κέντρων υγείας σε 24ωρη βάση.

·         Κατάργηση του νομικού πλαισίου και των αποφάσεων που εμπορευματοποιούν την υγεία.

·         Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασφαλισμένων για φάρμακα εξετάσεις και νοσηλεία παντού.

·         Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων.

·         Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

·         Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία σε όλους όσους την έχουν ανάγκη δίχως προϋποθέσεις προαπαιτούμενα με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ανακοίνωση της ΣΕΑ

Στις 24.11.2017 η ΣΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «           Μετά τη μεγάλη Παναττική Συγκέντρωση των Συνταξιούχων και την πορεία τους στο Υπουργείο Υγείας οι επικεφαλείς των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να καταθέσουν Υπόμνημα, αλλά και να αναπτύξουν μέσα από συζήτηση τα αιτήματα των συνταξιούχων πάνω στον τομέα της Δημόσιας Υγείας που λόγω των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων βρίσκεται σε κατάσταση υπολειτουργίας.

            Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις θέσεις και στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης υποστηρίζοντας την πολιτική της που είναι προσαρμοσμένη στα μνημόνια που και η ίδια έχει ψηφίσει και τις δεσμεύσεις που έχει συμφωνήσει με αποτέλεσμα ο μεν προϋπολογισμός να μειώνει ακόμα περισσότερο τα κονδύλια προς την υγεία αλλά, όπως δήλωσε ο Υπουργός, το κενό το συμπλήρωσε η παραχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ του συνόλου των εισφορών από εργαζόμενους και συνταξιούχους. Δηλαδή πάλι ο λαός πληρώνει την κατά τ’ άλλα Δημόσια Υγεία – και Δημόσια υγεία δεν έχουμε.

            Όσο αφορά τις απαραίτητες και αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ο σχεδιασμός της κυβέρνησης παραπέμπεται στις καλένδες της γραφειοκρατίας με αισιόδοξη πρόβλεψη για την πραγματοποίηση τους ακόμα μερικά χρόνια και βλέπουμε…

            Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα της υγείας και την άκρατη εμπορευματοποίηση της από ιδιώτες και κυβέρνηση απαίτησαν την άμεση και σύντομη πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Δημόσιου Τομέα Υγείας ώστε να πάψει να υπάρχει η σημερινή κατάσταση που όποιος έχει την δυνατότητα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και όποιος αδυνατεί αλλοίμονο του και έκαναν καθαρό στον κ. Υπουργό ότι αυτές τις πολιτικές αντιπαλεύουν δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών από όπου και αν προέρχονται.

            Τέλος καλούν τους συνταξιούχους στην νέα Πανελλαδική κινητοποίηση στις 15 Δεκέμβρη 2017 στο Σύνταγμα στις 5μ.μ. και απαιτούμε

–          Άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων μας.

–          Άμεση καταβολή όλων των κύριων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και των εφάπαξ και των μερισμάτων που χρονίζουν.

–          Καταβολή των συντάξεων χηρείας με κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4387/16.

–          Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων.

–          Κατάργηση των παρακρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

–          Κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών- αντεργατικών νόμων και απόδοση σε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί.

–          Καταγγέλλουμε και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις νέες θανατηφόρες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018.  

Ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος μπορούμε να τους σταματήσουμε και να πάρουμε πίσω ότι μας έχουν αφαιρέσει».

 Στα Γιάννινα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση των παροχών Υγείας πραγματοποίησαν τα Συνταξιουχικά Σωματεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου) Ιωαννίνων στο κτίριο του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στην οδό Παύλου Μελά στα Γιάννενα.

«Είμαστε κόστος για το μεγάλο κεφάλαιο και προσπαθούν να ξεφορτωθούν με κάθε τρόπο όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του» ανέφερε ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ιωαννίνων Παναγιώτης Κάλπης.

«Με το νέο προϋπολογισμό του 2018 δίνεται νέο χτύπημα στο δικαίωμα του λαού στην Υγεία – Περίθαλψη, προβλέπονται μειωμένα κονδύλια για την Υγεία, τον ΕΟΠΠΥ και τα δημόσια νοσοκομεία» τόνισε ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Ιωαννίνων Στέφανος Βλάχος. Ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίου, Μιχάλης Αυδίκος, είπε ότι «ζητάμε, δημόσιο δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Περίθαλψης, χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό». Στο τέλος της συγκέντρωσης εγκρίθηκε ψήφισμα και επιδόθηκε στο διευθυντή του ΠΕΔΥ, Κωνσταντίνο Φώτου.

Στην Πάτρα

Συγκέντρωση έξω από την 6η ΥΠΕ στην Πάτρα έκαναν συνταξιουχικά σωματεία της Αχαΐας που συσπειρώνονται στη ΣΕΑ.

Ανέδειξαν τα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιοχής, όπου συναντούν αναμονή μηνών για να προγραμματίσουν μια απαραίτητη εξέταση και διεκδίκησαν προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των δαπανών για την Υγεία. Κατήγγειλαν επίσης την κοροϊδία της κυβέρνησης που διαφημίζει το «κοινωνικό μέρισμα» την ίδια ώρα που είναι αποφασισμένη η κατάργηση του ΕΚΑΣ και για τους εναπομείναντες δικαιούχους.

Αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτη Νικολόπουλο, ο οποίος με ιδιαίτερη ευκολία υποστήριξε ότι η υγεία είναι αναβαθμισμένη.

Στη Θεσσαλία

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΠΕΔΥ Λάρισας έκαναν στις 22.11.2017 οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις του νομού.

Αντιπροσωπεία των ΔΣ των Συνταξιουχικών Σωματείων συναντήθηκαν με το διευθυντή του ΠΕΔΥ Ευάγγελο Γραντζή,  όπου και του παρέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Οι συνταξιούχοι τόνισαν ότι η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας είναι πάρα πολύ μεγάλη ζητώντας να δοθούν άμεσα λύσεις.  Οι συνταξιούχοι προετοιμάζονται λοιπόν να βρεθούν στη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής περιφέρειας στις 5 Δεκεμβρίου 2017 ζητώντας την ενίσχυση του ΠΕΔΥ,καθώς όπως τονίζουν το προσωπικό και δη το Ιατρικό έχει αποδυναμωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται κανονικά οι εξετάσεις.

Στις 23.11.2017 οι  συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας με κυρίαρχα τα αιτήματα της υγείας.

Οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει, λέγοντας πως τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν προβλέπουν νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ και νέα ανυπόφορη φορολογία. Ακολούθησε πορεία στα γραφεία του ΠΕΔΥ, όπου παραδόθηκε υπόμνημα, στο οποίο, εκτός από τα γενικότερα προβλήματα και αιτήματα, αναφέρονται κι αυτά που αφορούν στις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο νοσοκομείο της πόλης, στα Κέντρα Υγεία και το ΠΕΔΥ.

Από κει και πέρα, εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων απ’ όλη την Θεσσαλία, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ελένη Καρυά, θα επισκεφτούν την 5η ΥΠΕ, στις 5.12.2017, στις 11 π.μ.  Εκεί θα εκθέσουν τους προβληματισμούς τα αιτήματά τους, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για μία δημόσια και δωρεάν περίθαλψη.

Αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και ήδη στην Καρδίτσα άρχισε η ναύλωση λεωφορείων.

  •  Στην Καλαμάτα στις 23.11.2017 έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Αποφασίστηκε η άνοδος με πούλμαν στην Αθήνα στις 15.1.2017.
  •  Στην Κοζάνη στις 24.11.2017 θα γίνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο στις 6 μ.μ.
  • Στο Βόλο στις 27.11.2017 θα γίνει συγκέντρωση στα τοπικά γραφεία του ΠΕΔΥ.
  • Στις 28.11.2017 και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας  γίνεται σύσκεψη-συζήτηση των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίων υπαλλήλων και του ΟΑΕΕ νομού Θεσπρωτίας .
  • Στη Θεσσαλονίκη στις 29.11.2017 θα γίνει συγκέντρωση στην οδό Αριστοτέλους, όπου είναι η έδρα της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ώρα 11 π.μ.
  • Στo Ηράκλειο θα γίνει παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 29.11.2017 στην πλατεία Ελευθερίας στις 11π.μ.