Νέα

Πανελλαδική δράση για την υγεία

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΙΣ 23 ΝΟΕΜΒΡΗ 2017, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΩΡΑ 10 π.μ.

 Περιφερειακές συγκεντρώσεις για να σταματήσουν την κατακρύλα στην παροχή διημόσιων παροχών υγείας οργανώνουν τα σωματεία που δρούν στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και Π.Σ.Σ. Δικηγόρων. Στις 23 Νοέμβρη 2017 θα γίνει Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Εκεί θα συναντηθούν με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, που την ίδια μέρα θα κάνουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι για τους απλήρωτους και υπό απόλυση επικουρικούς γιατρούς. Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100, οι οποίοι εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση. Οι επίτροποι αφού επικαλούνται τους αντεργατικούς νόμους, κρίνουν  ότι «η δαπάνη» για την πληρωμή των μισθών  «δεν είναι σύννομη» επειδή «η συνολική διάρκεια απασχόλησης υπερβαίνει τους 12 μήνες» με αποτέλεσμα οι επικουρικοί γιατροί να είναι απλήρωτοι απ’ τον Οχτώβρη. Μάλιστα οι επίτροποι θεωρούν ότι η ανανέωση της θητείας των επικουρικών που προσλήφθηκαν με ετήσια σύμβαση είναι νόμιμη μόνο εφόσον «το κόστος μισθοδοσίας ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα» (!)

Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε για τις 23.11.2017 στάση εργασίας (11 π.μ. – 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι. Επίσης η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε Παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. – 3 μ.μ.) και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι. Αποφάσεις συμμετοχής στις παραπάνω κινητοποιήσεις πήραν η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και το Σωματείο των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό.

Σφίγγει η θηλιά του προϋπολογισμού

Η κοινή δράση εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και των χρηστών των υπηρεσιών υγείας γίνεται ακόμα πιο αναγκαία ,καθώς ο κρατικόςπροϋπολογισμός που κατατέθηκε το βράδι της Τρίτης, 21.11.2017 σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά της λιτότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στα δημόσια νοσοκομεία, παρά τη βαρύγδουπη ανάρτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο προσωπικό λογαριασμό του (2.11.2017) πως  «η δημόσια ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη είναι υπέρτατο κοινωνικό αγαθό.Το υπερασπιζόμαστε ως αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών».

Η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για το 2018 μειώνεται σε 100 εκ. ευρώ έναντι 314 εκ. το 2017 (και 502 εκ. ευρώ το 2016). Πρόκειται για μείωση κατά 68,15% (!) τη στιγμή που η κυβέρνηση βαυκαλίζεται ότι οργανώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εξαγγέλοντας από δώ κι από κεί πιλοτικά τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ έχει χρέη πρός τρίτους (παρόχους και ασφαλισμένους) 910 εκ. ευρώ (Σεπτέμβρης 2017). Δηλαδή η κρατική επιχορήγηση είναι μόλις το ένα ένατο των χρεών του.

Η επιχορήγηση για τα δημόσια νοσοκομεία το 2018 είναι 930 εκ. ευρώ, έναντι 1.303 εκ. ευρώ το 2017 (και 1.321 εκ. ευρώ το 2016). Πρόκειται για μείωση 373 εκ. ευρώ ή 28,62%. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση κομπορημμονεί ότι διασφάλισε την καθολική –ασφαλισμένων και ανασφαλίστων- νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού. Στην ουσιά μοιράζει τις υποβαθμισμένες παροχές ανάμεσα σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους καθιστώντας όλους ανασφαλείς απέναντι στις ανάγκες. Κάνει ακριβώς, όπως κάνει με το μοίρασμα της φτώχειας με τα κοινωνικά μερίσματα.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Υγείας για το 2018 θα είναι 35 εκ. ευρώ (εκ των οποίων τα 20 εκ. είναι εθνικοί πόροι) έναντι 64 εκ. ευρώ (εκ των οποίων μόνο 4 εκ. ήταν εθνικοί πόροι) για το 2017. Πρόκειται για μείωση 45,31%.

Οι εφημερίες είναι αυξημένες κατά 11 εκ. ευρώ (343 εκ. ευρώ έναντι 332 το 2017). Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με το φετεινό που τα νοσοκομεία ξέμειναν από προγράμματα εφημεριών απ’ το Νοέμβρη και χρειάστηκε πρόσθετη επιχορήγηση.

Τέλος τα δημόσια νοσοκομεία  σέρνουν μαζί τους και τα χρέη πρός τρίτους (προμηθευτές), που το Σεπτέμβρη 2017 ήταν 552 εκ. ευρώ.

Η Ένωση Αθηνών

Η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων με ανακοίνωσή της καλεί στους συνταξιούχους να δώσουν το αγωνιστικό παρών στην παναττική συγκέντρωση στις 23.11.2017. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «ΜΑΖΙΚΑ να διαδηλώσουμε για το δικαίωμα στην Υγεία.. Η κυβέρνηση με τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνει τη χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία, στα φάρμακα  Υγεία και πρόνοια. Με τα αλλεπάλληλα μέτρα που παίρνει επιδεινώνει  πιο πολύ την άσχημη κατάσταση στο Δημόσιο Τομέα Υγείας. Η πρόσβαση των συνταξιούχων σε αυτή, όπως και των άλλων λαϊκών στρωμάτων γίνεται πιο δύσκολα. Όποιος μπορεί και  πληρώνει , έχει πρόσβαση στην Υγεία, όποιος δεν μπορεί ζει το Γολγοθά του. Η  σημερινή κυβέρνηση  όπως και οι προηγούμενες, με την πολιτική τους, έκλεισαν πολλά Νοσοκομεία και συρρίκνωσαν άλλα.. Χιλιάδες θέσεις λείπουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Λείπουν κτίρια , μηχανήματα, αναλώσιμα και άλλα. Η ίδια πολιτική που μετατρέπει την Υγεία από αγαθό σε Εμπόρευμα, ανοίγει διάπλατα το δρόμο σε Επιχειρηματίες να επενδύσουν, κερδίζοντας αμύθητα κέρδη , μετατρέποντας τους Συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα από ΑΣΘΕΝΕΙΣ σε ΠΕΛΑΤΕΣ.

Συνάδελφοι –σες Συνταξιούχοι

Η πολιτική που εμπορευματοποιεί το σύστημα Υγείας, είναι η ίδια που κατεδαφίζει τα Ασφαλιστικό σύστημα, που μειώνει τις συντάξεις, φοροληστεύει και εξαθλιώνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες, λέγοντας ότι το 2018 βγαίνουμε από τα Μνημόνια και ότι ξημερώνουν καλύτερες μέρες. Οι εκατοντάδες αντιλαϊκοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί, προμηνύουν ΜΑΥΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ για τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Το μοίρασμα των δήθεν «κοινωνικών μερισμάτων» είναι μια μεγάλη ΑΠΑΤΗ.

Από τη μια παίρνει το καρβέλι και από την άλλη δίνει κάποια ψίχουλα.

Καμιά εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση και στα άλλα Κόμματα που υπερασπίζονται την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει ότι η ΑΣΦΑΛΙΣΗ και η ΥΓΕΙΑ των λαϊκών στρωμάτων είναι Δυσβάστακτο κόστος για το κράτος.

Για την Ένωσή μας, ΑΣΦΑΛΙΣΗ και ΥΓΕΙΑ είναι το υπέρτατο αγαθό. Αποτελεί Κοινωνικό αγαθό και είναι υποχρέωση της πολιτείας να το παρέχει.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΑΝ.

Συνάδελφοι – σες Συνταξιούχοι

Τι θα κάνουμε; Θα σκύψουμε το κεφάλι περιμένοντας πότε θα πεθάνουμε ή θα σηκώσουμε το ανάστημά μας, λέγοντας: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Έχουμε πείρα γνωρίζουμε από Αγώνες. Δεν είμαστε μόνοι μας! Μαζί μας, είναι οι αυτοαπασχολούμενοι  Επαγγελματοβιοτέχνες, η εργατική τάξη, τα παιδιά μας, όλα τα λαϊκά στρώματα.

Συσπειρωνόμαστε στο Σωματείο μας, μέσα από την Ομοσπονδία και  τη ΣΕΑ.Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της Συγκέντρωσης μας.

ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ:

 • Δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – περίθαλψης, κατάργηση σε κάθε ιδιωτικοποίηση.
 • Άμεση  χρηματοδότηση του Δημόσιου συστήματος Υγείας απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό  για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Κατάργηση των εισφορών για την Υγεία. Τη δωρεάν  παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
 • Την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν, των μονάδων που καταργήθηκαν.
 • Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και  βοηθητικού προσωπικού. Την χρηματοδότηση για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, φαρμάκων κ.α.»

 Οι υπόλοιπες δράσεις

Μέχρι το τέλος του Νοέμβρη έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω δράσεις:

 • Στα Τρίκαλα, στις 22.11.2017 θα γίνει σύσκεψη των σνταξιουχικών σωματείων στο ξενοδοχείο Πανελλήνιο, ώρα 7 μ.μ.
 • Στην Πάτρα στις 23.11.2017 θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια.
 • Στα Γιάννινα στις 23.11.2017 τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ οργανώνουν συγκέντρωση στο κτίριο του του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στην οδό Παύλου Μελά , ώρα 9 π.μ., για «να δώσουμε βροντερή απάντηση, ότι φτάνει πια, δεν πάει άλλο στην υποβάθμιση των παροχών υγείας» όπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους, στην οποία τονίζουν: «Δεν χωρά καμιά επανάπαυση. Μονόδρομος για μας πλέον είναι η οργάνωση και η πάλη μας μέσα από τα ζητήματά  μας για υψηλές παροχές στην υγεία και στην πρόνοια».
 • Στην Καλαμάτα στις 23.11.2017 θα γίνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 10 π.μ.
 • Στην Κοζάνη στις 24.11.2017 θα γίνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο στις 6 μ.μ.
 • Στο Βόλο στις 27.11.2017 θα γίνει συγκέντρωση στα τοπικά γραφεία του ΠΕΔΥ.
 • Στη Θεσσαλονίκη στις 29.11.2017 θα γίνει συγκέντρωση στην οδό Αριστοτέλους, όπου είναι η έδρα της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ώρα 11 π.μ.

Παγκρήτια στο Ηράκλειο

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, Δημοσίου και λοιπές που συγκεντρώθηκαν στο Ρέθυμνο την 9η Νοεμβρίου 2017 και αποφάσισαν να γίνει Παγκρήτια Συνταξιουχική Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο στις 11.11.2017  στην πλατεία Ελευθερίας στις 11π.μ.

Σε ανακοίνωση τα σωματεία των συνταξιούχων αναφέρουν: «Καλούνται τα μέλη τους να δώσουν βροντερό παρόν, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς αντιλαϊκές – αντισυνταξιουχικές αποφάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι συνεχείς μειώσεις των συντάξεών μας, η αβάστακτη φορολογία των έμμεσων και άμεσων φόρων, η συνέχιση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του φόρου αλληλεγγύης, η μείωση του αφορολόγητου, ο δημόσιος τομέας υγείας και το φούντωμα της εμπορευματοποίησης των δομών υγείας που έχει σαν αποτέλεσμα να επιβιώνει όποιος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και όποιος δεν έχει αλοίμονό του. Ζητούμε από τα μέλη των σωματείων και όχι μόνο να βρίσκονται στην Παγκρήτια συγκέντρωση για να εκδηλώσουμε την αγανάκτησή μας και να δείξουμε ότι δεν είμεθα διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας που με αίμα και ιδρώτα έχουμε πληρώσει».