Νέα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Το 2017 είναι εκλογοαπολογιστική χρονιά

Το 2017 είναι εκλογοαπολογιστικό έτος τόσο για τα σωματεία συνταξιούχων ΟΑΕΕ όσο και για την ίδια την ΠΟΣ- ΟΑΕΕ υπογραμμίζει η Ομοσπονδία σε εγκύκλιο πρός τα σωματεία-μέλη της. 

Γι’ αυτό τα σωματεία πρέπει να προγραμματίσουν τις ημερομηνίες για τη Γενική Συνέλευσή τους και τις αρχαιρεσίες Στην Γενική Συνέλευση πρέπει να γίνει ο απολογισμός δράσης και ο οικονομικός απολογισμός του κάθε Σωματείου. Η  Ελεγκτική Επιτροπή πρέπει να δώσει την έκθεσή της για τον οικονομικό έλεγχο που έκανε για τα οικονομικά του Σωματείου.

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες συνταξιούχους όλης της χώρας που αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες, τα προβλήματα του ταξιδιού εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων, αλλά και από την θάλασσα έφτασαν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στην Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων.

  Η Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 15-12 -16 ήταν μια μαζική ,μαχητική, καλά οργανωμένη αγωνιστική εκδήλωση από την αρχή μέχρι το τέλος της. Οι συνταξιούχοι όλης της χώρας συντεταγμένοι στα  μπλοκ των Σωματείων της ΣΕΑ με αγωνιστικό παλμό τόσο στην συγκέντρωση όσο και στην μαζική πορεία, πρόσθεσαν ακόμη μια ιστορική αγωνιστική σελίδα στην δράση του συνταξιουχικού κινήματος.

   Με αποφασιστικότητα, επιμονή και θάρρος απαίτησαν από την Κυβέρνηση να ανοίξει το “άβατο” της οδού Ηρώδου Αττικού, από τις κλούβες της αστυνομίας, που οδηγεί στο Μέγαρο Μαξίμου και η διαδήλωσή μας  να  φθάσει εως το Πρωθυπουργικό γραφείο. Αυτό έγινε πραγματικότητα και χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς, όχι του αγώνα και της ζωής, διαδήλωσαν  μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακόμα και το πενιχρό επίδομα δόθηκε κάτω από την πίεση του αγώνα όλο αυτό το διάστημα.

  Οι συνταξιούχοι κάνουμε  καθαρό προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα  και επαγρύπνιση στο δρόμο του αγώνα. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στην συνειδησή μας κανένα αντεργατικό , αντισυνταξιουχικό, αντιλαϊκό μέτρο που έχει ψηφισθεί, και θα διεκδικήσουμε ότι μας έχει αφαιρεθεί μέχρι τέλους.

Συνάδελφε  – ισσα Πρόεδρε

   Σας ευχόμαστε σ’εσάς, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σας, τις οικογένειές σας και σε όλα τα μέλη του Σωματείου σας να είστε πάντα καλά  με υγεία και αγωνιστικό 2017.

   Συνάδελφε Πρόεδρε το έτος 2017 όπως γνωρίζετε είναι εκλογοαπολογιστικό για τους συνταξιούχους ΟΑΕΕ στα Σωματεία και στην ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Θα πρέπει να προγραμματίσετε και εσείς τις ημερομηνίες για την Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες αυτό θα το προγραμματίσετε εσείς κατά πως το έχετε εκτιμήσει  και σας βολεύει. Στην Γενική Συνέλευση πρέπει να γίνει ο απολογισμός δράσης και ο οικονομικός απολογισμός του Σωματείου σας. Η  Ελεγκτική Επιτροπή πρέπει να δώσει την έκθεσή της για τον οικονομικό έλεγχο που έκανε για τα οικονομικά του Σωματείου.

  Η Γενική Συνέλευση  εκλέγει τριμελή Εφορευτική Επιτροπή, η οποία διενεργεί τις αρχαιρεσίες που θα εκλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο και τα άλλα όργανα που θα διευθύνουν το Σωματείο για τα επόμενα τρία έτη. Όταν εκλεγεί η Εφορευτική Επιτροπή, ουσιαστικά  δεν υπάρχει Δ.Σ οπότε δεν γίνονται  πλέον νέες εγγραφές μελών.

    Απαραίτητη είναι η παρουσία εκπροσώπου της Ομοσπονδίας μας ΠΟΣ-ΟΑΕΕ  στην  συνέλευση και στις αρχαιρεσίες είτε γίνουν μαζί είτε χωριστές όπως προβλέπει το καταστατικό της Ομοσπονδίας άρθρο 9 παράγραφος 7. Η Ομοσπονδία ειδοποιείται εγγράφως με επιστολή ή ΦΑΞ.

  Αντίγραφα των απολογισμών Διοικητικό και Οικονομικό που στέλνονται στην Ομοσπονδία, όπως  προβλέπει το καταστατικό άρθρο 9 παράγραφος 8.

Αποστέλλονται αντίγραφα καταστάσεων με πλήρη στοιχεία του φηφίσαντος συναδέλφου και υπογραφή του που ψηφίσανε και αντίγραφα πρακτικών υπογεγραμμένα από την Εφορευτική Επιτροπή , τον Πρόεδρο, τον Γεν.Γραμματέα και τον εκπρόσωπο του Δ.Σ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

  Οι αρχαιρεσίες των Σωματείων πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός των τριών πρώτων μηνών του έτους. Το επόμενο τρίμηνο είναι οι αρχαιρεσίες της ΠΟΣ-ΟΑΑΕ.

   Σ’αυτή την Γενική Συνέλευση ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πρέπει να είναι η μεγάλη αύξηση των ψηφισάντων ώστε να εκλεγούν περισσότεροι αντιπρόσωποι των Σωματείων. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα όλων των Διοικήσεων που υπάρχουν σήμερα για να έρθει ένα πιο ισχυρό κίνημα των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και γενικότερα.

Να έχετε καθαρά μητρώα των εγγεγραμμένων μελών για την καθαρή διεξαγωγή των εκλογών.

  Η ενίσχυση του συνδικαλιστικού κινήματος από τον ΟΑΕΕ, δεν επιτρέπετε να υπάρχουν Σωματεία μόνο για να υπάρχουν. Τα Σωματεία όταν δημιουργούνται έχουν σκοπό την προστασία των συνταξιούχων. Αυτοί είναι οι λόγοι ύπαρξης των Σωματείων στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ τους υπαγορεύουν ο αστικός κώδικας και τα καταστατικά τους.

  Μπορεί ο νόμος να προβλέπει για να υπάρξει  ένα Σωματείο να χρειάζεται (21) το λιγότερο μέλη. Στους συνταξιούχους τι εξυπηρετεί ένα Σωματείο με 25 ή 30 μέλη; Ποιες είναι οι εκδηλώσεις που  θα μπορεί  να οργανώσει, πολιτιστικές ή αγωνιστικές; Ποιος ο σκοπός του  να υπάρχει , όταν στην ίδια πόλη υπάρχει και άλλο Σωματείο με  τους αυτούς σκοπούς; Εάν  λειτουργεί σε κάποια πόλη που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν  οι συνάδελφοι που βρίσκονται μακριά από την πρωτεύουσα του νομού επιβάλλεται να κάνει παραρτήματα . Το να υπάρχει όμως Σωματείο με 25, 30 και 40 μέλη και να υπάρχει και δεύτερο με 300 και 500 μέλη είναι παράλογο.  Το καταστατικό της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Άρθρο 9 παράγραφος 9 αναφέρει ότι τα Σωματεία-μέλη της υποχρεούται να προσαρμόζουν το καταστατικό τους με αυτό της Ομοσπονδίας. Αυτό ισχύει και για τις ενοποιήσεις.                           

     Σωματεία που δεν έχουν καταθέσει στο Πρωτοδικείο το καταστατικό του Σωματείου  για τροποποίηση να κατατεθεί το συντομότερο.

  Στην Ομοσπονδία κρατάμε αρχείο. Πρέπει να υπάρχουν  τα καταστατικά όλων των Σωματείων. Θέλουμε τώρα όμως τα τροποποιημένα. Τα Σωματεία που δεν τα έχουν στείλει είναι λίγα.

ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

Θα πρέπει μέχρι τις αρχαιρεσίες της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ να μην υπάρχει Σωματείο χωρίς την προσαρμογή των καταστατικών του αλλιώς η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ θα πρέπει να πάρει διοικητικά μέτρα σύμφωνα με το καταστατικό μας.

Το καταστατικό της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ προβλέπει (1) ένα Σωματείο σε κάθε νομό .Εάν ο νομός  έχει  2 ή τρεις πόλεις  τότε θα υπάρχει Σωματείο  του Νομού και υποχρεούται να κάνει παραρτήματα . Δεδομένου και με το νέο νόμο 4387 /16 για τον ΕΦΚΑ  υπάρχει προβληματισμός για νέες γενικότερες ενοποιήσεις   π.χ ΟΑΕΕ –ΙΚΑ  κλπ με ανάλογες συνδικαλιστικές προεκτάσεις.

  Από το Γενάρη το 2013 δεν πηγαίνουν εφημερίδες στα Σωματεία για μοίρασμα. Με καταστάσεις που έχουν στείλει τα Σωματεία πηγαίνουν στις διευθύνσεις των συναδέλφων. Σωματεία που οι Διοικήσεις δεν έχουν στείλει καταστάσεις οι συνάδελφοι δεν λαμβάνουν την εφημερίδα.

   Κάποιες Διοικήσεις Σωματείων στέλνουν και ξαναστέλνουν καταστάσεις με τα ίδια ονόματα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μπέρδεμα. Τα Σωματεία πρέπει να κρατάνε καταστάσεις στο αρχείο τους για να μπορούν να κάνουν τον έλεγχό τους. Σωματεία που πρέπει να κάνουμε ξανά εγγραφές από την αρχή το γραφείο διακίνησης απαιτεί να πληρωθεί, αυτά τα χρήματα θα επιβαρύνουν το Σωματείο»