Νέα

ΕΦΚΑ: Ενιαίος Φορέας Κατεδάφισης Ασφαλιστικού

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ με ανακοίνωσή τους (4.1.2017) κατάγγειλαν την προπαγανδιστική φιέστα που οργάνωσε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Με αφορμή την έναρξη, τυπικά, της λειτουργίας του ΕΦΚΑ απ’ την 1.1.2017, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στις 3.1.2017. Στη συνέντευξη  συμμετείχαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.

Για μιάμιση περίπου ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαφήμιζε πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, όπως η ηλεκτρονική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ πίσω από συνεχείς αναφορές περί «αλληλεγγύης», «δικαιοσύνης», «ισονομίας» κ.ο.κ., επιχείρησε να συγκαλύψει το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ είναι ενταγμένος στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία προβλέπει περικοπές και αυξήσεις εισφορών που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ μέσα στην τετραετία 2016 – 2019!

Ο ΕΦΚΑ θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στις 15.1.2017, μετά τη μεταφορά όλων των αρχείων όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Τάσος Πετρόπουλος.  Στον ΕΦΚΑ θα μεταφερθούν και οι 8.642 εργαζόμενοι από τους 9 Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, με το ενιαίο ταμείο να συμπεριλαμβάνει 4,2  εκατομμύρια ασφαλισμένους και 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Η ανακοίνωση της  ΣΕΑ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΣΕΑ έχει ως εξής: « Η κυβέρνηση βγήκε στο κλαρί δια της Υπουργού Εργασίας και του Υφυπουργού της με συνέντευξη τύπου και θέλησε να παρουσιάσει το νέο “επίτευγμα της” τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σπέρνοντας ελπίδες και αυταπάτες ότι δήθεν με την εκποίηση των ταμείων το ασφαλιστικό σύστημα το ταλαιπωρημένο από την συνεχή καταλήστευση του από το κεφάλαιο θα σταθεί… στα πόδια του. Φρούδες ελπίδες. Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις από την εξαγγελία του ΕΦΚΑ το ονόμασε Ενιαίο Φορέα ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ Ασφαλιστικού και αυτό το δείχνουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τον νέο φορέα ο οποίος δεν δημιουργήθηκε για να δώσει λύση στα τρέχοντα προβλήματα του ασφαλιστικού κύρια οικονομικά.

            Έχοντας υπ’ όψιν τα ελλείμματα των ταμείων αλλά και το ότι ο ΕΦΚΑ ξεκινά με ένα έλλειμμα πάνω από 1 δις. Ακόμα ότι με τον 4387/16 το κόστος στη τσέπη εργαζομένων και συνταξιούχων θα είναι περισσότερο από 8 δις καταλαβαίνουμε τι έρχεται να διαχειριστεί ο ΕΦΚΑ.

            Ενοποίηση ταμείων πετσόκομμα συντάξεων, αύξηση εισφορών και κατάργηση με λίγα λόγια του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, όπως κάνει ο νόμος λαιμητόμος.  

            Καλούμε τους συναδέλφους συνταξιούχους στο δρόμο του αγώνα για να αποκρούσουμε τέτοιες μεθοδεύσεις που θα μας φέρουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες.

 Διεκδικούμε :

 • Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών – αντισυνταξιουχικών νόμων που μειώνουν τις συντάξεις.
 • Απαιτούμε την καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διαχωρισμούς.
 • Κατώτερη σύνταξη από 340ευρώ σε 600ευρώ.
 • Κατώτερο μισθό για τα παιδιά μας 751ευρώ και καταβολή επιδομάτων ανεργίας στους ανέργους.
 • Καμία περικοπή στο ΕΚΑΣ και κανονική καταβολή σε όλους τους δικαιούχους.
 •  Καμιά περικοπή και αποκατάσταση στις συντάξεις χηρείας και αναπήρων.
 • Κατάργηση κάθε πληρωμής στην υγεία, εξετάσεις, φάρμακα, άμεση πρόσληψη ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.
 • Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία.
 •  Καταβολή στους δικαιούχους το μέρισμα και το εφάπαξ.
 • Φορολογική ανακούφιση με επαναφορά του αφορολόγητου μας 12000 ευρώ.
 •  Άμεση είσπραξη των οφειλομένων στα ασφαλιστικά ταμεία από επιχειρηματικούς ομίλους.
 • Ανακεφαλαιοποιήση των ασφαλιστικών ταμείων».