Νέα

Πρόσκληση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ για την παναττική συγκέντρωση

Πρόσκληση στους συνταξιούχους απευθύνει η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ για την Παναττική συγκέντρωση και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου στις 2 Οχτώβρη 2014.

Τη συγκέντρωση οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΣΣΟ) ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος, την Πέμπτη (2.10.2014) και ώρα 10:30 πμ,ως απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης πρός τους συνταξιούχους, απ’ το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Συγκέντρωση, εκτός απ’ την Αθήνα, θα κάνουν τα συνταξιουχικά σωματεία της Κρήτης στο Ρέθυμνο, στις 2 Οκτώβρη 2014, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Επίσης θα γίνει συγκέντρωση των συνταξιούχων της Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 22/10/2014, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας. Στη συγκέντρωση θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης.

 

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: «Καμιά περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αμεση επαναφορά των δώρων και του επιδόματος άδειας. Επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω απο 65 χρονών. Αμεση έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επαναφορά των προγραμμάτων λουτροθεραπειών και κοινωνικού τουρισμού. Αμεση συνταξιοδότηση στους επαγγελματίες που θεμελιώνουν δικαίωμα. Κάλυψη σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, δωρεάν θεραπεία σε όσους το έχουν ανάγκη, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε: Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί και φορομπηχτικοί νόμοι. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Καταγγέλλει το διπλό εμπαιγμό

Το διπλό εμπαιγμό απ’ τη Θεσσαλονίκη κατάγγειλε με ανακοίνωσή της (16.9.2014) η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Στην ανακοίνωση η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αναφέρει: «”Οι ανάγκες του προϋπολογισμού” -κατά την έκφρασή του- φαίνεται ότι δεν επέτρεψαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να απαντήσει απ΄το βήμα της ΔΕΘ στα αιτήματα που του έθεσαν οι συνταξιούχοι μετά το μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο της 19.6.2014. Δεν βρήκε κουβέντα για την επαναφορά των Δώρων των εορτών και του καλοκαιριού, που καταργήθηκαν το 2012.Ετσι το 2013 και το 2014 οι συνταξιούχοι θα χάσουν 4 συντάξεις. Δηλαδή 2,3 δισ ευρώ (που είναι το μηνιαίο κονδύλι για συντάξεις) Χ 4 = 9,2 δισ. Ευρώ!

Το μόνο που άκουσαν οι συνταξιούχοι απ’ τον πρωθυπουργό ήταν η “εξυγίανση” των λεγόμενων “συντάξεων-μαϊμούδων” και την απονομή των φιλοδωρημάτων- όπως κατάντησαν πια τις συντάξεις- σε δυό μήνες στο 80% για τον ιδιωτικό Τον εμπαιγμό του πρωθυπουργού πρός τους συνταξιούχους ήρθε να συνδράμει με τις διαιρετικές …δεσμεύσεις του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας . Στη ΔΕΘ υποσχέθηκε “στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων”,με “σταδιακή αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων”. Η μόνη του δέσμευση όμως, ήταν για άμεση αποκατάσταση του δώρου των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Περιορίζει δηλαδή τους μελλοντικούς δικαιούχους της 13ης σύνταξης σε ένα μικρό μέρος των συνταξιούχων, που στο σύνολό τους φτάνουν τους 2.656.430. Και οι 1.262.920 συνταξιούχοι θα μοιραστούν 500 εκ. Ευρώ -ένα ετήσιο επίδομα μικρότερο των 400 ευρώ. Μ’ άλλα λόγια η …γαλαντομία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στην επιστροφή -στο σύνολο των συνταξιούχων- του 5,4% των κλεμμένων 9,2 δισ. Ευρώ μέσα σε 2 χρόνια (!) ή τους δίνει μια ετήσια αύξηση 1,8% (!!) -καθώς η ετήσια δαπάνη για τις συντάξεις είναι 27,6 δισ. Ευρώ. Φαίνεται οτι για το ΣΥΡΙΖΑ οι υπόλοιποι 1.393.510 συνταξιούχοι (2.656.430 – 1.262.920 = 1.393.510) με μέσες μηνιαίες συντάξεις 871,06 ευρώ (2.313.908.898,06 ευρώ το μηνιαίο κονδύλι συντάξεων : 2.656.430 συνταξιούχοι = 871,06 ευρώ) είναι “οικονομικά εύρωστοι” και εξαιρούνται απ’ τα ψίχουλα της μελλοντικής -όπως λένε- κυβέρνησης της Αριστεράς».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ απορρίπτει τη διαίρεση των συνταξιούχων και μαζί με το αγωνιστικό κίνημα θα παλέψει για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών που με τους αντιασφαλιστικούς νόμους κατακρεούργησαν τις συντάξεις και κατάργησαν τα δώρα των γιορτών και του καλοκαιριού, των οποίων την επαναφορά διεκδικεί άμεσα. Επίσης θα διεκδικήσει πλήρη δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο τον πληθυσμό της χώρας χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα».