Νέα

«Διπλή» πορεία στην Παναττική διαμαρτυρία

Δυό φορές πορεύτηκαν  οι συνταξιούχοι της Αθήνας και του Πειραιά στην οδό Σταδίου για να συναντήσουν τελικά τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο στη διάρκεια της Παναττικής διαμαρτυρίας στις 25 Απρίλη 2018. Παρά τη ζέστη οι συνταξιούχοι παρέμειναν με υπομονή για να ακούσουν απ’ το Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, τα αποτελέσματα της πολύωρης συνάντησης, που αναβλήθηκε δυό φορές, αντιπροσωπείας της ΣΕΑ  με τον Τάσο Πετρόπουλο.

Είχε προηγηθεί πορεία απ’ την πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο υπουργείο Οικονομικών για να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την οποία είχε ζητήσει η ΣΕΑ με υπόμνημά της απ’ τις 19.4.2018. Ο υπουργός Οικονομικών απουσίαζε –όπως αναφέρθηκε στο εξωτερικό- και υπηρεσιακοί παράγοντες πρότειναν συνάντηση με το Διευθυντή του Γραφείου του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε να συναντηθεί με πολιτικά πρόσωπα, που –εκτός απ’ τον υπουργό- είναι οι υφυπουργοί και ο Γενικός Γραμματέας. Τελικά δεν …βρέθηκε κανένας και οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν νέα πορεία πρός το υπουργείο Εργασίας.

Μετά τη συνάντηση ο Δήμος Κουμπούρης είπε: «Όποιες λύσεις κι αν δοθούν, θα είναι κάτω από τον αγώνα μας. Να το πιστέψουμε αυτό βαθιά. Κι η λύση θα δοθεί να είναι σε πολιτικό επίπεδο. Ούτε με τα δικαστήρια, ούτε με άλλες ψευδαισθήσεις που καλλιεργούν ορισμένοι.

Εν πρώτοις θέσαμε στον κύριο υπουργό το κύριο αίτημά μας: Να μη γίνει καμμιά περικοπή στις συντάξεις μας και τα οικογενειακά επιδόματα, να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και να μη γίνει καμμιά αλλαγή στη φορολογία. Θα είναι τα μόνιμα αιτήματά μας στις συγκεντρώσεις, που πρέπει να πυκνώσουν για να νοιώσουν την πίεσή μας, γιατί δεν γίνεται αλλοιώς. Ζητήσαμε την επιστροφή, και χωρίς καμμιά άλλη διαδικασία, των παράνομων παρακρατήσεων απ’ την εισφορά αλληλεγγύης και των επικουρικών συντάξεων. Η απάντηση του υφυπουργού είναι: Οι επικουρικές συντάξεις που καταβληθούν στις 3 Μάη, δεν θα έχουν τις παράτυπες παρακρατήσεις. Ζητήσαμε και την αναδρομική καταβολή σε όλους και για όσο διάστημα έγινε η παράνομη παρακράτηση. Η απάντηση είναι: Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να επιστρέψει και τα αναδρομικά, αλλά αυτό το θέμα θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα συζητηθούν μετά την 21 Ιούνη 2018, που θα γίνει η τέταρτη αξιολόγηση. Ακόμα ζητήσαμε να μην παρακρατείται το 20% απ’ την Εφορία απ’ τα αναδρομικά των καθυστερημένων ποσών, που δίνονται μετά την έκδοση της  οριστικής σύνταξης. Απάντησε ότι έτσι πρέπει να γίνεί και είναι θέμα που θα συζητηθεί με τον υπουργό Οικονομικών. Για το θέμα των καθυστερημένων συντάξεων ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταβληθούν κανονικά. Του θέσαμε το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων στις ΔΕΚΟ, που θα γίνει για περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που, πραγματικά, παίρνουν τώρα οι συνταξιούχοι. Είπε ότι η κυβέρνηση θα το εξετάσει, αφού κάνουμε μια καινούργια συνάντηση με αυτά τα ζητήματα».

Και ο Δήμος Κουμπούρης κατέληξε: «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει περικοπές 18% στην προσωπική διαφορά. Αυτό είναι θανατηφόρο. Θα πρέπει να είμαστε κάθε μέρα “στο πόδι” και στις συγκεντρώσεις απαιτώντας να μη γίνει καμμία περικοπή, μέχρι να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Ο αγώνας συνεχίζεται».

«Ζήσε Μαύρε μου…» για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ

 Για τους αυτοαπασχολούμενους που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και, ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, δεν παίρνουν καμμιά σύνταξη  οι απαντήσεις του υφυπουργού παραπέμπουν στην παροιμία: «Ζήσε Μαύρη να φάς το Μάη τριφύλι».

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση, αλλά και την ενημέρωση του Δήμου Κουμπούρη, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει μια ρύθμιση για τους οφειλέτες σε όλα τα ταμεία –πλήν του ΟΑΕΕ- που έχουν χρέη μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ, ώστε να κινηθεί η διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης. Δηλαδή να γίνει μια ρύθμιση –για την οποία δεν αναφέρθηκαν λεπτομέρειες- που θα επιτρέψει να δοθούν κάποιας συντάξεις με την περαίωση των εκκρεμοτήτων σε κάποιους που έχουν ασφάλιση σε περισσότερα από ένα ταμεία.

Ειδικότερα για τους ηλικιωμένους οφειλέτες στον ΟΑΕΕ με χρέη μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ ο Τάσος Πετρόπουλος επανέλαβε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί μετά την έξοδο απ’ το μνημόνιο το καλοκαίρι.

Ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι θα δόσει εντολή στον ΕΦΚΑ να προχωρήσει στο άνοιγμα λογαριασμού στον ΟΑΕΔ για την αξιοποίηση των 25 εκ. ευρώ, που έχουν σωρευτεί απ’ το 2010 για κοινωνικό τουρισμό απ’ τις εισφορές των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

Η συγκέντρωση

Οι συνταξιούχοι των σωματείων που δρούν στα πλαίσια της ΣΕΑ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ. Συμμετείχαν ακόμα: Ο Σύλλογος συνταξιούχων τρόλλεϋ, «Οι τραμβαγέρηδες», η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, η Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ), η  Πρωτοβουλία Αποστάτων, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Περιχώρων, η Ένωση Συνταξιούχων Φαρμάκου και ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Φαρμάκων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης (Η ομιλία του δημοσιεύεται παρακάτω) και στη συνέχεια ακολούθησαν οι χαιρετισμοί.

Ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να αποτραπούν οι δυό θανατηφόρες μειώσεις -επανυπολογισμός των συντάξεων και μείωση αφορολόγητου- είναι ο ενωμένος αγώνας των συνταξιούχων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την παραπληροφόρηση, τονίζοντας πως αφού υπάρχουν τόσο μεγάλα πλεονάσματα γιατί δεν σταματά την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, κάλεσε τους συνταξιούχους μέσα απ’ τη συσπείρωσή τους στα σωματεία να δώσουν αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για τις μειώσεις των συντάξεων και τους πλειστηριασμούς.

Τέλος ο Δήμος Κουμπούρης τόνισε: Οι συνταξιούχοι με τις κινητοποιήσεις τους βάζουν την υπογραφή τους για να μην περάσουν τα μέτρα Κατρούγκαλου. Όσοι απ’ τους συναδέλφους δεν αποφασίζουν να συμπορευτούν μαζί μας, συνυπογράφουν, άθελά τους, αυτά τα μέτρα και μάλιστα αξιοποιούνται απ’ την κυβερνητική προπαγάνδα.

Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν πορεία πρός το υπουργείο Οικονομικών με συνθήματα, όπως: «Όλα τα Ταμεία τα χτίσαν οι γενιές μας, κληρονομιά να μείνουν στις οικογένειές μας», «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός», και «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, με μέτωπο κι αγώνα θα ανατραπεί».

Χειροκροτήματα απ’ τα εγγόνια μας!

Η παναττική πορεία περνάει μπροστά απ’ το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Στο προαύλιο της παλιάς Βουλής  είναι μια ομάδα μαθητών γυμνασίου που έχουν εκπαιδευτική δραστηριότητα στην παλιά Βουλή.

Μια συνάδελφος του λέει: «Είμαστε οι γιαγιάδες  σας και οι παπούδες. Διαδηλώνουμε γιατί μας κόβουν τις συντάξεις και δεν μπορούμε να βοηθήσου τις οικογένειές μας και να δώσουμε σε σας, τα εγγόνια μας, ένα χαρτζηλίκι».

Τα παιδιά χειροκροτούν και πλησιάζουν στο πεζοδρόμιο και ξεκινούν διάλογο με τους συνταξιούχους. Κι ο συνάδελφος με τη ντουκούκα τους λέει: «Παδιά, σας ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση. Αυτόν το δρόμο του αγώνα να ακολουθήσετε και σείς, για να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας».

Η ομιλία του Π. Τάτση

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ είπε: Δυό φορές ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος ακύρωσε, γιατί δεν είχε χρόνο, το ραντεβού με τη ΣυντοντιστικήΕπιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ Συνεργαζόμενων πανελλαδικά Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που συμφωνήθηκε μετά την προηγούμενη παναττική κινητοποίηση στις 8 Μάρτη 2018. Φαίνεται πως δεν βρήκε χρόνο για ν΄ απαντήσει στο υπόμνημα της ΣΕΑ στις 16 Απρίλη 2018 για να επιστραφούν άμεσα οι νέες αυθαίρετες παρακρατήσεις των συντάξεων, να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρφα για να μην ταλαιπωρούμαστε στις ουρές για αιτήσεις, και να αποδόσει τα 20 λεπτά, που εμείς οι συνταξιούχοι συνεισφέρουμε οικειοθελώς για τις ανάγκες του συνταξιουχικού κινήματος.

Βρήκε όμως χρόνο ο υφυπουργός να εμφανιστεί πρωί-πρωί στην ΕΡΤ-1 στις 20 Απρίλη 2018. Ήταν η μέρα που ξεκίνησε απ’ το Ρέθυμνο και την Κατερίνη, με δυό μεγάλες συγκεντρώσεις ο νέος κύκλος των έντεκα κινητοποιήσεων που οργανώνει πανελλαδικά η ΣΕΑ. Έπρεπε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το «αποτέλεσμα των επιτευμάτων» στο ασφαλιστικό και ότι, τάχα μου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ανοιχτά αυτιά για διορθώσεις στα «περήφανα γηρατειά», που διαμαρτύρονται.

Αυτή, συνάδελφοι, είναι η δύναμη του ενωμένου και αγωνιστικού συνταξιουχικού κινήματος: Να υποχρεώνει τους κυβερνώντες να απολογούνται δημόσια και να παρουσιάζουν ως «επιτεύματα», ακόμα και τις βάρβαρες πολιτικές περικοπών σε βάρος των συνταξιούχων, οι οποίοι συντηρούν τις μισές ελληνικές οικογένειες με τις σακετεμένες συντάξεις τους!  Νομίζουν πως με τη ακατάσχετη, και χωρίς αντίλογο, φλυαρία στα τηλεοπτικά παράθυρα θα συγκαλύψουν την απάνθρωπη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών, που και οι ίδιοι εφαρμόζουν πιά σαν δανειστές!

 Μάλιστα προσβάλοντας και την κοινή λογική λένε οτι η στατιστική παραπλανά τη «σωστή σκέψη». Μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης, είπε ο υφυπουργός,  η μέση σύνταξη θα διαμορφωθεί σε 660 ευρώ έναντι 723 ευρώ, που είναι σήμερα. Δεν θα πέσει, πρόσθεσε με στόμφο,  στα 550 ευρώ, όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες. Και με, σχεδόν θριαμβευτικό τόνο, κατέληξε: «Υπάρχει, δηλαδή, μια διαφορά 60 ευρώ».

Σαν να είναι τίποτε, λοιπόν, αυτή η διαφορά των 60-63 ευρώ το μήνα. Γιατί στο χρόνο έχουμε 63 ευρώ Χ 12 μήνες = 756 ευρώ. Θα μας κλέψουν, δηλαδή, τουλάχιστον ακόμα μια σύνταξη μέσα στο 2019 κι ο υφυπουργός μας θέτει και το δίλημα αν θέλουμε να χάσουμε αυτά τα επιτεύματα!

Έτσι εννοεί και την «οριστική έξοδο» από τα μνημόνια το ερχόμενο καλοκαίρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αν και προχτές προειδοποίησε ότι δεν «θα περάσουμε με μιάς τις πύλες του παραδείσου». Παραδέχτηκε δηλαδή, πως

όταν μιλάει για «καθαρή έξοδο» εννοεί την αταλάντευτη «ολοκλήρωση του προγράμματος» του 3ου μνημονίου και τη διατήρηση όλων των δεσμεύσεων μετά. Για εμάς «καθαρή έξοδος» σημαίνει μόνο, τέλος των αντιλαϊκών προγραμμάτων και μέτρων, κατάργηση όλων των νόμων των μνημονίων , ανάκτηση απωλειών που είχε αυτά τα χρόνια ο λαός.

Όψιμος συμπαραστάτης των συνταξιούχων, ενόψει και πιθανών εκλογών,  εμφανίζεται και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη δήλωσε πως κι αν «το πρόγραμμα τυπικά λήξει… παραμένουν οι δεσμεύσεις  για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου».  

Η φρικτή κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι είναι κοινό επίτευμα των συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε 38 δισ. ευρώ υπολόγισε ο ψαλιδοχέρης Κατρούγκαλος τις μειώσεις των συντάξεων για την περίοδο 2010-2015. Με τα δικά της μνημόνια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφαίρεσε άλλα 10,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017. Ενώ τώρα με την εφαρμογή του νόμου λαιμητόμου 4387/2016 θα χάσουν άλλα 5,3 δις. ευρώ. Συνολικά δηλαδή οι συνταξιούχοι θα χάσουν 54 δισ. ευρώ στη δεκαετία 2010-2020.

Ακόμα και αυτή η ματωβαμένη έξοδος απ’ τα μνημόνια δίνει αισιοδοξία  στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτιόγλου και δηλώνει ότι θα κερδίσουν τις εκλογές!

Αυτό που τους νοιάζει είναι η καρέκλα. Έχουν, δηλαδή, την ίδια έγνοια , που είχαν και οι προηγούμενοι, οι οποίοι απέτυχαν, όπως τους …κατηγορούν οι σημερινοί. Αποκαλύπτεται, τελικά,  ότι η ίδια αντιλαϊκή πολιτική γεννά την ίδια νοοτροπία, αλλά και την ίδια επιχειρηματολογία στους κυβερνήτες που κάθονται, εναλλάξ, στους ίδιους κυβερνητικούς θώκους.

Μάλιστα κάνουν και τον ίδιο εκκωφαντικό προπαγανδιστικό θόρυβο: Όπως το τελευταίο επικοινωνικό σώου με το βίντεο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου ο πρωθυπουργός αυτάρεσκα δηλώνει: «Πετύχαμε εκεί που άλλοι απέτυχαν». Και υπόσχεται ξανά, όπως έκανε το Μάη του 2017 απ’ τον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη  239 Τοπικές Μονάδες Υγείας, τις περίφημες ΤΟΜΥ. Τότε τις είχε υποσχεθεί μέχρι το τέλος του 2017. Τώρα ανανεώνει και πάλι την υπόσχεσή του στο αόριστο μέλλον, με το σλόγκαν: «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη!».

Εκείνο όμως που έγινε πράξη στην υγεία και απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η πεπατημένη όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας. Ο άρρωστος συνεχίζει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη στην ώρα της ανάγκης πληρώνοντας τα 42% απ’ τα χρήματα που ξοδεύονται στη χώρα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κι αυτό ισχύει και για τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους, παρά τις αντίθετες βαρύγδουπες κορώνες για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας. «Μοιράζοντας» τις ήδη υποβαθμισμένες δημόσιες παροχές κατέστησε το ίδιο ανασφάλιστους κι όσους έχουν κι όσους δεν έχουν υγειονομική κάλυψη.

Τα παλιά πολυιατρεία του ΙΚΑ, έστω με τις ελλείψεις και τις ουρές αποτελούν, πιά, μια καλή ανάμνηση. Τώρα δεν βρίσκεις γιατρό και προσωπικό. Κι αν βρείς κανένα συμβεβλημένο, σου λέει ότι τελείωσαν τα ραντεβού του. Έτσι για να γράψεις τα φάρμακά σου χρειάζεται μεγαλύτερο ποσό για την επίσκεψη απ’ τη «δωρεάν» συνδρομή του κράτους. Εσχάτως μας προέκυψε με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξαθνού και ο Οικογενειακός Γιατρός. Όχι, όπως θα ‘πρεπε να είναι ενταγμένος μέσα σε σύγχρονη δημόσια μονάδα υγείας, αλλά σαν «φάνης μπαστούνι», που θα κόβει το δρόμο του αρρώστου και σε αυτές τις υποβαθμισμένες δημόσιες μονάδες υγείας.

Τους γιατρούς τους τσακίζουν η ανεργία και η υποαπασχόληση, που φτάνουν στο 28% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Κι αν πιάσουν δουλιά σε κανένα νοσοκομείο η απασχόλησή τους έχει ημερομηνία λήξης καθώς προσλαμβάνονται ως επικουρικοί η με μπλοκάκι, με εξευτελιστικές αμοιβές που δεν τις πληρώνονται και στην ώρα τους. Έτσι το νέο και ικανότατο, αυτό επιστημονικό προσωπικό, παίρνει των οματιών του και φεύγει για τα ξένα. Πάνω από 1500 γιατροί το χρόνο ζητούν πιστοποιητικό για το εξωτερικό. Είναι τα παιδιά και τα εγγόνια μας, που πληρώσαμε κι απ΄ τις κουτσουρεμένες συντάξεις μας για να σπουδάσουν. Αυτή την επιστημονική αιμορραγία ποιά ανάπτυξη θα τη σταματήσει;

Όχι πάντως η ανάπτυξη που υπόσχονται και την οποία σχεδιάζουν. Αυτή θα είναι υπέρ των ίδιων επιχειρηματικών ομίλων, που πάντα έκαναν κουμάντο στο τόπο. Και θα είναι οδυνηρή για όλα τα λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση έχει στήσει, ήδη, τη λαιμητόμο του επανυπολογισμού των συντάξεων. Στην προτεραιότητα του κινήματός μας είναι η ακύρωση στην πράξη αυτής της θανατηφόρας επιλογής.

Δεν απεμπολούμε όσα μας έχουν αφαιρέσει με τη βία και διεκδικούμε:

  • Άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων μας.

·         Άμεση καταβολή όλων των κύριων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και των εφάπαξ και των μερισμάτων που χρονίζουν, επαναφορά του ΕΚΑΣ

·         Καταβολή των συντάξεων χηρείας με κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4387/16.

·         Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων.

  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Εξάλειψη της εμπορευματοποίησης με πολιτική πλήρους λειτουργίας όλων των βαθμίδων του τομέα Υγείας.
  • Απόδοση των παράτυπων παρακρατήσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις σε όλα τα ταμεία.
  • Άμεση απόδοση σύνταξης στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, που οφείλουν πάνω από 20.000ευρώ, με την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει, και απόδοση του παρακρατηθέντος ποσού για κοινωνικό τουρισμό, του νόμου 3863/2010.

·         Κατάργηση όλων  των αντισυνταξιουχικών – αντεργατικών νόμων και απόδοση σε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί.

·         Να μην αυξηθεί το αφορολόγητο.

·         Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο.

Δεν θα σταματήσουν να παίρνουν μέτρα σε βάρος μας όσο σκύβουμε το κεφάλι και κυριαρχεί η λογική του «δεν γίνεται τίποτα». Να γίνει βαθειά  συνείδηση στους συνταξιούχους ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον δρόμο του αγώνα για να αναχαιτιστούν και να ανατραπούν οι αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του Κεφαλαίου. Μπορούμε να εμποδίσουμε την εφαρμογή των μέτρων με την μαζική συμμετοχή στον αγώνα. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την πορεία θα παίξει η οικοδόμηση γερού, μαζικού συνταξιουχικού κινήματος δίπλα στο αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας. Αυτό εξασφαλίζεται πρώτα απ’όλα με την καλή λειτουργία του πρωτοβάθμιου σωματείου και τη σταθερή δράση του στους συνταξιούχους της περιοχής του. Όλη η δράση μας και οι αγώνες μας να στοχεύουν να μην περάσουν τα καταστρεπτικά μέτρα που έχουν ψηφισθεί μέχρι το 2023.

Ακόμα σφυρίζουν πάνω απ’ τα κεφάλια μας οι πύραυλοι που εκτόξευσαν οι ΗΠΑ, η Αγγλία και τη Γαλλία εναντίον της Συρίας. Τα σύννεφα ενός γενικευμένου πολέμου προβάλλουν πλέον απειλητικά.

Και αποτελεί μεγάλη πρόκληση η στάση της κυβέρνησης να το παίζει «αθώα περιστερά», να προσπαθεί να πείσει το λαό ότι τάχα «η Ελλάδα δεν συμμετέχει» στο έγκλημα και πάει λέγοντας…Τα λένε αυτά όλοι αυτοί που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τα σύνορα στο Αιγαίο, που υπερασπίζονται καθημερινά οι πιλότοι μας. Από αυτό το βήμα εκφράζουμε τα συλληπητήρια στην  οικογένεια του σμηναγού πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου, που έχασε τη ζωή του στο καθήκον. Επίσης καταγγέλουμε την τιμωρία του στρατιώτη που μίλησε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Όχι μόνο συμμετέχει ενεργά η κυβέρνηση στον πόλεμο εναντίον της Συρίας, με παροχή πλήθους διευκολύνσεων, παίρνοντας και τα συγχαρητήρια του Αμερικανού πρέσβη, αλλά επιδεικνύουν την προσήλωσή τους στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, χτυπώντας άγρια διαδηλωτές για να προστατέψουν τον πιο μισητό σύμβολο του πολέμου, το άγαλμα του Τρούμαν. Και πως αλλάζουν οι καιροί: Το 1963 η «Αυγή» κατήγγειλε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος ως «γλοιώδη επίδειξιν υποτελείας» (!) στις ΗΠΑ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με τα παιδιά και τα εγγόνια μας ενάντια στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης και αλλαγής των συνόρων και υπέρ της δισφάλιστης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ,  ΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ  ΑΓΩΝΕΣ  ΜΑΣ

Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΟΧΗ  ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ !!!