Νέα

Πορείες στη Λάρισα και Πάτρα

Με συγκεντρώσεις και πορείες στους δρόμους της Λάρισας και της Πάτρας στις 24 Απρίλη 2018  συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων για να ακυρώσουν στην πράξη τον θανατηφόρο επανυπολογισμό των συντάξεων και τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Την Τετάρτη, 25 Απρίλη 2018 θα γίνει η Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ώρα 10 π.μ.

Στη Λάρισα η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία και πήραν μέρος τα σωματεία ΙΚΑ Λάρισας,  ΟΑΕΕ Λάρισας, ΤΑΕ-ΤΣΑ, ΟΑΕΕ Τυρνάβου και Περιχώρων, ΙΚΑ Τυρνάβου και Περιχώρων, Πανελλήνιος Σύλλογος Πρώην ΔΕΚΟ Τραπεζών, ΙΚΑ Φαρσάλων, ΟΑΕΕ Φαρσάλων Δημοσίου Φαρσάλων και ΟΓΑ Φαρσάλων.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Θανάσης Κουμαντζέλης, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας και χαιρέτησαν ο Αστέριος Τσούτσας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λάρισας και ο ο Θεόδωρος Καραγώγος, πρόεδρος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου. Στη συνέχεια μίλησε ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΣ – ΟΑΕΕ, ο οποίος μεταξύ των άλλων υπογράμμισε:  « Μέσα από την όλη την δράση μας, τους λέμε με καθαρά και απλά λόγια: Κύριοι, έχουμε συσσωρεύσει αρκετή πείρα όλα αυτά τα χρόνια, δεν μας ξεγελάτε άλλο. Θα αναγκαστείτε να δώσετε λύσεις στα προβλήματα μας γιατί θα μας βρίσκετε συνέχεια μπροστά σας γιατί θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Αφήστε στην άκρη την μαύρη προπαγάνδα, ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι ακόμα πολύ υψηλές. Σταματήστε να λέτε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα δεν μπορούν να πληρώνουν τις μεγάλες συντάξεις τις δικές μας, οι εισφορές αυτές είναι γι’ αυτούς. Εμείς θέλουμε τις δικές μας εισφορές που τις ληστέψατε διαχρονικά. Ανακεφαλαιοποίηση τώρα των ταμείων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι: Να κάνουμε ό,τι μπορούμε συλλογικά και ξεχωριστά ο καθένας και η κάθε μία από εμάς να πείσουμε τους συνταξιούχους, την μεγάλη μάζα που είναι έξω από τα Σωματεία να μπουν στον αγώνα. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, φανταστείτε όμως ποια θα ήταν τα αποτέλεσμα αν είμαστε περισσότεροι στον αγώνα. Απομονώστε αυτούς που χαρακτηρίζουν τους αγώνες μας επαναστατική Γυμναστική και πως δήθεν πρέπει να δούμε και άλλες μορφές π.χ. τα δικαστήρια. Δηλαδή τι μας λένε ότι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες ακόμα στα 90 χρόνια τους που κάνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων το κάνουν γιατί δεν έχουν να κάνουν κάτι άλλο;».

Τέλος ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ τόνισε: «Με την συμμετοχή μας μπορούμε να εμποδίσουμε τα νέα καταστρεπτικά μέτρα που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα. Χωρίς αγώνες και συμμετοχή δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε. Παρακολουθούν τις συγκεντρώσεις και τις λαμβάνουν  σοβαρά, όταν επιχειρούν να πάρουν μέτρα.  Το 42% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από 500 ευρώ μικτά, την ώρα που στις πλάτες μας παίζονται επικίνδυνα παιχνίδια τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για την οικονομία».

Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Κύπρου, Βενιζέλου, Μ. Αλεξάνδρου και τερματίστηκε μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Στην Πάτρα

Συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην οδό Γούναρη, πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι μετά από κάλεσμα της  Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζομένων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑ ΟΑΕΕ, ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, ΟΣΕ, Δημοσίου και ΤΑΕ ΟΑΕΕ της Πάτρας.Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Παναγιώτης Πάλμος, Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ και ο Διονύσης Σβορώνος, ΓΓ της ΠΟΣ – ΟΑΕΕ.

Τη συγκέντρωση χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος Πατρέων Δημήτρης Πελεκούδας, εκφράζοντας την στήριξη της Δημοτικής Αρχής στο δίκαιο αγώνα τους για την αποκατάσταση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Επίσης υπογράμμισε την αντίθεση της Δημοτικής Αρχής στις νέες περικοπές στις συντάξεις τα οικογενειακά επιδόματα και τη μείωση του αφορολόγητου.