Νέα

Οι συνταξιούχοι πήραν μέρος στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια

Οι συνταξιούχοι πήραν μέρος στα συλλαλητήρια καταδίκης της επίθεσης ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία, της συμμετοχής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, αλλά και της άγριας καταστολής που επιστράτευσε ενάντια στην κινητοποίηση φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων στις 16.4.2018, οι οποίοι προσπάθησαν να γκρεμίσουν το μισητό σύμβολο του αγάλματος Τρούμαν.

Επίσης οι μαζικοί φορείς με ψηφίσματά τους και ανακοινώσεις καταδικάζουν την πολεμική παραφροσύνη και καλούν το λαό σε εγρήγορση.

Στις 16.4.2018 έγινε σύσκεψη στα γραφεία ΓΣΕΒΕΕ για την οργάνωση της πάλης ενάντια  στα χρέη και τις κατασχέσεις. Παραυρέθηκαν η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών ΔΧ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδημοτοποιών Ελλάδας, 28 Σωματεία και τρείς Επιτροπές Αγώνα.

Στη σύσκεψη πάρθηκε ομόφωνη απόφαση καταδίκης της «βάρβαρης επίθεσης της αστυνομίας ενάντια σε διαδηλωτές του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου».

Στην απόφαση αναφέρεται: «Η επίθεση της αστυνομίας  έστειλε 4 διαδηλωτές στο Νοσοκομείο και προχώρησε στη σύλληψη 2 άλλων με σαθρές και αστήριχτες  βαριές κατηγορίες. Η σύσκεψη καταδικάζει την κυβερνητική πολιτική της τρομοκρατίας και της καταστολής, απαραίτητη για το πέρασμα κάθε αντιλαϊκής πολιτικής και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Η κυβέρνηση με αυτή την τακτική “ξεπλένει” τη  Νατοϊκή πολιτική των βομβαρδισμών και δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο την “ουδετερότητά της!!!”. Καλούμε τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των αυτοαπασχολούμενων να καταδικάσουν με αποφάσεις το όργιο καταστολής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να συμμετάσχουν μαζικά στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο Τρίτη 17 Απριλίου στις 19:00 στο Σύνταγμα».

Επίσης οι συκεντρωμένοι εξέδωσαν και το παρακάτω ψήφισμα για την επέμβαση στη Συρία: «Τα “τύμπανα του πολέμου” των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας δυναμώνουν. ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, από την μιά, Ρωσία από την άλλη και Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ισραήλ από κοντά, εντείνουν την αντιπαράθεση. Οι ανταγωνισμοί πέρασαν προ πολλού σε στρατιωτική φάση και οξύνονται παραπέρα. Τα προσχήματα, πότε η αντιμετώπιση του “Ισλαμικού κράτους”, άλλοτε η αντιμετώπιση της “τρομοκρατίας”, τώρα τα “χημικά του καθεστώτος της Συρίας”, δεν αρκούν πια για να κρύψουν την πραγματική αιτία των ανταγωνισμών. Δηλαδή, το μοίρασμα των αγορών, των εμπορικών δρόμων, των πρώτων υλών. Αυτή η αλήθεια, δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις υποκριτικές εκκλήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για δήθεν επιστροφή στην διπλωματία. Η κυβέρνηση που έδωσε “γη και ύδωρ” στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με την επέκταση των στρατιωτικών διευκολύνσεων, έχει συμβάλει στην όξυνση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην περιοχή. Είναι συμμέτοχος και αρωγός σε κάθε πολεμική ενέργεια. Έχει ευθύνες για τα αθώα θύματα των πολεμικών συγκρούσεων και επεμβάσεων και δεν μπορεί να “βγάλει την ουρά της απέξω”. Με την ίδια υποκρισία υπόσχεται δήθεν «δίκαιη» ανάπτυξη που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων. Καμία εμπιστοσύνη στις επιλογές και την πολιτική της κυβέρνησης με οποιοδήποτε προσωπείο και να εμφανίζεται, με οποιαδήποτε μεταμφίεση κι αν παρουσιάζεται. Μοναδική εγγύηση για την απόκρουση των πολεμικών τυχοδιωκτισμών που οδηγούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, για την ικανοποίηση των αναγκών μας είναι μόνο η ανάπτυξη της οργανωμένης δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος σε ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζονται υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους στην εξαθλίωση και τον αφανισμό. Γι αυτό καλούμε κάθε αυτοαπασχολούμενο να πάρει θέση, κάθε σωματείο κάθε ομοσπονδία να  καταδικάσει τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, να πάρει πρωτοβουλίες δράσης εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο Συριακό λαό.

  •  Απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να πάψουν οι θάλασσες και τα εδάφη μας  να αποτελούν ορμητήρια θανάτου.
  • Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, η βάση της Σούδας και οι υπόλοιπες Νατοϊκές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα. Να φύγουν άμεσα τα Νατοϊκά πλοία από το Αιγαίο. Να καταργηθούν οι Νατοϊκές δαπάνες.
  •  Καμία αλλαγή συνόρων, όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιώτες και αποστολές που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.
  • Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποδεικνύονται παράγοντες πολέμου και αποσταθεροποίησης και οδηγούν τους λαούς στον όλεθρο για τα συμφέροντα των μονοπωλίων».

Καταγγελία της Ένωσης Αθηνών

Η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων με ανακοίνωσή της (18.4.2018) κατάγγειλε την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές και διαδηλωτές.

Στην καταγγελία αναφέρει: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη βάναυση και προκλητική αντιμετώπιση των φοιτητών από τα ΜΑΤ. Η χρήση των χημικών, όπως και ο άγριος ξυλοδαρμός με γκλομπς από τα ΜΑΤ οδήγησε στο νοσοκομείο πολλούς διαδηλωτές καθώς και σε συλλήψεις. Οι διαδηλωτές φοιτητές, εξέφραζαν την οργή και αγανάκτησή τους ενάντια στους Αμερικάνικους και Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Συρία, με τη στήριξη και της Ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση υπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών, έχει ταυτιστεί με αυτά των Αμερικανών. Η κυβέρνηση με τη στάση της, να υπερασπιστεί το άγαλμα Τρούμαν, του ανθρώπου που διέταξε τη ρήψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι και Χιροσίμα, που συνέβαλε στη δημιουργία του Εμφυλίου και στο βομβαρδισμό με  βόμβες Ναπάλμ του Ελληνικού λαού, έδειξε τη δουλική υποταγή της στους Αμερικανούς.

Διεκδικούμε:

  • Καμιά συμμετοχή των Ελλήνων Φαντάρων εκτός συνόρων.
  • Να φύγουν οι βάσεις.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ».