Νέα

ΣΕΑ: Μαραθώνιος αγώνας για την ανατροπή των αντιλαϊκών και αντισυνταξιουχικών πολιτικών

«Ο Μαραθώνιος αγώνας για την ανατροπή των αντισυνταξιουχικών – αντιλαϊκών πολιτικών της θα συνεχισθεί στο επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση με την συμμετοχή των συνταξιούχων στην Εργατική Πρωτομαγιά» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου,ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων με αφορμή την παναττική κινητοποίηση στις 25.4.2018.

Είναι προγραμματισμένες οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

ΚΑΡΔΙΤΣΑ: 8.5.2018, Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας, 11 π.μ.

ΡΟΔΟΣ: 8.5.2018, Ξενοδοχείο PLAZA, 10:30 π.μ.

ΚΟΖΑΝΗ: 10.5.2018, Κεντρική Πλατεία Κοζάνης, 11 π.μ.

ΚΑΒΑΛΑ: 22.5.2018,Πλατεία Καπνεργάτη, 11 π.μ.

Σε επίπεδο Αττικής προγραμματιστεί οι παρακάτω κινητοποιήσεις:

·         Στις 15 Μάη 2018 συγκέντρωση στην Πλατεία Εθνικής  Αντίστασης  και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας.

·         Στις 25 Μάη 2018 συγκέντρωση στην Πλατεία Εθνικής  Αντίστασης  και πορεία στο Υπουργείο Υγείας.

·         Στις 19 Ιούνη 2018 συγκέντρωση στην Πλατεία Εθνικής  Αντίστασης  και πορεία στη Βουλή.

Η ανακοίνωση της ΣΕΑ

Στην ανακοίνωσή της (26.4.2018) η ΣΕΑ αναφέρει: «Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων που είχαν καλέσει οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στα πλαίσια των αγώνων για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και νόμων.

          Η πορεία που ακολούθησε στο Υπουργείο Οικονομίας είχε άκαρπη κατάληξη αφού ο Υπουργός δεν ήταν εκεί για να δεχθεί την αντιπροσωπεία των συνταξιούχων όλων των ταμείων. Μετά από αυτή την εξέλιξη η πορεία συνεχίστηκε προς το Υπουργείο Εργασίας όπου και συναντήθηκε η αντιπροσωπεία τους με τον Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο.

          Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκε στον Υφυπουργό η απαίτηση των συνταξιούχων για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει από τον καταδικαστέο επανυπολογισμό των συντάξεων που προκύπτει από το ν.4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) και τόνισαν ιδιαίτερα ότι ο αγώνας στρέφεται συνολικά κατά του νόμου, ο οποίος πρέπει να καταργηθεί.

          Στον κ. Υφυπουργό τέθηκαν μια σειρά ζητήματα αναγκαία για την αποκατάσταση των παρανόμως και αυθαίρετων παρακρατηθέντων. Καθώς και ζητήματα φορολόγησης, της άμεσης καταβολής των συντάξεων σε όσους τα δικαιούνται και της απόδοσης της σύνταξης σε δικαιούχους του ΟΑΕΕ που οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ. Ο υφυπουργός απάντησε ό,τι : Από την καταβολή της επόμενης επικουρικής σύνταξης σταματάει η εισφορά για την Αλληλεγγύη και όσοι δικαιούνται επιστροφές αυτές θα εξεταστούν μετά την 21/6/2018 που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για την 4η αξιολόγηση. Για τις Επικουρικές Συντάξεις θα εξεταστεί και θα υπολογιστεί εκ νέου η καταβολή χωρίς αυθαίρετες παρακρατήσεις οι οποίες θα αποδοθούν. Οι εκκρεμείς συντάξεις θα καταβληθούν μέχρι τέλος του χρόνου στο ακέραιο.

Για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ  προς τα ταμεία τους και δεν τους αποδίδεται η σύνταξη τους η κυβέρνηση θα εξετάσει σύντομα την απόδοση τους. Κυρίως για της ΔΕΚΟ  θα επανεξεταστεί ο  επανυπολογισμός τους γιατί δεν έχει γίνει με σωστό τρόπο.

Όσοι συνταξιούχοι παίρνουν την σύνταξη τους προσωρινά όταν αυτή εκκαθαριστεί στα ποσά που καταβάλλονται εφάπαξ από την διαφορά η φορολογική τους επιβάρυνση θα γίνεται κάθε μήνα και όχι στο συνολικό ποσό όπως γίνεται σήμερα.  

          Γι’ αυτά τα θέματα ο κ. Υφυπουργός απάντησε ότι θα τα εξετάσει και ζήτησε επί μέρους συναντήσεις.   

          Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων έκαναν καθαρό στη κυβέρνηση ότι ο Μαραθώνιος αγώνας για την ανατροπή των αντισυνταξιουχικών – αντιλαϊκών πολιτικών της θα συνεχισθεί στο επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση με την συμμετοχή των συνταξιούχων στην Εργατική Πρωτομαγιά και στη συνέχεια 15/5 – 29/5 και 19/6 που οι αγωνιστικοί αυτοί σταθμοί αφορούν όλη τη Χώρα και καλούν τους συνταξιούχους να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους αγωνιστικά για να ανατραπούν οι αντιλαϊκές – αντισυνταξιουχικές πολιτικές από πού και αν προέρχονται».

Κινητοποιήσεις σε Σέρρες, Βόλο, Κιλκίς, Λειβαδιά και Γιάννινα

Με ικανοποιητική συμμετοχή συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων στις περιφερειακές συγκεντρώσεις.

Στην κατάμεση αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σερρών έγινε η συγκέντρωση των συνταξιούχων του νομού Σερρών στις 25.4.2018. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος του Σωματείου ΟΑΕΕ Στράτος Μπόζος, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα των συνταξιούχων. Στη συνέχεια μίλησε  ο πρόεδρος του Σωματείου του ΙΚΑ Γιώργος Φιλιούσης και αναφέρθηκε στην προοπτική με την ενταντικοποίηση των αγώνων.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Παναγιώτης Σοφός  κάλεσε τους «όλους τους συνταξιούχους σε όλη τη χώρα να νικήσουν το φόβο την αδιαφορία, την καταστρεπτική αντίληψη του “δεν γίνεται τίποτα” και να πάρουν αποφασιστικά μέρος στον αγώνα τώρα, αύριο θα είναι αργά».

Τέλος ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Γιώργος Κουτονίδης είπε ότι τους τελευταίους αγώνες του διακρίνει μια ποιότητα γιατί προτάσσεται το αίτημα για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Αλλοιώς, τόνισε, μας περιμένει , φτώχεια, εξαθλίωση και απόγνωση.

Στο Βόλο, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας διοργάνωσαν συγκέντρωση στις 26.4.2018 στην πλατεία Ρήγα Φεραίου έξω από το κεντρικό ΚΑΠΗ «Θεόφιλος» με κεντρικό σύνθημα «Με τον αγώνα μας να μην τους επιτρέψουμε τον επανυπολογισμό και το κόψιμο των συντάξεών μας και τη μείωση του αφορολόγητου».Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Παναγής Μαργαρίτης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων Τσιμεντοβιομηχανίας «ΑΓΕΤ» Βόλου, ο Απόστολος Λαμπαδάρης, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ Περιφέρειας Θεσσαλίας «ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ», ο Κωνσταντίνος Γερογιάννης, γγ του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ–ΤΣΑ) Ν. Μαγνησίας και η Παρασκευή Ευθυμίου, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Μαγνησίας. Στους χαιρετισμούς τους επισήμαναν την ανάγκη συσπείρωσης όλων των συνταξιούχων σε κοινό αγώνα και ότι η σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. «Δεν πρόκειται να την αποδεχτούμε, δεν πρόκειται να τη νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας, δεν πρόκειται να υποστείλουμε τις σημαίες του αγώνα, μέχρι να την καταργήσουμε», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά. 

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γιώργος Ρούσσας, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε  ότι «…μπροστά σε αυτή την κατάσταση και σε ό,τι θα ακολουθήσει, μία είναι η απάντηση. Να δυναμώσουμε τη δράση μας, την αγωνιστικότητα του συνταξιουχικού κινήματος με βάση τις απαιτήσεις του σήμερα, που θα αποτελέσει στήριγμα στη δράση του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Μόνο έτσι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δίκαια του συνταξιουχικού κινήματος και του λαού μας. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να διευρυνθεί το ενιαίο μέτωπο όλων των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, το δυνάμωμα των ίδιων των οργανώσεων μας, τη συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητές μας όλο και μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων και μαζί με όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα να κάνουμε πράξη το σύνθημα “Όλοι για έναν και ένας για όλους”».

Μετά την ομιλία διαβάστηκε  το ψήφισμα-υπόμνημα διαμαρτυρίας που στη συνέχεια εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παρευρισκόμενους συνταξιούχους της συγκέντρωσης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου που κατέληξε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Διεύθυνση Διοίκησης Μαγνησίας, όπου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών κατέθεσε το ψήφισμα στον προϊστάμενο της υπηρεσίας.  

Τέλος, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας κάλεσαν όλους τους συνταξιούχους να πάρουν αγωνιστικά μέρος στις εκδηλώσεις του εργατικού κινήματος για την 1η Μάη και να επισκεφτούν την έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνουν τα ταξικά σωματεία με θέμα «Τη στάση του εργατικού κινήματος διαχρονικά,  απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».  Η έκθεση λειτουργεί στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Βόλου και θα υπάρχει ξενάγηση από τον Θανάση Βογιατζή, δημοσιογράφο – συγγραφέα. Η  έκθεση λειτουργεί από την Τετάρτη 25 Απρίλη μέχρι τη Δευτέρα 30 Απρίλη και τις ώρες 18.00 – 21.00.

Στο Κιλκίς η συγκέντρωση έγινε το πρωί της 26.4.2018 στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κιλκίς. Κλήθηκαν όλες οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις του νομού, παραβρέθηκαν οι πρόεδροι των Συνταξιούχων του ΙΚΑ Αθανασιάδης Σάμος, του ΟΑΕΕ Ζωηρός Δημήτρης , των ΟΤΑ Κώστας Πινέλης και συνταξιούχοι από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Παναγιώτης Σοφός που μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

«Σε λίγο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έρχεται να εφαρμόσει τις καταστρεπτικές αντισυνταξιουχικές διατάξεις του νόμου 4387/16 με την εφαρμογή του οποίου και σε συνδυασμό με τους άλλους νόμους και αποφάσεις που ισχύουν, οι συντάξεις που πληρώσαμε σε όλη μας τη ζωή με τη δουλειά μας γίνονται προνοιακά βοηθήματα.

Σας μεταφέρω αγωνιστικό χαιρετισμό από τους συνταξιούχους σε όλη τη χώρα που πραγματοποίησαν παντού κινητοποιήσεις που συνεχίζονται. Η φρικτή κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι είναι κοινό επίτευγμα των συγκυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, τόνισε ο Παναγιώτης Σοφός, να γίνει βαθιά συνείδηση στους συνταξιούχους ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα για να αναχαιτιστούν και να ανατραπούν οι αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Μπορούμε να εμποδίσουμε την εφαρμογή των μέτρων με τη μαζική συμμετοχή στον αγώνα. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν την πορεία θα παίξει η οικοδόμηση γερού, μαζικού συνταξιουχικού κινήματος, δίπλα στο αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας.

Να απαιτήσουμε:

  • Κανένας επανυπολογισμός, καμιά μείωση συντάξεων με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις και την κατάργηση του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
  • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων.
  • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
  • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Να μην περάσουν τα καταστρεπτικά νέα μέτρα της 4ης αξιολόγησης. Να καταργηθεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς».

 Μαζική και δυναμική ήταν η συμμετοχή των συνταξιούχων της Λιβαδειάς στην  κινητοποίηση που διοργάνωσαν τα Συνεργαζόμενα Σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ-Δημοσίου-ΟΑΕΕ στις 26.4.2018.Στην κεντρική πλατεία της πόλης, διατράνωσαν την αντίθεση τους σε περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων τους, έβαλαν κατά του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου  και κάλεσαν όλους του συνταξιούχους σε «ξεσηκωμό».

Απαίτησαν:

  • Καμία μείωση με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κατάργηση του νόμου τώρα!
  • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ!
  • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις ότι η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης!

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κάλεσαν σε αναμονή τους συνταξιούχους για την κλιμάκωση της πάλης με νέες κινητοποιήσεις μέσα στον Μάη και Ιούνη.

Στα Γιάννινα οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο στις 26.4.2018.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Παναγιώτης Κάλτης πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ιωαννίνων, ο Μιχάλης Αβδίκος πρόεδρος του Συνδέσουν των Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου ν. Ιωαννίνων και ο Νίκος Βασιλείου μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Παναγιώτη Πάλμο από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.