Νέα

Σε ετοιμότητα η ΣΕΑ και τα σωματεία

 

 «Η ΣΕΑ απευθύνεται ανοιχτά και καλεί τους συνταξιούχους της χώρας και τα συνδικάτα της δύναμής της σε διαρκή, ανυποχώρητο αγώνα για να προστατεύσουμε τη ζωή μας από τα μνημόνια διαρκείας, να αντισταθούμε και να οργανώσουμε την απάντηση μας απέναντι στο νέο βάρβαρο γύρο επίθεσης που ακολουθεί, στην ανέχεια και την εξαθλίωση που μας περικυκλώνει για να σωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου».

 

Στην παραπάνω ομόφωνη απόφαση κατέληξε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΤΑΕΟΑΕΕ, που συνεδρίασε στις 2.7.2015 ενόψει και της παρουσίας των συνταξιουχικών οργανώσεων στη διαδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 5.7.2015 στην πλατεία Αριστοτέλους. Η ετοιμότητα, όπως επισημάνθηκε, επιβάλλεται καθώς και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εθνικές εκλογές στις 20.7.2015, έχει εντολή να προετοιμάσει το έδαφος για την εφαρμογή των μνημονίων.

 

Σε ενημέρωσή της η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, πρός τα σωματεία μέλη της, επισημαίνει:

 

«Η οργάνωση και η διεκδίκηση της ζωής που μας αξίζει, είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για όλους μας. Μπροστά μας έχουμε ένα νέο μνημόνιο-οδοστρωτήρα που έρχεται να ολοκληρώσει τη “δουλειά” των δύο προηγούμενων. Η ψήφιση από τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ των προαπαιτούμενων για το νέο 3o μνημόνιο μας βάζει μπροστά σε νέες μεγάλες ευθύνες και καθήκοντα, που δεν επιτρέπουν παραπέρα καθυστέρηση.

 

Η εφαρμογή των νέων αντισυνταξιουχικών μέτρων έχει αρχίσει. Με το νέο αποτρόπαιο σφαγιασμό των συντάξεων μας που συνεχίζετε από το τρίτο και φαρμακερό μνημόνιο της “πρώτης φοράς αριστεράς” κυβέρνηση.

 

Ήδη η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή των νόμων του δίδυμου Λομβέρδου – Κουτρουμάνη (νόμοι του 2010 – 2012) που κατεβάζουν την κύρια σύνταξη (του ΙΚΑ) από 486 σε 392,61 ευρώ σε πρώτη φάση. Έπεται συνέχεια παρεμβάσεων και σε άλλα ταμεία ώστε να πιαστούν οι στόχοι. Ανάμεσα στα μέσα είναι η εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης με βάση την υπογραφή του τρίτου μνημονίου που αυξάνει τις εισφορές για την υγεία (έτσι λένε τώρα τη νέα ληστεία των συντάξεων μας) τόσο με αύξηση του ποσοστού επί της Κύριας σύνταξης αλλά και με το χαράτσι στις Επικουρικές. Με αυτό τον τρόπο όσο αφορά τις αυξημένες κρατήσεις για την υγεία οι συνταξιούχοι θα ληστευθούν με μερικά δίσ ευρώ ακόμα. Αυτά είναι ορισμένα από τα έργα και τις ημέρες μιας κυβέρνησης που την ψήφισε μια μερίδα του λαού επειδή θα … έσκιζε τα μνημόνια και θα καταργούσε με ένα νόμο όλους τους εφαρμοστικούς! Αντ’ αυτού έγινε πιστός θεματοφύλακάς τους.

 

Επί θύραις, αμέσως μετά τις εκλογές θα έχουμε τα εξής ζητήματα:

 

Με βάση τα μνημόνια ένα και δύο, η εφαρμογή μιας σειράς νομοθετικών μέτρων τα οποία έχουν ψηφισθεί, γίνεται σταδιακά. Π.χ η παραπέρα μείωση της κύριας σύνταξης από τα 392 με στόχο τα 240ευρώ, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις με στόχο την κατάργησή τους. Ο νέος υπολογισμός κύριων συντάξεων από την 1.1.15 με κατάργηση της κλίμακας υπολογισμού και την εφαρμογή ετήσιου ποσού με βάση τα χρόνια υπηρεσίας. Αύξηση σε όλα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε άνδρες και γυναίκες.

 

Με βάση το καταστρεπτικό τρίτο μνημόνιο, έχουμε νέα μέτρα πάνω στα προηγούμενα. Ήδη αναφέρουμε παραπάνω αυτά που εφαρμόσθηκαν αλλά και τα νέα που έρχονται. Π.χ σταδιακή μείωση του ΕΚΑΣ, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις, ενοποίηση ταμείων σε ένα. Μείωση της κρατικής επιχορήγησης στην κοινωνική ασφάλιση με κατάργηση του κοινωνικού της χαρακτήρα.

 

Επίσης σε εφαρμογή θα εφαρμοσθούν νέα φορολογικά μέτρα, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, κτλ.

 

Οι αγώνες μας που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα αποτελούν παρακαταθήκη για το συνταξιουχικό κίνημα και την δύσκολη κατάσταση που έχουμε μπροστά μας.

 

Οι εκλογές που ακολουθούν είναι το μέσο και η διέξοδος του συστήματος για να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση ο νέος γύρος αντιλαϊκών μέτρων που θα είναι σε ένταση και βάθος, πολύ πιο οξυμένος από τους προηγούμενους. Οι συνταξιούχου έχουν την ευκαιρία να τιμωρήσουν όσους τους κορόιδεψαν, τους εξαπάτησαν και συνεχίζουν να του λένε ψέματα. Όμως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, ότι χρώμα, πρόσημο κι αν έχει, οι συνταξιούχοι μαζί με την εργατική τάξη της χώρας θα πρέπει απρόσκοπτα να προετοιμάσουν άμεσα την απάντηση τους, χωρίς να περιμένει ποιος θα είναι ο εκτελεστής της.

 

Σήμερα φανερώνονται πιο καθαρά, δύο επιλογές. Η πρώτη είναι πολυφορεμένη και με πολλά διαφορετικά κουστούμια που φέρνουν το ίδιο πικρό αποτέλεσμα για τη ζωή μας. Υποσχέσεις για βελτίωση της ζωής μας μέσα στην ΕΕ, με βαριές λαϊκές θυσίες που μοναδικό κερδισμένο έχουν μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους που τις καρπώνονται.

 

 

 

Η άλλη επιλογή είναι ο δρόμος της αποφασιστικής σύγκρουσης με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τα συμφέροντά τους για να μη μας ρίξουν στον καιάδα και τα παιδιά μας να ζήσουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι! Η ίδια η ζωή, η πλούσια πείρα, κυρίως των τελευταίων ετών αποδεικνύει περίτρανα ότι στο πλαίσιο της ΕΕ, της εξουσίας των μονοπωλίων, δε μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση. Αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ο ρόλος της ΕΕ ως μια συμμαχία του κεφαλαίου και δυνάστης των συνταξιούχων της εργατικής τάξης, των λαών. Καταρρίπτονται οι μύθοι ότι αυτοί είναι δήθεν “ένωση της αλληλεγγύης και απάνεμο λιμάνι για τους λαούς” όπως ισχυριζόταν η πλουτοκρατία και τα στηρίγματά της».

 

Οχι στην αποχή

 

«Δεν πρέπει, υπογραμμίζει η ΣΕΑ, να περάσει η απογοήτευση, η μιζέρια, η απαισιοδοξία, η αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες, η άρνηση της οργάνωσης στα σωματεία. Να μη χάσουμε την πίστη μας στο δίκιο και τη δύναμη των αγώνων μας. Να μην περάσει ο νέος κοινωνικός αυτοματισμός που επιχειρείται και ζητά αίμα μέσα από τη διαίρεση των εργαζομένων. Να δυναμώσει η ενότητα των συνταξιούχων των εργαζομένων και του λαού για να τους εμποδίσουμε παντού να είμαστε σε ετοιμότητα για να τους εμποδίσουμε και να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για την ανατροπή της βάρβαρης αντισινταξιουχικής, αντεργατικής, πολιτικής.

 

Η ΣΕΑ σας καλεί ανοιχτά όλους και όλες, ανεξαρτήτως τι ψήφιζε ο καθένας, σε όποιο θεό και να πιστεύουμε, ότι χρώμα και εθνικότητα και αν έχουμε να οργανώσουμε και να δυναμώσουμε τις αντιστάσεις μας παντού. Απευθύνεται σε κάθε συνταξιούχο ανεξάρτητος ταμείου, που αγανακτεί και οργίζεται με την εξαθλίωση στη ζωή του, που ψάχνει με αγωνία να βρει λύση στα αδιέξοδα του, να μετατρέψουμε το συνδικαλιστικό μας κίνημα σε πραγματικό στήριγμα των συνταξιούχων, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων τους και προοπτικής, για να βγούμε στο ξέφωτο χωρίς μνημόνια και αφεντικά.

 

Να προχωρήσουμε μπροστά και να χτίσουμε ένα μαζικό, καλά οργανωμένο και ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα με ενεργό συμμετοχή των συνταξιούχων ικανό να αντιμετωπίζει μαχητικά αυτούς που σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και πολιτικό επίπεδο στέκονται μπροστά μας.

 

Να συμβάλουμε και εμείς ως απόμαχοι της δουλειάς στην γρήγορη ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, η οργάνωση της λαϊκής πάλης, στην προώθηση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους υπάλληλους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες.

 

Να συμβάλουμε και εμείς για το χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας που θα αντεπιτεθεί για την απόκρουση των αντιλαϊκών μνημονίων, για την οργάνωση της αλληλεγγύης, την υπεράσπιση του λαού, για την αγωνιστική ενότητα του λαού με στόχο την απαλλαγή από τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές που καταδυναστεύουν τις ζωές μας».

 

Αναπλήρωση όλων των απωλειών

 

Και η ενημέρωση της ΠΟΣ -ΟΑΕΕ καταλήγει: «Απαιτούμε τώρα την αναπλήρωση όλων των απωλειών μας, είναι δικά μας χρήματα και παροχές που δεν μας τα χάρισε κανένας.

 

 • Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί αντιασφαλιστικοί φορομπηχτικοί νόμοι, όλων των μνημονίων.

 • Να αποκατασταθούν όλα τα δικαιώματα που έχουν σφαγιάσει – μισθολογικά, ιατροφαρμακευτικά, κοινωνικά.

 • Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας.

 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 • Κατάργηση του νομικού πλαισίου και των αποφάσεων που εμπορευματοποιούν την Υγεία.

 • Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων.

 • Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας.

 • Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην Υγεία σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη δίχως προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

 • Να δοθεί άμεση απάντηση σε προβλήματα άμεσης ανάγκης π.χ. για το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι που οι συμβάσεις των εργαζομένων τελειώνουν.

 • Άμεση καταβολή των δώρων σε όλους χωρίς διαχωρισμούς και προαπαιτούμενα.

 • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις.

 • Άμεση κατάργηση με νόμο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις».