Νέα

ΠΑΤΡΑ: Με νέες συμμετοχές η κινητοποίηση των συνταξιούχων

Ιδιαίτερα μαζική, καθώς εντάχτηκαν νέες δυνάμεις στο αγωντιστικό κίνημα των συνταξιούχων και μαχητική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου που έγινε το πρωί της 5.10.2016 στην Πάτρα.

Μετά την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ  για πανελλαδικές κινητοποιήσεις συγκετρώθηκαν –γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα και πολλοί έμειναν απ’ έξω-  στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ), συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου, του ΟΣΕ, του ΤΣΑ και της ΔΕΗ απ’ την Αχαϊα, τον Πύργο, το Λουτράκι , το Αίγιο και την Καλαμάτα. Το ΕΚΠ με ανακοίνωσή του καταδίκασε την βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά στους συνταξιούχους έξω απ’ το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συγκέντρωση, εκτός απ’ τα σωματεία συνταξιούχων που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της ΣΕΑ, αυτή τη φορά συμμετείχαν οι Αγωνιστικοί Σύλλογοι Συνταξιούχων ΔΕΗ Πάτρας και Ηλείας και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Υπαλλήλων ΙΚΑ Δυτική Ελλάδας. Μάλιστα ο Σύλλογος Συνταξιούχων Υπαλλήλων ΙΚΑ, ζήτησε  και έγινε μέλος της ΣΕΑ  των ΣΣΟ της Πάτρας.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν  ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιουχων ΟΑΕΕ. Ο Λέανδρος Μάκας, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ, στο χαιρετισμό του κατάγγειλε  τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ. Τη συγκέντρωση χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της δημοτικής αρχής στον αγώνα των συνταξιούχων και γενικότερα στα αιτήματα  του αγωνιστικού τμήματος της κοινωνίας. Αμέσως μετά ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους συνταξιούχους να καταδικάζουν με τα συνθήματά τους την επίθεση που δέχτηκαν στην Αθήνα και  διατρανώνοντας ότι δεν πτοούνται. Παράλληλα κατάγγειλαν τις παλιές και νέες μειώσεις στις συντάξεις τους.

Η πορεία κατάληξε στα γραφεία της ΔΕΗ, όπου αντιπροσωπεία των συνταξιούχων απαίτησε την επανασύνδεση του ρεύματος σε ανάπηρη, που είναι και άρρωστη. Η διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύτηκε για την  επανασύνδεση.

Η ομιλία του Π. Τάτση

Ο Παντελής Τάτσης είπε: «Η συγκέντρωση στην Πάτρα γίνεται στον απόηχο της βάρβαρης επίθεσης στους συνταξιούχους στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης έρχεται μετά τις επιτυχημένες συσκέψεις και συγκεντρώσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων σε ολόκληρη την χώρα. Σήμερα δεν είναι μόνο μια κραυγή διαμαρτυρίας για την ανυπόφορη κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι και οι οικογενειές τους, αλλά και συναγερμός για ετοιμότητα απέναντι στα νέα μέτρα που βρίσκονται επί θύραις. Και με τον “στίφτη και με τον κόφτη”!

Μπήκαμε στο έκτο χρόνο από την επίθεση που δεχόμαστε σε ότι με αγώνες και θυσίες καταφέραμε να κερδίσουμε. Όλες οι κυβερνήσεις αυτό το διάστημα μας τσάκισαν τα δικαιώματα που τα πληρώσαμε με το αίμα και την δουλειά μιας ζωής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, που έρχεται να μας δώσει την χαριστική βολή αφού ήρθε στην κυβερνητική εξουσία με την  υπόσχεση ότι θα σκίσει τα μνημόνια.

Αντί γιαυτό μας φόρτωσε ένα τρίτο μνημόνιο, το πιο επαχθές και καταστροφικό αφού αυτό έρχεται να εφαρμοστεί πάνω στα προηγούμενα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξυπηρετεί το σύστημα της πλουτοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε και επιλέχτηκε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υλοποίησης των  δεσμεύσεων των μνημονίων των επιταγών του κεφαλαίου, των κατευθύνσεων της Ε.Ε, και  των αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

Έχει ικανότητα να αδρανοποιεί και να ακινητοποιεί τον λαϊκό κόσμο, σπέρνοντας την μοιρολατρεία και την ηττοπάθεια με συνθήματα αναμονής και  ελπίδας. Ποιος άλλος θα μπορούσε να φέρει το τρίτο μνημόνιο. Ποιος άλλος θα μπορούσε να εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ποιος άλλος θα μπορούσε να βάλλει οριστική ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση και να έχει το θράσος να βγάζει τρελούς  τους χιλιάδες συνταξιούχους και να τους λέει ότι δεν βλέπουν καλά τι μπαίνει πλέον στην τσέπη τους. Ισχυριζόμενοι οι Κυβερνώντες ότι δεν μείωσαν τις συντάξεις τους δεν πετσόκοψαν τα επίδοματά τους.

Ποιος άλλος θα μπορούσε να βαφτίζει τις ιδιωτικοποιήσεις δηλ. το ξεπούλημα σε “αξιοποίηση, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον”. Η εξαπάτηση του λαού καλά κρατεί με περίσσιο θράσος, επικαλούμενη “αριστερή πολιτική”. Την ίδια ώρα που δίνει εγγυήσεις στο κεφάλαιο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τουυ, μας πουλάνε το παραμύθι της “δίκαιας ανάπτυξης” της “δίκαιας αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου” και μέχρι τότε να είναι στο «περίμενε» στις ουρές στα σισσίτια, στις εφορίες, στις τράπεζες , της ανεργίας, τις απλήρωτες δουλείες με καθεστώς γαλέρας, που πρόσφατα τα ανακάλυψαν και τα αναφαίρουν πολλοί κυβερνητικοί.

Και το ερώτημα είναι : Ποια χώρα βγαίνει από την κρίση και ποια κοινωνία είναι όρθια: Σ’αυτή την χώρα δεν ζούμε όλοι το ίδιο . Σ’αυτή την χώρα υπάρχει και ο πλουτοκράτης μεγαλοεπιχειρηματίας, ο βιομήχανος, ο εφοπλιστής, υπάρχει και ο συντασξιούχος, ο άνεργος και ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο μικροαγρότης.

Υπάρχουν σε τελευταία ανάλυση, οι ιδιοκτήτες του κοινωνικού πλούτου, μια μικρή μειοψηφία οι οποίοι  μπορούν να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια και η πλειοψηφία , οι παραγωγοί του πλούτου, που ζούν στην ανεργία την φτώχεια και την εξαθλίωση. Κατοχυρώνουν την φτώχεια, τα σισσίτια και τους μισθούς πείνας.

Οι περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις,  δώρα , δεν έχουν τελειωμό, μετά τις τελευταίες περικοπές οι συντάξιμες αποδοχές έχουν μειωθεί, κατά 44% τις κύριες και 64 % τις επικουρικές που τις καταστούν προνοιακά βοηθήματα. Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άμεση και έμμεση αύξηση της φορολογίας.

“Τοξικός» προϋπολογισμός

 Στις 2.10.2016, μαζί με τα χημικά και το τσαλαπάτημα στους συνταξιούχους,  δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, που είναι το ίδιο  “τοξικό” με το 3ο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

·         Προβλέπει νέες “δημοσιονομικές παρεμβάσεις” (2016 – 2017) υπολογίζονται σε 3,98 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, ποσά ύψους περίπου 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από τις αυξήσεις των αντιλαϊκών φόρων και 874,1 εκατ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών

·         Σε 1,547 δισ. ευρώ ανέρχεται το «νέο κοστούμι» που «ράβει» σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων η κυβέρνηση για το 2017.

·         Σε σχέση με τις συντάξεις, το επόμενο έτος θα περικοπούν 600 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό (492 εκατ.) και δημόσιο τομέα (108 εκατ.). Η μεγάλη «σφαγή» γίνεται στις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις, από τις οποίες – στη βάση του νέου υπολογισμού – η κυβέρνηση θα αφαιρέσει 291,5 εκατ. ευρώ.  Ταυτόχρονα, οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν και το 2017 νέες αυξημένες εισφορές για τις επικουρικές συντάξεις, ύψους 349,9 εκατ. ευρώ. Ετσι το συνολικό κόστος για συνταξιούχους και ασφαλισμένους μόνο το 2017 για τις επικουρικές φτάνει στα 668,3 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η περίφημη… υπόσχεση της κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμόσει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος»!

·         Οι ανατροπές στις συντάξεις χηρείας θα στερήσουν από τις οικογένειες των θανόντων ακόμα 58,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα νέα χαμηλότερα πλαφόν στις συντάξεις θα κόψουν από τους δικαιούχους 83,4 εκατ. ευρώ.

·         Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι ακόμα μια χρονιά τα μεγάλα θύματα, αφού η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, της οποίας την πρώτη πικρή γεύση ένιωσαν φέτος περίπου 150.000 δικαιούχοι, το 2017 θα εξελιχθεί σε πραγματική λαίλαπα, καθώς σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, θα τους κοπεί το ποσό των 569,3 εκατ. ευρώ.

·         Στην ίδια μοίρα θα βρεθούν και οι μερισματούχοι του Δημοσίου, των οποίων οι φετινές «αναπροσαρμογές» των μερισμάτων θα τους στοιχίσουν ακόμα 207,5 εκατ. ευρώ.

·         Στο σκέλος των εισφορών οι αγρότες θα επιβαρυνθούν μέσα στο 2017 με επιπλέον 94,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι με επιπλέον 135,6 εκ. ευρώ.

Απώλειες 24 δισ. Ευρώ το 2014-2015

Ήδη οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων μετρούν απώλειες 23,9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2015. Εξαιτίας των  των αντιλαϊκών πολιτικών –συμπεριλαμβανομένων και των κομμένων δώρων- έχασαν 9,4 δισ. το 2014 και 14,5 δισ. ευρώ το 2015.

Απ’ την 1.7.2016 οι συνταξιούχοι μετρούν πιά και τις απώλειες απ’ το ΕΚΑΣ σε εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου λαιμητόμου νόμου-λαιμητόμου 4387/2016. Τον Ιούλη του 2016 έχασαν το ΕΚΑΣ 143.000 χαμηλοσυνταξιούχοι απ΄ τους 370.000 δικαιούχους. Από αυτούς οι  41.500 είναι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, εκ των οποίων οι 34.000 το έχασαν οριστικά.

Το κονδύλι που διέθεσε ο ΟΑΕΕ για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ ήταν 14,7 εκ. ευρώ για τον Ιούλη, έναντι 21,2 εκ. ευρώ του Ιούνη. Μ’ άλλα λόγια              οι 41.500 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ έχασαν 6,5 εκ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα. Μάλιστα αυτή η εξέλιξη έρχεται την ώρα που οι νέοι συνταξιούχοι του Οργανισμού αυξήθηκαν και τον Ιούλη χρειάστηκαν 290,2 εκ. ευρώ έναντι 288,2 εκ. ευρώ για τις συντάξεις τους.

Συνολικά οι συνταξιούχοι θα χάσουν 2,395 δισ. ευρώ την περίοδο 2016-2019 απ’ τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Με το νόμο λαιμητόμο 4387/2016 για το «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας» του ψαλιδοχέρη υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου θα γίνει λεηλασία 8,234 δισ. ευρώ συνταξιούχων και ασφαλισμένων την τετραετία 2016-2019

Φοροληστεία

Μαζί με το ασφαλιστικό ψηφίστηκε και το φορολογικό. Οι νέοι, πρόσθετοι άμεσοι φόροι οδηγούν σε επιπλέον φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αφού το μεγάλο κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο. Ο περιορισμός του αφορολόγητου στα 8.600 ευρώ και η αύξηση της κλίμακας φορολόγησης μεταφράζονται σε αυξήσεις φόρου που θα φτάσουν έως και 100% για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.Η δικαιότερη κατανομή των βαρών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεωρούν ως κατέχοντα ακόμα και έναν εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με 633 ευρώ μηνιαίως…

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών για το 2015 οι συντάξεις για το 51,8% των νοικοκυριών αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 42,3%.

Διάλυση της υγείας

Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γονατίσει απ’ τις ελλείψεις προσωπικού και τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες.

Τον Ιανουάριο 2015 που ανέλαβε Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας στα Νοσοκομεία υπηρετούσαν 69.223 υπάλληλοι και οι κενές οργανικές θέσεις ήταν 35.677 του συνόλου του προσωπικού. Τον Μάιο του 2016  το προσωπικό είναι 61.528, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 31.143 του συνόλου του προσωπικού. Δηλαδή το προσωπικό μειώθηκε κατά 7.695.  Το καλοκαίρι δεν δόθηκαν κανονικές άδειες στο προσωπικό, οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και εργάζονται πάνω από το όριο της εργασιακής εξουθένωσης. Αντιστοιχεί μια νοσηλεύτρια στη βάρδια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική

Ο πρωθυπουργός έταξε 10.000 προσλήψεις απ’ τη ΔΕΘ. Θα έχουν καιαυτές την τύχη των 4.500 που έταξε στις 2.4.2015 όταν επισκέφτηκε το υπουργείο Υγείας.  Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσέλαβε 300 νεοπροσληφθέντες από την προκήρυξη των 950 που εγκρίθηκε από την προπροηγούμενη κυβέρνηση και τρέχει ακόμη η διαδικασία. Μετά τον Μάιο έως σήμερα προσελήφθηκαν 150 υπάλληλοι στα Νοσοκομεία και αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 150. …Και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις 1660 προκηρυχθείσες θέσεις των οποίων η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια!

Οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων μειώθηκαν σε 1,156 δισ. ευρώ το 2016 έναντι 1,5 δισ. ευρώ το 2015 (-22,9%).

Τα παλιά ιατρεία του ΙΚΑ και νύν ΠΕΔΥ είναι φαντάσματα του παρελθόντος. Για να κλείσεις ραντεβού για γιατρό και εξετάσεις πρέπει να έχεις κερδίσει το …τζόκερ πιά. Έτσι οι άρρωστοι καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας –όπως και στα φάρμακα- δυσβάσταχτες συμμετοχές.

Τώρα η συγκυβέρνηση ετοιμάζει τον οικογενειακό  γιατρό και την «ομάδα υγείας στη γειτονιά», όπως είναι ένα απ’ τα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Το νέο σύστημα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από εθνικούς πόρους. Δεν είναι τυχαία αυτή η τριμερής χρηματοδότηση, αφού η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υπογράψει στο 3ο Μνημόνιο το πάγωμα των κρατικών δαπανών στην Υγεία, τουλάχιστον μέχρι το 2018. Οι πηγές χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και από το πρόγραμμα Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι προσωρινοί και αποσπασματικοί. Η λειτουργία του νέου συστήματος ΠΦΥ, θα βασιστεί εκτός από τις υπάρχουσες δομές και στις αποκεντρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι οποίες θα λέγονται «Τοπικές Μονάδες Υγείας» (ΤΟΜΥ), με την εγκατάσταση σ’ αυτές της ομάδας του οικογενειακού γιατρού, της νοσηλεύτριας, της επισκέπτριας υγείας, δηλαδή «το γιατρό της γειτονιάς» όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση. Αυτές οι μονάδες, όμως, δεν αντιστοιχούν σε αναπτυγμένες, πλήρως στελεχωμένες με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα Μονάδες Υγείας, δηλαδή Κέντρα Υγείας. Λένε ότι θα λειτουργήσουν αρχικά σε 60 πόλεις που θα καλύπτουν αρχικά το 30% του αστικού πληθυσμού. Το άλλο 70% του πληθυσμού των αστικών κέντρων σε ποια φάση θα καλυφθεί;

Ο οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί σαν «κόφτης», φραγμός για παραπέρα εξετάσεις ή ιατρικές επισκέψεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων όταν απαιτείται.

Διεκδικούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».