Νέα

ΕΙΝΑΠ & ΙΣΑ καταδικάζουν τη ρίψη χημικών στους συνταξιούχους

 

 « Η ρίψη δακρυγόνων μπορεί να επιφέρει οξύτατα προβλήματα υγείας» και μπορούν να προκαλέσουν «σοβαρές επιπλοκές στην Τρίτη Ηλικία που είναι άτομα υψηλού κινδύνου» καταγγέλουν η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

 Η ΕΙΝΑΠ εκπροσωπεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Λεκανοπεδίου Αττική. Έστειλε υπόμνημα (4.10.2016) στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, το οποίο κινοποίησε και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιώς και τις τριμελείς και πενταμελείς επιτροπές της ΕΙΝΑΠ στα δημόσια νοσοκομεία.

  Το υπόμνημα υπογράφεται απ’ την πρόεδρο Ματίνα Παγώνη, τον αντιπρόεδρο Ηλία Σιώρα και τον Ειδικό Γραμματέα Δημήτρη Βραχάτη, και αναφέρει τα εξής:

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ανησυχεί για τα φαινόμενα εντεινόμενου αυταρχισμού της κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής ενάντια σε ομάδες πολιτών, με αποκορύφωμα τη ρίψη δακρυγόνων ενάντια στους συνταξιούχους.

 Αυτές οι ενέργειες πέρα από τον πολιτικό κατασταλτικό χαρακτήρα μπορούν να έχουν άμεσες επιπτώσεις και στην υγεία των εκάστοτε διαδηλωτών, πράγμα το οποίο έχουμε καταγγείλει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Η ρίψη δακρυγόνων μπορεί να επιφέρει οξύτατα προβλήματα υγείας όπως λαρυγγόσπασμο, βρογχόσπασμο, εκτεταμένες αλλεργίες και λιποθυμίες επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου.

 Ως γιατροί ανησυχούμε ιδιαίτερα. Καλούμε την Πολιτεία να σταματήσει τέτοιες έκνομες ενέργειες».

 ΙΣΑ: Εγκληματικό γεγονός

 Ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του, που υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης και ο Γενικός Γραμματέας Αλεξ. Βασιλείου σε ανακοίνωσή του (7.10.2016) αναφέρει: «O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγανάκτησή του και   καταγγέλλει την ρήψη χημικών   με επιβλαβείς ουσίες, στην πορεία των συνταξιούχων την την 3.10.2016 καθώς και σε άλλες διαδηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Διαπιστώνουμε ότι χρησιμοποιούνται κατά εξακολούθηση επικίνδυνες χημικές ουσίες ενάντια σε ανήμπορους συμπολίτες μας που λαμβάνουν μέρος σε ειρηνικές διαδηλώσεις.

 Ο ΙΣΑ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κ.κ. Ξανθό, Πολάκη και Μπασκόζο, οι οποίοι ανήκουν στον ιατρικό σώμα να παρέμβουν και να αναλάβουν την ευθύνη, για την απαράδεκτη αυτή ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία. Μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση, η ρήξη των επικίνδυνων χημικών έγινε σε άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, για να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές.

 Θυμίζουμε ότι ο ΙΣΑ έχει κατά επανάληψη καταγγείλει τη χρήση χημικών με επιβλαβείς ουσίες . Το καλοκαίρι του 2011 προέβη σε ανάλυση χρησιμοποιημένων φιαλιδίων και το Φεβρουάριο του 2012 ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για το θέμα. Όπως προέκυψε από τις αναλύσεις που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο ,τα δακρυγόνα και τα χημικά περιείχαν μεταξύ άλλων την ουσία CS, η όποια σύμφωνα και με την άποψη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, κατατάσσεται στα χημικά όπλα, με σοβαρές έως και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι κάποια χημικά που είχαν χρησιμοποιηθεί ήταν ληγμένα.

 Ο ΙΣΑ θεωρεί εγκληματικό το γεγονός ότι τα επικίνδυνα αυτά χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στην ευπαθή ομάδα των συνταξιούχων στα “περήφανα γηρατειά” που η κυβέρνηση επιχειρεί να εξοντώσει οικονομικά και όχι μόνο, όπως τελικά αποδεικνύεται. Ακόμη θεωρεί απαράδεκτο ότι η εγκληματική αυτή ενέργεια γίνεται με την ανοχή και την συγκάλυψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία ανήκει στο ιατρικό σώμα και οφείλει να προστατεύει τη Δημόσια υγεία».