Νέα

ΣΕΑ: Σαθρά επιχειρήματα για νέα επέλαση στην Κοινωνική Ασφάλιση απ’ τον Π. Τσακλόγου

Προσβλητική για τη γενιά που έκτισε την ερειπωμένη μεταπολεμική Ελλάδα, οικοδομώντας ταυτόχρονα την Κοινωνική Ασφάλιση της χώρας, ήταν η αντιμετώπιση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων απ’ τον υφυπουργό Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου στην τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 27.4.2021.

Η ΣΕΑ έθεσε το υπόμνημα με τα αιτήματα της παναττικής συγκέντρωσης των συνταξιούχων στις 20.4.2021. Το πλαίσιο των αιτημάτων εστιάζει στις βίαιες αφαιρέσεις των παροχών και των δικαιωμάτων των συνταξιούχων από όλες τις κυβερνήσεις πρίν, κατά τη διάρκεια και μετά τα μνημόνια. Η απάντηση λοιπόν του υφυπουργού ήταν: «Τα λεφτά τα δικά σας πήγαν για τις συντάξεις των προηγούμενων συνταξιούχων. Εσείς πληρώνεστε από τις εισφορές των παιδιών σας. Αυτό είναι το αναδιανεμητικό σύστημα».

Χύνοντας δηλητήριο για τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο υφυπουργός προϊδεάζει για τις επερχόμενες απ’ την κυβέρνηση ανατροπές στην επικουρική ασφάλιση με την εκχώρησή της στις ασφαλιστικές εταιρίες. Τη μεγάλη κατάκτηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, δυστυχώς, οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις στη χώρα μας τη μετέτρεψαν σε εργαλείο των αντιλαϊκών πολιτικών τους.

Έτσι για τον Π. Τσακλόγλου δεν αποτελεί σοβαρό «συντελεστή» -όπως θα δίδασκε ως καθηγητής και ερευνητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- το γεγονός ότι απ’ το 1950 τα πλεονάσματα των κόπων των ασφαλισμένων τα τοποθετούσαν στην Τράπεζα της Ελλάδας, με ελάχιστο επιτόκιο, για να τα προσφέρουν «δανεικά κι αγύριστα» στην ανάπτυξη της βιομηχανίας. Ούτε ότι στη δεκαετία του 1980 οι κυβερνήσεις «απαλλοτρίωσαν» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με την υπόσχεση οτι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις. Ούτε, ακόμα, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία στη δεκαετία του 1990 οδηγήθηκαν στο τζόγο του χρηματιστήριο και στην εποχή των μνημονίων υπέστησαν τη λαίλαπα του PSI, που κατέληξαν στην κατακρεούργηση όλων των παροχών.

Τέτοια …επιστημοσύνη δηλαδή! Αυτή που εκφράζεται με υποκριτικούς θρήνους για τη «νέα γενιά που πληρώνει», προλειαφοντας τη νέα επέλαση στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Επανεξέταση των εισφορών για θεραπευτικό και κοινωνικό τουρισμό

Μετά την παναττική κινητοποίησε έγινε συμφωνία με τη ΣΕΑ να γίνει συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας στις 27.4.2021. Ωστόσο όμως την τελευταία στιγμή ο Π. Τσακλόγλου, επικαλούμενος μέτρα προστασίας απ’ την πανδημία, επέλεξε την τηλεσυνάντηση.

Απ’ τη ΣΕΑ πήραν μέρος ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΟΣΕ) ΙΚΑ, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων και ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ.

Ο Π. Τάτσης στην παρέμβασή του επικέντρωσε σε δύο θέματα: Τη μηναία εισφορά του ενός ευρώ που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ απ’ το 2010. Απ’ την εισφορά αυτή το 75% κατατίθεται στον Ειδικό Λογαριασμό για προγράμματα θεραπευτικού και κοινωνικού τουρισμού. Μέχρι σήμερα δεν έχει οργανωθεί ούτε μια μέρα θεραπευτικού τουρισμού για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, παρότι έχουν σωρευτεί περισσότερα από 38 εκ. ευρώ.

Επίσης ο Π. Τάτσης το θέμα για την καταβολή σύνταξης σε όσους αυτοαπασχολούμενους συμπλήρωσαν το όριο συνταξιοδότησης, αλλά δεν παίρνουν σύνταξη λόγω χρεών πρός τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι απαντήσεις του Π. Τσακλόγλου ήταν ότι θα εξετάσει το θέμα με τον θεραπευτικό και κοινωνικό τουρισμό. Ενώ για τους οφειλέτες υπενθύμισε την ισχύουσα νομοθεσία: Ότι, δηλαδή οι οφειλέτες πρέπει να πληρώσουν τα πέραν των 20.000 ευρώ χρέη, ώστε να γίνει συμψηφισμός με τη σύνταξη των χρεών των 20.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΣΕΑ

Στις 28.4.2021 η ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ εξέδωσε Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με τον Παν. Τσακλόγλου.

Στο Δελτίο Τύπου η ΣΕΑ αναφέρει:  «Η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ έθεσε στον Υφυπουργό κ. Παν. Τσακλόγλου όλα τα αιτήματα που αναφέρονται στο Υπόμνημά μας που του είχε κοινοποιηθεί πριν την Παναττική Πανσυνταξιουχική συγκέντρωσή μας στις 20/4/21.

Στιγμιότυπο απ’ την παναττική διαμαρτυρία

Συγκεκριμένα και επιγραμματικά στη συζήτηση θέσαμε:

· Τα ζητήματα για την υγεία με προσλήψεις προσωπικού, επιστράτευση κτλ.

· Την απαίτηση για την καταβολή του δώρου που το πληρώσαμε σε όλο μας τον εργασιακό βίο από το 0.5% του προϋπολογισμού.

· Την καταβολή των αναδρομικών 11μηνου, Μάης 2015 Ιούνης 2016 όλα τα ποσά σε όλους τους συνταξιούχους.

· Τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό στους συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια εργασίας και την ενσωμάτωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις ως κανονική σύνταξη.

· Να γίνει πρόσληψη προσωπικού και τα κατάλληλα μηχανογραφικά για την έκδοση συντάξεων και όχι ανάθεσή τους σε λογιστές και δικηγόρους.

· Εκφράσαμε την αντίθεση των συνταξιούχων σε όποια ιδιωτικοποίηση της επικουρικής και κύριας σύνταξης, καθώς την εφαρμογή των ίδιων συντελεστών για την απόδοση της επικουρικής σύνταξης στους παλιούς και τους νέους τον νόμο 4387/16 συνταξιούχους.

·Να  μην φορολογούνται τα αναδρομικά που καταβάλλονται καθυστερημένα αφού καταβάλλονται άτοκα.

· Άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και απόδοση των κατακρατημένων από τον παράνομο υπερυπολογισμό της.

· Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, από τα 384 ευρώ που είναι σήμερα

· Παράταση για τις αρχαιρεσίες και τα συνέδρια των συνταξιούχων μέχρι τέλος του έτους  

· Άμεση έκδοση υπουργικής απόφασης για τη χορήγηση της προαιρετικής εισφοράς των 20 λεπτών στις Οργανώσεις που τα δικαιούνται, για τις ανάγκες των Σωματείων τους.

· Να δοθεί σαφής απάντηση για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ, πριν και μετά τον νόμο 4387/16.

· Την άμεση καταβολή των επικουρικών συντάξεων και οποίες διαφορές οφείλονται στους συνταξιούχους Δικηγόρους.

· Άμεση καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

· Ισονομία στις συντάξεις χηρείας των συνταξιούχων του Δημοσίου, όπως η νομοθεσία ισχύει σήμερα για τους νέους συνταξιούχους χηρείας.

· Άμεση καταβολή των χρημάτων που παρακρατούνται από τους συναδέλφους του ΟΑΕΕ για κοινωνικούς σκοπούς.

· Να δοθεί λύση στις εκκρεμείς συντάξεις για τους υποψήφιους συνταξιούχους  που οφείλουν στον ΕΦΚΑ κύρια του ΟΑΕΕ και δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν, να τους αποδίδεται άμεσα σύνταξη με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει.  

Η εκτίμησή μας από την συζήτηση και τις απαντήσεις που μας δόθηκαν είναι:

· Η Κυβέρνηση ουσιαστικά θεωρεί δίκαιο και σωστό ό,τι μας έχει περικοπεί και μας έχει αφαιρεθεί μέχρι σήμερα σε όλες μας τις παροχές συντάξεις, δώρα, μερίσματα, κοινωνικές παροχές, με την αιτιολογία των δημοσιονομικών προβλημάτων.

· Ετοιμάζει νέο γύρο, νέα επέλαση σε ό,τι μας έχει απομείνει, επαναλαμβάνοντας το σαθρό επιχείρημα είναι ότι τα δικά μας ασφαλιστικά και τις συντάξεις μας τις πληρώνουν τα παιδιά μας σήμερα!!!

· Ετοιμάζει ιδιωτικοποιήση στη κοινωνική ασφάλιση αρχίζοντας από την επικουρική και θα διατηρήσει ό,τι αντισφαλιστικό έχει ψηφισθεί μέχρι σήμερα.

· Ορισμένες απαντήσεις σε ορισμένα ζητήματα ότι θα εξετασθούν, όπως το αίτημα των Δικηγόρων, καθώς και για τους πριν το 2015 συνταξιούχων των ΕΛΤΑ για την επικουρική τους σύνταξη, του ΝΑΤ για τις συντάξεις, τα παρακρατηθέντα του ΟΑΕΕ για κοινωνικούς σκοπούς, την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τα 20 λεπτά,  δεν αλλάζουν την κατάσταση που δίκαια μπορούμε να την περιγράψουμε όπως λέει κι ο λαός ότι : “εκεί που μας χρωστάνε μας τρώνε και το βόδι”.

Η Παναττκή συγκέντρωση της 20/4/21 ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για την συνέχιση των αγώνων μας. Παίρνουμε μέρος στις αγωνιστικές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σε όλη τη Χώρα τη Πέμπτη 6/5/21 και στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ώρα 10π.μ, καθώς και στην κατάθεση στεφάνων για τα Σωματεία της Αττικής στην Καισαριανή το Σάββατο 1/5/21 και ώρα 11π.μ. για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας.

Από τα μέσα του Μάη οργανώνουμε σε όλη την χώρα συσκέψεις των σωματείων μας σε κάθε περιοχή με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί για να οργανώσουμε την παραπέρα δράση μας. Είμαστε επί ποδός πολέμου μπροστά στην κατάθεση νέων αντεργατικών, αντασφαλιστικών νομοσχεδίων της κυβέρνησης. Να μην περιμένουμε τίποτε από κανέναν, να απομονώσουμε τους προπαγανδιστές των ΜΜΕ και του Τύπου, που κάθε μέρα πουλάνε παραμύθια. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η οργάνωση ενός ρωμαλέου, μαζικού, αγωνιστικού κινήματος που μέσα από μαζικούς ασίγαστους αγώνες, μαζί με την νέα γενιά θα βάλει φραγμό στη μαύρη ζωή που μας ετοιμάζουν»