Νέα

ΔΣ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Το 13ο Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 28-29 Σεπτεμβρίου 2020 στην Αθήνα

Την απόφαση για τη διεξαγωγή του 13ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στις 28-29 Σεπτεμβρίου 2020 στην Αθήνα, πήρε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ομοσπονδίας στη συνεδρίασή του στις 18 Ιουνίου 2020.

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έγινε στα γραφεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Συνταξιούχων (ΠΑΣΑΣ) ΔΕΗ, που πληρούν τους όρους ασφάλειας σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το ΔΣ της Ομοσπονδίας ευχαρίστησε τους συναδέλφους της ΔΕΗ για αυτή την προσφορά.

Η επίσπευση των εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών για το 13ο Συνέδριο είναι επιβεβλημένη μετά την ψήφιση στις 29 Μαΐου 2020 του άρθρου 28 της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 104/2020), που προβλέπει ότι η θητεία των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων παρατείνεται μόνο μέχρι τις 30.9.2020 –και όχι μέχρι το τέλος του έτους, όπως ζητούσαν, μεταξύ των οποίων και η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, πολλές  συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ, 39 απ’ τα 77 σωματεία, που ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε Γενικές Συνελεύσεις. Το ΔΣ της ΟΑΕΕ αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την ολοκλήρωση των εκλογοαπογιστικών εργασιών των Σωματείων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2020. Η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων για το 13ο Συνέδριο θα γίνει από νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Ήδη το ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ διερευνά την εύρεση συνεδριακού χώρου που θα πληρεί τις ασφαλείς προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης επισήμανε ότι οι συνταξιούχοι, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, ζεί πρωτόγνωρες καταστάσεις. «Πήραμε μέτρα σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων και βγάλαμε πέρα την καραντίνα, χωρίς απώλειες, τόσο η Ομοσπονδία μας όσο και οι άλλες οργανώσεις που δρούν στο πλαίσιο της ΣΕΑ» ανέφερε ο Π. Τάτσης, υπογραμμίζοντας την συμπαράσταση των σωματείων των συνταξιούχων στον αγώνα του νοσηλευτικού προσωπικού που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας. «Το δημόσιο σύστημα υγείας, τόνισε ο Π. Τάτσης, άντεξε και πρόσφερε, ενώ ο ιδιωτικός τομέας βρήκε μια ευκαιρία για να κερδοσκοπήσει για άλλη μια φορά, όπως συνέβη με τα τέστ. Μια εξέταση που κοστίζει πολύ λίγα ευρώ, χρεώθηκε σε όσους ήθελαν ή υποχρεώθηκαν να κάνουν το τέστ εκατοντάδες ευρώ». Αναφορές για τη συμπαράσταση των συνταξιούχων στους υγειονομικούς των περιοχών τους έγιναν και από τα μέλη του ΔΣ της Δράμας και των Ιωαννίνων.

  Παρά τις υποσχέσεις και τα ταξίματα οι συνταξιούχοι έμειναν μόνο με τις επικοινωνιακές κυριακάτικες εκπομπές, όπου οι παροχές είναι κουβέντες στο βρόντο, υπογράμμισε ο Π. Τάτσης για να τονίσει: «Η πανδημία έδωσε την ευκαιρία να βγούν ξανά και οι “λαγοί” των αντισυνταξιουχικών πολιτικών για να θυμίσουν ότι οι συντάξεις είναι υψηλές ως ποσοστό του ΑΕΠ και να περικοπεί η προσωπική διαφορά. Φαίνεται οτι η κυβέρνηση πιέζεται να εντάξει και τους συνταξιούχους στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, που αρχικά αποκλείστηκαν απ’ το κυβερνητικό σχέδιο “Τουρισμός για όλους”. Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ διεκδικούν μαζί με τους άλλους συναδέλφους τους την ένταξη σε αυτά τα προγράμματα. Ταυτόχρονα όμως διεκδικούν και την κατάρτιση προγραμμάτων θεραπευτικού και κοινωνικού τουρισμού, για τα οποία έχουν πληρώσει ξεχωριστά απ’ το 2010 και σήμερα οι σωρευμένες εισφορές ανέρχονται σε περίπου 35 εκ. ευρώ».

Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Η διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων θα γίνει στο πλαίσιο της δράση της ΣΕΑ των έντεκα πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων. Εκείνο που προέχει είναι η ολοκλήρωση των εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών των σωματείων, μέσα στα προβλεπόμενα όρια, ώστε και μέσα από το 13ο Συνέδριο να ενισχυθεί η αγωνιστική φυσιογνωμία της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ».