Νέα

ΣΕΑ: Οργανώνει συσκέψεις πανελλαδικά και ζητά συνάντηση με τους υπουργούς για τα αναδρομικά των συντάξεων

Συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για να καταθέσει την πρότασή της για την απόδοση των αναδρομικών απ’ τις περικοπές των συντάξεων ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ)  των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ,  OAEE, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ,  ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Ταυτόχρονα η ΣΕΑ των έντεκα πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων προχωρά σε συσκέψεις-συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για την ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, όπως έχει καθιερωθεί η 1η Οχτώβρη. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 8 Οχτώβρη 2020.

Σε ενημερωτικό σημείωμα (15.9.2020) πρός τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων η ΣΕΑ αναφέρει τα εξής: «Η επίθεση στο ασφαλιστικό ξεκίνησε από το 1992 με τον ν.2084/92 (νόμος Σιούφα) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα υλοποιώντας την στρατηγική των κεφαλαιοκρατών της Ε.Ε για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας απέναντι στα άλλα οικονομικά κέντρα, ψηφίζοντας δεκάδες νόμους για να σώσουν δήθεν το ασφαλιστικό σύστημα για τις επόμενες γενιές.

 Σκοπός τους βέβαια είναι η κεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος με τη δημιουργία των τριών πυλώνων, η ιδιωτικοποίηση του, η μείωση του χρόνου απονομής σύνταξης σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής και βασικά  η μείωση της μικτής Δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης στο 11,6% του ΑΕΠ από το 15,6% που ήταν το 2018.

Η μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων δημιουργήθηκε στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης 2010-2020 από όλες τις κυβερνήσεις, κύρια με τους ν. 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 που επέφεραν κατάργηση των δώρων, μεγάλες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στα μερίσματα κλπ.

Οι νόμοι αυτοί ήταν με την συμφωνία της τρόικας, με το σκεπτικό της χρεοκοπίας, τους μεγάλου δανεισμού και την έξοδο από την κρίση.

Το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) με την απόφαση 2287 και 2288 στις 10-6-2015 έκρινε τους νόμους 4051/2012 Και 4093/2012 αντισυνταγματικούς και δικαίωνε όλους τους συνταξιούχους. Τα αναδρομικά 11 μηνών σε κύριες – επικουρικές και δώρα.

Η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία όπως και όλες οι επόμενες αποφάσεις του ΣτΕ, του Ελεγκτικού Συνέδριου, καμιά δεν ήταν ομόφωνη (άραγε με ποια κριτήρια ψήφισαν;).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού έχει την απόφαση στα χέρια της να καταργήσει αυτούς τους νόμους και να επαναφέρει τις συντάξεις στα προηγούμενα επίπεδα, επί 11 μήνες, δηλ. από 10-6-2015 έως 12-5-2016, δεν το έκανε αλλά ψήφισε το ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) που νομιμοποίησε όλες τις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων και πρόσθεσαν και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, γιαυτό και ονομάστηκε νόμος – λαιμητόμος.

Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το κενό νόμου του 11μηνου και να επανέλθουν οι συντάξεις στο παλιό καθεστώς δημιουργήθηκαν τα αναδρομικά του 11μηνου που κυβερνήσεις, μεγάλα δικηγορικά γραφεία, ορισμένοι (εργατολόγοι-ΜΜΕ-συμβιβασμένοι λεγόμενοι συνδικαλιστές) οδήγησαν τους συνταξιούχους σε αγωγές, με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό  και τη μείωση του πήχη των διεκδικήσεων των συνταξιούχων και τη βοήθεια στις κυβερνήσεις, να λένε ότι υλοποιούν τις δικαστικές αποφάσεις απαλλάσσοντάς τες από το πολιτικό κόστος  και την ευθύνη που είχαν με την ψήφιση των νόμων.

Οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν, μετά από τους αγώνες των συνταξιούχων και το διεκδικητικό πλαίσιο της Σ.Ε.Α Συνταξιούχων, να επιστρέψουν ορισμένα από όσα μας πήραν , όπως τα παρακρατηθέντα για την υγεία, την εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές, τα 350 ευρώ με την ψήφιση του άρθρο 120 του ν. 4611/2019 που ονόμασαν 13η σύνταξη, την μη παρακράτηση της προσωπικής διαφοράς την μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου, την επιστροφή της αύξησης της επικουρικής σύνταξης στα επίπεδα του 2014, την αύξηση του συντελεστή απονομής στις συντάξεις χηρείας στα 70% από 50%.

Όλα τα παραπάνω τα πήραν,  όλοι οι συνταξιούχοι που τα δικαιούντο και όχι μόνο αυτοί που είχαν κάνει αγωγές, όπως θέλουν να ισχυρίζονται ορισμένοι, για να μην τους κατονομάσουμε.

Οι αποφάσεις των δικαστηρίων τις Ε.Ε. που έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι καθώς και το ΣτΕ, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν το ίδιο σκεπτικό, γιαυτό και οι αποφάσεις τους βγαίνουν κατά πλειοψηφία, για δημοσιονομικούς λόγους και τη σωτηρία της πατρίδας επιβάλλονται όλες αυτές οι περικοπές.

Οι κυβερνήσεις υλοποιούν τις αρνητικές αποφάσεις αυτών των κρατικών οργάνων και ελάχιστες θετικές κάτω από την πίεση των αγώνων.

Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ 1439/2020 κρίνει αντισυνταγματικούς τους ν. 4051/2012 και 4093/2012 όπως έκρινε και η απόφαση του ΣτΕ το 2015, για το διάστημα του 11μηνου για τις κύριες-επικουρικές-δώρα και μερίσματα, φροντίζοντας να βγάλει συνταγματικούς, μετά την βοήθεια που του πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ν. 4387/2016 από τον Ιούνιο του 2016. Για το Δημόσιο αναμένεται απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η κυβέρνηση όμως, με πολιτική απόφαση και τροπολογία στη Βουλή, νομοθέτησε να δοθούν σε όλους όσους είχαν περικοπές από τους νόμους αυτούς, για το 11μηνο αλλά μόνο για τις κύριες συντάξεις. Άρα τί μπορεί να προσφέρει μια νέα αγωγή αφού το ανώτερο όργανο έχει αποφασίσει και μόνη λύση είναι η πολιτική απόφαση που ανατρέπεται με αγώνες όπως γίνεται σε μια ταξική κοινωνία.

Μέχρι σήμερα, καμιά απόφαση Πρωτοβάθμιων ή Ανώτερων Δικαστηρίων δεν έχει υλοποιηθεί από τις κυβερνήσεις, ούτε στο ελάχιστο

  • Χιλιάδες αποφάσεις από Πρωτοδικεία
  • Αποφάσεις του ΣτΕ 2287 & 2288/2015
  • Απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου 2017 για το Δημόσιο
  • Απόφαση του ΣτΕ 1493/2020

Η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ.

Α) Να δοθούν αναδρομικά 11μήνου σε όσους τα δικαιούνται από την κύρια σύνταξη, ανεξάρτητα αν έχουν κάνει αγωγή ή όχι.

Β) Να δοθούν άτοκα σε όλους εντός εξαμήνου

Γ) Επικουρικές – δώρα – επιδόματα παύουν να τα διεκδικούν νομικά όσοι τα πάρουν για την κύρια σύνταξη και δεν έχουν κάνει αγωγή

Δ) Όποιος δε τα πάρει μπορεί να προχωρήσει σε αγωγή

Ε) Όσοι έχουν κάνει αγωγές, θα προχωρήσει η εκδίκαση τους για την διεκδίκηση των πέρα από τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, δηλαδή και για τα δώρα-επικουρικές-επιδόματα.

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρ. Ένωσης (ΓΔΕΕ), ένα εκ των δύο Σωμάτων της Ε.Ε ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ σε αγωγές Ελλήνων συνταξιούχων οι οποίοι είχαν προσφύγει αναφορικά με τις περικοπές των συντάξεων λόγω γήρατος στις κύριες και επικουρικές πάνω από 40%:

“……. Τα μέτρα με σκοπό τη μείωση του ποσού των συντάξεων ανταποκρίνεται εν προκειμένω σε σκοπούς γενικότερου συμφέροντος, ήτοι στη διασφάλιση δημοσιονομικής εξυγίανσης, στη μείωση των δημοσίων δαπανών και στη στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας. Κατά συνέπεια τα μέτρα αυτά ανταποκρίνονται επίσης και σε σκοπούς γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η Ευρ. Ένωση ήτοι στη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών-μελών που έχουν νόμισμα το ευρώ και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ. Για τους λόγους αυτούς το Γενικό Δικαστήριο της Ευρ. Ένωσης απορρίπτει ΣΥΝΟΛΙΚΑ την αγωγή”.

Το ποσόν για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για κύριες, επικουρικές και δώρα για το 11μηνο ανερχόταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ και των υπουργών της κυβέρνησης στο ποσόν των 3,9 δις ευρώ, εφάπαξ.

Από αυτά, θα επέστρεφαν στον κρατικό προϋπολογισμό 20% από τη φορολόγησή τους (3,9Χ20%=780.000.000 ευρώ) και 6% από τις κρατήσεις υγείας (3,9Χ6%=187.000.00 ευρώ) ήτοι σύνολο 967.000.000 ευρώ.

Τελικά η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού θα ήταν 3,9-967.000.000=2.933.000.000 ευρώ, όταν κάθε χρόνο κρατούν από τους συνταξιούχους 7,5 δις ευρώ.

Με την τροπολογία που αναφέρουμε παραπάνω και ψηφίστηκε, για το 2020 θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα για τις κύριες συντάξεις 900 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. για τον δημόσιο τομέα, σύνολο 1,4 δις ευρώ.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσετε αυτά που λέγατε όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης στην αντιπροσωπεία της ΣΕΑ στις 14/12/2019 και ιδιαίτερα ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας όπου στις 26/7/2020 δήλωνε “…. Ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους θεσμούς για την πληρωμή των αναδρομικών καθώς δεν πρόκειται για κάποια μόνιμη αύξηση στις συντάξεις και διαβεβαίωνε ότι η χώρα έχει την δυνατότητα να πληρώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια”, να δοθούν τουλάχιστον τα 2,9 δις ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους για κύριες-επικουρικές-δώρα και επιδόματα, χωρίς νέες δικαστικές αγωγές και να ικανοποιήσετε έτσι και το 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός βάσει του σχεδιασμού και της οικονομικής μελέτης που κάνατε με την ψήφιση του Ν. 4670/2020 με τον οποίο αντικαταστήσατε το άρθρο 120 του Ν. 4611/2019 της προηγούμενης κυβέρνησης που ο κος Τσίπρας ονόμασε 13η σύνταξη, με κόστος στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό 920 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους. Ψηφίσατε να δίνεται το 0,5% του εκάστοτε ΑΕΠ στους συνταξιούχους, περίπου δηλ. 950 εκατ. ευρώ.

Η μελέτη του Υπουργείου σας, προϋπολόγισε για το 2020 να διατεθεί το 0,28% από το 0,5% για τα προηγούμενα αναδρομικά που δόθηκαν στις επικουρικές του Ιούνιο του 2020 και αυτά που θα δοθούν στις κύριες συντάξεις για πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης λόγω αύξησης του συντελεστή αναπλήρωσης. Το κόστος αυτό υπολογίζεται στα 420 εκατ. ευρώ. Άρα από τα 950 εκατ. του 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού που έχετε ψηφίσει θα πρέπει να δώσετε στους συνταξιούχους περίπου 530 εκατ. για το 2020. Τα χρήματα αυτά να τα δώσετε στους χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν κάτω από 1000 ευρώ κύρια και επικουρική σύνταξη και δικαιούνται τα δώρα του 11μήνου. Να υλοποιηθεί η τροπολογία που ψηφίσατε για τους υπόλοιπους συνταξιούχους για τις κύριες συντάξεις, χωρίς αστερίσκους και το υπόλοιπο 1,5 δις ευρώ που απομένει να το δώστε σε δύο ετήσιες δόσεις για τις επικουρικές και τα δώρα σε όσους δεν τα έχουν πάρει, μέσα από το 0,5% του ΑΕΠ που έχετε ψηφίσει, ώστε να σταματήσει η βιομηχανία αγωγών και η ταλαιπωρία των συνταξιούχων.

Κύριοι της κυβέρνησης τα 3,9 δισ. ευρώ, καθαρά 2,9 δισ. ευρώ που άμεσα μας ανήκουν δεν τα παίρνουμε από τα παιδιά μας όπως αδιάντροπα προπαγανδίζετε αλλά από τις εισφορές 10ετιών και τα 7,5 δις ευρώ που μας κρατάτε κάθε χρόνο. Ενάμισι εκατομμύριο μικροσυνταξιούχοι επί μια 10ετία τους έχετε εξαντλήσει και δεν τους έχετε αποδώσει ούτε ένα ευρώ. 

Γι’ αυτό ζητάμε συνάντηση με τους Υπουργούς της Κυβέρνησή σας να τους καταθέσουμε την πρότασή μας κύρια για άμεση λύση, χωρίς να γίνεται αποδεκτό από τους συνταξιούχους  το “ό γέγονε-γέγονε” και ότι “πήρατε-πήρατε”.

Συγχρόνως προχωράμε σε συσκέψεις-συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για την ημέρα της τρίτης ηλικίας για την Αθήνα στις 8/10/2020 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ποιους αφορά: Όσοι κατέθεσαν χαρτιά συνταξιοδότησης πριν το Μάη του 2016 και όχι τους νέους συνταξιούχους και όσοι πριν το Μάη του 2015 είχαν Κύρια και Επικουρική πάνω από 1.000 ευρώ».