Νέα

Ρύθμιση παγίωσης της λαιμητόμου Κατρούγκαλου

Ρύθμιση που προβλέπει τη μη εφαρμογή απ’ την 1.1.2019 της περικοπής της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου με πληθώρα διατάξεων που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Βουλή στις 4.12.2018. Για τους νέους συνταξιούχους –αυτοί, δηλαδή, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 16η Μάη 2016- η λαιμητόμος του νόμου Κατρούγκαλου 4387 κατακρεουργεί τις συντάξεις τους, ενώ διατηρούνται και οι περισσότερες από 25 συνολικά περικοπές στις συντάξεις απ’ τους μνημονιακούς νόμους και τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.

Πάντως, από την αντιασφαλιστική μέγγενη δεν ξεφεύγουν ούτε οι παλιές ούτε οι νέες συντάξεις, αφού δεν καταργείται η διάταξη του νόμου 4472/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σύμφωνα με την οποία «παγώνουν», χωρίς να παίρνουν ούτε ένα ευρώ αύξηση, όλες οι συντάξεις για την επόμενη τετραετία (τουλάχιστον μέχρι το 2022). Πέραν των άλλων δομικών ανατροπών, ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά μέχρι το 2019. 

Με προμετωπίδα τις συντάξεις, η κυβέρνηση κατέθεσε σχεδόν ένα ολόκληρο φορολογικό νομοσχέδιο με πληθώρα διατάξεων που κάθε άλλο παρά «αθώες» είναι.

Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Τα σωματεία των συνταξιούχων που δρούν στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων πανελλαδικά εννιά Συνταξιουχικών Οργανώσεων εντείνουν τις δραστηριότητές τους για την επιτυχία του πανελλαδικού πανσυνταξιουχικού συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 15 Δεκέμβρη 2018, στις 12:30 το μεσημέρι, και την πορεία πρός το Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 4.12.2018 έγινε η σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων της Συνταξιούχων της Αττικής, στα πλαίσια των περιφερειακών δραστηριοτήτων της ΣΕΑ για την προετοιμασία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου.

Είχαν προηγηθεί οι συσκέψεις Oρεστιάδα, Κοζάνη, Αρτα, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Τρίπολη ανεβάζοντας τον αριθμό των δράσεων της ΣΕΑ σε 152 απ’ την αρχή της χρονιάς.

 Κάλεσμα της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων καλεί τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος μαζικά στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αθηνών έχει ως εξής: «Οι πολύχρονοι και πολύμορφοι Αγώνες των Συνταξιούχων στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναβάλει το Νόμο Κατρούγκαλου, που μειώνει το κόψιμο των συντάξεων. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες.

Τα αντίμετρα που δήθεν απευθύνονται στα λαϊκά στρώματα, τους μεγάλους επιχειρηματίες ενισχύουν, όπως: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με τα φτηνά μεροκάματα και πολλά άλλα προνόμια που δίνονται στο  μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα της ανάπτυξης.

Συνταξιούχοι,

Ο μοναδικός δρόμος διεκδίκησης των αναδρομικών  στις συντάξεις μας, όπως και όλων των κλεμμένων αποθεματικών είναι ο ΑΓΩΝΑΣ.

Συνταξιούχοι

Η κυβέρνηση και άλλα μεγάλα συμφέροντα καλλιεργούν προσδοκίες ότι μέσω δικαστηρίων είναι δυνατό οι συνταξιούχοι να ανακτήσουν τις απώλειες στις συντάξεις  τους . Ο κάθε συνταξιούχος έχει το δικαίωμα να κάνει αίτηση – αγωγή και όλα τα σχετικά. Αυτός ο δρόμος στοιχίζει σε χρήμα και σε χρόνο. Είναι ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ κυριολεκτικά .

Πολιτική είναι η απόφαση με την οποία μειώθηκαν και κόπηκαν οι συντάξεις μας. Διεκδικούμε, με πολιτική απόφαση η κυβέρνηση να μας επιστρέψει όσα δικαιούμαστε.

Διεκδικούμε να εφαρμοστεί  η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας από τον Ιούνιο του 2015, η οποία δικαιώνει τους συνταξιούχους και την οποία δεν υλοποιεί η κυβέρνηση.

Στην Πανελλαδική Συγκέντρωση στο Σύνταγμα διεκδικούμε:

·        Να καταργηθούν όλοι οι Αντιασφαλιστικοί Νόμοι και ο Νόμος Κατρούγκαλου.

·        Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά στο Ταμείο μας.

·        Να επιστραφούν όλες οι απώλειες στις συντάξεις όπως η 13η και 14η σύνταξη.

·        Η βάση της κατώτερης σύνταξης  να είναι τα 600€υρώ.

·        Όχι στη μείωση του αφορολόγητου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους. Να μην μας γίνονται κρατήσεις 6% από τη σύνταξη για την Υγεία».