Νέα

Πορεία χιλιάδων συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη

Με μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη στις 13 Ιούνη 2017 ξεκίνησαν οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις που οργανώνει στο άμεσο διάστημα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Νομικών (ΠΣΣΝ).

Η συνέχεια του αγώνα των συνταξιούχων να ακυρώσουν στην πράξη τις βάρβαρες πειρκοπές στα εισοδήματά τους απ’ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το κουαρτέτο είναι:

  • Στην Αθήνα στις 15/6/2017,  στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης,  στις 10 π.μ., με τη συμμετοχή των συνταξιούχων Στερεά Ελλάδα, Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόνησο, Αττική.
  • Στο Ρέθυμνο στις 21/6/2017, στην πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη, στις 10:30 π.μ. για τους συνταξιούχους απ’ την Κρήτη.

Συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει και στη Μυτιλήνη στις 16 Ιούνη 2017.

Την Τετάρτη, 14 Ιούνη 2017 και ώρα 12 το μεσημέρι, η ΣΕΑ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπο έξω από το υπουργείο Εργασίας (οδός Σταδίου 29). Οι εκπρόσωποι της θα ενημερώσουν για τις περικοπές που έχουν υποστεί οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, για τον αποκλεισμό από την υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για τα νέα φορολογικά βάρη που τους φορτώνουν καθημερινά.

Ξεχείλισε η πλατεία στο Άγαλμα Βενιζέλου

Στη  συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη πήραν μέρος οι συνταξιούχοι από όλες τις πόλεις της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. ΄

Οι συνταξιούχοι έφτασαν στην πλατεία Άγαλμα Βενιζέλου με κάθε μέσο, ανάμεσα στα οποία ήταν και 40 πούλμαν. Η πλατεία γέμισε ασφυκτικά αλλά και «γύρω απ’ την πλατεία δεν υπήρχε χώρος για να σταθεί κάποιος».

Από το βήμα της συγκέντρωσης χαιρέτισαν ο Χρήστος Σαλονικιός, πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, η Εύη Χαρακλιά, πρόεδρος Συνταξιούχων Δημοσίου Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, ο Παναγιώτης Κάλπης, πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων, ο Γιώργος Ρούσας, πρόεδρος συνταξιούχων ΙΚΑ Βόλου, ο Κώστας Πανταζίδης, πρόεδρος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αλεξανδρούπολης και η Άννα Μπαλτοπούλου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ.

Ο Δήμος Κουμπούρης είπε ότι η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη και αυτές που θα ακολουθήσουν σε Αθήνα και Κρήτη είναι η απάντηση των συνταξιούχων στα αντεργατικά – αντιασφαλιστικά μέτρα που έχουν επιβάλει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο από το δρόμο του αγώνα. Αυτό πρέπει να το πιστέψουμε βαθιά. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα μέτρα δεν έχουν τελειώσει. Τα μέτρα θα συνεχιστούν εάν ο εργαζόμενος λαός, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι συνταξιούχοι, όλοι όσοι υποφέρουν, δεν βάλουν φραγμό σε αυτές τις πολιτικές μέσα από τον ενωμένο αγώνα τους.

(…) Μας προορίζουν για τον Καιάδα. Τα παιδιά μας τα θέλουν δούλους με μεροκάματα πείνας να μην έχουν κοινωνική ασφάλιση, ούτε ωράρια εργασίας. Εμείς που είμαστε στους δρόμους υπερασπιζόμαστε αυτά τα δικαιώματα. Άλλος δρόμος από το δρόμο της ενότητας και του αγώνα δεν υπάρχει».

Από το βήμα της συγκέντρωσης κάλεσε τους συνταξιούχους σε μαζική συμμετοχή και στη μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση που θα γίνει στις 24 Ιούνη 2017 στη Θεσσαλονίκη.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, που δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στους συνταξιούχους και σε όλο τον ελληνικό λαό και στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις – διαδηλώσεις των συνταξιούχων. Την συγκέντρωση άνοιξαν τραγούδια του αγώνα.

Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Οι συνταξιούχοι με τα πανό και τα συνθήματά τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους και σάλπισαν παλλαϊκό αγωνιστικό ξεσηκωμό για να μπει τέρμα στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού για να εξασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου. «Τέρμα πια στον εμπαιγμό ή με το κεφάλαιο ή με το λαό», «Οι κόκκινες γραμμές σας είναι μια απάτη νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» διαδήλωσαν.

Έξω από το ΥΜΑΘ ανακοινώθηκε ότι το ψήφισμα με τα αιτήματα των συνταξιούχων θα παραδοθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο την Πέμπτη, μέρα της πανσυνταξιουχικής κινητοποίησης στην Αθήνα.

Η ομιλία του Π. Τάτση

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη ο Π. Τάτσης είπε:

Τελικά η  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα …κατάφερε! Από το ένα άρθρο, με το οποίο θα καταργούσε τα δύο μνημόνια των προηγούμενων  συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  διπλασίασε τα μνημόνια! Το βράδι της 18ης Μάη 2017, οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 9 βουλετές των ΑΝΕΛ ψήφισαν το νόμο, που τροποποιεί τις «συνταξιοδοτικές διατάξεις» του 4387/2016 της λαιμητόμου Κατρούγκαλου και περιλαμβάνει το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021».

Όταν στις επόμενες εκλογές (ή οποτεδήποτε) έρθουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και σας χτυπήσουν στην πλάτη, να αποκαλύψετε στη δική τους πλάτη το στίγμα  με το «ΝΑΙ»  στη βουλή στις 18 Μάη 2017. 

Εκείνο το βράδι, μεταξύ των άλλων, ψήφισαν:

-Κατάργηση ή μείωση της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις, με μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών μέχρι και 18%.

-Κατακρεούργηση των οικογειακών επιδομάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό αφορά επιδόματα για ανήλικα τέκνα συνταξιούχων του δημόσιου τομέα και τέκνα ή επίδομα συζύγου συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

-Μείωση στις επικουρικές συντάξεις («προσωπική διαφορά»), που αφαιρεί επιπλέον απ’ τους συνταξιούχους 232 εκ. ευρώ το 2019, 225 εκ. ευρώ το 2020 και 218 εκ. ευρώ το 2021.

-Παύση καταβολής, μετά το τέλος του 2018, των μειωμένων «προσωπικών διαφορών» που προέβλεπε ο νόμος 4387/2016 για τους συνταξιούχους που θα συνταξιοδοτούνταν από το Μάη του 2016 μέχρι το τέλος του 2018.

Nέο πάγωμα στο σύνολο των συντάξεων μέχρι το τέλος του 2021 και όχι μέχρι το 2019, όπως ίσχυε. Μάλιστα στις 9 Ιούνη 2017 οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκαναν πιό έντονη τη στάμπα με το στίγμα τους ψηφίζοντας νέο πάγωμα των κατακρεουργημένων συντάξεων μέχρι την 31.12.2022 (!) με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να υποστηρίζει προκλητικά ότι το πάγωμα δεν είναι μειώσεις! Δηλαδή, όταν χάσεις 250 εκ. ευρώ –όπως οι συνταξιούχοι- δεν είναι τίποτε. Όπως δεν είναι τίποτε τα  7,8 δισ. ευρώ που θα χάσουν οι συνταξιούχοι την τριετία 2019 – 2021 απ’ την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι σαν τις βουρδουλιές στις πλάτες του αλλουνού! Πονά μόνο αυτός που τις τρώει, ενώ αυτός που τις δίνει μπορεί και κοροϊδεύει από πάνω…

Βασικός μοχλός για τις μειώσεις μέχρι 18% είναι η «προσωπική διαφορά», για την οποία ο προκάτοχος της κ. Αχτσιόγλου, ο ψαλιδοχέρης Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωνε  πομπωδώς: «Την εγγυόμαστε για πάντα. Θα μειώσουμε την προσωπική διαφορά όσο αυξάνουν οι συντάξεις!». Η πρακτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει ότι η «προσωπική διαφορά» θα έχει την τύχη του ΕΚΑΣ. Δηλαδή η «προσωπική διαφορά» θα καταργηθεί, και για όλους θα μείνει η εθνική σύνταξη με κάποια προσθήκη της ανταποδοτικής σύνταξης.

Εκτός απ’ την συνολική κατακρεούργηση των συντάξεων όλων των συνταξιούχων, στον ΟΑΕΕ υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 ηλικιωμένοι ΕΒΕ που, ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας δεν λαμβάνουν σύνταξη και στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  λόγω των χρεών πρός τον ΟΑΕΕ.  Και δεν μπορούν να μπούν στη ρύθμιση για το συμφηφισμό των χρεών με τις συντάξεις που δικαιούνται, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα πέραν των 20.000 ευρώ χρέη, ώστε στη συνέχεια τα 20.000 ευρώ να συμψηφιστούν με τις συντάξεις που δικαιούνται.

Μάλιστα και συνάδελφοι οφειλέτες  που μπήκαν στη ρύθμιση του άρθρου 38 του νόμου 4331/2015 για να πάρουν σύνταξη με το συμφηφισμό χρεών μέχρι 50.000 ευρώ με 60 συντάξεις, χάνουν και αυτή τη δυνατότητα. Τώρα που πέρασαν οι 18 μήνες με την προσωρινή σύνταξη των 360 ευρώ, γίνεται ο συμψηφισμός με τα συνολικά χρέη.  Και ο ΕΦΚΑ ζητά απ’ τον οφειλέτη να του πληρώσει ντούκου 20.000 και 25.000 ευρώ, ούτως ώστε το υπόλοιπο χρέος να εξοφληθεί με την παρακράτηση του συνόλου της μηνιαίας σύνταξής σας, για τους επόμενους 60 μήνες! Δηλαδή, ένας άνθρωπος που είναι πανί με πανί να μην παίρνει ούτε ένα ευρώ για πέντε χρόνια και να πληρώσει προκαταβολικά 20.000 ή 25.000 ευρώ!  Είναι με τα καλά τους οι άνθρωποι.

Αυτό το θέμα η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ το έθεσε με επιμονή στα πλαίσια της δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στις συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους, κάθε φορά, υπουργούς.  Προτείναμε ως έσχατη λύση την απονομή αναλογικής σύνταξης με βάση το χρόνο ασφάλισης που αντιστοιχεί στις καταβληθείσες εισφορές. Πχ: Εαν κάποιος ήταν ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ για 35 χρόνια και οι εισφορές που κατέβαλε αντιστοιχούν σε 25 ή 30 χρόνια, τότε να του απονεμηθεί μειωμένη σύνταξη, η οποία θα αντιστοιχεί σε 25 ή 30 χρόνια.

Η αναλογική σύνταξη πρέπει να ισχύσει και στη διαδοχική ασφάλιση και να απονεμηθεί απ’ τον ΕΦΚΑ. Θα επιμείνουμε στη εύρεση λύσης γιατί όποια –και όσα- χρέη κι αν έχει κανείς δικαιούται να πάρει έστω και λίγα ευρώ για το μόχθο μιας ολόκληρης ζωής, αλλοιώς είναι κατεστραμμένος απ’ όλες τις πλευρές!

Η πρόταση αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά, αλλά λύση δεν δίνεται. Δεν είναι, βλέπετε κάποια μνημονιακή υποχρέωση για να ρυθμιστεί με διαδικασίες εξπρές με επείγουσα τροπολογία…

Επίσης άμεσα πρέπει να καταργηθεί το αίσχος του άρθρου 12 του νόμου 4387/2016 και να αποκατασταθεί τώρα το δικαίωμα της  απονομής της σύνταξης χηρείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Εκεί η που η κυβέρνηση νομοθετεί στο άψε-σβήσε είναι όταν πρόκειται για «μεταρρυθμίσεις φιλικές προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις» για να έχει η Ελλάδα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», όπως καυχήθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 8 Ιούνη 2017 απ’ το βήμα ενός διεθνούς Συνεδρίου («Concordia Europe Summit»).

Τις τροχιοδεικτικές βολές για τις μεταρρυθμίσεις τις έριξε ο ΟΟΣΑ στην εξαμανιαία έκθεσή του. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η διεύρυνση της βάσης της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο έλεγχος της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την παγιοποίηση των σημαντικών δημοσιονομικών επιτευγμάτων των τελευταίων ετών». Έτσι δηλαδή που θα απελευθερώνονται πόροι «για τα ιδιαίτερα αναγκαία προγράμματα κοινωνικής βοήθειας», δείχνοντας προς την κατεύθυνση «μοιράσματος της φτώχειας» με τα προγράμματα διαχείρισης των ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας. Ουσιαστικά, προαναγγέλλουν, από τη μια, την αύξηση της φορολογίας για τα λαϊκά στρώματα και την παραπέρα μείωση των συντάξεων, όπως ψηφίστηκαν με το τέταρτο μνημόνιο και τα πρόσθετα μέτρα. Και, από την άλλη, τη μόνιμη πρέσα, τη διάλυση, μέχρι και την πλήρη κατάργηση των κάθε είδους προνοιακών – κοινωνικών επιδομάτων, με τον αποκλεισμό από αυτά εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από την εφαρμογή εξευτελιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τέτοιων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές νόρμες της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης.

Κάνουμε και μείς αξιολογόηση. Αξιολογούμε όσα γίνονται γύρω μας και η απάντησή μας είναι η κινητοποίηση, όπως σήμερα. Απ’ τον πλούτο που παράγουμε διεκδικούμε το μεράδι που μας ανήκει. Το τέλος της κατάστασης θα έλθει από μάς. Οι κατακτήσεις μας ήρθαν μετά από αγώνες. Αυτό συνεχίζουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε.

 Μάλιστα ο πρωθυπουργός θέλοντας να αναδείξει τη χώρα μας σε «ιδανικό σημείο παγκόσμιας αναφοράς για επενδύσεις» στις Μεταφορές, στην Ενέργεια, στον Τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα επικαλείται τη «γεωστρατηγική θέση» της Ελλάδας. Με στόχο δηλαδή «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Ελλάδας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπλέκει πιο βαθιά τη χώρα στην πολεμική δίνη της περιοχής με τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ εναντίον δυνάμεων του συριακού στρατού, τη διπλωματική κρίση στο Κατάρ και την επίθεση στο Κοινοβούλιο του Ιράν. Μάλιστα σε πρόσφατο συνέδριο στη Σούδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε την υπόσχεση ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να εξυπηρετήσει «με τον καλύτερο τρόπο το ΝΑΤΟ».

Έχοντας ζήσει το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και διερμηνεύοντας τα γενικότερα αισθήματα οι συνταξιούχοι θα δώσουν το «παρών» στο διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής Δράσης των Συνδικάτων, που θα γίνει στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Ιούνη 2017.

Απόφαση για τη συμμετοχή των σωματείων της δύναμής της πήρε το νέο ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, που εκλέχτηκε στο πρόσφατο εκλογοαπολογιστικό συνέδριό της. Σύνθημα δικό μας, των παιδιών μας και των εγγονών μας: «ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ».