Νέα

ΛΕΙΒΑΔΙΑ: Με μαζικότητα η συγκέντρωση και μαχητικότητα η πορεία

Με μια συγκέντρωση σε μαζικότητα και παλμό, που δεν την περίμεναν ούτε οι διοργανωτές, όπως ομολόγησαν, οι συνταξιούχοι της Επαρχίας Λειβαδιάς διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης με κεντρικό σύνθημα: «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακούστε το καλά ο νόμος του Κατρούγκαλου θα μείνει στα χαρτιά». Την συγκέντρωση –στην οποία πήραν μέρος και συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ απ’ τη Θήβα- και την πορεία μέχρι την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου Επαρχίας Λειβαδιάς στις 7.6.2018.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Δημήτρης Θεοδώρου πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θήβας τόνισε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στέλνει τους απόμαχους της δουλιάς στην πείνα. Εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο, εκτός απ’ το δρόμο του αγώνα».  

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης, ο οποίος είπε: «Χαιρετίζω το αγωνιστικό κομμάτι των συνταξιούχων της περιοχής σας που οργάνωσανγια πρώτη φορά τέτοια συγκέντρωση. Αυτή η συμμετοχή πρέπει να διευρυνθεί.   Μας λένε, με πρώτον τον πρωθυπουργό, πως τον Αύγουστο έρχεται η “καθαρή έξοδος” απ’ τα μνημόνια. Πως αρχινάει η κανονικότητα. Κι ακόμα κάποιοι μας κλείνουν το μάτι και μας ψιθυρίζουν στ’ αυτί: “Περιμένετε. Μπορεί και να μην εφαρμοστεί η προσωπική διαφορά του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου”. Έρχονται όμως και οι ειδικοί και μας προσγειώνουν άγαρμπα στην κανονική …κανονικότητα. Όπως έγινε την περασμένη Δευτέρα σε ημερίδα του ΕΒΕΑ. Εκεί αξιολογήθηκαν τα “μεγάλα επιτεύματα” όλων των αντισυνταξιουχικών και αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων και απ’ τα τρία μνημόνια. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

  1. Οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ απ’ τα δύο πρώτα μνημόνια την περίοδο 2010 – 2016. Με τα δυό μνημόνια αφαιρέθηκαν, επίσης, και 80 δισ. ευρώ απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι και ταμεία έχασαν 130 δισ. ευρώ.
  2. Καί έπονται οι αρπαγές του νόμου Κατρούγκαλου για την περίοδο 2016-2021: 28 δισ. απ’ τις συντάξεις και 25 δίσ. απ’ τα ταμεία.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010-2021 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ ΧΑΝΟΥΝ 183 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ. ΔΗΛΑΔΗ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΕΠ.

Και πού πήγε αυτό το ΑΕΠ; Πρωτίστως στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Γι’ αυτό κι ακούμε: Τα οργανικά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας ήταν 908 εκ. ευρώ το 2017. Ή τα κέρδη της ALHABANK έφτασαν τα 65,2 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του  2018.

Μ’ άλλα λόγια, συνάδελφοι, οι δικές μας συντάξεις χρησιμοποιούνται για να παίρνουν οι μέτοχοι των τραπεζών τα μερίσματά τους. Εμείς συνάδελφοι, δεν έχουμε μετοχές στις τράπεζες για να πάρουμε μερίσματα. Και αν μείνουμε και με σταυρωμένα χέρια, θα ξεπέσουμε στα ξεροκάματα των “κοινωνικών μερισμάτων”, τα οποία ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ παρουσιάζουν ξεδιάντροπα ως 13η σύνταξη. Τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Υγείας τρέχει στα εγκαίνια των ΤΟΜΥ. Τις τοπικές μονάδες υγείας που ο πρωθυπουργός έλεγε οτι θα είναι 239 έτοιμες στο τέλος του 2017! Τρέχει –ίσως και για προεκλογικούς λόγους- αλλά δεν φτάνει. Όπως καταγγέλουν οι ίδιοι οι γιατροί που απόμειναν στις παλιές μονάδες του ΙΚΑ δεν βρίσκουν ούτε κτίρια για τις ΤΟΜΥ. Ενώ και οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στις αλλεπάλληλες προκηρύξεις.

Έτσι λοιπόν αυτό που, όπως λέει και το προπαγανδιστικό βίντεο, γίνεται πράξη στην υγεία απ’ το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ είναι η πεπατημένη όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας: Ο άρρωστος συνεχίζει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη στην ώρα της ανάγκης πληρώνοντας τo 38% απ’ τα χρήματα που ξοδεύονται στη χώρα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μάλιστα με την κατάργηση των ιατρικών δαπανών απ’ τις φοροελαφρύνσεις δύο εκατομμύρια ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν με 121 εκ. ευρώ, επί πλέον, για το 2017! 

Αυτές οι άγριες πληρωμές στην υγεία ανοίγουν την όρεξη στα ξένα funds και εξαγοράζουν τη μια μετά την άλλη ιδιωτική μονάδα υγείας στη χώρα μας. Βλέπουν, δηλαδή, ότι οι Έλληνες είναι παγκόσμια στις πρώτες θέσεις των πληρωμών για την υγεία και κάνουν έφοδο.

Στις 20 Ιούνη 2018 θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα. Χρειάζεται βέβαια ένα τέτοιο γραφείο στη χώρα μας και, εν πρώτοις, σου δίνει την αίσθηση ότι θα γίνει κάτι καλό.

Έλα όμως που είναι άλλες “αι βουλαί του κυρίου”. Μια απ’ τις βασικές αρμοδιότητές του θα είναι και η εφαρμογή της λεγόμενης “υγιούς γήρανσης”, όπως αποκάλυψε το Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος. Είναι η άλλη όψη του φρούτου που λέγεται “ενεργός γήρανση”. Αυτό παρουσιάζει ο ΣΕΒ ως αντίδοτο στη συρρίκνωση των συντάξεων. Δηλαδή να δώσουν ευκαιρίες, όπως λένε, για δουλιά ως τα βαθιά γεράματα για να τονώνεται κιόλας η ευεξία των ηλικιωμένων!

Έτσι λοιπόν ένας στόχος που έβαλε ο ΠΟΥ το 1998 υλοποιείται κι αυτός τώρα απ’ την για πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς! Όχι μόνο δεν πρέπει να περιμένουμε, αλλά πρέπει να βιαστούμε. Και να είμαστε σε ετοιμότητα και μέσα στο καλοκαίρι». Τη θανατηφόρα προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στιγμάτισε και ο ΔήμοςΚουμπούρης που μίλησε εκ μέρους της ΣΕΑ για να υπογραμμίσει: «Αλλά και απ’ τους άλλους που φιλοδοξούν να έρθουν στην κυβέρνηση μήπως ακούσατε ότι θα εφαρμόσουν άλλη πολιτική ή μήπως θα καταργήσουν ένα νόμο από αυτούς που ψηφίστηκαν; Στο όνομα του ρεαλισμού και της συνέχειας του κράτους θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Κάποιος συνάδελφος ρώτησε για εκλογές. Και αν γίνουν εκλογές τι θα γίνει, αν δεν υπάρξει μέσα στην κοινωνία μια γενικότερα ανατρεπτική λογική απέναντι σε αυτές τις πολιτικές; Κι αν αυτοί που επιζητούν εκλογές, είχαν μια ανατρεπτική λογική, δεν θα ερχόντουσαν πιο μαζικά στις συγκεντρώσεις μας; Επομένως λύση δεν μπορούν να δώσουν οι εκλογές. Τους δοκιμάσαμε όλους και μαζί και χώρια. Είναι αυτοί που χώρισαν τον κόσμο σε “μπλέ” και “πράσινα” καφενεία και κυβέρνησαν μαζί. Και πήγαν μαζί τους και οι άλλοι. Και βλέπουμε ότι όλοι ακολουθούν την ίδια γραμμή. Αυτή τη γραμμή που χαράζουν το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες. Που πήγαν τα δισ. που άρπαξαν απ’ τις τσέπες μας και τα ασφαλιστικά ταμεία; Φύγαν για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Γιατί δεν ανακεφαλαιοποιούν τα δικά μας ταμεία;  Γι’ αυτό δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ’ την προοπτική του αγώνα μαζί με τα παιδιά μας. Μαζί με το λαό που υποφέρει. Κι όταν αυτοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με οικονομικούς όρους καταφεύγουν και σε αιματηρούς πολέμους. Στη περιοχή μας “μυρίζει” στις πολυεθνικές πετρέλαιο και αέριο. Και οι κυβερνήσεις είναι υποτακτικές και υποταγμένες σε αυτή τη λογική. Καλλιεργούν το μίσος και τον εθνικισμό στους λαούς για να τους βάλουν να σκοτωθούν. Αυτή είναι η αλήθεια. Το ΝΑΤΟ, αυτή η λυκοσυμμαχία που ήξερε ακριβώς τα σύνορα στο Κόσοβο και στη Γιουγκοσλαβία, που ήξερε για τα όπλα του Σαντάμ Χουσεϊν, έπαθε αμνησία για του που είναι τα σύνορα του Αιγαίου. “Βρείτε τα μόνοι σας” λέει για τα σύνορα του Αιγαίου. Αμφισβητεί μέρος της δικής μας επικράτειας και τα κρατούν όλα αυτά ανοιχτά για να μας κρατούν σε έχθρα με τους απέναντι λαούς και να παίζουν το ρόλο του επιδιαιτητή. Αυτές οι πολιτικές, που δίνει το κεφάλαιο με τη λογική του κέρδους είναι λογική καταστρεπτική. Πρέπει να την αντιπαλέψουμε. Και θα την αντιπαλέψουμε συνεχίζοντας το μαραθώνιο των κινητοποιήσεων. Γι’ αυτό όταν ο άλλος λέει “θέλω τη σύνταξή μου” του λέμε “Κατέβα στο δρόμο του αγώνα”». Το ψήφισμα της συγκέντρωσης  διάβασε ο Δημήτρης Παπιώτης, πρόεδρος του σωματείου δημοσίων υπαλλήλων με το οποίο οι συνταξιούχοι απαιτούν:

– Κανένας επανυπολογισμός, καμία μείωση με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις και την κατάργηση του Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

– Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων και του ΕΚΑΣ. Όχι στην εξαφάνιση των συντάξεων χηρείας.

– Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.

– Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης.

– Να μην περάσουν τα καταστρεπτικά μέτρα της 4ης αξιολόγησης. Να καταργηθεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς.

– Κατάργηση των παρακρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Να βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι νοσοκομειακές υπηρεσίες  που υποβαθμίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων. Να στελεχωθεί το Νοσοκομείο Λιβαδειάς και ο ΕΟΠΠΥ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικά.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα: «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακούστε το καλά ο νόμος του Κατρούγκαλου θα μείνει στα χαρτιά». Η πορεία κατέληξε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Αναστασίου.

Όπως ενημέρωσε ο Δ. Παπιώτης ο αντιπεριφερειάρχης θα προωθήσει το ψήφισμα πρός τους αρμόδιους. Δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει έμπρακτά στη βελτίωση του νοσοκομείου.