Νέα

Δυναμικές συγκεντρώσεις συνταξιούχων σε Θεσσαλονίκη, Πύργο και Αγρίνιο

Αψηφώντας το κρύο και τη βροχή στη Θεσσαλονίκη και την αστυνομική παρουσία στον Πύργο οι συνταξιούχοι διεκδίκησαν αποκατάσταση των συντάξεών τους και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Σε μαχητική διαδήλωση στο κέντρο του Αγρινίου εξελίχτηκε η σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. 

Στη Θεσσαλονίκη οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 10:30 πμ στις 9.3.2017. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος και ο Γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης Γιώργος Σαλονικιός και Μανώλης Νικολαϊδης, αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Τέκνης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης.

Μετά τη συγκέντρωση πορεύτηκαν μαχητικά μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με συνθήματα όπως: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι επίθεση και πάλη», «οι κόκκινες γραμμές σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν υγεία την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Παρότι είχαν ζητήσει ραντεβού απ’ τις 7.3.2017, με την υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια, τελικά δεν έγινε συνάντηση. Οι συνταξιούχοι θυροκόλησαν το ψήφισμά τους στο υπουργείο.

Στο ψήφισμά τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, αναφέρουν: «Εμείς οι Συνταξιούχοι που συμμετέχουμε στην σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση, που αποφάσισαν, σε κοινή τους συνεδρίαση οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις των οποίων είμαστε μέλη, διαπιστώνουμε ότι: Έναν  περίπου μήνα μετά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού της Χώρας (20-1-2017), στην συνάντηση του με εκπροσώπους των Συνεργαζομένων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ότι δεν θα υπάρξει καμιά άλλη περικοπή στις συντάξεις μας, δικαιώνονται οι σοβαρές επιφυλάξεις που τότε εκφράσαμε σχετικά με την αξιοπιστία αυτών των δεσμεύσεων. Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού εξυπηρετούν πιστά την προσπάθεια, την δική του και της Κυβέρνησης του, να μας εξαπατήσει και να μας κάνει αν όχι υποστηρικτές, τουλάχιστον απλούς παρατηρητές των μέτρων που θα περικόψουν ακόμα περισσότερο τις ήδη πενιχρές μας συντάξεις. Αποτελούν συνέχεια εκείνων των δεσμεύσεων του, για το σκίσιμο των Μνημονίων και την κατάργηση των εφαρμοστικών Νόμων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, με έναν Νόμο και ένα άρθρο. Οι συντάξεις μας, οι παροχές Υγείας και πρόνοιας, τα όποια δικαιώματα μας έχουν απομείνει, μετατρέπονται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε “καύσιμη ύλη,” για να επανεκινήσει η μηχανή της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η επανάκαμψη της κερδοφορίας των Επιχειρηματιών, για τους οποίους εργάζεται, διαπραγματεύεται και νομοθετεί.

Σήμερα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, για το “κλείσιμο” της δεύτερης αξιολόγησης, η βαρβαρότητα της Κυβέρνησης σε βάρος των Συνταξιούχων πολλαπλασιάζεται. Συμφώνησε στην περικοπή των Συντάξεων κατά 1,8 δις για το 2017. Συμφώνησε για την μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα μας αφαιρέσει ακόμα μια σύνταξη σε ετήσια βάση.  Συμφώνησε στην απελευθέρωση των απολύσεων, στην μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στον υποκατώτατο μισθό, μέτρα που οδηγούν στην καταβαράθρωση των εσόδων των Ασφαλιστικών μας Ταμείων. Συμφώνησε για  πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για αρκετά χρόνια μετά το 2018, δηλαδή για το ξεζούμισμα χωρίς τέλος όλου του λαού. Και αφού συμφώνησε στην εξόντωση μας, τώρα διαπραγματεύεται με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τον κατάλληλο τρόπο για να  μας δώσει την χαριστική βολή. 

Τα “αντισταθμιστικά” μέτρα που επικαλείται η Κυβέρνηση ότι θα πάρει, ώστε να μας επιστρέφει δήθεν το κάθε ευρώ που θα μας αφαιρούν τα μέτρα με τα οποία θα  κλείσει την 2η αξιολόγηση ,είναι το άκρον άωτον της εξαπάτησης που επιχειρεί εναντίον μας. Εξ άλλου η εμπειρία μας από το «παράλληλο» πρόγραμμα της και τα «ισοδύναμα» και για το πόσο αυτά μας προστάτεψαν,  από τα επώδυνα μέτρα του 3ου μνημονίου της, μας είναι ακόμα νωπή.

Οι καθυστερήσεις  έκδοσης αποφάσεων για δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους και οι καθυστερήσεις καταβολής του ΕΦΑΠΑΞ σε επίσης χιλιάδες δικαιούχους, χρησιμοποιείται από την Κυβέρνηση για να εξοικονομεί χρήματα για τους δανειστές.

Για όλα τα παραπάνω: Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κυβέρνηση.Οι Συνταξιούχοι δεν θα γίνουν θεατές της εξαθλίωσης και της εξόντωσής τους. Οι Συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές στις συντάξεις και τα δικαιώματά τους.

Δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας, μέχρι να ανατραπεί η πολιτική που μας οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δεν  τρομοκρατούμαστε και δεν υποκύπτουμε στα διλλήματα και τους εκβιασμούς  της Κυβέρνησης. Υπερασπιζόμαστε , ότι με ιδρώτα και αίμα πληρώσαμε μια ολόκληρη ζωή.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

·        Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί Νόμοι όλων των Κυβερνήσεων.

·        Άμεση επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε όσους έχει περικοπεί, χωρίς μισθολογική διάκριση, καθώς και στις ειδικές ομάδες, όπως συντάξεις αναπηρίας και χηρείας.

·        Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων και των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.

·        Καμιά περικοπή στις συντάξεις. Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

·        Άμεση έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν και άμεση καταβολή των ΕΦΑΠΑΞ.

·        Δημόσιο καθολικό, υποχρεωτικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

·        Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε ασφαλισμένους και άνεργους.

·        Άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις Μονάδες Υγείας και εξοπλισμό τους με σύγχρονα μέσα, να λειτουργήσουν παντού τα Κέντρα Υγείας σε 24ωρη βάση, να ανοίξουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ),που είναι κλειστές.

Καλούμε όλους τους Συνταξιούχους να ξεσηκωθούν. Ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην λύση των προβλημάτων μας είναι ο αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής που τα δημιουργεί». 

Παρουσία της αστυνομίας στον Πύργο

Γεμάτη από συνταξιούχους ήταν η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στον Πύργο στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΣΕΑ στις 9.3.2017. Πήραν μέρος συνταξιούχοι απ’ τον Πύργο και την Αμαλικάδα.

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Παναγιώτης Γιάνναρος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηλείας, κατάγγειλε την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων πολύ κοντά έξω από την αίθουσα διεξαγωγής της συγκέντρωσης, πριν από την έναρξή της, με το επιχείρημα «της ασφάλειας των συνταξιούχων». Τελικά, όπως ενημέρωσε ο Π. Γιάνναρος, κάτω από την αποφασιστική στάση και τις έντονες διαμαρτυρίες τους, οι αστυνομικοί αποχώρησαν, με τους συνταξιούχους να χαρακτηρίζουν το γεγονός ως προσπάθεια τρομοκράτησης των συνταξιούχων και του συνταξιουχικού κινήματος που αντιστέκεται στις περικοπές των συντάξεων και το τσάκισμα του Ασφαλιστικού.

Την παρουσία της αστυνομίας κατάγγειλε με ανακοίνωσή της η ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ στην οποία τονίζουν: «Η παρουσία αυτής της αστυνομίας στην προγραμματισμένη εκδήλωση των Σωματείων των συνταξιούχων στον Πύργο μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση και αποτελεί πρόκληση εκ μέρους της κυβέρνησης που μετά τα χημικά που έπνιξε τους συνταξιούχους τον περασμένο Οκτώβρη στέλνει τον κατασταλτικό μηχανισμό σε συγκέντρωση των συνταξιούχων χωρίς αιτία και λόγο. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με τέτοιου είδους ενέργειες θα πτοήσει και θα κάμψει την αγωνιστική διάθεση των συνταξιούχων και του λαϊκού κινήματος είναι βαθιά νυχτωμένη. Οι συνταξιούχοι θα είναι συνέχεια στη πρώτη γραμμή του αγώνα με στόχο να ανατρέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που συνεχίζονται προς χάριν του κεφαλαίου και των μεγαλοεπιχειρηματιών.Μη καρτερούν ότι θα φοβηθούμε ή θα κουραστούμε. Ο αγώνας είναι μονόδρομος».

Εκτός απ’ την παρουσία της αστυνομίας οι συνταξιούχοι είχαν να αντιμετωπίσουν και την περίεργη στάση της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου. Ο Γραμματέας Νίκος Θανός δεν ήθελε να παραχωρηθεί αίθουσα με το έωλο επιχείρημα, πως στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν και πρώην εργοδότες (!) οι οποίοι δεν είναι δεκτοί στο Εργατικό Κέντρο. Εννοούσε τους νυν συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, που ήταν αυτοαπασχολούμενοι. Τελικά κάτω απ’ την πίεση των συνταξιούχων η συγκέντρωση έγινε σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Παναγιώτης Σοφός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ και ο Διονύσης Σβορώνος, γγ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις των συγκεντρωμένων.

Πορεία στο Αγρίνιο

Μαζική συγκέντρωση – σύσκεψη  πραγματοποιήθηκε  στις 9.3.2017  στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, όπου πήραν μέρος συνταξιούχοι του Αγρινίου, του Μεσολογγίου και της Αμφιλοχίας.

 Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία απο τον Γιώργο Δημητρουλή μέλος της Διοίκησης του σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Αιτωλοακαρνανίας,  ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός απ’ την πρόεδρο του  σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ αγρινίου Αναστασία Μαργάρα και μετά το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης.  Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στα γραφεία του ΟΑΕΕ όπου και επειδώθηκε το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα απο τους συγκεντρωμένους.

Στο ψήφισμα αναφέρεται:

«Κύριε Υπουργέ,

Μετά από ενημέρωση από τα σωματεία μας , αλλά και τις τοποθετήσεις  και τη συζήτηση που ακολούθησε,  καταλήξαμε στα παρακάτω :

  • Από το 2009 μέχρι και σήμερα οι συνταξιούχοι είναι σε συνεχή διωγμό.
  • Οι συντάξεις από 14 το χρόνο έγιναν 12, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα άδειας.
  • Έγιναν μεγάλες μειώσεις και στις κύριες και στις επικουρικέ συντάξεις.
  • Κόπηκε ή κόβεται σταδιακά το ΕΚΑΣ σε 450.000 συνταξιούχους.
  • Μπροστά μας έχουμε τις συνέπειες που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου . Με βάση αυτόν , έχουμε επανυπολογισμό συντάξεων, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος  για τις επικουρικές, ολοκλήρωση κατάργησης του ΕΚΑΣ.
  • Έχουμε συζήτηση για κατάργηση από τώρα της προσωπικής διαφοράς, που προκύπτει για τους παλιούς συνταξιούχους. Ακόμη μέτρα για εφαρμογή του δημοσιονομικού κόφτη και για αύξηση της φορολογίας με μείωση του αφορολόγητου ποσού.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι και σεις συνεχίζετε στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δηλώνουμε ότι  δε θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδηση μας  την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων , που  μας έχετε κάνει τόσο εσείς  όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ : Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις. Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων , όπως ήταν πριν τις περικοπές. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Άμεσα μέτρα στήριξης των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου. Δουλειά για όλους , δουλειά με δικαιώματα».