Νέα

Ικανοποιητική συμμετοχή στις πανελλαδικές συσκέψεις της ΣΕΑ

Με ιδιαίτερα ικανοποιητική συμμετοχή –κυρίως μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων των συνταξιούχων ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές συσκέψεις που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων. Οι ενημερωτικές συσκέψεις έγιναν με όλα τα μέτρα προστασίας απ’ την πανδημία  σε 12 πόλεις την περίοδο 30.9.2020 μέχρι 15.10.2020.

Στο επίκεντρο των συσκέψεων ήταν το διεκδικητικό πλαίσιο της ΣΕΑ, όπως αυτό περιγράφεται μέσα απ’ τα υπομνήματά της, αλλά και τα αποτελέσματα της συνάντησης της  αντιπροσωπείας των συνταξιούχων με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετά την Παναττική συγκέντρωση στις 8.10.2020. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιδείνωση της πανδημίας στο χώρο της υγείας και απόφαση  της κυβέρνησης να αποδώσει εφάπαξ αναδρομικά 11 μηνών και αυτά μόνο στις κύριες συντάξεις τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα.

Αναπτύχτηκε γόνιμος διάλογος απ’ τους συναδέλφους που πήραν το λόγο στις συσκέψεις και εκφράστηκε η ευαισθησία και η συμπαράσταση σε περιοχές που δοκιμάστηκαν τελευταία. Στην περιφερειακή σύσκεψη της Χαλκίδας εγκρίθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, στους πληγέντες της Εύβοιας απ’ τις πλημμύρες και τους μαθητές. Επίσης στη σύσκεψη στα Τρίκαλα εγκρίθηκε ψήφισμα με το οποίο ζητούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των κατοίκων της Καρδίτσας απ’ την καταιγίδα Ιανός.

Οι συσκέψεις ξεκίνησαν απ’ το Αγρίνιο στις 30/9/2020. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων σωματείων συνταξιούχων: Του ΟΑΕΕ Αγρινίου, Μεσσολογγίου, Αμφιλοχίας και Λευκάδας. Του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας και των παραρτημάτων του Αγρινίου, Μεσσολογγίου, Ναυπάκτου και Αμφιλοχίας και των Συνδέσμων Συνταξιούχων Δημοσίου και Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου.

Τις εργασίες της σύσκεψης άνοιξε ο Γιώργος Δημητρουλής, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας.Τις θέσεις της ΣΕΑ ανέπτυξαν ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και ο Γιάννης Τόλης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΟΣΕ) ΙΚΑ.

Η σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Άρτας

Την 1.10.2020, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας για την Τρίτη Ηλικία, έγιναν οι συσκέψεις στην Άρτα, Πάτρα, Νάουσα και Αλεξανδρούπολη.

Στην Άρτα συμμετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ από την Άρτα, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα καθώς και του Σωματείου των συνταξιούχων Δημοσίου απ’ τα Γιάννενα. Τη σύσκεψη άνοιξε ο Κώστας Παπαϊωάννου, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Άρτας. Μίλησαν ο Π. Τάτσης καιο Λέανδρος Μάκκας, οργανωτικός γραμματέας της ΟΣΕ-ΙΚΑ.

Στη σύσκεψη της Πάτρας πήραν μέρος τα τοπικά σωματεία ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ-ΤΣΑ, ΟΑΕΕ-ΤΑΕ και το παράρτημα Πάτρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΠΑΣΑΣ) ΔΕΗ. Επίσης πήραν μέρος τα σωματεία συνταξιούχων ΟΑΕΕ Καλαβρύτων, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ Πύργου και ΙΚΑ Αμαλιάδας.

Τις εργασίες άνοιξε ο Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας και μίλησαν ο Διονύσης Σβορώνος, Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, και Γιάννης Τόλης.

Στη σύσκεψη της Νάουσας συμμετείχαν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΙΚΑ της Νάουσας, Βέροιας και Γιαννιτσών ενώ πήρε μέρος και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Τις εργασίες άνοιξε ο Βασίλης Στόιος, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας. Μίλησε ο Παναγιώτης Πάλμος, γραμματέας της ΟΣΕ-ΙΚΑ και παραυρέθηκε ο Χρήστος Κολοβός, Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Στην Αλεξανδρούπολη συμμετείχαν τα σωματεία ΟΑΕΕ Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ξάνθης και Κομοτηνής, του ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής και το σωματείο δημοσίων υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Δημήτρης Αλεξίου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αλλεξανδρούπολης, ενώ εισηγητές ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της ΟΣΕ-ΙΚΑ και ο Κώστας Μακέδος, μέλος του ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Υπαίθρια, στην πλατεία έξω απ’ το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ήταν η σύσκεψη που έγινε 2.10.2020.

Πήραν μέρος τα σωματεία συνταξιούχων: Του ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης, Πολυγύρου, Κατερίνης και Κιλκίς. Του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Κατερίνης και Λιτοχώρου. Επίσης πήραν μέρος το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ και τα σωματεία συνταξιούχων Δημοσίου,Τραπεζοϋπαλλήλων, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης.

Στη σύσκεψη ανακοινώθηκε συγκέντρωση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη στις 22 Οχτώβρη 2020, σε χώρο και ώρα που θα ανακοινωθεί όταν αποφασιστεί.

Η σύσκεψη στο Επιμελητήριο Χαλκίδας

Στη σύσκεψη στη Χαλκίδα (2/10/2020) πήραν μέρος εκπρόσωποι τωνΔιοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και Δημοσίου της Ανατολικής Στερεάς- Εύβοιας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα σωματεία ΟΑΕΕ Χαλκίδας και Λαμίας,  ΙΚΑ Χαλκίδας, Λαμίας, Φωκίδας και Μαρτίνου, Δημοσίου Χαλκίδας και Λειβαδιάς. Εισηγητές ήταν η Σούλα Λαμπούδη, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, Μάκης Γκούβας, Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και Τάσος Κλάδης, αναπληρωτής ταμίας της ΟΣΕ ΙΚΑ.

Στην Τρίπολη (2/10/2020) πήραν μέρος εκπρόσωποι των ΔΣ των σωματείων απ’ την Τρίπολη (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, Δημόσιο), Καλαμάτα (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ), Σπάρτη (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ), Ναύπλιο (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ), Άργος (ΟΑΕΕ) και Μεγαλόπολη (ΟΑΕΕ).

Τις εργασίες άνοιξαν ο Κώστας Καρβέλας και ο Δημήτρης Φράγκος, πρόεδροι των σωματείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, αντίστοιχα και μίλησαν ο Δ. Σβορώνος και ο Γ. Τόλης.

Στο θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρος» έγινε η σύσκεψη στην Καβάλα (5.10.2020) στην οποία πήραν μέρος τα σωματεία Καβάλας (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΒΦΛ, ΝΑΤ, Δημόσιο), Δράμας (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ) και Σερρών (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ).

Τη σύσκεψη άνοιξε, και στη συνέχεια προήδρευσε, ο Στέργιος Μαούνατζης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Καβάλας. Μίλησαν ο Π. Πάλμος και ο Γιάννης Αλεξόπουλος, Γ’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Στη σύσκεψη στη Λάρισα (6/10/2020) πήραν μέρος τα σωματεία συνταξιούχων ΟΑΕΕ (Λάρισας, ΟΑΕΕ-ΤΣΑ Λάρισας, Μαγνησίας, Φαρσάλων, Τυρνάβου, Ελασσόνας), ΙΚΑ (Λάρισας, Μαγνησίας, Φαρσάλων, Ελασσόνας, Τυρνάβου) και Δημοσίου (Λάρισας, Βόλου).

Τις εργασίες άνοιξε ο Μιχάλης Βαγενάς, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων Λάρισας και μίλησαν ο Π. Πάλμος και Γιάννης Παπαδημητρίου, Έφορος του ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Στη σύσκεψη στα Τρίκαλα (14.10.2020) πήραν μέρος σύσσωμες οι διοικήσεις των Σωματείων Συνταξιούχων Τρικάλων (ΟΑΕΕ, ΟΑΕΕ-ΤΣΑ, ΟΑΕΕ-ΤΑΕ, ΙΚΑ, Δημόσιο) και Καρδίτσας (ΟΑΕΕ, ΟΑΕΕ-ΤΣΑ, ΙΚΑ). Επίσης συμμετείχαν αρκετοί συνταξιούχοι, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Τις εργασίες άνοιξαν Ηλίας Ζωγράφος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Τρικάλων και μίλησαν ο Δ. Κουμπούρης και ο Χρ. Κολοβός.

Στην πλατεία έγινε η σύσκεψηστην Κοζάνη (15.10.2020), μια μέρα πρίν επιβληθεί το λοκντάουν στο νομό. Πήραν μέρος τα σωματεία Συνταξιούχων Κοζάνης ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΤΣΑ, ΔΕΗ και Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο Χρήστος Ψαλίδας, πρόεδρος του παραρτήματος του ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Κοζάνης και ο Παναγιώτης Τάτσιος, πρόεδρος του σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης. Μίλησαν ο Δ. Κουμπούρης και ο Χρ. Κολοβός