Νέα

Ολοκληρώνονται οι συσκέψεις της ΣΕΑ ανά νομό

 

Με την πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στο Βόλο στις 13 Μάρτη 2017 συνεχίστηκε το  πρόγραμμα συσκέψεων ανά νομό, που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ  και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ.

Μέχρι τώρα έγιναν 25 συσκέψεις σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Πελοπόνησσο, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία και Εύβοια. Υπολείπονται ακόμα οι συσκέψεις σε: Καρδίτσα (14/3/2017), Λάρισα, με συμμετοχή Ελασσόνας – Τυρνάβου, και Φαρσάλων (15/3/2017), Χανιά (14/3/2017), Ρέθυμνο (15/3/2017), Ηράκλειο (16/3/2017) και Λασίθι (17/3/2017).

Στη Θεσσαλονίκη και στο Αγρίνιο οι δραστηριότητες αυτές εξελίχτηκαν σε μαχητικές διαδηλώσεις για την αποκατάσταση των απωλειών στις συντάξεις και την παροχή δωρεάν δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στον Πύργο επιχειρήθηκε η τρομοκράτηση των συνταξιούχων με την παρουσία της αστυνομίας έξω απ’ το Εργατικό Κέντρο της πόλης, όπου έγινε η σύσκεψη. Η αστυνομική δύναμη υποχρεώθηκε να απομακρυνθεί μετά τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων.

Η σύσκεψη στο Βόλο

Στη συγκέντρωση  στο Βόλο παραβρέθηκαν εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) ο Μανώλης Ραλλάκης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Οι εκπρόσωποι της ΣΕΑ στις τοποθετήσεις τους επισήμαναν την ανάγκη συσπείρωσης όλων των συνταξιούχων σε κοινό αγώνα και ότι «η σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Δεν πρόκειται να την αποδεχτούμε, δεν πρόκειται να τη νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας, δεν πρόκειται να υποστείλουμε τις σημαίες του αγώνα, μέχρι να την καταργήσουμε».

Επίσης, οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Μαγνησίας στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στη μαζικοποίηση των συνταξιούχων Μαγνησίας, στις συνέπειες που έχουν οι συνταξιούχοι από την έναρξη λειτουργίας (ή δυσλειτουργίας) του νέου υπερταμείου ΕΦΚΑ και στο τέλος αποφάσισαν πώς θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα συνδυάζοντας τα γενικά ζητήματα που απασχολούν το κίνημα με τα τοπικά προβλήματα που έχουμε στην περιοχή μας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του νοσοκομείου, το ΠΕΔΥ Βόλου και τα Κέντρα Υγείας στο νομό μας, μετά την εφαρμογή του νόμου-λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό.

Πριν την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, διαβάστηκε το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους παρευρισκόμενους συνταξιούχους και η αντιπροσωπεία των Συνεργαζομένων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Μαγνησίας κατέθεσε το ψήφισμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στη Διεύθυνση Διοίκησης Μαγνησίας με την απαίτηση να αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμά τους οι συνταξιούχοι καταγγέλουν: «Eμείς οι συνταξιούχοι του νομού Μαγνησίας, μετά από ενημέρωση από τους συλλόγους μας , αλλά και τις τοποθετήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε, καταλήξαμε στα παρακάτω:

Από το 2009 μέχρι και σήμερα οι συνταξιούχοι είναι σε συνεχή διωγμό. Οι συντάξεις από 14 το χρόνο έγιναν 12, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα άδειας.Έγιναν μεγάλες μειώσεις και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις.Κόπηκε ή κόβεται σταδιακά το ΕΚΑΣ σε 450.000 συνταξιούχους.

Μπροστά μας έχουμε τις συνέπειες που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Με βάση αυτόν, έχουμε επανυπολογισμό συντάξεων, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, ολοκλήρωση κατάργησης του ΕΚΑΣ.Έχουμε συζήτηση για κατάργηση από τώρα της προσωπικής διαφοράς, που προκύπτει για τους παλιούς συνταξιούχους. Ακόμη μέτρα για εφαρμογή του δημοσιονομικού κόφτη και για αύξηση της φορολογίας με μείωση του αφορολόγητου ποσού.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι και εσείς συνεχίζετε στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δηλώνουμε ότι δε θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που μας έχετε κάνει

τόσο εσείς όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε :

1. Αποκατάσταση των συντάξεων μας. 2. Ανακεφαλαιοποιήση των ασφαλιστικών ταμείων μας. 3. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης. 4. Άμεση έκδοση των νέων συντάξεων. 5. Να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ. 6. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιουχικών

νόμων. 7. Δωρεάν δημόσια περίθαλψη – πρόληψη. 8. Μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται το μέγα ψεύδος της

κυβέρνησης, “που δεν κάνει νέες περικοπές στις συντάξεις” και γι’ αυτό: Aπό το συνταξιουχικό κίνημα της Μαγνησίας κρίνεται η συνέχιση εφαρμογής του νόμου-λαιμητόμου 4387/16, ότι είναι καταστροφική για το Κοινωνικό χαρακτήρα Ασφάλισης!

Το Ασφαλιστικό δεν είναι κόστος! Είναι δικαίωμα, είναι η ζωή μας!»