Νέα

Στις επάλξεις του αγώνα γιατί ο “κόφτης” καραδοκεί για τις συντάξεις

Στις επάλξεις του αγώνα θα βρίσκονται οι συνταξιούχοι όλης της χώρας καθώς και στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιούχων (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ-OAEE, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ και ΟΣΕ επιβεβαιώθηκε πως η κυβέρνηση συζητά την επέκταση του «κόφτη» και μετά το 2018 στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης όπως πρόσφατα είχαν δηλώσει, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμφωνήθηκε μετά τη μεγαλειώδη πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα (15.12.2016) με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και έγινε στις 20.1.2017 στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρών στη διάρκεια της, πλέον των δύο ωρών, συνάντησης ήταν και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος. Στην αντιπροσωπεία της ΣΕΑ ήταν οι:  Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, Δήμος Κουμπούρης και Μανώλης Ραλλάκης, πρόεδρος και γενικός γραμματέας, αντίστοιχα, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ,  Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, Γωγώ Παπαδάκου πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, Γιώργος Πεπόνης, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, Δημήτρης Ζαφειρούδης, αντιπρόεδρος της ΠΕΣ ΝΑΤ και Σωτήρης Ραφτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΣΕ.

2.000 ηλικιωμένοι ΕΒΕ χωρίς σύνταξη και περίθαλψη!

Η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ παρουσίασε στον πρωθυπουργό τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων με βάση το υπόμνημα της κινητοποίησης στις 15.12.2017.

Επίσης έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα της χρήσης χημικών στην κινητοποίηση της 3.10.2016. Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν και ότι αν εκείνη τη μέρα ήταν ο ίδιος στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επέτρεπε τη χρήση χημικών.

Ειδικότερα ο Παντελής Τάτσης έθεσε το θέμα της συνταξιοδότησης απ’ τον ΟΑΕΕ όσων έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και δεν λαμβάνουν σύνταξη και στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω των χρεών τους πρός το Ταμείο.  Υπάρχουν, όπως ανέφερε ο Π. Τάτσης, κοντά στις 2.000 ηλικιωμένοι οι οποίοι ενώ έχουν καταβάλλει εισφορές δεν μπορούν να μπούν στη ρύθμιση για το συμφηφισμό των χρεών με τις συντάξεις που δικαιούνται, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα πέραν των 20.000 ευρώ χρέη, ώστε στη συνέχεια τα 20.000 ευρώ να συμψηφιστούν με τις συντάξεις που δικαιούνται. «Δώστε λύση για αυτούς τους ανθρώπους που είναι στα συσσίτια» τόνισε ο Παντελής Τάτσης και πρότεινε ως έσχατη λύση την απονομή σύνταξη με βάση το χρόνο ασφάλισης που αντιστοιχεί στις καταβληθείσες εισφορές. Πχ εαν κάποιος κατέβαλε εισφορές επί 35 χρόνια αλλά αυτές αντιστοιχούν στα 25 ή 30 χρόνια να πάρει σύνταξη που αντιστοιχεί σε αυτά τα χρόνια.

Επίσης ο Παντελής Τάτσης ζήτησε την αξιοποίηση των χρημάτων του κοινωνικού τουρισμού που έχουν σωρευτεί απ’ τις εισφορές των συνταξιούχων και ανέρχονται πλέον σε 21 εκ. ευρώ. Για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ το άρθρο 69 παρ. 5 του νόμου 3863/2010 (ΦΕΚ Α 115) προβλέπει «μηνιαία εισφορά ένα (1) ευρώ η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις δώδεκα (12) μηνών και αποδίδεται στον Ειδικό Λογαριασμό Επαγγελματικής Εστίας (ΕΛΕΕ) με σκοπό τη συμμετοχή των συνταξιούχων του Οργανισμού στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου καθώς και την οικονομική ενίσχυση των Ομοσπονδιών και των Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ». Με την Υ.Α. Φ40035 οικ2370/ 190/ 28-2-2011 (ΦΕΚ Β’ 492/ 31-3-2011) ρυθμίστηκε η διάθεση του 25% των κονδυλίων απ’ τις εισφορές υπέρ των Ομοσπονδιών και των Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Εκκρεμεί όμως, ακόμα, η έκδοση νέας υπουργικής απόφασης με την οποία θα ρυθμίζεται η διάθεση και του 75% των κονδυλίων απ’ τις εισφορές με σκοπό την συμμετοχή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

Ο Π. Τάτσης υπογράμμισε ότι τα σωρευμένα χρήματα επαρκούν για να κάνουν διακοπές 7 ημερών οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα παραπάνω θέματα με βάση τις προτάσεις των Ομοσπονδιών.

Διάλογος με τους δημοσιογράφους

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Δήμος Κουμπούρης έκανε δηλώσεις τους δημοσιογράφους.

Δ.Κ.: «Θέσαμε στον πρωθυπουργό τα ζητήματα των συνταξιούχων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Είναι τα προβλήματα που σωρεύτηκαν από όλες τις κυβερνήσεις –συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής με τους νόμους που ψήφισε- και τα οποία ποοβλήματα έχουν χειροτερεύσει τη ζωή μας και έχουν τσακίσει τα δικαιώματά μας. Οι συντάξεις μας πιά είναι επιδόματα πρόνοιας, η υγεία είναι σε άθλια κατάσταση και οι κοινωνικές δαπάνες έχουν καταργηθεί. Στην ίδια μοίρα είναι και τα παιδιά μας καθώς έχουν καταργηθεί οι συλλογικές συμβάσεις για όσα δουλεύουν και δεν είναι στην ανεργία.

Επισημάναμε στον πρωθυπουργό ότι ανησυχούμε για παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις μας. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Όμως εμείς έχουμε μεγάλη ανησυχία γιατί οι νόμοι που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση προβλέπει αυτές τις μειώσεις, οι οποίες συνεχίζονται. Είμαστε λοιπόν στις επάλξεις του αγώνα και καλούμε τους συνταξιούχους σε  αγωνιστική δράση. Να συμμετέχουν με μεγαλύτερη αγωνιστικότητα και μαζικότητα στα σωματεία τους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μας απέμεινε».

-Δηλαδή δεν σας έπεισαν οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις;

Δ.Κ.: «Φυσικά δεν μας πείθουν οι διαβεβαιώσεις οτι δεν υπάρξουν νέες μειώσεις, αφού οι ψηφισμένοι νόμοι υπάρχουν και η εφαρμογή τους είναι καθημερινή».

-Θα γίνει αναπλήρωση των απωλειών;

Δ.Κ.: «Θα γίνει επανυπολογισμός των συντάξεων και όχι αναπλήρωση των απωλειών. Και επανυπολογισμός σημαίνει καινούργιες περικοπές στους “νέους” συνταξιούχους στις κύριες συντάξεις αλλά και στους “παλιούς” με την προσωπική διαφορά. Η θεσμοθέτηση της προσωπικής διαφοράς είναι στον αέρα και κινείται στη λογικής για παραπέρα περικοπή».

-Σας είπε ο πρωθυπουργός αν θα δοθεί ξανά η 13η σύνταξη;

Δ.Κ.: «Είπαμε στον πρωθυπουργό οτι δεν είναι σωστό να λέγεται ότι “δόθηκε 13η σύνταξη”. Ήταν ένα επίδομα σε ένα μέρος των συνταξιούχων, όπως δόθηκε. Εμείς δεν πληρώσαμε σε όλη τη ζωή μας για να παίρνουμε επιδόματα. Πληρώσαμε για να έχουμε δικαιώματα και συντάξεις. Και από την άποψη αυτή ζητήσαμε να μας δοθούν τα δώρα μας κανονικά».

-Θα ισχύσει ο «κόφτης» για τις συντάξεις;

Δ.Κ. «Ο “κόφτης” ισχύει, όπως ξέρετε».

-Το θέσατε στον πρωθυπουργό;

Δ.Κ.: «Βεβαίως και το θέσαμε. Αλλά ελπίζει η κυβέρνηση με την ανάπτυξη να μην εφαρμοστεί. Εμείς, όμως, δεν είμαστε καθόλου ήσυχοι, γιατί ακούμε κάθε φορά ότι δεν θα έχουμε περικοπές και έχουμε περικοπές».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των ΣΣΟ επιβεβαιώνει την ισχύ του «κόφτη», όπως υπογράμμισε ο Δ. Κουμπούρης.

 «Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης δεν πρόκειται να δεχθεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, για έναν και μόνο χρόνο» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Δηλαδή ο πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει μπει για τα καλά στη συζήτηση των πρόσθετων μέτρων και για να καθησυχάσει τους συνταξιούχους, μιας και ο δημοσιονομικός κόφτης έχει στο στόχαστρο πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις, υποστήριξε πως «το πιθανότερο είναι ότι, όπως συνέβη και φέτος με την χορήγηση 13ης σύνταξης, θα επιτευχθεί υπερ-πλεόνασμα που θα κατευθυνθεί στους κοινωνικά ασθενέστερους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, επεσήμαναν την καλή πρακτική της σταθερής συνεργασίας που έχουν με τους υπουργούς της κυβέρνησης και έθεσαν στον Πρωθυπουργό σειρά ζητημάτων, αναφορικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το ασφαλιστικό σύστημα, έχοντας χάσει 100 δισ. ευρώ με σειρά παρεμβάσεων από το 1950 και ως το καταστροφικό PSI. Επεσήμανε πως ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν το 2010 ταμειακό πλεόνασμα 2,25 δισ. ευρώ, το 2015 η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ταμειακό έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι:

  • Όλες οι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις, με αίτηση μέχρι και 12 Μαΐου 2016, θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του Οκτωβρίου και θα καταβληθούν οι σχετικές συντάξεις. Από εκεί και πέρα, κάθε νέα αίτηση συνταξιοδότησης θα οδηγεί στην απόδοση της σύνταξης μέσα σε 3 μήνες. Αυτή η εξέλιξη σταματά την ως τώρα πρακτική της καθυστέρησης καταβολής της σύνταξης για διάστημα ακόμη και τριών χρόνων. Γίνεται δε εφικτή χάρη στη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και την έκτακτη χρηματοδότησή του με  859 εκατ. ευρώ.
  • Όλα τα εκκρεμή εφάπαξ επιδόματα, που είχαν παγώσει από το 2013 και έχουν ήδη αρχίσει να καταβάλλονται, θα έχουν καταβληθεί στους συνταξιούχους ως τον Ιούνιο του 2017.
  • Το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” ανανεώνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 με σταθερή χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ και ανανέωση όλων των σχετιζόμενων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.
  • Παράλληλα, συμφωνήθηκε η περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων για την επίλυση επιμέρους θεμάτων, στο πλαίσιο και της κατάρτισης του Κανονισμού Ασφάλισης και Λοιπών Παροχών του ΕΦΚΑ

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης δεν πρόκειται να δεχθεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018 παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, για έναν και μόνο χρόνο. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί.

Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι,  όπως συνέβη και φέτος με την χορήγηση 13ης σύνταξης, θα επιτευχθεί υπερ-πλεόνασμα που θα κατευθυνθεί στους κοινωνικά ασθενέστερους».

Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η ΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου στις 15.12.2017, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

«κ. Πρόεδρε της Κυβέρνησης

Δεν συμφωνούμε με πρακτικές που και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοσαν, δηλαδή να μας κόβονται δισεκατομμύρια που αφορούν  συντάξεις και δικαιώματά μας και να μας δίνονται πίσω κάποια επιδόματα. Δεν πληρώσαμε σε όλη μας την ζωή για να παίρνουμε επιδόματα, αλλά συντάξεις, τα δώρα μας, να έχουμε υγεία, γιατρούς, νοσηλεία, ιατρικές εξετάσεις, φάρμακα, κοινωνικές παροχές. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια οι περικοπές για μας τους συνταξιούχους φτάνουν τα 3.7 δισεκατομμύρια, για τα δύο επόμενα άλλα τόσα, με συνέχεια για καινούργια μέτρα μετά το 2018 με τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα.

Διεκδικούμε άμεσα:

  •  Μπροστά στα Χριστούγεννα την καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διαχωρισμούς.
  • Κατώτερη σύνταξη από 340 ευρώ σε 600ευρώ.
  • Κατώτερο μισθό για τα παιδιά μας 751ευρώ και καταβολή επιδομάτων ανεργίας στους ανέργους.
  • Καμία περικοπή στο ΕΚΑΣ και κανονική καταβολή σε όλους τους δικαιούχους.
  •  Καμιά περικοπή και αποκατάσταση στις συντάξεις χηρείας και αναπήρων.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής στην υγεία, εξετάσεις, φάρμακα, άμεση πρόσληψη ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.
  • Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία.
  • Καταβολή στους δικαιούχους το μέρισμα και το εφάπαξ.
  •  Φορολογική ανακούφιση με επαναφορά του αφορολόγητου μας 12000 ευρώ.
  • Άμεση είσπραξη των οφειλομένων στα ασφαλιστικά ταμεία από επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Ανακεφαλαιοποιήση των ασφαλιστικών ταμείων.

κ. Πρόεδρε

Οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν στην συνείδησή κανένα αντεργατικό, αντισυνταξιουχικό, αντιλαϊκό μέτρο που έχει ψηφιστεί, ότι μας έχει αφαιρεθεί και θα είμαστε στον δρόμο του αγώνα».