Ανακοινώσεις

Συνάντηση της ΣΕΑ με τον πρωθυπουργό στις 30 Μάρτη 2019

Στις 30 Μάρτη 2019, ώρα 1 μ.μ., θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – Δημοσίου – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ – ΠΣΣ Δικηγόρων – ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ.

Το ραντεβού, που εκκρεμούσε απ’ το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο απ’ τις 15.12.2018, κλείστηκε χτές μετά τη μαχητική παναττική συγκέντρωση και πορεία πορεία των συνταξιούχων στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι συνταξιούχοι, κατά τα ειωθότα πλέον, βρήκαν και πάλι στην αρχή της Ηρώδου του Αττικού κλούβες των ΜΑΤ.«Έχουμε διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως οι συνταξιούχοι στις διεκδικήσεις τους δεν θέλουν να βρίσκουν μπροστά τους τα ΜΑΤ και να μπορούν να φτάσουν μέχρι τα παράθυρα του Μεγάρου Μαξίμου για να ακουστεί η φωνή τους» κατάγγειλε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, πρίν ενημερώσει για το ραντεβού με τον πρωθυπουργό.  Ο Δ. Κουμπούρης αφού ευχαρίστησε όλους όσους πήραν μέρος στην κινητοποίηση κάλεσε τους συνταξιούχους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε συμπόρευση όλα αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας γιατί όλες οι κατακτήσεις ήρθαν απ’ το «ιερό πεζοδρόμιο.

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10:30 π.μ.. Απ’ τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης διαβάστηκαν καταγγελίες της Ένωσης Συνταξιούχων Καλλιθέας και Γύρω Δήμων και της  Κίνησης Αποστράτων Αξιωματικών για «την απροκάλυπτη επίθεση των ΜΑΤ στην Καλλιθέα κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σωματείων και φορέων της περιοχής να εμποδίσουν ναζιστές-φασίστες της Χρυσής Αυγής που επιχείρησαν να πάρουν μέρος στο γιορτασμό της 25ης Μαρτίου».

Παραυρέθηκαν στη συγκέντρωση αντιπροσωπείες των Ενώσεων Συνταξιούχων ΤΕΑΦΥΕ και ΗΛΠΑΠ, καθώς και αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση έστειλε ο επίτιμος πρόεδρος  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) Παναγιώτης Βαβουγιός.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της ΠΟΠΣ, και ακολούθησαν ομιλίες απ’ τους: Αθανασία Χριστοπούλου, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων Δικηγόρων, Γιώργο Βρανά, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρο της ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ ,  Τάτση Παντελή, πρόεδρο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, Γιώργο Πεπόνη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ,  Κώστα Τζατζάνη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ομοτίμων Μηχανικών του ΤΕΕ ,Τέλη Κάντα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης και Δήμο Κουμπούρη.

Όλοι οι ομιλητές επικέντρωσαν στην αγωνιστική ενότητα του συνταξιουχικού κινήματος και στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΣΕΑ. Απαίτησαν να δοθεί τώρα το δώρο του Πάσχα στους συνταξιούχους, ενόψει εορτών, να κατατεθεί άμεσα η τροπολογία για τις συντάξεις χηρείας καθώς κινδυνεύουν χάσουν τη σύνταξή τους όσοι είναι κάτω των 55 ετών και με πολιτική απόφαση να δοθούν όλα τα αναδρομικά.

Στη συνέχεια με συνθήματα, όπως  «Τα δώρα και η άδεια είναι πληρωμένα, φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα», «Ούτ’ αναβολή ούτ’ αναστολή ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί» και «Κανένας μόνος έλα και σύ μαζί στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή» ξεκίνησαν πορεία για το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ομιλία του Π. Τάτση

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Π. Τάτσης είπε: «Σήμερα και αύριο  καταβάλλονται οι συντάξεις του Απρίλη 2019 “καθώς η πορεία της οικονομίας είναι πολύ καλή”, όπωςείπε την περασμένη Κυριακή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Σε τέτοιου τύπου “παροχές” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πέρα για πέρα γαλαντόμα. Νομίζει ότι έτσι, με εξαίρεση την ακύρωση της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις,  συγκαλύπτει όλο το αντιλαϊκό, αντεργατικό και αντισυνταξιουχικό πλαίσιο που το αφήνει ανέγγιχτο. Και δημαγωγεί προεκλογικά πως “αυτή η κυβέρνηση δεν θ’ αφήσει κανέναν απροστάτευτο”. Με κάποια μισόλογα δίνει και ψεύτικες ελπίδες για μερικά επί πλέον ευρώ, που μπορεί να τα βαφτίσει και δώρο του Πάσχα. Και από χθες έχει αρχίσει ένα “Γαϊτανάκι με τους λαγούς,τους καλούς,τους κακούς και τους άσχημους” παίζοντας παιχνίδια με τους συνταξιούχους με ένα άθλιο εμπόριο ελπίδας ενόψει των εκλογών.

Συνάδελφοι,

 Κάνουν και συγκρίσεις ανάμεσα στις περικοπές απ’ τις προηγούμενες συγκυβερνήσεις και εκείνες που έκανε – και κάνει – η ίδια. “Οι προηγούμενοι έκοψαν 63,1 δισ. ευρώ απ’ τις συντάξεις και ’μείς μόλις 4,3 δισ. κυρίως απ’ την εισφορά υγείας” έλεγε ο υφυπυργός Εργασίας απ’ την τηλεόραση. Δηλαδή για τον υφυπουργό δεν είναι περικοπές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η μη καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης πέντε χρόνων, που με τους μετριότερους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ. Ούτε είναι περικοπή η εξαέρωση του ΕΚΑΣ απ’ τη δική τους κυβέρνηση. Εμείς δεν κάνουμε διάκριση στους σφαγείς των συντάξεων είτε χρησιμοποιούν νέα, είτε παλιά εργαλεία. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις αφαίρεσαν απ’ τους συνταξιούχους συνολικά 80 δισ. μέχρι το τέλος του 2018. Αυτά εμείς τα διεκδικούμε μέχρι το τελευταίο ευρώ. Τα έχουμε πληρωμένα πολλαπλάσια με ιδρώτα και σε πολλές περιπτώσεις με αίμα. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για ρύθμιση οφειλών πρός τα ασφαλιστικά ταμεία με μέχρι και 120 δόσεις, θα περιλάβει και διάταξη για τη χορήγηση σύνταξης με την οποία οι ηλικιωμένοι οφειλέτες θα αποπληρώσουν τα χρέη σε δόσεις. Ήδη  έχουμε  την εμπειρία  της ρύθμισης  με δόσεις  εως 50.000 ευρώ . Στους ηλικιωμένους οφειλέτες που εντάχτηκαν σε αυτή τη ρύθμιση  απομένουν 80-100 ευρώ το μήνα. Ζεί κανένας με αυτές τις συντάξεις;

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ επεξεργάστηκε σχέδιο διάταξης για Αναλογική Σύνταξη και το παρέδωσε στον Τάσο Πετρόπουλο στις 13 Μάρτη 2019, ζητώντας να ενταχτούν σ’ αυτή και οι οφειλέτες που είχαν υπαχθεί στις ρυθμίσεις με τις 50 χιλιάδες.

Συνάδελφοι,

  Στο δίλημμα της κυβέρνησης «πρόοδος –συντήρηση» η αντιπολίτευση αντιτάσσει το δίλημμα “λαϊκισμός-υπευθυνότητα”. Εμείς λέμε η “εμπειρία μας και οι ανάγκες μας”. Όλα αυτά δεν θυμίζουν εκείνο το κούφιο δίπολο “Αντιμνημονιακών” εναντίον “Μνημονιακών” στις πλατείες πρίν πέντε χρόνια; Τελικά “μνημονιακοί” και “αντιμνημονιακοί” αποδείχτηκαν οι καλύτεροι ιπποκόμοι των μνημονίων και των θεσμών. Και με τις βουλευτικές μεταγραφές των τελευταίων ημερών τα αντιμνημονιακά και μνημονιακά παλληκάρια “γίνανε –στην κυριολεξία- μαλλιά κουβάρια” που λέει κι ο λαός μας».

Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Εμείς και με τη σημερινή συγκέντρωσή μας διευρύνουμε τον αγωνιστικό πόλο του ανυπότακτου κομματιού της κοινωνίας, που αντιστέκεται στις αντιλαϊκές πολιτικές και διεκδικεί ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, των παιδιών και των εγγονών μας».