Νέα

Ολοκληρώθηκε το αγωνιστικό δεκαήμερο της ΣΕΑ

Η ομόθυμη απόφαση των συνταξιούχων να συνεχίσουν τον αγώνα στο «ιερό πεζοδρόμιο» ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στις δέκα περιφερειακές συγκεντρώσεις που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑτων Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, OAEΕ,  ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, ΠΟΣΕ-ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ με αφορμή την 1η Οχτώβρη, Παγκόσμια Μέρα για την Τρίτη Ηλικία.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με Παναττική συγκέντρωση στην Αθήνα την 1.10.2019. και ολοκληρώθηκαν με Παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο στις 11.10.2019. Στα Γιάννενα, στην Κοζάνη και στην Κομοτηνή ούτε η βροχή δεν πτόησε τους συνταξιούχους αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πως οι είναι αγωνιστές παντός καιρού.

Απ’ την 1η Οχτώβρη 2019 που ξεκίνησε το δεκαήμερο των κινητοποιήσεων της ΣΕΑ μέχρι την Παγκρήτια διαμαρτυρία υπήρξαν σοβαρές εξελίξεις στο σκηνικό της χώρας ενώ η γειτονική Τουρκία ξεκίνησε πολεμική επέμβαση στη Συρία.

Συνοψίζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης στις ομιλίες του στις περιφερειακές συγκεντρώσεις μεταξύ των άλλων επισήμανε: «Εκτός απ΄ τις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης στην αντιπροσωπεία της ΣΕΑ, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε πέντε αποφάσεις για το νόμο λαιμητόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που φαίνεται ότι θα χρησιμποιηθούν σε βάρος των εισοδημάτων των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων αλλά και 4 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Επί πλέον κατατέθηκε στη βουλή και το σχέδιο του προϋπολογισμού 2020, που κουβαλά 800 εκατομμύρια ευρώ επί πλέον φόρους για τα λαϊκά στρώματα και 211 εκατομμύρια ευρώ νέες περικοπές στις συντάξεις. Έτσι πάνε περίπατο και οι ελπίδες που γέννησε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η μείωση 260.000 “παλιών” και 160.000 “νέων” επικουρικών συντάξεων. Το ΣτΕ δεν δίνει τη δυνατότητα αναδρομικής ισχύος στην απόφασή του και ως εκ τούτου δεν δίνει τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους συνταξιούχους να απαιτήσουν τις μέχρι τώρα απώλειές τους. Απο νομικής απόψεως το ΣτΕ βάζει ταφόπλακα στα αναδρομικά και τα δώρα και ισχυροποιεί το νόμο Κατρούγκαλου. Άλλωστε καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι ο ψαλιδοχέρης υπουργός δηλώνοντας από ‘δώ και κι από ‘κεί ότι “βγήκαν αντισυνταγματικές ορισμένες από τις περιφερειακές διατάξεις του νόμου” ενώ “η ουσία όμως της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης κρίθηκε όχι απλώς συνταγματική από το ΣτΕ αλλά σύμφωνη με τις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας”. Το ίδιο ικανοποιημένη εμφανίζεται και η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι αρμόδιοι υπουργοί της διακηρύσσουν πως θα προχωρήσουν στη νέα έφοδο στο εναπομείναν σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ο Μηταράκης ήταν αποκαλυπτικός στη συνάντηση με τη ΣΕΑ: Απ’ την κερκόπορτα που άνοιξε ο νόμος-λαιμητόμος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιχειρήσει την τριφασική έφοδο παραδίδοντας, αρχικά, τις επικουρικές συντάξεις στις ασφαλιστικές εταιρίες…Το πόρισμα των σοφών για το τριφασικό σύστημα δεν παραδόθηκε στις 4 Οχτώβρη 2019, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες. Όμως οι αποφάσεις είναι προειλημμένες. Το δηλώνουν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης όπου σταθούν κι όπου βρεθούν. Έτσι έκανε και ο υπουργός Εργασίας στο τέλος του Σεπτέμβρη, που παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνηση σε 300 επιφανή στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς από 16 χώρες του κόσμου. Ήδη απ’ την προεκλογική περίοδο κυκλοφόρησαν και εγκόλπια για την οργάνωση των επαγγελματικών ταμείων στο δεύτερο πυλώνα. Και τώρα οι  ασφαλιστικές εταιρίες άρχισαν και τρίβουν τα χέρια τους, όπως έκαναν όταν εκπόνησε το διαβόητο πόρισμα η επιτροπή του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου… Βγήκαν και τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεων. Θα είδατε την προσωπική διαφορά. Είναι τυπωμένη όπως ήταν κάποτε τυπωμένο το ΕΚΑΣ. Γι΄αυτό η προσωπική διαφορά είναι εκτεθειμένη στη λαιμητόμο του Κατρούγκαλου. Ανά πάσα στιγμή, όταν αρχίσουν τα στριμωξίδια απ’ τους θεσμούς, μπορεί να πέσει ο πέλεκυς».

Τέλος αναφερόμενος στην επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ο Π. Τάτσης προειδοποίησε: «Έφτασαν στη γειτονιά σου περίμενέ τα και στη γωνιά σου».

Λάρισα, Λειβαδιά, Καλαμάτα, Γιάννενα

Στις 3 Οχτώβρη 2019 έγιναν συγκεντρώσεις στη Λάρισα, Λειβαδιά, Καλαμάτα και Γιάννενα.

Στη Λάρισα έγινε μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των συνταξιούχων ρου ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του Δημοσίου απ’ τη Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Τύρναβο και Φάρσαλα.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Θανάσης Κοντονίνας, πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ-ΤΑΕ Μαγνησίας και χαιρέτησαν ο Σεραφείμ Τσιώνος, εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου νομού Καρδίτσας, ο Αστέριος Τσούτσας, πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Λάρισας, ο Θεόδωρος Καραγώγος, πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου νομού Λάρισας και ο Αθανάσιος Καραγιώργος, εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Τρικάλων.

Εκ μέρους της κεντρικής ΣΕΑ μίλησαν ο Διονύσης Σβορώνος και ο Παναγιώτης Πάλμος, Γενικοί Γραμματείς της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και της ΟΣΕ-ΙΚΑ, αντίστοιχα. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μίαλεφτά υπάρχουν μόνο για τηνπλουτοκρατία».

 Δυναμική συγκέντρωση και πορεία στη Λειβαδιά οργάνωσαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του Δημοσίου απ’ τη Λιβαδειά,  Θήβα, Εύβοια, Λαμία, Μαρτίνο, Λάρυμνα, Τιθορέα και Φωκίδα.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Χρήστος Αναγνώστου πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λειβαδιάς και χαιρέτησαν ο Γιώργος Μπίμης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Δημοσίων Υπαλλήλων Λιβαδειάς, ο Δημήτρης Θεοδώρου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θήβας, ο Γιάννης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λαμίας, ο Κωνσταντίνος Κόγιας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιφέρειας Φθιώτιδας, η Σοφία Ντούρου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου Εύβοιας.

Στη συνέχεια μίλησαν ο Μάκης Γκούβας, β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΣ – ΟΑΕΕ και ο Τάσος Κλάδης, αναπληρωτής ταμίας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Λειβαδιάς που κατέληξε στην Περιφέρεια. Η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά κατέβηκε στην είσοδο και παρέλαβε το ψήφισμα απ’ τους συγκεντρωμένους συνταξιούχους δηλώνοντας ότι θα το μεταφέρει εκεί που πρέπει. Παρών στη συγκέντρωση στην περιφέρεια ήταν και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τάσος Χρονάς.

Στα Γιάννενα η βροχή υποχρέωσε τους συνταξιούχους να κάνουν τη συγκέντρωσή τους στο Εργατικό Κέντρο και όχι στην πλατεία, όπως είχε προγραμματιστεί.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Πάνος Κάλλης, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων, ενώ χαιρέτησαν ο Κώστας Παπαϊωάννου, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Άρτας, ο Θωμάς Κατσάνος, αντιπρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ιωαννίνων και ο Θανάσης Κάτσικας πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων Δημοσίου Ιωαννίνων. Απ’ την κεντρική ΣΕΑ μίλησαν ο Γιάννης Νάκης, ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων και οι Χρήστος Κολοβός και Λέανδρος Μάκκας, Οργανωτικοί Γραμματείς της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και ΟΣΕ-ΙΚΑ, αντίστοιχα.

Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συνταντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Σιαράβα, στον οποίο επέδωσε το ψήφισμα και έθεσε το θέμα της μείωσης των εισιτηρίων των ηλικιωμένων στις αστικές συγκοινωνίες στα Γιάννενα. Ο αντιπεριφερειάρχης υποσχέθηκε ότι θα θέσει το θέμα των εισιτηρίων σε συνεδρίαση της Πίρς εριφέρειας με την παρουσία εκπροσώπων των σωματείων των συνταξιούχων.

Στην Καλαμάτα έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και της ΔΕΗ απ’ την Καλαμάτα, τη Σπάρτη, το Άργος και το Λουτράκι Κορινθίας. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Τάκης Θεοδώρου, πρόεδρος του σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους τα παρανόμως παρακρατηθέντα απ’ τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, χωρίς αιτήσεις και δικαστήρια. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αθανάσιος Γεωργαντάς, αντιπρόεδρος του σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Καλαμάτας. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Π. Τάτσης και ο Γιάννης Τόλης απ’ την ΟΣΕ-ΙΚΑ, οι οποίοι απάντησαν και σε ερωτήσεις των συγκεντρωμένων.

Βροχή και στην Κοζάνη

Και στην Κοζάνη η βροχή υποχρέωσε τους συνταξιούχους να κάνουν τη μαζική συγκέντρωσή τους στο Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 4.10.2019.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Παναγιώτης Κάτσιος πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης και εκ μέρους της τοπικής ΣΕΑ μίλησε ο Χρήστος Ψαλλίδας, ο οποίος έθεσε και τα τοπικά προβλήματα των συνταξιούχων. Μίλησαν ακόμα ο Χρήστος Κολοβός και ο Παναγιώτης Πάλμος.

Το Σωματείο Κοζάνης του ΟΑΕΕ  την παραμονή της συγκέντρωσης στις 3.10.19 πραγματοποίησε εκδήλωση με την ευκαιρία την 1η Οκτώβρη παγκόσμια μέρα  της τρίτης ηλικίας και των συνταξιούχων.

Η αίθουσα στην ταβέρνα  ΖΗΝΟΣ γέμισε από συναδέλφους και συναδέλφισσες. Ήταν μια χαρούμενη εκδήλωση, όπου η κομπανία του Σωματείου , αλλά και το συγκρότημα από δύο καταπληκτικούς μουσικούς έκαναν ακόμα πιο όμορφη τη βραδιά. Αρκετοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες ανάδειξαν και τις χορευτικές τους ικανότητες.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου ΟΑΕΕ Κοζάνης Αθανασιάδης Χαράλαμπος για το ιστορικό αυτής της σημαντικής απόφασης του ΟΗΕ για την Τρίτη ηλικία ,και την ανάγκη η πολιτεία να αντιμετωπίσει επι της ουσίας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.

Χαιρέτησαν ο Κολοβός Χρήστος   από την Ομοσπονδία του ΟΑΕΕ και ο Πάλμος Παναγιώτης από την  Ομοσπονδία του ΙΚΑ .Παραβρέθηκαν τα Σωματεία της ΣΕΑ του νομού.

Πορεία υπό βροχή στην Κομοτηνή

Η βροχή και ο δυνατός αέρας δεν εμπόδισαν του συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου και των Λιπασμάτων Καβάλας να κάνουν μια μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στις 8.10.2019. Εκτός απ’ τους συνταξιούχους της Κομοτηνής πήραν μέρος και συνταξιούχοι απ’ τις Σέρρες, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.

Χαιρέτησαν οι Κώστας ΠανταζίδηςΣτράτος Μπόζος και Στέργιος Μαούναντζης, πρόεδροι των σωματείων συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αλεξανδρούπολης, Σερρών και Καβάλας αντίστοιχα.  Απ’ την κεντρική ΣΕΑ μίλησαν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της ΟΣΕ ΙΚΑ καιο Γιώργος Κουτονίδης, Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Παρά τη βροχή ακολούθησε μαχητική πορεία με συνθήματα στους δρόμους της Κομοτηνής αποσπώντας τα χειροκροτήματα του κόσμου και των καταστηματαρχών.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και πορεία μέχρι το Διοικητήριο πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι της Κεντρικής Μακεδονίας στις 9.10.2019. 

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, και χαιρέτησαν  ο Θεόδουλος Ταπανίδης, πρόεδρος Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ο Στέργιος Κλιγκόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Δήμος Κουμπούρης, και ο  Γιώργος Κουτουνίδης.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στο Διοικητήριο, όπου για άλλη μια φορά διατράνωσαν την απόφασή τους για συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης, βροντοφωνάζοντας το σύνθημα «Πληρώσαμε τα κέρδη, πληρώσαμε την κρίση, στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η λύση».

Στην Πάτρα

Μαζική και με παλμό ήταν η κινητοποίηση των συνταξιούχων της Δυτικής Ελλάδας που έγινε στις 10.10.2019 στην Πάτρα. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, εκτός από τους συνταξιούχους της Πάτρας, και συνάδελφοί τους από τον Πύργο, την Αμαλιάδα, τα Καλάβρυτα και το Αίγιο. Στο πλευρό τους παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, καθώς και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Πάτρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αρχικά έγινε συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας, ενώ χαιρέτησαν ο Γιάννης Ζώης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αμαλιάδας και ο Θανάσης Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΣΑ Πάτρας. Μίλησαν  ο Γιάννης Τόλης, Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Παντελής Τάτσης.

Αμέσως μετά, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας με κατάληξη τον τοπικό ΕΦΚΑ, όπου αντιπροσωπεία των συνταξιούχων επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Παγκρήτια κινητοποίηση

Μαζική η παγκρήτια κινητοποίηση των συνταξιούχων στο Ρέθυμνο στις 11.10.2019.

Αρχικά έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Εκεί μίλησαν ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΣ ΟΑΕΕ, ο Μανώλης Ραλάκης, γγ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Ανδρέας Κριαράς, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου, ο Δημήτρης Τσαγκαράκης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού  Ηρακλείου, ο Αριστομένης Γεροντής, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αγίου Νικολάου, ο Γιάννης Μαριδάκης, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίου Νικολάου και ο Γιάννης Ντίλης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Χανίων.

Αμέσως μετά κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν μαζική, μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ρεθύμνου.