Νέα

11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Αποφάσεις ενίσχυσης και διεύρυνσης των αγώνων με πανελλαδική δράση

Με συντριπτική πλειοψηφία, και ποσοστό μεγαλύτερο του 93%, το σώμα του 11ου Απολογιστικού Συνεδρίου ενέκρινε τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ επαναβεβαιώνοντας τον αγωνιστικό προσανατολισμό της Ομοσπονδίας στα πλαίσια της συλλογικής δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ Συνεργαζόμενων Πανελλαδικά Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Το 11ο Απολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έγινε στο Βόλο στις 30 Μάη 2018.

Στην 11η απολογιστική συνέλευση πήραν μέρος 261 αντιπρόσωποι από 70 σωματεία. (Οι αντιπρόσωποι είχαν εκλεγεί μέσα απ’ τις εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες πρός το 10ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, που έγινε στην Αθήνα στις  2-3 Ιούνη 2017). Στη διάρκεια των εργασιών πήραν το λόγο 60 σύνεδροι οι οποίοι, στη μεγάλη πλειοψηφία, εκφράστηκαν με ενωτικό πνεύμα πάνω στις κεντρικές κατευθύνσεις της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Ο Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός εγκρίθηκαν με 243 ψήφους υπέρ και 18 κατά, ενώ ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις. Μια συνοπτική εκτίμηση έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης στο κλείσιμο των εργασιών σημειώνοντας: «Έγινε συζήτηση σε σωστά πλαίσια. Οσοι είχαν απορίες και ήθελαν να μάθουν ενημερώθηκαν σωστά. Είμαστε σε σωστό δρόμο. Έχουμε μια ζωντάνια, που εκφράστηκε και στο συνέδριο και η οποία δυσκολεύει τα αντισυνταξιουχικά σχέδια».

Τις εργασίας του Συνεδρίου άνοιξε ο Βλάσης Τσιμπανογιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Βόλου. Αφού καλωσόρισε τους συνέδρους και τους προσκεκλημένους ο Βλ. Τσιμπανογιάννης είπε: «Μετά τις τελευταίες περικοπές οι συντάξιμες αποδοχές έχουν μειωθεί πάνω από 50% οι κύριες και πάνω από 70% οι επικουρικές, οι οποίες θα καταλήξουν σε επιδόματα πρόνοιας, όπως ήδη ισχύει. Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άμεση και έμμεση αύξηση της φορολογίας που με αυτό τον τρόπο οδηγεί τη μέση τάξη πρός εξαφάνιση. Επίσης μας μειώνουν συνέχεια τη σύνταξή μας εώς και 50% και δεν γνωρίζουμε πόσο θα μειωθεί ακόμη. Αφήνουν χωρίς σύνταξη συναδέλφους που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στο ταμείο, λόγω της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε τον αγώνα αυτό ή έστω να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν έγινε ποτέ». Ο Βλ. Τσιμπανογιάννης έκλεισε το χαιρετισμό του με μια ιστορική αναδρομή στο Βόλο απ’ τις 2/11/1881 που απελευθερώθηκε απ’ τους Τούρκους μέχρι σήμερα.

Ενός λεπτού σιγμή και τιμητικές πλακέτες

Στη συνέχεια με πρόταση του Π. Τάτση εκλέχτηκε πενταμελές προεδρείο αποτελούμενο από τους: Γιώργο Κατημερτζή (Αθήνα),  Βλάση Τσιμπανογιάννη (Βόλος), Άννα Βουδούρη (Θεσσαλονίκη), Γιάννη Γκοτσόπουλο (Πάτρα) και Αντώνη Κούκο (Έδεσσα). Το προεδρείο –που εξέλεξε πρόεδρο Γ. Κατημερτζή-  διηύθυνε με επιτυχία τις εργασίες του Συνεδρίου.Οι σύνεδροι και οι προσκεκλημένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βασίλη Πεσματζόγλου (Πάτρα), Βασίλη Μπαταγιάννη (Τρίκαλα), Μιχάλη Βιδάκη (Ηράκλειο) και Χρήστου Νασιάκου (Σοφάδες), που μετείχαν στα όργανα της Ομοσπονδίας, αλλά και όλων των συναδέλφων που δρούσαν μέσα απ’ τα σωματεία και έφυγαν πρόσφατα απ’ τη ζωή.

Στη διάρκεια των εργασιών απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες  σε συναδέλφους για την πολύχρονη προσφορά τους τόσο στα όργανα της Ομοσπονδίας, όσο και στα τοπικά σωματεία.Η πρώτη πλακέτα απονεμήθηκε στο Βασίλη Μπαταγιάννη που έφυγε απ’ τη ζωή στις 19.3.2018. Την πλακέτα παρέλαβε η χήρα του συναδέλφου απ’ τον Π. Τάτση, ο οποίος είπε: «Στα πρόσωπα των επωνύμων τιμάμε και τον αγώνα των ανωνύμων που με τη συμμετοχή τους στη δράση των σωματείων στήριξαν το διεκδικητικό κίνημα των συνταξιούξων».

Ακολούθησαν οι απονομές: Στο Θεόδωρο Γηρούση (Θεσσαλονίκη). Την πλακέτα απένειμε ο Π. Τάτσης. Στο Βασίλη Νεστραμιώτη (Καστοριά). Την πλακέτα απένειμε ο Αστέριος Τσούτσας, μέλος του ΕΠ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Στο Νίκο Λαμπρόπουλο (Λαμία). Την πλακέτα απένειμε ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Στον Κώστα Ζαφειρόπουλο (Φθιώτιδα). Την πλακέτα παρέλαβε, λόγω απουσίας, ο Γιάννης Παπαδημητρίου, μέλος του ΕΠ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Στον Κώστα Αλεξανδράκη. Την πλακέτα απένειμε ο Διονύσης Σβορώνος, Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Στο 11ο Συνέδριο παραυρέθηκαν οι: Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, που εκπροσώπησε τη κεντρική ΣΕΑ. Αντώνης Ραλλάκης, Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, Γωγώ Παπαδάκου, πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ. Σπύρος Δεμίρης, εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ.

Απ’ τα τοπικά σωματεία συνταξιούχων παραυρέθηκαν οι: Γιώργος Ρούσσας (ΙΚΑ), Γεωργία Ζερβού (Δημόσιο), Θανάσης Κοντονίνας (ΤΑΕ), Απόστολος Λαμπαδάρης (ΝΑΤ) και Θανάσης Μούτος (Σωματείο Συνταξιούχων Τσιμέντων).

Ο απολογισμός απ’ τον Π. Τάτση

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Π. Τάτσης ευχαρίστησε το Σωματείο του Βόλου για τη φιλοξενία. Στη συνέχεια, αφού καλωσόρισε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας τους προσκεκλημένους και τους συνέδρους, είπε: «Πρίν από λίγο κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συναδέλφων μας που έφυγαν από κοντά μας απ’ το προηγούμενο συνέδριο. Εγώ, μιας και βρισκόμαστε στο Βόλο, θα ‘θελα να τιμήσουμε τη μνήμη ενός άλλου εκλεκτού συναδέλφου: Του Θανάση Πετρόχειλου, που έφυγε σε ηλικία 104 χρονών πρίν μερικά χρόνια. Ήταν ένας αγωνιστής που έκανε πορεία στους δρόμους της Αθήνας σε ηλικία 100 ετών! Και μαζί με τους άλλους συναδέλφους υποχρέωσαν την κυβέρνηση Σημίτη να χορηγήσει το ΕΚΑΣ το καλοκαίρι του 1996. Το ΕΚΑΣ, τότε, ήταν δυο Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη και αντιστοιχούσε σε 11.400 δραχμές. Δηλαδή 33,50 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις μικρότερες των 100.000 δραχμών. Μ’ άλλα λόγια των συνταξιούχων με συντάξεις μικρότερες των  293,5 ευρώ. Αυτό το ΕΚΑΣ, με το οποίο έζησαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι πάνω από δυό δεκαετίες, και το οποίο καταργεί οριστικά η για πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς, παρότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε, όπως έλεγε το 2015 απ’ το βήμα της Βουλής, να φανταστεί βουλευτή ότι θα ψηφίσει την κατάργησή του.

Οι κατακτήσεις έρχονται με αγώνες. Αλλά και χάνονται κατακτήσεις άν δεν γίνουν αγώνες. Ιδιαίτερα σε τούτη την περίοδο που το κεφάλαιο κυριαρχεί διεθνώς και επιχειρεί έφοδο ενάντια σε όλες τις κατακτήσεις προστασίας των ανθρώπων του μόχθου.  Ο Πούτιν, που μπήκε, όπως είπαν οι ελληνικές τηλεοράσεις,  με τη θηριώδη λιμουζίνα στο Κρεμλίνο, ετοιμάζει σχέδιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 65 από 60 για τους άντρες και στα 60 από 55 για τις γυναίκες. Είναι τα όρια ηλικίας που καθιερώθηκαν το 1930, όταν θεσμοθετήθηκε «ασφάλισις γήρατος δια πρώτην φοράν» για ολόκληρο τον κόσμο τότε. Κι αυτό που ήταν εφικτό το 1930 τώρα είναι ανέφικτο. Γιατί , όπως είπε ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ, το 1930 ο μέσος όρος ζωής ήταν 40 χρόνια και σήμερα έχει διπλασιαστεί. Χρησιμοποιείται υποκριτικά ως μέτρο σύγκρισης η φρικτή κατάσταση, που ζούσαν οι ρώσοι χωρικοί, οι οποίοι είχαν τις ψείρες για φυλαχτό, όπως έγραψε ο μέγας Καζαντζάκης το 1927. Και αντί, τα άλματα της επιστήμης, να αξιοποιηθούν για την καλυτέρευση της ζωής χρησιμοποιούνται για τιμωρία του ίδιου του ανθρώπου. Παράλογο; Όχι βέβαια σύμφωνα με τη λογική του κεφαλαίου. Γιατί στη ζυγαριά του κεφαλαίου βαραίνουν τα κέρδη πλιότερο απ’ τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό  και αναφέρω  την Αργεντινή, όπου επανέρχεται το ΔΝΤ. Οι συνταξιούχοι  της Χιλής μαζί με τους εργαζόμενους βρίσκονται στους δρόμους ζητώντας επαναφορά των ασφαλιστικών ρυθμίσεων του Αλλιέντε, πρίν το 1973. Στους δρόμους βρίσκονται και οι Γάλλοι συνταξιούχοι μαζί με τους εργαζόμενους για να αντιπαλέψουν τα αντιλαϊκά του προέδρου των πλουσίων, όπως αποκαλούν το Μακρόν. Το ίδιο και στο Βέλγιο: Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βγήκαν στους δρόμους καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει περισσότερη δουλιά με μικρότερες συντάξεις.

Η προηγούμενη συνέλευση έγινε στον απόηχο της απόφασης Γενικού Δικαστηρίου της  Ευρωπαϊκής Ένωσης –του ΓΕΔΑ- που έκρινε, μετά από προσφυγή σε αυτό Ελλήνων συνταξιούχων, πως οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν μέχρι το 2014  δικαιολογούνται απ’ τους «σκοπούς γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η Ένωση»(!) Η φετεινή συνέλευση γίνεται μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε ως συνταγματικές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου για την επανυπολογισμό και την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, η ακύρωση των οποίων είναι απ’ τα βασικά αιτήματα στις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων. Εκτιμούμε την ευαισθησία του προέδρου του ΣτΕ που παραιτήθηκε για τη διαρροή. Όμως για μέγιστα ζητήματα, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, δεν ρυθμίζονται μόνο με δικαστικές αποφάσεις. Ρυθμίζονται με πολιτικές αποφάσεις απ’ τις κυβερνήσεις.

Αλήθεια, συνάδελφοι, ποιό δικαστήριο και πότε θα σταματούσε την εισφορά για την Αλληλεγγύη, αν δεν είχαμε κάνει τόσα δρομολόγια; Και η απόφαση αυτή της κυβέρνησης συνοδεύεται απ’ την υπόσχεση πως όσοι  δικαιούνται επιστροφές αυτές θα εξεταστούν μετά την 21 του Ιούνη που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για την 4η αξιολόγηση».

Στη συνέχεια ο Π. Τάτσης έκανε έναν απολογισμό των κινητοποιήσεων που έγιναν μέχρι τις 30 Μάη 2018 υπογραμμίζοντας ότι είναι η «πολυτιμότερη κληρονομιά στα παιδιά και τα εγγόνια μας» για να τονίσει: «Στα παιδιά και τα εγγόνια μας, που κι αυτοί είναι σήμερα στους δρόμους. Οι εργατοϋπάλληλοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κάνουν σήμερα πανελλαδική απεργία. Και μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ στέλνουν μήνυμα καταδίκης της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του κεφαλαίου. Είναι η άτεγκτη πολιτική που κρύβεται στον κουρνιαχτό και τις “σειρήνες” της κυβερνητικής προπαγάνδας για ανάκαμψη μισθών και εργατικών δικαιωμάτων μετά το τυπικό τέλος των μνημονίων, τον ερχόμενο Αύγουστο. Πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες, κυβέρνηση, ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις υπογράφουν στα τραπέζια του “κοινωνικού διαλόγου” υπογράφουν  κοινές δηλώσεις με τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεις για το λεγόμενο “εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο”. Μάλιστα οι πλειοψηρίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ – μαζί με τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Επιμελητήρια και άλλους, συγκρότησαν σε επίπεδο συνδικαλιστικών “κορυφών” μια “συμμαχία”- καλούν στην κινητοποίηση με  “σημαίες” ξένες προς τα πραγματικά συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Κι όσο πλησιάζει ο Αύγουστος με την “καθαρή έξοδο” απ’ τα μνημόνια τόσο ξεθωριάζουν ακόμα και οι ελάχιστες προπαγανδιστικές κορώνες της κυβέρνησης ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να έχουν κάποια ελπίδα πως δεν θα εφαρμοστούν τα θανατηφόρα μέτρα του επανυπολογισμού και προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας έχει ομολογήσει ότι ο επανυπολογισμός έχει γίνει και η λυπητερή θα ανακοινωθεί το Δεκέμβρη, όταν θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Εξάλλου κυβέρνηση και κουαρτέτο το λένε ξεκάθαρα: “Τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν”. Που σημαίνει μείωση των συντάξεων απ’ το 2019 και αύξηση του αφορολογήτου απ’ το 2020. Τις τελευταίες μέρες κυβερνητικά στελέχη διακινούν μια εξίσου θανατηφόρα προπαγάνδα. Λένε: “Περιμένετε να δούμε αν θα υπάρχουν μειώσεις”. Ή -το εξίσου- ανέντιμο: “Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα υπολογίζεται όχι στο ποσό της σύνταξης αλλά στο ποσό της προσωπικής διαφοράς”. Και το συμπέρασμα αυτής της προπαγάνδας είναι: “Άρα οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι μικρότερες από 18% και από όσα γράφονται για τις περικοπές”. Λες και οι σημερινοί συνταξιούχοι πλήρωσαν εισφορές με μεζούρα, σαν κι αυτή που κρατάνε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι δανειστές για να βγάλουν απ’ το τομάρι των συνταξιούχων, εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών τη λωρίδα με τη δόση για την εξόφληση των δανεικών. Ο χτεσινός ασφαλισμένος -και σημερινός συνταξιούχους- πλήρωσε με βάση τους δικούς τους νόμους τις υποχρεώσεις του. Αυτά τα πληρωμένα χτές διεκδικούμε σήμερα στο ακέραιο  Ν’ αφήσουν τις εξυπνάδες για το δήθεν “μικρότερο κακό”. Το μικρό κακό κακοφορμίζει και οδηγεί στο θάνατο»

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

«Για εμάς “καθαρή έξοδος”, συνέχισε, σημαίνει: Τέλος των αντιλαϊκών προγραμμάτων και μέτρων, κατάργηση όλων των νόμων των μνημονίων, ανάκτηση απωλειών που είχε αυτά τα χρόνια ο λαός.

Όψιμος συμπαραστάτης των συνταξιούχων, ενόψει και πιθανών εκλογών,  εμφανίζεται και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη δήλωσε πως κι αν «το πρόγραμμα τυπικά λήξει… παραμένουν οι δεσμεύσεις  για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου». Γιατί το κράτος έχει συνέχεια, όπως λένε για όλα τ’άλλα εκτός  τις συντάξεις μας τις χρυσοπληρωμένες από εμάς….Κι όταν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τίθεται το ερώτημα «αν θα αποκαταστήσουν τις συντάξεις» τα στελέχη της, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, παραπέμπουν στο πρόγραμμα της ΝΔ, στο οποίο περιλαμβάνονται τα εξής: Υπόσχεται “Δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε ισχυρές βάσεις” που με την  “επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να αυξήσει ουσιαστικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων”. Καμμιά αναφορά στην αποκατάσταση των συντάξεων, για τις οποίες απαρριθμεί 21 διαφορετικούς τρόπους μειώσεων απ’ το 2014 και μετά. Κι όχι μόνο αυτό: Υπόσχεται και μείωση των εισφορών για να «διευκολύνουμε την οικονομία» αλλά και “με δεδομένη την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εθνικής σύνταξης και την ενεργοποίηση του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων, είναι ανάγκη να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για τη στήριξη και της ιδιωτικής ασφάλισης”. Δηλαδή ταχύτερη εμπέδωση του συστήματος των τριών πυλώνων στο ασφαλιστικό σύστημα, που εισήγαγε πρώτος ο Πινοσέτ στη Χιλή το 1973 και έθεσε σε εφαρμογή στη χώρα μας ο νόμος Κατρούγκαλου με την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης. Εμείς μετράμε και τις πρίν το 2014 μειώσεις και διαπιστώνουμε το φρικτό επίτευμα των συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Σε 38 δισ. ευρώ υπολόγισε ο ψαλιδοχέρης Κατρούγκαλος τις μειώσεις των συντάξεων για την περίοδο 2010-2015. Με τα δικά της μνημόνια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφαίρεσε άλλα 10,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017. Ενώ τώρα με την εφαρμογή του νόμου λαιμητόμου 4387/2016 θα χάσουν άλλα 5,3 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή οι συνταξιούχοι θα χάσουν 54 δισ. ευρώ στη δεκαετία 2010-2020. Δεν παραγράφουμε τίποτε –ούτε κεραία που λέμε- απ’ τις παροχές που μας αφαιρέθηκαν πρίν και μετά τα μνημόνια. Είναι πληρωμένα δεκαετίες ολόκληρες με τον ιδρώτα και το αίμα μας. Και τα διεκδικούμε όλα, όπως περιλαμβάνονται στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΣΕΑ, που επέδωσε στον πρωθυπουργό, σε υπουργούς και όλα τα πολιτικά κόμματα».

Αφού απαρίθμησε τα βασικά αιτήματα ο Π. Τάτσης τόνισε: «Στους περισσότερους απο 2000 ηλικιωμένους συναδέλφους μας, που ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ σύνταξη γιατί οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ και αδυνατούν να μπούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση, να τους χορηγηθεί σύνταξη με βάση την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλλει και να διαγραφούν τα χρέη που ακολουθούν τούς ίδιους και τα παιδιά τους.

Για την αξιοποίηση των 25 εκ. ευρώ, που έχουν σωρευτεί απ’ το 2010 απ’ τις εισφορές των ίδιων των συνταξιούχων με τον Ν.3863/10 ο υπουργός είπε ότι θα δόσει εντολή στον ΕΦΚΑ να προχωρήσει στο άνοιγμα λογαριασμού στον ΟΑΕΔ για την αξιοποίηση των 25 εκ. ευρώ, που έχουν σωρευτεί απ’ το 2010 για κοινωνικό και θεραπευτικό τουρισμό απ’ τις εισφορές των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Πρέπει να αρχίσει η αξιοποίησή τους απ’ το καλοκαίρι, υπάρχει μεγάλη ανάγκη και χρέος της Κυβέρνησης».

ΑΓΡΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

«Η κυβέρνηση, είπε ο Π. Τάτσης, εκτός από θανατηφόρα πολιτική, χρησιμοποιεί και θανατηφόρα προπαγάνδα. Ιδιαίτερα εκκωφαντικός είναι ο προπαγανδιστικός θόρυβος για την υγεία, όπως το τελευταίο επικοινωνικό σώου με το βίντεο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου ο πρωθυπουργός αυτάρεσκα δηλώνει: «Πετύχαμε εκεί που άλλοι απέτυχαν». Και υπόσχεται ξανά, όπως έκανε το Μάη του 2017 απ’ τον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη  239 Τοπικές Μονάδες Υγείας, τις περίφημες ΤΟΜΥ. Τότε τις είχε υποσχεθεί μέχρι το τέλος του 2017. Τώρα ανανεώνει και πάλι την υπόσχεσή του στο αόριστο μέλλον, με το σλόγκαν: “Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη!”. Μάλιστα την παραμονή  της παναττικής συγκέντρωσης στις 15 Μάη 2018 ο Σύλλογος Αττικής των γιατρών του πρώην ΙΚΑ ανακοίνωσε την “αποτυχία εύρεσης χώρων στέγασης των ΤΟΜΥ” και την “απροθυμία γιατρών να στελεχώσουν” τις ΤΟΜΥ. Έτσι λοιπόν αυτό που γίνεται πράξη στην υγεία απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η πεπατημένη όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας. Ο άρρωστος συνεχίζει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη στην ώρα της ανάγκης πληρώνοντας τo 38% απ’ τα χρήματα που ξοδεύονται στη χώρα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κι αυτό ισχύει και για τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους, παρά τις αντίθετες βαρύγδουπες κορώνες για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας. “Μοιράζοντας” τις ήδη υποβαθμισμένες δημόσιες παροχές κατέστησε το ίδιο ανασφάλιστους κι όσους έχουν κι όσους δεν έχουν υγειονομική κάλυψη. Ειδικά για τα φάρμακα –που γίνεται και μεγάλη κουβέντα για τα σκάνδαλα- αποσιωπάται το μέγα σκάνδαλο: Δηλαδή τις φαρμακερές πληρωμές των αρρώστων για φάρμακα. Κοντά στα 700-800 εκ. ευρώ βγαίνουν κάθε χρόνο απ’ τις τσέπες των ασφαλισμένων για τα φάρμακα. Κι αυτά είναι η συμμετοχή για τα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.  Γιατί οι άρρωστοι πληρώνουν ακόμα ένα δίς. ευρώ περισσότερα για τα φάρμακα που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Συνολικά η αξία των φαρμάκων που διακινούνται με κάθε τρόπο στην Ελληνική Επικράτεια ξεπερνά τα 6,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Το είπαμε και πέρυσι. Το θυμίζουμε και φέτος: Στην περίοδο της κρίσης η φαρμακοβιομηχανία είχε περιθώρια μεικτού κέρδους  31,6-33,4%, και καθαρά κέρδη. 4-6%.  Και τόσο χρήμα έχει και τις …παρενέργειές του. Αυτό άλλωστε δείχνουν οι υποθέσεις της ΝΟΒΑΡΤΙΣ –και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο-  και των αντικαρκινικών φαρμάκων στη χώρα μας…»

ΜΕ ΤΗ ΣΕΑ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

«Το 2018, όπως τονίζει η ΣΕΑ, θα είναι μια χρονιά μαραθώνιου αγώνα για να μην εφαρμοστούν οι θανατηφόρες περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, που –μαζί με τους προηγούμενες απώλειες- θα μας στείλουν στον Καιάδα. Προσπερνάμε τα φληναφήματα του υπουργού Οικονομικών Τσακαλώτου για τη θειά του στην Πρέβεζα που με τη …μεγάλη σύνταξη των 450 ευρώ βοηθά και τα εγγόνια της, εγείροντας έτσι και τις υποκριτικές –βέβαια- επικρίσεις των δανειστών γιατί δεν έχουμε κοινωνικό κράτος για τα παιδιά μας! Μακάρι να μπορούσαμε – έστω και με στερήσεις – να ενισχύσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, μπροστά στα μεγαθήρια της αγοράς που μονοπωλείτε. Το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με όλες τις ελλείψεις του, δεν ήρθε εξ ουρανού. Θεμελιώθηκε πάνω στην κατεσταμμένη Ελλάδα με σκληρούς αγώνες. Και ν’ αφήσουν στην άκρη οι ορκισμένοι αντίπαλοι της Κοινωνικής Ασφάλισης τους “θρήνους”, πως οι σημερινοί ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν τις δικές μας συντάξεις. Αυτές οι συντάξεις,  έχουν πληρωθεί από εμάς. Και αυτά που πληρώνουν όσοι έχουν ασφάλιση είναι για τις δικές τους συντάξεις για να μην ψάχνουν αργότερα και να τους λένε τα ίδια που λένε σε μας σήμερα….

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες κατακτήσεις στον εικοστό αγώνα για όλο τον κόσμο. Και εκτός απ’ τους ορκισμένους αντιπάλους της, όπως οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι τραπεζίτες και οι μεγαλέμποροι, η Κοινωνική Ασφάλιση είχε –και έχει -να αντιμετωπίσει τους δολιοφθορείς, που αυτοαποκαλούνται «κοινωνικοί εταίροι» και έχουν θεοποιήσει τους διαβόητους διαλόγους. Είναι αυτοί που λοιδορούν για «επαναστατική γυμναστική», όσους υπερασπίζονται την Κοινωνική Ασφάλιση και χλευάζουν τους συνταξιούχους που αγωνίζονται για την αποκατάσσταση των συντάξεων και ζητάμε την 13η και 14η σύνταξη που έχουμε πληρώσει και μας λένε κάποιοι ότι το αίτημα είναι μη «ρεαλιστικό» Και χέρι-χέρι με κάποιους «ειδικούς» προκρίνουν για δικαίωση, τους δικαστές και τα δικαστήρια με συνεχείς αιτήσεις , με εξώδικα και αγωγές για θέματα που οι συνταξιουχικές οργανώσεις τα έχουν λύσει από την αρχή. Με στόχο να εμποδίσουν την χαραγμένη αγωνιστική πορεία των συνταξιουχικών οργανώσεων. Δεν θα τους γίνει το θέλημα….

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο κίνημα των συνταξιούχων. Η ΣΕΑ είναι η μεγάλη κατάκτηση στο κίνημά μας. Καθυστερήσαμε την εφαρμογή μέτρων, αποκαλύπτουμε παράνομες παρακρατήσεις, καθ’ υπέρβαση των δικών τους νόμων, και αποσπάμε  δεσμεύσεις για προβλήματα που απασχολούν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων.

Τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν ήμασταν περισσότεροι στον αγώνα. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε, συλλογικά και ξεχωριστά ο καθένας και η καθεμία από εμάς για να πείσουμε τη μεγάλη μάζα των συνταξιούχων που είναι έξω από τα σωματεία να μπουν στον αγώνα. Όσο θα διευρύνεται η συμμετοχή, τόσο θα δυσκολεύονται στην επιβολή των μέτρων, που μας φόρτωσαν διαχρονικά. Η εμπειρία που έχετε από τους αγώνες του παρελθόντος είναι η παρακαταθήκη για τα παιδιά μας και εγγόνια μας όπως λειτούργησε και σε εμάς από τους προηγούμενες αγωνιστές. Ας σκεφτούμε πόσο γρήγορα θα μας πήγαιναν εκεί που έχουν σχεδιάσει με «άκρα του τάφου σιωπή».

Πρέπει το κάθε Σωματείο των συνταξιούχων να γίνει επιτελείο αμφίδρομης ενημέρωσης και “γρήγορων” αποφάσεων που απαιτούν οι καιροί. Οι ΣΕΑ που ρίζωσαν σε κάθε νομό, να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο και να οργανώσουν τις διεκδικήσεις σε τοπικό επίπεδο, εντάσσοντας αυτές τις διεκδικήσεις στις γενικότερες κινητοποιήσεις. Πρέπει να έχουμε συμμετοχή στην δράση των λαϊκών επιτροπών αγώνα που δημιουργούνται από κοινού με άλλα λαϊκά στρώματα στις πόλεις και στις γειτονιές. Ήδη οι ΣΕΑ στις περιοχές τους έχουν σοβαρές παρεμβάσεις. Όπως στην Κατερίνη για τη βελτίωση του νοσοκομείου και τη λειτουργία των ΤΟΜΥ. Το ίδιο στην Κοζάνη, όπως εκτός απ’ τη βελτίωση του νοσοκομείου, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις για την κατάργηση ενός χαρατσιού  στο νερό. Ή στη Μεγαλόπολη, όπου οι συνταξιούχοι είχαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και πολλά άλλα παραδείγματα σε όλη την χώρα υπάρχουν».

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

«Άφησα τελευταίο, αν και είναι πρώτο στη σημασία, το θέμα με την κατάσταση στην περιοχή μας. Στην προηγούμενη συνέλευση είχαμε προειδοποιήσει ότι η περιοχή «μυρίζει μπαρούτι». Τώρα το αναμμένο φυτίλι του πολέμου σφυρίζει στην περιοχή. Πάνω απ’ τα κεφάλια μας περνούν οι πύραυλοι των ΗΠΑ, Αγγλίας και Γαλλίας που έπληξαν τη Συρία. Στη Γάζα εξανδραποδίζονται οι Παλαιστίνιοι απ’ το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Κι όλα αυτά με τη συνέργεια και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει μετατρέψει τη χώρα και ιδιαίτερα τη βάση της Σούδας σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο. Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει τη συμμετοχή της έρχονται οι έπαινοι του Αμερικανού πρέσβη να παραμερίσουν και το τελευταίο φύλλο συκής. Όλα αυτά γίνονται για το μοίρασμα των αγορών στην ενέργεια (πετρέλαια- φυσικό αέριο) και το μάρμαρο το πληρώνουν οι συνταξιούχοι, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.  Ακόμα η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων. Η  πραγματική λύση με την ΠΓΔΜ απαιτεί επίσης καθαρές εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού και για το απαραβίαστο των συνόρων, που σημαίνει αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, άμεσα και όχι στο μέλλον. Οι συνταξιούχοι μαζί με όλο το λαό θα αντιταχτούν στις εξελίξεις, που δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Θα δυναμώσουν την κοινή πάλη, τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, και μακριά από στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες. Καμμιά εμπλοκή της χώρας στους πολέμους και την αλλαγή συνόρων. Να κλείσουν οι βάσεις, το ορμητήριο για το σφαγιασμό των λαών σήμερα, και πιθανού στόχου σε μια γενικευμένη σύρραξη αύριο. Δεν θα δεχτούμε ως άλλοθι τα εθνικά θέματα για την απεμπόλιση λύσεων στα προβλήματά μας.Τους κάνουμε γνωστό : Πρός κάθε κατεύθυνση: Κύριοι, έχουμε συσσωρεύσει αρκετή πείρα. Δεν μπορείτε πιά να μας ξεγελάτε. Με την επιμονή και τον αγώνα μας θα τους υποχρεώσουμε να δώσουν λύσεις.Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.  Αυτό είναι το χρέος μας σε αυτούς που, εκτός απ’ τους αγώνες τους, έδωσαν και τη ζωή τους για αυτές τις κατακτήσεις. Είναι η παρακαταθήκη στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. Εργαλεία μας η εμπειρία από τον αγώνα μας.

 ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΑΓΩΝΑ.Αυτοκριτικά: Σ’όποια  θέση ευθύνης μου εμπιστευθήκατε, εσείς θα κρίνετε ότι ανταποκρίθηκα».

Οι χαιρετισμοί

Ο Δήμος Κουμπούρης χαιρέτησε το συνέδριο εκ μέρους της ΠΟΣ ΙΚΑ και της ΣΕΑ υπογραμμίζοντας την καλή συνεργασία της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ σε όλες τις δραστηριότητες της ΣΕΑ, η οποία «μέσα από μια επίπονη διαδικασία συμφωνιών, διαφωνιών τκών διαδικασιών συζητήσεων τραβά έναν αγωνιστικό δρόμο που πρέπει να τον συνεχίσουμε και να τον τραβήξουμε μέχρι τέλους».

«Η ΣΕΑ, συνέχισε, είναι μια ισχυρή δύναμη στη χώρα μας για το λαϊκό κίνημα και τους συνταξιούχους, οι οποίοι με τους αγώνες τους ενδιαφέρονται –εκτός απ’ τους εαυτούς μας- συνολικά για την κοινωνία. Αυτή η συμβολή έχει  θετικά αποτελέσματα στις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις, γιατί μέσα απ’ αυτή την πορεία της ΣΕΑ έχουμε δημιουργήσει ένα κίνημα, το οποίο παίρνουν πολύ σοβαρά οι κυβερνήσεις. Οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα. Έβαλαν εμπόδια σε αυτές τις πολιτικές. Αν θέλετε χαλάσαμε τα σχέδια εκείναι τα οποία είχαν ως στόχο να περάσουν αυτά τα μέτρα γρήγορα και αδιαμαρτύρητα και με “συναίνεση” του λαού. Δεν το κατάφεραν αυτό, γιατί πράγματι σε πάρα πολλά τους εμποδίσαμε. Ορισμένα τα καθυστερήσαμε και ορισμένα δεν μπόρεσαν να τα εφαρμόσουν. Και θα ήταν πολύ καλύτερα τα αποτελέσματα εαν πραγματικά οι αγώνες μας -και οι δικοί μας και του εργατικού κινήματος- είχαν φτάσει σε τέτοια μαζικότητα και αγωνιστικότητα να τους εμποδίσουν στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών. Κι όχι μόνο να τους εμποδίσουν αλλά και να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές. Η ΣΕΑ είναι μια αγωνιστική δύναμη με επίσης αγωνιστικό πλαίσιο γιατί δεν υποκύψαμε στον “εύκολο δρόμο”, που ορισμένοι καλλιεργούσαν υποστηρίζοντας διαφορετικές αιτίες από αυτές που δημιούργησαν την κρίση. Μας έλεγαν –και το λένε ακόμα- ότι φταίνε οι “ψηλές συντάξεις”, οι δημόσιοι υπάλληλοι γιατί “παίρνουν κάτι παραπάνω”, οι “μεγάλες συντάξεις των βουλευτών”  και πάει λέγοντας. Σε όλη την περίοδο που ζήσαμε είχε κρίση αυτή η κοινωνία; Είχε κρίση αυτή η χώρα και οι άλλες χώρες;Όχι, γιατί είχαμε και ανάπτυξη. Και τότε που είχαμε την ανάπτυξη εμείς με τις πληρωμές μας και τον ιδρώτα μας δημιουργήσαμε ισχυρά ταμεία. Αυτά τα ταμεία είχαν τα 54 δις. ευρώ που αφαιρέθηκαν με το PSI, με τις περικοπές συντάξεων και όλες τις καταστροφικές πολιτικές από όλες τις κυβερνήσεις. Λοιπόν που πήγαν αυτά; Μήπως για να πάρουν καλύτερους μισθούς οι δημόσιοι υπάλληλοι; Ή μήπως για καλύτερες συντάξεις; Και το ξέρουν καλά όλοι οι συνταξιούχοι: Πήγαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είμαστε μέτοχοι εμείς στις τράπεζες; Παίρνουμε μισθούς και συντάξεις απ’ τις τράπεζες; Μπορούμε να το ανεχτούμε αυτό; Και να βγαίνουν ορισμένοι να μας καλούν σήμερα να “σκύψουμε ξανά το κεφάλι” για να “έχουμε ανάπτυξη”. Για να βγάζουμε χρήματα εμείς και τα παιδιά μας μέσα απ’ τη φτώχεια και την ησυχία για να μπορούν αυτοί να τα διαχειρίζονται σε όλο τον κόσμο. Και να χλευάζουν τους αγώνες περιφρονητικά ως “επαναστατική γυμναστική”. Δεν ξέρω ποιάς ιδεολογίας και άποψης είναι αυτοί που τα λένε αυτά. Ξέρω όμως ότι είναι  απ’ την “απέναντι μεριά”. Είναι απ’ την “άλλη όχθη” . Δεν είναι απ’ την όχθη του συνταξιούχου που υποφέρει και του παιδιού που δεν έχει μεροκάματο. Καλύπτονται πίσω από αυτά. Μπροστά μας έχουμε ένα μαραθώνιο κινηποιήσεων. Μήπως  για να κάνουμε “επαναστατική γυμναστική”; Ορισμένοι μας προσάπτουν τη μομφή οτι κοιμόμαστε και ξυπνάμε με τη σκέψη, πως θα έχουμε τους “συνταξιούχους στο δρόμο” για να ικανοποιήσουμε κάποια “επαναστατικά ατού” ή απόψεις που έχουμε. Όχι συνάδελφοι. Οι συνταξιούχοι είναι στο δρόμο γιατί έχουν προβλήματα. Είναι λίγοι, ακόμα, στο δρόμο. Πρέπει να βγούν περισσότεροι. Γιατί η κυβέρνηση, εκτός απ’ τις μέχρι τώρα περικοπές ετοιμάζεται να κόψει τρείς με τέσσερις ακόμα συντάξεις. Θα ξεχωρίσει κανέναν; Δεξιό; Κεντρώο;  Αριστερό; Κομμουνιστή; Χριστιανό; Μουσουλμάνο; Κανέναν δεν θα εξαιρέσει. Τους στεναχωρεί όμως ορισμένους γιατί καθόμαστε το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, οι έμποροι, το Δημόσιο και οι άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις στο ίδιο τραπέζι. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις και την ίδια ιδεολογία. Αλλά από που κι ως που θα δημιουργηθεί ενότητα του συνταξιουχικού κινήματος αν πηγαίνει ο καθένας με το τι έχει μόνο στο μυαλό του και αποσπασμένος απ’ την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα; Επομένως για να δημιουργήσουμε κίνημα και να εμποδίσουμε αυτά τα μέτρα, πρέπει να ξεπεράσουμε αυτές τις αντιλήψεις. Και θέλω να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους που δεν έχουν την ίδια άποψη, που έχω εγώ ή κάποιοι άλλοι, αλλά είναι συνεπείς στον αγώνα και δίνουν τη μάχη. Και έχουν καταλάβει καλά ότι εδώ βρίσκεται η λύση. Μας έχουν ρίξει στο βούρκο όλες οι κυβερνήσεις. Όλοι αυτοί που μας κυβερνούν -δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί- απαιτούν να μην καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι γιατί έχουμε διαφορετική άποψη».

Και ο Δήμος Κουμπούρης κατέληξε: «Ο αξέχαστος Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε: “Μέσα στου βούρκου τα νερά ποιά γλώσσα μου μιλάνε, αυτοί που μου ζητάν’ να χαμηλώσω τα φτερά”. Συνάδελφοι εμείς δεν είμαστε στη νιότη, να  ΄χουμε φτερά. Έχουμε όμως φτερά στην ψυχή, στο μυαλό, στην εμπειρία. Και θα τα χρησιμοποιήσουμε, κόντρα σ’ αυτούς που μας λένε να μείνουμε “στου βούρκου τα νερά” για να σηκωθούμε από αυτά. Άλλος δρόμος και άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Ο μόνος δρόμος που έμεινε ανοιχτός για μάς είναι ο δρόμος του αγώνα. Τις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση δεν τις έδωσαν οι κυβερνήσεις και τα δικαστήρια. Ούτε είναι κανενός χάρισμα σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα. Είναι αποτέλεσμα σκληρών ταξικών μαχών και σκληρής πάλης. Και θα είναι πολύ σκληρή η πάλη για να τους εμποδίσουμε και να ανακτήσουμε ό,τι κατακτήσαμε με τον αγώνα στη ζωή μας».

Η Γωγώ Παπαδάκου αφού ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου τόνισε: «Οι κυβερνήσεις έχουν πάρει αποφάσεις βαριές και βάρβαρες για τους συνταξιούχους. Γι’ αυτό και πρέπει ενωμένοι να τους πολεμήσουμε».

Ο Σπύρος Δεμίρης αναφέρθηκε στην αλυσίδα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της τελευταίας εικοσιπενταετίας για να υπογραμμίσει: «Κακά τα ψέμματα. Αυτά τα μέτρα δεν θα περνούσαν εύκολα, αν οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται, δεν έβρισκαν “μπόσικο” το συνδικαλιστικό κίνημα, απροετοίμαστο για μια τέτοιας έκτασης και έντασης επίθεση. Έχουν μεγάλες ευθύνες οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ της ΕΣΕΕ των περισσότερων κλαδικών και τοπικών ομοσπονδιών». Και τόνισε: «Αυτές οι ηγεσίες έχουν διαλέξει με ποιούς θα πάνε. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε όσοι έχουμε αποφασίσει το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, της συλλογικής δράσης; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα επιδιώκουν να δώσουν οι ζωντανές δυνάμες του συνδικαλιστικού κινήματος που συγκροτούν την ΠΑΣΕΒΕ… Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ είναι ιδρυτικό μέλος και αναπόσπαστο τμήμα της ΠΑΣΕΒΕ. Είναι η μεγαλύτερη και πιο αγωνιστική συνδικαλιστική οργάνωση στις γραμμές της. Η δική σας Ομοσπονδία σήμερα δίνει μαθήματα συνδικαλιστικής δράσης, αποτελεί φάρο αντίστασης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους».

Τέλος χαιρέτησε ο Θανάσης Μούτος απ’ το Σωματείο Συνταξιούχων Τσιμέντων

Αλληλεγγύη στους απεργούς

Το συνέδριο συνέπεσε με την πανελλαδική πανεργατική απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ο Δήμος Κουμπούρης στο χαιρετισμό του εξέφρασε εκ μέρους της ΣΕΑ την αλληλεγγύη στους απεργούς σημειώνοντας: «Σήμερα που εσείς κάνετε το απολογιστικό συνέδριο των αγώνων σας τα παιδιά μας βρίσκονται στους δρόμους σε μια απεργιακή κινητοποίηση για να διεκδικήσουν εργασία, μεροκάματο και να ζήσουν με αξιοπρέπεια».

Ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων μετέφερε το μήνυμα της Γενικής Συνέλευσης στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο του Βόλου τονίζοντας: «Υποκλινόμενοι με σεβασμό και εκτίμηση στην ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης του Βόλου σας ευχόμαστε καλή δύναμη και αντοχή στους αγώνες σας».

Οικονομικός απολογισμός

Μετά τους χαιρετισμούς ο ταμίας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Αλέκος Μάρκου παρουσίασε τον  Οικονομικό Απολογισμό του 2017 και τον Προϋπολογισμό  του 2018, τα οποία είχαν παρουσιαστεί και στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στις 5/5/2018.

Ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής Λεωνίδας Ριτζάκης παρουσίασε την Έκθεση, η οποία είχε παραδοθεί, επίσης, στο ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στη συνεδρίαση της 5/5/2018.

Ακολούθησαν ερωτήσεις συνέδρων και οι απαντήσεις απ’ τους αρμόδιους.

Οι ομιλητές και οι διευκρινίσεις

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους συνέδρους.

Μίλησαν οι: Σωτήρης Τσιακίρογλου (Ξάνθη), Μάκης Γκούβας (Αθήνα), Νίκος Λαμπρόπουλος (Λαμία), Ζήσης Κωνσταντινίδης (Φλώρινα), Γιάννης Γκοτσόπουλος (Πάτρα), Αναστασία Μαργάρα (Αγρίνιο), Κων/νος Άνθης (Εκτελωνιστές), Κώστας Μακέδος (Καβάλα), Χρήστος Δημητριάδης (Δράμα), Χρήστος Σκουρλάς (Αθήνα), Δημήτρης Θεοδώρου (Θήβα), Παναγιώτης Κονδύλης (Αθήνα), Νίκος Δρίκος (Αθήνα), Αντώνης Κιόρογλου (Δράμα), Παναγιώτης Γαλανόπουλος (Αθήνα), Βασίλης Νικάκης (Αγρίνιο), Δημήτρης Τσαγκαράκης (Ηράκλειο), Μπάμπης Αθανασιάδης (Κοζάνη), Γιώργος Κουτονίδης (Θεσσαλονίκη), Νίκος Βασιλείου (Άρτα), Αθανάσιος Ντίνος (Φθιώτιδα) Χρήστος Αναγνώστου (Βοιωτία), Δημήτρης Κουτσής (Πιερία), Γιάννης Ντίλης (Χανιά), Νίκος Κασαμπέτης (Μεσολόγγι), Κώστας Καρράς (Γιάννινα), Άννα Βουδούρη (Θεσσαλονίκη), Γιώργος Τσούνης (Αγρίνιο), Χρήστος Κολοβός (Αθήνα), Ανδρέας Πάτσιος (Λάρισα), Κοσμάς Πρίντεζης (Σύρος), Σίμος Γουτουχίδης (Γιαννιτσά), Γιάννης Παπαδημητρίου (Λαμία), Γιώργος Λιάνος (Λάρισα), Αντώνης Βερροιώτης (Χαλκιδική), Χρήστος Ρέντας (Τρίκαλα), Γιάννης Αλεξόπουλος (Θεσσαλονίκη), Θεόδωρος Δήμας (Θεσπρωτία), Στέργιος Μαούναντζης (Καβάλα), Ιωάννης Ζώης (Αμαλιάδα), Κων/νος Βερούκης (Εύβοια), Ευστράτιος Μπόζος (Σέρρες), Θεοχάρης Αθανασίου (Γιάννινα), Ευάγγελος Τέκνης (Θεσσαλονίκη), Κώστας Πανταζίδης (Αλεξανδρούπολη), Νίκος Βασιλειάδης (Θεσσαλονίκη), Σταύρος Γουδεσάκης (Έβρος), Θεόδωρος Παναγόπουλος (Πειραιάς), Αριστοτέλης Γεροντής (Λασήθι), Παναγιώτης Κουρεμένος (Κορυδαλός), Νίκος Παπαντωνάκης (Χανιά), Κώστας Λαούδης (Βόλος), Αλέξανδρος Γιαννακάκης (Αμφιλοχία), Χαράλαμπος Αντωνογιαννάκης (Ηράκλειο), Μαρίνος Δρακόπουλος (Αθήνα), Κων/νος Κακαβελάκης (Εκτελωνιστές) και Αστέριος Τσούτσιας (Λάρισα).

Μίλησε ακόμα ως παρατηρητής ο Στέφανος Βλάχος (Γιάννινα), ενώ παρέμβαση έκανε και ο Διονύσιος Σβορώνος.

Ο ταμίας Αλέκος Μάρκου, με αφορμή τον ισχυρισμό της Ανανέωσης οτι «κάποια χρήματα φεύγουν απο εδώ και από εκεί χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις»έδωσε διευκρινίσεις για τα οικονομικά της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. «Τα έσοδα, είπε, μπαίνουν απ’ τον ΕΦΚΑ κατευθείαν στο λογαριασμό της Ομοσπονδίας. Τα χρήματα αυτά κατανέμονται ως εξής: Το 77% αποδίδεται στα σωματεία. Το 6,5% είναι έξοδα για την εφημερίδα και μάλιστα περισσότερα απ’ τα μισά έξοδα είναι για το ταχυδρομείο. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι 6%. Οι μισθοί και οι εισφορές της υπαλλήλου είναι 2%. Σύνολο δηλαδή 91,5% είναι τα στάνταρ έξοδα απ’ τα έσοδα. Τα υπόλοιπα είναι διάφορα λειτουργικά και συναφή έξοδα που αποδεικνύονται με τα αντίστοιχα παραστατικά».

Διευκρινίσεις έδωσε και ο Π. Τάτσης με αφορμή την πρόταση των οχτώ συμβούλων της «Ανανέωσης» στο Διοικητικό Συμβούλιο  που κατέθεσαν στο συνέδριο. Ζήτησαν τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου από ορκωτούς λογιστές, την αποβολή των σωματείων Αιγιάλειας και Λειβαδιάς και τη μυστική ψηφοφορία για το Διοικητικό και Οικονομικό  Απολογισμό.

Για το θέμα των ορκωτών λογιστών ο Π. Τάτσης υπογράμμισε ότι με βάση τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσίασε ο ταμίας δεν χρειάζεται τέτοιος έλεγχος. Το 77% των χρημάτων, πρόσθεσε, κατανέμεται στα σωματεία με βάση τον αριθμό των συνταξιούχων της περιοχής που καλύπτει το αντίστοιχο σωματείο. Όσον αφορά τα σωματεία της Αγιάλειας και της Λειβαδιάς ο Π. Τάτσης ανέφερε ότι οι περιπτώσεις τους έχουν αντιμετωπιστεί απ’ το προηγούμενο συνέδριο και πρόσθεσε: «Τα παραπάνω σωματεία έχουν κάνει αγωγές κατά της Ομοσπονδίας και δεν θα γίνει κανένας διάλογος μέχρι να τελεσιδικήσει η διαδικασία των αγωγών».

Όσον αφορά το διοικητικό και οικονομικό προϋπολογισμό ο Π. Τάτσης είπε ότι η μέχρι τώρα πρακτική των συνεδρίων ήταν η έγκρισή τους «δι’ ανατάσεως της χειρός». Όμως, πρόσθεσε, εάν κάποιος επιμείνει στη μυστική ψηφοφορία, είναι υποχρέωση η διεξαγωγή με αυτόν τον τρόπο.

Τελικώς η πρόταση για μυστική ψηφοφορία αποσύρθηκε.

Τέλος με αφορμή την παρατήρηση του συνδυασμού της «Ανανέωσης» ότι «δεν έχει γίνει  καμμία επιστημονική μελέτη η οποία θα μας δείξει ένα μπούσουλα να τεκμηριώσουμε τις θέσεις μας βάσει των οποίων θα προχωρήσουμε» ο Π. Τάτσης σημείωσε: « Αυτά που κουβεντιάζουν στα σαλόνια τους τα πλασάρουν και για “επιστημονική μελέτη”. Λένε λόγου χάρη ότι οι συντάξεις είναι υψηλό ποσοστό επί του ΑΕΠ. Αν το ΑΕΠ ήταν 260 δίσ. ευρώ και όχι 180 δισ. που είναι τώρα οι συντάξεις θα ήταν το ίδιο ποσοστό; Όχι βέβαια. Κουτσούρεμα στο κουτσούρεμα λοιπόν φτάσανε το σύνολο των δαπανών για τις συντάξεις στο 17,3% του ΑΕΠ το 2016. Και τώρα λένε πρέπει να πέσει στο 13,4% το 2020. Αυτή λοιπόν η μεθοδολογία γίνεται απ’ τους χρήσιμους και από αυτούς που έκαναν τη βρωμοδουλιά με, δήθεν, “επιστημονικό τρόπο”».

Π. Τάτσης: «Είμαστε σε καλό δρόμο»

 Μετά τις ψηφοφορίες ο Π. Τάτσης προχώρησε στο κλείσιμο των εργασιών της συνέλευσης.

«Έγινε, είπε, συζήτηση σε σωστά πλαίσια. Οσοι είχαν απορίες και ήθελαν να μάθουν ενημερώθηκαν σωστά τόσο απ’ το ΔΣ όσο και απ’ τις τοποθετήσεις των συνέδρων…Και μιας και αναφέρθηκε. Ναι λειτουργεί το “στενό προεδρείο”, όπως σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και διαχειρίζεται θέματα καθημερινότητας, τα οποία διεκπεραιώνονται –με βάση τον ετήσιο προϋπολογισμό- και μετά από υπογραφή του προέδρου και του γενικού γραμματέα. Που είναι λοιπόν το μεμπτόν;

 Είμαστε σε καλό δρόμο. Παλιότερα μισόλογα ότι “οι συγκεντρώσεις ‘φάγαν τα ψωμιά τους” δεν ακούστηκαν αυτή τη φορά. Το επιχείρημα ότι “οι σημερινοί ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν τόσο μεγάλες συντάξεις”  δεν το λένε μόνο κάποιοι συνάδελφοι που δήθεν κόπτονται για τους συνταξιούχους. Το λένε η ΓΣΕΒΕΕ και διάφοροι “κοινωνικοί εταίροι”. Και το λένε με θράσος. Τι είπε η λεγόμενη “κοινωνική συμμαχία”. Είπε “παραιτηθείτε απο αυτά που ζητάτε και να δώσουμε τα χρήματα στην ανάπτυξη”. Ποιά ανάπτυξη και για ποιόν; Και αυτές οι συντάξεις στην αγορά τους πάνε. Δηλαδή στην ανάπτυξη. Οι μόνο που επενδύουν είναι οι συνταξιούχοι με τη σύνταξή τους. Τα υπόλιπα χρήματα μαζεύονται κάθε βράδι και πάνε στα χρηματιστήρια και στα funds. Είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε μια ζωντάνια που δυσκολεύει τα αντισυνταξιουχικά σχέδια. Αν είμαστε “άκρα του τάφου σιωπή”, τότε θα μας είχαν πάει πολύ πιό γρήγορα στα 360 ευρώ σύνταξη, που είχαν θεσμοθετήσει ο Λοβέρδος με τον Κουτρουμάνη. Η προστασία των συντάξεων απ’ το Σύνταγμα αποσύρθηκε. Η χρονιά αυτή είναι καθοριστική.  Άν δεν τους εμποδίσουμε οι συντάξεις θα φτάσουν εκεί που θα είναι δύσκολα και για την επόμενη γενιά. Αν τους σταματήσουμε θα είναι καλά και για αυτούς. Κι όσο πιο χαμηλά πέσουν τόσο δυσκολότερα θα είναι και γι’ αυτούς».

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρονται τα εξής: «Το 11ο Απολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ:

Η σωρευτική εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, πρίν και μετά τα μνημόνια, απ’ τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν συνθλίψει τους συνταξιούχους: Οι συντάξεις, κύριες, επικουρικές , χηρείας και αναπηρίας  έχουν κατακρεουργηθεί απ’ τους αντισυνταξιουχικούς νόμους και τη φοροληστεία. Τα επιδόματα πρόνοιας και τα μερίσματα έχουν εξανεμιστεί. Το ΕΚΑΣ είναι υπό ολοκληρωτική κατάργηση ενώ και σε αυτές τις πετσοκομμένες συντάξεις γίνονται “παράνομες” παρακρατήσεις σε συμφωνία με τους θεσμούς. Λόγω χρεών πρός τον ΟΑΕΕ περισσότεροι από 2.000 ηλικιωμένοι ΕΒΕ, που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση,  δεν λαμβάνουν καμμιά σύνταξη, ενώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μπαίνουν στη διαδικασία των ανασφαλίστων.

Μαζί με τους ανασφάλιστους και όλοι οι συνταξιούχοι –όπως και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα-  βιώνουν τις άγριες περικοπές και τα φαρμακερά χαράτσια στην υγεία, παρά τα πομπώδη και προπαγανδιστικά βίντεο της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ πέτυχαν και έκαναν  πράξη το δίκιο στην υγεία.Και τώρα κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη ο επανυπολογισμός και οι μειώσεις της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, που προβλέπει ο νόμος λαιμητόμος 4387/2016.

 Επίσης διαπιστώνουμε την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά χτυπήματα των ΗΠΑ, Αγγλίας και Γαλλίας στη Συρία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο και η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στην “ευρωατλαντική ολοκλήρωση” των Δυτικών Βαλκανίων. Η  πραγματική λύση με την ΠΓΔΜ απαιτεί επίσης καθαρές εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού και για το απαραβίαστο των συνόρων, που σημαίνει αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, άμεσα και όχι στο μέλλον.

Οι συνταξιούχοι μαζί με όλο το λαό θα αντιταχτούν στις εξελίξεις, που δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Θα δυναμώσουν την κοινή πάλη, τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, και μακριά από στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες. Καμμιά εμπλοκή της χώρας στους πολέμους και την αλλαγή συνόρων. Να κλείσουν οι βάσεις, το ορμητήριο για το σφαγιασμό των λαών σήμερα, και πιθανού στόχου σε μια γενικευμένη σύρραξη αύριο. Δεν θα δεχτούμε ως άλλοθι τα εθνικά θέματα για την απεμπόλιση λύσεων στα προβλήματά μας . Ζητάμε και  την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται παράνομα στις φυλακές της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός υπόσχεται “καθαρή έξοδο” τον Αύγουστο απ’ τα μνημόνια. Για μάς και “καθαρή έξοδος” σημαίνει κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντισυνταξιουχικών νόμων, πρίν και μετά τα μνημόνια.

Και σ’ αυτήν προοπτική ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  όσα με τη βία μας έχουν αφαιρέσει. Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος.

Απαιτούμε:

 •  Άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων μας.
 • Άμεση καταβολή όλων των κύριων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και των εφάπαξ και των μερισμάτων που χρονίζουν, επαναφορά του ΕΚΑΣ.
 • Καταβολή των συντάξεων χηρείας με κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4387/16.
 • Κανένας επανυπολογισμός, καμία μείωση με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις και την κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
 • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα ό,τι η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης.
 • Στους ηλικιωμένους οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη μεγαλύτερα από 20.000 ευρώ να χορηγηθεί σύνταξη με βάση την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλλει και να διαγραφούν τα χρέη που ακολουθούν τούς ίδιους και τα παιδιά τους.
 • Να ανοίξει άμεσα ο λογαριασμός του ΕΦΚΑ στον ΟΑΕΔ για την αξιοποίηση από τούτο το καλοκαίρι των  πάνω από 25 εκ. ευρώ, που έχουν σωρευτεί απ’ το 2010 απ’ τις εισφορές των ίδιων των συνταξιούχων με τον Ν.3863/10 για κοινωνικό και θεραπευτικό τουρισμό.
 • Να γίνει ανακεφαλοποίηση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων.
 • Να αυξηθεί και όχι να κατέβει το αφορολόγητο.
 • Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία (ΚΕΑΟ).
 • Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Εξάλειψη της εμπορευματοποίησης με πολιτική πλήρους λειτουργίας όλων των βαθμίδων του δημόσιου τομέα Υγείας.
 • Υιοθετούμε  ακόμα το ψήφισμα των συναδέλφων της Νότιας Εύβοιας για τα αιολικά πάρκα, την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και την έλλειψη περιβαντολογικών μελετών.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις  κάνουν καθαρό πως με το μαραθώνιο αγώνα τους, και σε συμπόρευση με το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας, θα αντισταθούν στα αντιλαϊκά μέτρα και θα συμβάλουν στην ανατροπή όλων των άδικων μέτρων που πλήτουν τόσο τους ίδιους τους συνταξιούχους όσο και τα παιδιά και τα εγγόνια τους».