Νέα

ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Καλή Ανάσταση και αντοχή για το «μαραθώνιο αγώνων» μετά την πανδημία

Ο φετεινός Γολγοθάς για τον ελληνικό λαό, όπως και για όλη την ανθρωπότητα, άρχισε στις 11 Μαρτίου 2020 όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ως πανδημία την επιδημία του κορονοϊού, που ξεκίνησε στην πόλη Wuhan της μακρινής Κίνας στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ο «αόρατος εχθρός» -όπως ονομάστηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού- εξαπλώθηκε με ασύληπτη ταχύτητα σε όλη την ανθρωπότητα, με τα περισσότερα θύματα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρουσιάζονται ως πρότυπα της παγκόσμιας ανάπτυξης. Το πρώτο κρούσμα κοροϊνού στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε στις 26.2.2020. Ήταν μια 38χρονη απ’ τη Θεσσαλονίκη που ταξίδεψε στη Βόρεια Ιταλία. Το πρώτο θύμα ήταν ένας 66χρονος, που ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους. Κατέληξε στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου νοσηλευόταν, στις 12.3.2020.

Το βράδι της Μεγάλης Δευτέρας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έδωσε τα παρακάτω στοιχεία:

-Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανήλθε σε 2.145 (56% αφορά άνδρες) με διάμεση ηλικία 68 ετών. Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ανήλθαν σε 99 (εκ των οποίων 26 γυναίκες) με διάμεση ηλικία των θανόντων τα 72 έτη. Το 89% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα και ηλικία 70 ετών και άνω.

-Σε ολόκληρο τον κόσμο είχαν καταγραφεί 1.860.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 431.000 άνθρωποι, ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Παγκοσμίως είχαν καταγραφεί 114.982 θάνατοι.

Οι ΗΠΑ είχαν πλέον περισσότερα από 560.000 κρούσματα, 32.634 Αμερικανοί πολίτες έχουν αναρρώσει και έχουν καταγραφεί 22.115 θάνατοι. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ και οι 50 Πολιτείες έχουν ταυτόχρονα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και Ομοσπονδιακής καταστροφής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο  Βασίλειο είχαν καταγράψει ως τις 13.4.2020 περισσότερες από 782.000 περιπτώσεις και 74.671 θανάτους. Το 83% των θανάτων έχει καταγραφεί σε τέσσερις χώρες. Την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βράδι της Μεγάλης Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στο τρίτο, απ’ την αρχή της πανδημίας, διάγγελμά του πρός τον ελληνικό λαό. Επικεντρώνοντας στην ατομική ευθύνη, ο πρωθυπουργός προσπάθηκε να αποκρύψει τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις, καθώς και το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα  είναι τα μεγάλα θύματα της πανδημίας.

Για να είναι αποδοτική η ατομική ευθύνη πρέπει να προηγηθεί η κρατική και κυβερνητική ευθύνη στα βασικά πεδία κοινωνικής πολιτικής, όπως η υγεία και παιδεία. Όμως η παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι έντονα εμπορευματοποημένη ακόμα και στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το 39% των δαπανών υγείας στην Ελλάδα βγαίνει απ’ τις τσέπες των αρρώστων. Δηλαδή απ’ τα 14,5 δίσ. ευρώ που ξοδεύονται κάθε χρόνο τα 5,6 δισ. ευρώ τα πληρώνουν οι ασθενείς.

Αποτελέσμα αυτής κατάστασης ήταν η αδυναμία -και πρίν την πανδημία- πρόσβασης στις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι.

Στην περίοδο των μνημονίων υπήρξε μια μείωση του προσωπικού κατά 25.000 άτομα στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας, ενώ έγιναν μόλις 10.000 προσλήψεις, με κυρίαρχες τις ελαστικές θέσεις εργασίας. Το «έλλειμμα» των 15.000 θέσεων προστέθηκε στις διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα τα κενά όλων των κατηγοριών των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία να αθροίζονται κοντά στις 40.000 θέσεις.

Αν σήμερα το δημόσιο σύστημα ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας οφείλεται στην αυτοθυσία των γιατρών, των υγειονομικών και του υπόλοιπου προσωπικού που εργάζεται στις δομές τους και σε πολλές περιπτώσεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας και εξευτελιστικούς μισθούς.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, όπως και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων, ήταν η βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών. Δυό φορές η ΣΕΑ οργάνωσε πορείες στο υπουργείο Υγείας  (23.11.2017 και 25.5.2018) απαιτώντας τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας γιατί στην κατάσταση που βρίσκεται «εξευτιλίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» για τους ανθρώπους  «που ξόδεψαν ολάκερη ζωή δουλεύοντας και πληρώνοντας ώστε να έχουν τα στοιχειώδη στο γέρμα της ζωής τους».

Το αίτημα για δημόσια, δωρεάν υγεία και πρόνοια ήταν πάντα στις προτεραιότητες των διεκδικήσεων των συνταξιούχων

Μετά το μεγαλειώδες, και υπό καταρρακτώδη βροχή, πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 14.12.2019 η ΣΕΑ με το υπόμνημά της πρός τον πρωθυπουργό, ήταν και η παρακάτω διεκδικήσεις:  

  • Αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δωρεάν υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία – περίθαλψη.
  • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Την χρηματοδότηση για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, φαρμάκων κ.ά.
  • Κατάργηση των παρακρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ακόμα η ΣΕΑ είχε προγραμματίσει παννατική κινητοποίηση για τις 23 Μαρτίου 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της καραντίνας για την πανδημία.

Όλοι οι συνταξιούχοι, μετά και την κατάργηση των δώρων, αισθάνονται βαρύ το Πάσχα. Μα πιο βαρύ θα είναι το Πάσχα, εν μέσω καραντίνας, για τους χαμηλοσυνταξιούχους –που έχασαν οριστικά και το ΕΚΑΣ- και δεν εντάχτηκαν σε αυτές τις περιορισμένες ευεργετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Φέτος το Πάσχα γιορτάζεται με όλη την Ελλάδα σε καραντίνα. Απογορεύτηκαν οι μετακινήσεις πρός τα χωριά αλλά και πρός τα σπίτια των συγγενών και των φίλων το βράδι της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ συνιστά το σεβασμό στις υποδείξεις των επιστημόνων γιατί είναι, ταυτόχρονα, εφόδιο και όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η παραμονή στο σπίτι δεν πρέπει να αποστερηθεί από την ευχάριστη ατμόσφαιρα. Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες μπορεί να υπάρξει κάποια δημιουργική απασχόληση. Άλλωστε η γενιά μας έχει τη θλιβερή εμπειρία των μεταπολεμικών διώξεων για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Καλή Ανάσταση με υγεία για όλους τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Επίσης καλές γιορτές σε όλο τον πληθυσμό της χώρας, όποιο θεό κι αν πιστεύει. Οι κανόνες προστασίας είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση. Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η γιορτή του Πάσχα μπορεί να προσφέρει ανάκτηση δυνάμεων για τους αγώνες αντοχής μετά την πανδημία. Τα προβλήματα παραμένουν και η πανδημία λειτούργησε, επιπλέον, σαν καταλύτης.

Με την  αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου, το βλέμμα πρέπει να είναι στραμμένο και στην επόμενη μέρα, ώστε οι συνταξιούχοι –σε συμπόρευση με όλα τα λαϊκά στρώματα- να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με τους αγώνες τους τις αρνητικές επιπτώσεις και να ανοίξουν το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.